Pages

Sunday, 11 November 2007

apple cider vinegar

on my visit to an organic farm in Johore in September, i was introduced to a type of vinegar called apple cider vinegar. made from apple cider obviously..hihi. i have no interest on it until one day, i got an email from a friend of the benefits of this vinegar...and today i'm having a very bad cold, i need to breath thru my mouth..hehe..i really messed up everything..by enjoying too many ice cream treats these few days..hehehe

"Cider vinegar is thought to be beneficial in the treatment of arthritis, as a beverage or with compresses soaked in hot vinegar applied directly to the joints. It is also thought to be helpful when used to treat asthma, nose bleeds, osteoporosis, cancer, candida, high cholesterol, colds, constipation, muscle cramps, colitis, diabetes, diarrhea, depression, dizziness, ear discharge, eczema, fatigue, gallstones, kidney stones, hay fever, headaches, heartburn, hiccups, indigestion, insomnia, kidney and bladder problems, metabolism, nasal congestion, sore throats, stiff joints, ulcers and weight loss."

...google it yourself if you wanna know more....

i bought a bottle yesterday; RM15.00 for one liter; an organic one.. just wanna try it, after i was enlightened by that email. fortunately ( i think..), i got my 'cold' today n yesss...it really works..alhamdulillah. i tried it with some honey and warm water. save your courage on having it by itself...burning throat is what you'll get (masam gile..)..this is an alternative medicine..i hate that dizzy, sleepy ubat selsema..taking these pills will be my last resort...

Thursday, 8 November 2007

My Silver JUbiLEee

Mmg dah lama..
Bagi mereka yg rajin menjenguk blog ni, mesti dah lama tak datang jenguk sbb maya pun dah lama tak jenguk..

Bermula dari bulan ramadhan, berkobar2 dalam kepala pelbagai cerita, tapi diri ini tak sempat la nk menulis..
So, bermonolog je la..hehehe

Well, few days ago, I turned 25. umur berimpak besar. Ada yang panggil suku abad, tapi aku suka penggunaan Jubli Perak..bukan sbb mak aku org perak, Cuma aku tak bese guna word abad..selalu konpius abad, kurun, alaf, dekad…hehehe..

Dulu mase ‘muda-muda’..bile ditanye bile nak kawen I usually say..23..haha.dah dua tahun dah berlalu..actually 23 is just a number. Tak ade ape2 maksud, seronok plak menyebutnye, kebetulan la kirenye..

Dua puluh lima…bila tepat je jam 1200 abg falah pun wish..i almost forgot. terdetik di hati..alhamdulillah..masih lagi ada umur yang dikurniakan Allah untuk terus hidup.. semoga ade peluang untuk berdepan dengan 365 hari yang seterusnya dengan bahagia, sihat sejahtera…

Tak kurang juga terdetik di hati, dah umor 25 ni ape impak besar yang dah diberi, disumbangkan?? Ape? Hmmm…
Personally, bila dapat berbakti untuk mak ayah, hati ini dah cukup bangga. At least aku dah dpt buat satu ibadah terbaik mengikut saranan Rasulullah s.a.w. iaitu berbakti kepada ibubapa. Mungkin banyak kurangnye..tapi harapnya segala penat lelah ibu bapa membesarkan aku, dapatlah aku balas sedikit sebanyak..iskk sebak pulak…

Ape lagi…
Adik-adik..bile pandang adik-adik aku, aku dah berjaya jadi contoh yang baik untuk derang ikut..dari segi pelajaran..walaupun bukan yg terbaik, rupanya bukan senang nk membakar semangat, bukan senang nak menyatukan hati..dari segi lain? Kadang2 kalo nk diikut perangai, aku la yg paling kebudak-budakan..hehe..tapi tu yg unik..sebab kakak akan tetap jadi kakak, walau macam mana pun perangai die..
Abang..aku takde kakak, aku la kakak, abg falah..hehe..banyak bantu..sama-sama kami berganding bahu nk bantu keluarga..macam2 agenda negara kami dah prepare..semoga Allah mempermudahkan..
Ok tu pasal keluarga..pasal lain plak..

Agama..
uhuk uhuk…ni memang susah. Ade naik turunnya.kelalaian rupanya dah jadi normaliti..kalau kite perhati betul2 la..huhu..Alhamdulillah tuhan masih beri aku ‘ketukan’. agak2 nak melencong jauh, pasti ada yang ‘ketuk’ baliiik..lumrah hidup.
Aku cuba menanam dalam diri sikap suka bersedekah..banyak aku dengar tazkirah etc selalu pesan..beli kite memberi, sebenarnye kita akan gumbira..yang kite beri tu la hak kite, yang kite simpan tu hak orang lain..(sebab kalo kite bagi..transaction “ganjaran” dalam buku amalan dah ditulis..but if kite simpan..n kite mati..seme2 tu dapat kat siapa?? Waris..haa…maka sebab tu lah kena byk memberi..tapi niat kena Lilaahi Taala la..) berilah, sesungguhnya tangan yang berada di atas adalah lebih baik daripada tangan yang di bawah.. memang sukar jika tak biasa..tapi jangan risau, Janji Allah tu yang kita inginkan..

Kewangan..
Haa..aku dlm usaha mengislahkan sistem kewangan peribadi aku..(biar pun tak banyak, tapi mesti nak berkat...)
Insurans, pinjaman, akaun bank, kad kredit aku dlm proses islamisasi..
Kena usahakan…guilt is invisible, but it’s heavy..cuba2 kita kurangkan bebanan perasaan bersalah..kembalilah kepada Islam..it is our way of life rite?

Malam besday tu, pakcik Qeem (saya suka pakcik ni..) tanye, ape azam harijadi..?

Baru terfikir..

Inilah jawapannya..

Aku mahu menjadi lebih berdikari, berani, proaktif…
Aku nak kurangkan sikap kebudak-budakan aku...walaupun rasenye tu susah..kena gak cuba sedaya upaya..
Manja? Am i? Alamak..susah gini..

Ngantuk...nk zzZZZZ...hari ni air mata mencurah2 bagai hujan..
Sedih yang berbaki dah boleh dibendung.. =)
I had my ice cream to pujuk myself..La Cremeria..hehe
Thanks to Allah for HIS love, kindness and my kind and caring friends who provide their ears and eyes for me…