Pages

Tuesday, 30 August 2005

ME.RD.EK.A!!

Alhamdulillah, negara kita Malaysia akan menyambut ulangtahun kemerdekaan yang ke-48. banyak perkara yang terlintas difikiran..aku anak merdeka? betulke aku ni merdeka. 2,3 ari lepas, aku still xdapat agak lagi berapa hari nak merdeka..(lain la kalo tgh exam, countdown abis exam dikira setiap hari..).mase tu rase tak kisah pun. until smlm tertengok movie kat TV3 citer korea tu..ape ntah tajuknye--Taegukgi--.tragik rupanya peperangan nie.terus teringat keadaan mangsa2 perang tentera kat IRAQ, Palestin, ketakutan,ketegangan,kelaparan yg depa hadapi..mase tu la baru terasanye nikmat merdeka yg Tuhan dah bagi kat kite di bumi bertuah Malaysia nie..rasa bersyukur dapat hidup tenang,boleh menuntut ilmu..pastu teringat plak semangat jihad para sahabat zaman Rasulullah yang tidak takut mati.kontra dengan sikap tentera dalam citer tu, yg mengeluh nak balik kampung..bila la perang nak abis..bukan senang rupenya nak serah nyawa. hanya ganjaran Allah swt yang menguatkan azam mereka untuk syahid kot..aku agak je since i haven't been in that situation..
berbalik kepada isu merdeka? merdeka ke aku nie? kadang2 rase macam dibelenggu nafsu..ish3x.. nak makan la, malas blaja,keje la.. solat dilewat2kan la.. nie baru benda2 disekeliling kite yg dah jadi rutin.. belum suruh sahut panggilan jihad lagi..pertahankan agama Islam, Malaysia?? berani ke??aku tanya diri sendiri la..belum tentu berani. dan aku rase rakyat malaysia yg lain pun same dgn aku..(huhuhu..) sesungguhnya kita di akhir zaman nie banyak rintangan..

teringat kata2 Ibn Sina (aku cekup mase tgk tv smlm--Ilmuwan kat tv3). beginilah bunyinye sort of..
"aku lebih rela hidup 'pendek' yang berisi daripada hidup 'panjang' yang kosong.."

wallahu a'lam....

symbol..??


kadang aku tertanye2 how's that symbol made the difference..banyak sbnrnye fungsi tangan kite selain untuk melakukan aktiviti fizikal.. so jaga2! jangan gunakan tangan dan jari jemari kite untuk mencarut,mencuri..etc. ada baiknya berzikir, setiap ruas jari jemari kite boleh jadi tasbih.better than using traditional tasbih, coz, insyaAllah di Hari Pengadilan nanti jari jemari inilah yang akan berkata2.membantu kite..
macam tu jugak ketika baca AlQuran, ada baiknya kite meribanya dengan our lower body parts, rather than using rehal.. okiess..

pipimu labuh..


haa,baby ni nama die alif.lissa's nephew.kiut btol. tersangat2 la mesra alam.rase cam nak angkut je pegi picnic kat sungai..

Thursday, 25 August 2005

Dengan Nama ALLAH YAng Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..

pukul baper nie..
0325pm 25 ogos 2005,
aku masuk kesini buat kali pertama...
thanx to lieawulf.
semoga ini memberi manfaat pada diri ini dan sahabat2 yg lain insyaALLAH.