Pages

Wednesday, 15 February 2012

A bookworm~down the memory lane.. :)


Saya sepatutnya menulis 'review paper' tapi saya rasa sentimental saya sedang memuncak, jadi saya perlu meluahkannya di sini. Saya memang sentimental orangnya. Saya tidak mahu lupa daratan, saya tahu di sini saya mendapat pelbagai ilmu dan pengalaman.

Perpustakaan Universiti Malaya, Kuala Lumpur

Sudah beberapa hari saya berulang alik ke Universiti Malaya untuk mencari rujukan untuk menyiapkan review paper saya. Selama beberapa hari ini jugalah tiap langkah saya ditemani kenangan..

'Tempat Gembira' saya ialah Perpustakaan Universiti Malaya. Sebagai warga UM, saya bangga kerana UM ada 12 perpustakaan. Banyak kan?? Saya regular di 6 perpustakaan tapi kesukaan saya pastinya Perpustakaan Utama.

Catatan Usman Awang di laluan masuk perpustakaan..

"Perpustakaan Tercinta Ini
Pelabuhan Kebudayaan Peradaban Zaman
Gedung Akal Laut Bicara Manusia
Mutiara Pendeta Tasik Pujangga
Kota Kebenaran Penaung Kebebasan Ucapsuara
Dari Ruang Ini Bersinar Keagungan Pemikiran
Menghayati Teluk-liku Zaman Demi Zaman
Tanpa Prasangka Apa Tanpa Batas Benua
Kekal Bersama Angin Yang Mengusapi
Abadi Bersama Langit Yang Memayungi
Dikeramatkan Untuk Anda Menghirup Segala
Di Perpustakaan Tercinta Ini”                              
                                      
Usman Awang                                                                            
Januari 1970 

Tuesday, 14 February 2012

Yesterday

It seems like yesterday..
(playing the beatles song: yesterday...all my trouble seems so far away..)

Hatice
Zeliha

They are my friends in Turkey since day one and always will.
We speak different language. But language is not a barrier since
we have this universal language: BODY language (haha!)
and dictionaries and google translate as our best friends.
I'm 6 years older, but they always say this, no..no..maya is 22 (their age)
they don't have a lot to say (coz i don't understand much) but they
always paid me visits at the  lab after class and in between classes.
and at their age (that time) they are a good cooks too!
They made my days there worth to remember. 

Monday, 6 February 2012

Tears of Gaza

anda tidak boleh tidur malam kerana panas? nyamuk? anjing menyalak?
anda merungut lauk hari ini tidak enak?
anda mengeluh dengan perangai ahli keluarga anda?
anda banyak mengeluh? banyak merungut?
tolong tonton dokumentari ini.
saya rasa saya tak akan mengeluh lagi..air mata saya menderu-deru semasa menontonnya..

Hasbunallah wa ni'mal wakeel.."Cukup Allah untuk kami sebagai Penolong"

Saturday, 4 February 2012

Zorro needs a co-pilot


Saya terjumpa pencarian ini..

Ciri-ciri yang dicari:
Jujur, menjaga pemakaian, pandai mendidik anak dan pemaaf, bercita-cita tinggi dan pentingkan ilmu pendidikan. Bijak mengurus perbelanjaan dan ada ciri-ciri 'leadership' - pandai memberi buah fikiran.

Ciri-ciri terakhir itu agak unik. Jadi saya pun bertanya: MENGAPA?
Assalamualaikum.
Salam perkenalan saya hulurkan.
Nama saya Maya.
(Tiada Jawapan..)

Saya cuba lagi..
هَلْ جَزَآءُ الإِحْسَـنِ إِلاَّ الإِحْسَـنُ
Is there any reward for kindness other than kindness? (55:60)
At least a Salam or Hi as a reply? ;)
Salan Tuan Zorro (bukan nama sebenar).
Sebenarnya saya ingin tumpang bertanya, melihat mengapa tuan ingin mencari seseorang wanita bercirikan 'leadership'? rare but unique, jadi saya ingin tahu..(jika tuan sudi menjawab).
Berjaya, kerana beliau membalas..
Salam Maya,
Saya letak ada ciri leadership - pandai memberi buah fikiran, sebabnya agak bosan kalau si isteri mengiakan je segala sesuatu tanpa ada perbincangan dua-hala yang constructive. Basically, saya tak nak the opposite of ciri tu (tak ada leadership, follow saja). Sebab saya pun manusia biasa yang boleh membuat kesilapan, I'm looking for a co-pilot, not a backseat passenger.
Saya membalas pula..
Terima kasih kerana berterus terang. Sedih juga apabila salam saya tidak dijawab. Saya doakan semoga tuan bertemu apa yang dicari. :)
Beliau membalas:
Minta maaf sebab tak reply awal2 sebab saya agak sibuk kebelakangan ni.
Saya nak jawab salam cik, waalaikumsalam warahmatullah.
Saya harap cik tak bersedih dan saya doakan cik dapat jumpa apa yg cik cari insyaAllah.
Saya doakan dia..
May Allah bless you, with a good wife. Amin.
Terima kasih, terima kasih, terima kasih. :)
Orang beginilah yang saya cari. Tetapi dia sudah jumpa yang dicari.. Saya pula belum..semoga Allah temukan saya dengan yang orang yang saya cari..Amin.

Friday, 3 February 2012

i can read you

Hai, kawan-kawan..posting yang satu ini dah lama jadi draf jadi saya pun da ingat-ingat lupa. Tapi lupa nak update and post in blog. Tadi saya google dan jumpa link ini yang menceritakan dengan lebih lengkap apa yang saya mahu sampaikan.

SOURCE: 2knowmyself.com
Written by M.Farouk RadwanMSc.

Have you ever noticed eye movements?
Have you ever noticed that people's eyes move in different directions when being asked a question?
Research results showed that there is a connection between the thinking process of a person and the direction that his eyes moves to. The six possible directions that the eye could go to are upper right ,upper left, middle right , middle left , lower right and lower left .
Each direction represents a different function that takes place inside the mind.
The following is an explanation of the different eye movements and their respective meanings (Note that the following directions are describing the eye positions of someone who is facing you):

NLP, eye accessing cues

clumsy me Beta Version (2003)

University Malaya, Kebanggaan Kita Semua, Bertambah Para Ilmuan, Di Pelbagai Lapangan...
hik hik..nyanyi lagu UM la..UniMalaya sentiasa dekat di hati.. :)

As i  was walking back to my residential college..an african guy approached me and asked for direction. It was in 2003 and my english was totally suck rusty..so it went like this:
He: Excuse me. Do you where is the 4th College?
Me: Oo..u go straight. Turn left there.
He: There?
Me: Yes.
Me: Then you go DEEPER. There is 4th College.
He: Deeper? (with his hand showing to the ground, as if i asked him to go underground..hahahaha!!)
Me: Errrr...(lost of word..sambil garu kepala..)
He: Walk further up??
Me: Aaaa...yes..yes..yes..
He: (Smiled) Thank you.
Me: (Smirked) Welcome.
Another perfect score!!  
Sumpah..sejak tu perkataan further up tu da kena patri kat otak. LOL!

Wednesday, 1 February 2012

Clumsy Me~ ^.^

Wednesday Morning around 11am 01-02-2012
Walking down the stairs with my sister heading to my car from Klinik Kesihatan UPM

Suddenly a man in front of us turned towards us and asked,
He: Excuse me, where is the GSO (graduate school office)?
Me: It's quiet far from here. Just go straight up there (showing to the left of the road)
He: Ok, I'll walk to the main road..
Me: You were saying?? (pekak badak macam biasa)
He: I'll walk to the main road..
Me: Owh OK..
He walked on, and we headed to our car. I was thinking of giving him a ride to GSO since it's on my way back home. So I started cruising and saw him 300m ahead of us. He stopped again, to ask for direction. Perhaps, he wonder how far he should walk to reach GSO.