Pages

Sunday, 23 November 2008

dare to fail...

these three quotes just gave me something to think about..don't be afraid to fail..nothing wrong if u failed (sometimes)..because success will be a few steps away..keep on walking.. =P

Anything worth doing does not have
to be done perfectly-at first.....
No one can make you feel inferior without your permission.done give that permission...
Success is not forever and failure isn't fatal...

a thousand words


its not about the jolie-pitt..
just lurve their smile..hurmmm..

Thursday, 20 November 2008

dunno what 2 say

got this email at 15:19..

Dear Ms. Maya Ijau,

Congratulations, your scholarship application for research programme is accepted by the Government of Turkey. I am attaching herewith your invitation letter in Turkish and its unofficial translation into English. Please come to our Embassy as soon as possible to obtain your visa.

APA MACAM?? BOLEH KAH?? TATAU LA..BOS BAGI KE?? BOSS..OO...BOSS..BOLEH KE??
tak tentu perasaan nih..

last June, i appplied for a research scholarship..
8 months attachment..
<---at Erzurum...Ataturk University..

one thing in my mind..
what will happen to my hijab..the policy there is different..hijab is prohibited in government area..

erm..kalau ada rezeki, akan ke jejak bumi erzurum ni..insyaAllah..

a.b.a.m~

ini abang saya..nama dia FALAH (yang bermaksud kejayaan). saya curik2 amek gambar ini dari report card darjah dua die..sekolah Qurratul Ain...
komen paling best cikgu kelas die.." jangan banyak main" hahahha!! cayalah bang, memang suka main mase sekolah dulu. penah satu kali dulu mase sekolah menengah, cikgu disiplin panggil aku sbb abang suke sangat main, tak serius dalam kelas..

abang kami ni, salu kami panggil die ABAM..heheh
Abam ni poyo skit..sekarang dia suka 'reka' teori..teori masak nasik, teori internet, even teori sains pun kadang2 dia pertikaikan..hahah..layan je la..sebenar2nye dia ni lawyer, tapi takmo..! takpe la..aku kasik input agriculture and science..makin minat plak die..aritu abam ada cakap, "kalo tahu best gini, takde la abang amek LAW dulu.." hihi..takpe..belum terlambat. ingat tak pesan presenter kat seminar MARDI ritu, if u read about the thing u dont know every night (just for 10 mins) u will be the most knowledgable person after a year..
one thing about my Abam, he walks his talk..respect la abang..be focus ok..jangan banyak tido..ekekeke!!

sekarang abam sebok di kampung, mengusahakan impian die nak jadik usahawan kambing Boer.."BEHAWITZ ENTERPRISE-BIOTECH FARM" You GO GO Bro!! maya support dengan doa dari Bangi nih..hehehe

Kami panggil abam dengan nama petani..kat bawah tepi apartment tempat kami tinggal dia telah berjaya set up kebun kecik..ada macam2 pokok, pokok cempedak, nangka, rambutan, mata kucing, pisang, tomato, rosel, ape ntah lg..

abam, hari2 maya jengok kebun abang, tapi dari jauh la..from the balkoni, sambil tunggu lif naik mase nk g keje..pokok seme segar bugar, jangan risau..adik abang yang malas siram pokok ni tolong siram pokok2 kat umah..(amazed..??ekekek!!)

sebenarnye maya rindu kat Abam..this posting is for you..

Wednesday, 19 November 2008

me+birthday..

BLOCK CALENDAR (thanks Fiq)
what is happy..??
happy is enjoying or characterized by well-being and contentment.
happy birthday to me..happy!! happy!!
when?? it was on the 5th November 2008.

alhamdulillah, God still have some reserved time for me..
hrmm..getting the chance to complete the whole 365 days being a 25 years old person, i learnt a lot..and i'm on my next 365 days as a 26 y.o. person..i hope that i can learn more..make up some mistakes..fail in sumthing..and learn from it..





MR.MUMBLE & CUTE CUPCAKES
(thanks to ummi, murni, mawar and ziana)

i got a lot of birthday wishes, still "terharu" until now, terharu la ramai yang ingat kat aku..huhu..Alhamdulillah..and tak kurang jugak yang beri hadiah, bertambah2 la terharu..tak sangka masih dpt hadiah...tak kurang juga yang belanja makan..

Terima kasih semua..
Masa tidak akan berhenti...sama2lah kita muhasabah diri..perbaiki diri..

Q44

banyak btul nk citer ni..kena buat posting baru..heheh

nak citer pasal interview..
last saturday, i went for an interview--nak naik pangkat (Q44)..nape cepat sangat? sebab aku dah layak, aku da lulus exam..jadi nama naik untuk interview..
cuaknye toksah citer..kalau aku perform with flying colors takpe le..ni tak, publication 4 jek..huhu
risau tatau nak jawab..tambah plak aku yang straight foward ni, tersalah jawab depan panel bukan boleh reverse balik..

aku tatau nk baca ape lg..sbb byk sangat yg tatau..bidang pertanian ni luas huhu...
aku pun tido..sbb penat keje, hari sebelum tu, kena defend research proposal..

esok pagi tu,bangun awal..tahajjud, baca Quran (carik ketenangan dan kekuatan) pukul 6 pagi aku mula hantar SMS da kawan2 baik, keluarga, adik beradik, ibu bapa, rakan2 sekerja, pohon doakan semoga urusan dipermudahkan.yakin doa senjata mukmin....tapi aku masih berdebar..cuak ooiii..

tetiba Alarm handphone aku bunyi, tone die tu lagu Muadz, rentaknye cam tentera..(nama pun alarm, nak kasik bangun pagi..hehe..) tetiba semangat datang..hilang semua takut..bcoz i thought of sumthing..

interview ni cuma ujian kecik. ape sangatlah berbanding orang yang nak pegi berjuang, menyerahkan nyawa di jalan Allah..(malu sendirian..) kalau diizin tuhan, balik interview, aku luka pun tidak..erm..malu2..

aku pun melangkah dengan lebih tenang pagi tu..alhamdulillah the interview went well, biasa la aku merapu..hihi..

mari terus berdoa, moga aku dapat..kami semua dapat...amin..amin..

ape patut saya buat..

salam..
saya sedang menghadap notebook..
sambil mendengar alunan lagu Yusuf Islam..album footsteps in the light..
sepatutnye saya siapkan minit mesyuarat..arghh..malas nyeh!
buat benda lain rajin plak..

minggu ini saya duduk sorang2 di rumah..ok gak..tapi tak bercakap la..sebab tu saya nk tulis di sini..sebab nk bercakap jugak..

nak bercerita pengalaman jadik boss, and bile staff marah kite...hahaha!!
dulu aku kerja sendiri, sekarang aku diamanahkan dengan dua orang pekerja yang rajin tetapi masing2 unik dan err....aku cuba untuk tidak membandingkan kedua-duanye kerana both have their own good traits..tapi bukan mudah nk paham rentak masing2 dan menggunakan kekuatan masing untuk menjayakan sesuatu..
all of these are new to me...i wish i could stop time..

minggu lepas, saya observe keje salah seorang pembantu aku..tanye justifikasi urusan die nk out station, soklan aku telah buat die tinggi suara..i know i'm wayyyy younger..kalo ikut hati mmg nk berlawan cakap dah, tapi aku berjaya buat muka toyer, pandang mata die, dgr ape die nk ckp.. dengan sendiri, die telah turunkan suara, lembut balik..

aku ni rebellious..tak sangka da berubah skit..makin tenang..alhamdulillah semoga sifat ni berkekalan...

tapi ada satu lagi pasal aku yg da timbul sejak kebelakangan ni..
kelantangan suara dan pendapat...aduhh ni satu la masalah aku..
aku terlalu straight foward..tadi jadik satu kes..
aku dpt msg yg merupakan msg berantai..
aku ni memang pantang btol dapat msg berantai ni..aku pun kasik satu phone call kat this brother, aku bancuh se-round..10 saat, aku dah siap ceramah..keras dan tegas..ish..patut ke aku buat begitu..pagi td baru aku dengar tazkirah kat tv radio tentang NADA teguran Rasulullah..
ada yang lembut dan ada yang keras..bile isu tu penting dan kritikal teguran Rasulullah agak keras..surat berantai ni menggugat akidah, sampai satu tahap boleh terbatal syahadah..mmg aku marah la..kirenye...
tapi brother yang aku marah tu, wayy older than me, baik plak tu, tak penah marah aku..padahal aku lg hampeh..huhuu... bersalahnye rase..cane...?? tapi aku dah mintak maap..

harap Allah permudahkan..keredhaan Allah lebih penting..erm..

Thursday, 13 November 2008

cOcOOn

Dear Sacrosanct,

it has been a while..long-time-no-write-here..(broken english)..hihi...i should be preparing my presentation..we will have a bombardment session for ScienceFund proposal (haha!!) but i need to write sumthing here..

-->>a new experience and emotion..
since last August, i've been struggling to get myself out from my cocoon..i wanna be out in the real world, to do what i love..which is..learning..

to cut the story short, i took my chance to improve, prove and validate myself..(what the hell am i mumbling 'bout..?) i've been stucked and strangled for about 3 years..kena banyak sabar..Tuhan nak ajar aku bersabar..sebab aku ni kurang sabar..

to cut the story shorter..(again!) i joined a Science and Technology Exhibition..
well, with one week behind my schedule (i went for a biodiversity inventory for a week), i used all the resources i had and produced a very nice poster, with some interesting live samples..(some said that i could win the best poster..or maybe a medal..hihi) unfortunately i did not..

well, i'm a bit sad..(it wont be long..) but i'm more frustrated by the fact that information is not considered as product..(most of the time). After all the mumbling..talking..bla bla bla, globalization bla bla bla, people still need to see a box or a bottle on the table as a "product". my point is, information is also an asset, without the fundamental research and the information generated by it, there will be gaps..that will hinder the process of creating a technology..

bla bla bla..
i really hope that the perspective towards information as an asset (product) will be a reality in the years to come..

by the way, i did won sumthing..i won sumbody's heart..
my boss loved my work, he simply said "you won maya..you won my heart with your poster..."
thanks boss, i really appreciate it..GOLD MEDAL for me..next year..amin

and the best thing is..
I'm outside the cocoon..i'm FREE..!!!

(credits to my MAMU yang MANIS for the pic)

Sunday, 2 November 2008

eh ah!! eh ah!!

lihat di sebelah..saya bela penguin!!! yah yah..sangat cumil~~~!!!
cuba letak cursor tu anywhere in the box..mereka akan datang ke arahnya...

hihi..saya sangat suka!!