Pages

Saturday, 26 July 2008

Bidadari..

bidadariku..
namamu tak terukir
dalam catatan harianku
asal usulmu tidak hadir
dalam diskusi kehidupanku
wajah wujudmu tak terlukis
dalam sketsa mimpi-mimpiku
indah suaramu tak terakam
dalam pita batinku
namun kau hidup mengaliri
pori-pori cinta dan semangatku
kerana..
kau adalah hadiah agung
dari tuhan
untukku
bidadariku...

Thursday, 17 July 2008

batuk la..!!

Salam..

i'm at home, enjoying a piece a bread with peanut butter spread..
it's a Thursday noon, and i'm still at home? yess...i'm on leave.. the 3rd day this week.
why? bcoz i've been working continuously and didn't take care of myself that well..
out station to Cameron highland, working on the weekends, ate a lot of duriansss!!
so i got myself a package of diseases..hehe..fever, flu, cough (a hard one..belom baek lagi ni) and right eye conjunctivitis..alhamdulillah masih boleh bernafas..
tapi one thing la, aku balun durian kali ni memang sakan la..hehehe..nama pun kerja MARDI, dapat plak kat research centre yang handle durian, hari2 ada durian, satu bangunan bau durian..PESTA..!!! pastu gi outstation berenti tepi jalan test durian kampung plak..satu hal, tak praktik petua org tua-tua, minum air dari pangsa durian tu..rasekan..demam!!!


Demi Cinta Suci

Semalam aku baca novel Ayat-ayat Cinta..blom abes bace, lompat2..(muni, jgn marah eh..nanti akak abeskan bace jugak..hehe..pelan2..) so "mode jiwang" tu ada lagi la. islamic love..and i'm looking, browsing for my own love too (the islamic onesss)..yes i am choosy in this issue. i'm not into this chenta melayu, jiwang2, g dating..penat and rimass..hopefully i'll find mine..hihi..
cinta lepas kawen lagi best rasenye..takde dosa malah dapat pahala...setuju??? tak setuju takpe.. =P

and just now lagu ni kuar dari corong radio so layan la...siap caik kat imeem, nak dengar banyak kali..i love the intro of the song..and the lyrics are nice to..kinda poetic la skit2..cinta yang diletakkan pada dua perspektif, ada sedikit kekecewaan tapi cinta Ilahi yang ditemui selepas itu merupakan yang terbaik..memang kita selalu lupa pada Dia, yang sentiasa mengasihi kite...bila kite terluka baru kita ingat Dia..so selalu2 la ingat Dia, pastikan Dia sentiasa dekaaaaaaaaaaaat di hatiiiiiiiiiiiiiiiiii..

U.N.I.C - Demi Cinta Suci

Pernah hatiku luka pedih
Kerana dicalari cinta penuh duri
Lemas aku dalam dilema
Kata janji manis sungguh tak bermakna

Mencarimu kasih bagai mencari mutiara putih
Walau ke dasar lautan sanggup ku selami
Namun tak percaya apa yang telah aku terjumpa
Kau sebutir pasir tak berharga

Demi cinta yang suci
Ku rela korbankan kepentingan diri
Demi sinar bahagia
Ku hambakan diri pada-Nya yang Esa

Baru kini ku rasai nikmatnya cinta yang suci
Tiada terbanding dengan cinta yang kau beri
Ranjau yang berduri akan aku tabah menempuhnya
Menyubur iman di dalam jiwa

Demi cinta yang suci
Ku rela korbankan kepentingan diri
Demi sinar bahagia
Ku hambakan diri pada-Nya yang Esa
Demi cinta hakiki
Ku sanggup redahi apa yang terjadi

Apalah erti cinta suci
Andai janji-janji sering dimungkiri
Apalah erti cinta murni
Andai kata-kata sering didustai

Thursday, 3 July 2008

d.r.e.a.m.s

I got these quotes from a calendar..
i think its good to share it with all of you..

Be careful of what you set your heart on, for it will surely be yours

What is now proven was once imagined

Trust in dreams for in them is hidden the gate to eternity

The best is yet to come

Never let go of a dream until you're ready to wake up and make it happen

It may be that those who who do the most, dream the most...

I am a dreamer....all this while..hurmmmm...

Wednesday, 2 July 2008

hibernate?? no no no..


Salam...!!

Wah..ada jugak yang datang menjengah blog ni kan...?? sorry la kawan2..
i'm not hibernating hehe...,but my biochemical, neurochemical and biophysical processes were toooo active..

meh nak update..

sejak balik dari Kamphaeng Saen, keje banyak siuttt...siang malam keje. ini pun curik2 menaip kat notepad dengan harapan esok boleh la post kat blog..

terkini di malaysia, harga petrol baik 40%. aku sedih btol dengan kenaikan nih, dulu isi 50 hengget penuh tangki minyak tapi sekarang separuh jek..takpe la..keperitan ni ditanggung bersama ye paklah...cheiiitt...semalam dan hari ni isu hangat, DSAI sekali lagi dituduh dengan tuduhan yang satu ketika dahulu menggegarkan Malaysia. ish ish tatau la nak cakap..pastu aku hari ni sibuk menghantar laporan kerja setengah tahun, untuk urusan kenaikan gred Q44, dengar citer saingan hebat, doa-doa la aku dapat..kengkawan tulun doa aku dikalangan yang berjaya yer....

duplicate germplasm nangka, cempedak, limau, nak wat collection spesies limau di seluruh semenanjung malaysia, nak kena g Cameron highland under project macroecology, bench work project pisang, xpdc kenyir, pelan induk genebank,buat report thailand,EGM PKKM,half year monitoring...hoho...ape lagi?? ape lagi?? hoho...tulun.. i need a break...brake!! brake!! hahaahaha

my Tom Yam Trip..




i attended GIPB Plant Pre-Breeding Training Course..the participants came from various countries..thailand (thats for sure..), malaysia, myanmar, vietnam, indonesia, china, turkey, iran, the philippines,fiji, papua new guinea, india, bangladesh..i was among the 20 participants funded by FAO to attend it..we were given with some allowance..which i spent on my shopppppppiiinnnngg...hihi..


nak cite panjang2, mmg panjang sebab ada 11 hari punya cerita, tapi meh aku bagi fakta2 penting..

1. orang thailand sangat bersih!
2. mereka juga rajin dan tidak lokek nak kongsi ilmu
3. mereka sangat sayang raja mereka
4. mereka juga berdisplin berdiri tegak mendengar lagu negara mereka bile lagu tu berkumandang. setiap hari lagu tu berkumandang kol 8pagi
5. musim buah oooo...puas makan fresh urian,rambutan, manggis,laici..
6. the course was great, i got all the basics and also the advance tools in plant breeding. the foward now is to implement it...go go maya!!
7. pLant breeding--my love at first sight..hihi..
8. i got the chance to get to know people from other countries in a short period of time..make new friends..build new network..
9. two weeks..at first, it was hard to hear us laughing, everyone was damn serious, but after a couple of days, laughter had became endemic..LOL!!
10. as we arrived there, myanmar and china was hit by these natural disasters (cyclone nargis, earthquake), to share our views and concerns..really made me remember one thing, eventhough we are different, but skin deep we are the same..sympathy and empathy will always be there..
11. everyday during the course, we have at least 4 hours of lectures..OMG..kebas otak..!
12. we visited the grand palace, fantabulous,beautiful..i really appreciate the landscape and the monuments..
13. one crazy guy, among us, asked me to marry him..hahah..gilo opo??
14. lastly, eventhough i was there for nearly two weeks, i could only memorized two siamese phrases.. "sawat dee kaaaa" + "khorb khun kaaaa"... =P


sekian untuk kali ni..tunggu la hapdet yg akan datang..bile ntah..hhehehehe