Pages

Saturday, 21 January 2006

lelaki kamera

camera man laa...

kawan aku imah, die nak kawen insyaAllah bulan JUn 2006. sedang berusaha mencari lelaki kamera yg sesuai dan harga yang berpatutan..aku pun promote la member aku..boleh tahan la kebolehan lensa kamera die. tapi masalahnye die tanak amek gambar kenduri..blum professional katanya.takut plak rosak gambar kenduri orang..(elok gak tu..nanti nangis plak pengantin kalo gambar kawen nampak lubang idong aje..) hahahahahaha!!! so, die sarankan sifu die..yg sememangnya lelaki kamera. so..die pun tolongla risik untuk aku sedikit sebanyak info untuk imah--bakal pengantin--hehehe.

tadi die dah bitau aku via YM tapi bila aku nak send email kat imah tetiba lupa plak address nye..kredit plak takde nak call..pastu terpk guna blog pung ok. bertambah gaks posting aku..nyeh3x..

so imah...hambikk ni!!!

tadik kawan kite ada bagi information..
lebih kurang begini..

offer package: RM150 per roll for minimum 4 rolls.
1 roll = 40 keping.
so, 160 keping gambar = 4 rolls = RM150x4 = RM 600
ni minimum roll la kan..kalo nak tambah lagi tak jadik masalah.

akan disertakan bersama dalam offer tu:
-4 enlarged pictures
-photo album
-1 soft copy (CD)

amacam?? murah? mahal? kite tatau la..blum ade pengalaman. tapi yg pasti orang tu mmg boleh amek gmbr baik punya..insyaAllah!!

ape2 nanti bitau kite ok..nak ke tanak..so that senang kite inform kawan kite..

take care!!

Friday, 20 January 2006

RM5

masih ingat duit kertas RM5 yang lama..??
warna ijau, gambar belakang die cam ade taman..


sesungguhnya aku dah lama tak menyakat member. dan pagi tadik berjaya!

di pagi jumaat yg indah lagi berseri ini, aku, kak dayang, suria dan azuan telah bersama2 mencari sarapan pagi tepi hadapan masjid jamek tepi MARDI HQ.. we had our breakfast, n together we went to the counter to pay our breakfast..
azuan bayar guna note RM5 yang lama tu..then, aku plak bayar, i gave the man RM10 and asked him the old RM5 note as change. hehe..

maya: yeayy..!! dapat duit lama. lama dah tak tengok duit nie. lama btol..azuan, awak penah tengok betul2 tak duit nie? ada satu benda saya nak tunjuk..
azuan: iye ke.. ape die yang awak nak tunjuk?? (sambil menyibuk2 tengok duit tu..)
maya: jap la..nak cari..ish..mane plak die.. ( mase tu tengah tengok belah belakang duit tu-yg ada gambar taman)
azuan: ape die??
maya: kejap le..ish..tadik ade..haaa...nie die.. (maka note RM5 tu berpindah tangan kepada azuan..)
azuan: mane...?? ape die nie..
maya: cuba tengok betul2..ade..
azuan: ape die?? (azuan yg tinggi lampai tu pun mengangkat duit tu sampai duit tu betul2 kat depan muka die..)
maya: tak nampak ke..?? ish..bak sini duit tu..!
(azuan pun bagi duit tu..aku pun buat2 la tengok..)
azuan: (still nampak macam konpius..)
maya: nie haa..tadik ade tukang kebun kat sini.. (sambil menunjuk kat duit tu nye gambar..)
azuan: heh?? (die pun tengok balik kat duit tu..)
maya: die dah masuk dah la..panas dah nie..matahari dah terik...tu la lambat sangat tengok..

muahahaha!!! jaga2 cik salmah..saya datang nie...

run for your life...

yaaa...setelah 5 bulan tidak mengeluarkan peluh dengan jayanya akhirnya berjaya jugak lawan diri sendiri yg malas nie. mase kat UM dulu, boleh dikatakan ari2 berjalan, jauh gak la.. pegi kuliah..library, balik kolej..pastu bila jadik RA ari pun jalan, daripada federal highway tepi PPUM sampai la fakulti sains UM..erm..masalahnya bile masuk MARDI, g keje naik kete..ari2 dok baca buku, ngadap komputer jalan2 setakat g pejabat am, toilet..huhu..sungguh tidak menyihatkan..

1275km satu pusingan didarabkan dengan dua..hahah!!! itulah milage larian aku yg terbaru.. bagus..ade progress. so=2550 km.. rock uuuuuuu!!!!!

dah dekat sebulan aku n kak dayang berlari setiap petang..selalunya kami jog kat dalam MARDI. besar jugak tempat tu..satu pusingan = 1.5km kot. kitorg selalu pusing 4 round.
nampaknya stamina dah meningkat..bagus..

pastukan tetiba came Suria, housemate kak dayang, yg selalu jog kat UPM nye park.. so kitorg sumer telah berhijrah ke sana..nice place actually, trek pun best, pastu org ramai berlari buat kite semangat nak lari jugak..motivation!! plus, tempat tu lebih selamat kot, my mum dah risau kitorg dok jogging dlm mardi tu..sunyi katenye.. sebab kan awal minggu nie ada sorg pempuan dijumpai mati..die g jogging gaks..so baik la jog kat tempat yg ramai orangg..dunia..dunia.. akhir zaman nie..dah takde tempat yg boleh dirasakan selamat..ape nak jadik???

JOG-salah satu azam tahun baru. ni azam2 tahun 2006 haku:
1. fitness first. cewah..nak tingkatkan stamina. azamnye nanti nak join marathon bebila ade. bukan la nak menang pun..tapi nak tengok kemampuan diri.
2. to loose some weight..susah gak kalo selera makan sentiasa ada nie. semuanya sedap..ok maya, watch what you're eating..80% of loosing weight is through your diet!
3. nak re-hafal juzuk 30..ish2x..boleh dikatakan banyak yg dah lupa..huhu..ampunn..
4. nak mula solat sunat dhuha..ruginye kalo tak mula..pintu Dhuha menanti kita di 'sana'. namun kite sering lupa..
5. to be extraordinary in my work as a researcher..go maya!! u can do it...
6. to improve my English..converse more in English!

but the thing is..semua perlukan istiqamah.. di manakah istiqamah itu??? sama2la kita cari, n bila dah jumpa..pegang kuat2, rapat2.. supaya ia tak lari lagi.. (^_^)

mari conteng2x

haa..loy introduced me to this website. simple n nice. now everyone can paint!!

http://artpad.art.com/artpad/painter/

enjoy!!!

Tuesday, 17 January 2006

M.a.Y.a 5th Nov 1982

haa..kak dayang foward email pasal personality...macam best je sebab macam hampir tepat..

personality by name agak merapu skit, tak kena langsung..so takyah la tulis kot..

personality by month of birth: NOVEMBER
*Has a lot of ideas *Difficult to fathom *Thinks forward *Unique and brilliant *Extraordinary ideas *Sharp thinking *Fine and strong clairvoyance *Can become good doctors *Careful and cautious *Dynamic in personality *Secretive *Inquisitive *Knows how to dig secrets *Always thinking *Less talkative but amiable *Brave and generous *Patient *Stubborn and hard-hearted *If there is a will, there is a way *Determined *Never give up *Hardly become angry unless provoked *Loves to be alone *Thinks differently from others *Sharp-minded *Motivates oneself *Does not appreciate praises *High-spirited *Well-built and tough *Deep love and emotions *Romantic *Uncertain in relationships *Homely *Hardworking *High abilities *Trustworthy *Honest and keeps secrets *Not able to control emotions *Unpredictable.

personality by date of birth (October 24 - November 11th ) mine is November 5th:
You dream and have goals in your life. You get jealous easily and you don't react to things easily. You are different and sometimes thought highly by others.

personality by signing style:
SINGLE UNDERLINE BELOW THE SIGN--These persons are very confident and are good personalities. They are a little bit selfish but believe in "Happiness of human life".
SINGLE DOT BELOW THE SIGN--These persons are more inclined towards classical arts, simple & are very cool. If you loose faith with them, then these persons will never look back at you. Hence its always better to be careful with these people.
WRITING COMPLETE NAME AS THEIR SIGN--These persons are very kind hearted, can adjust themselves to any environment & to the person they are talking. These persons are very firm on their views & posses a lot of will power.

oohh..bas sekolah!!

chakk!! hehe..aku tengah menghadap database nie..BAcang Database..kena masukkan data.. tapi tetiba rase nak tulih sumthing..pasal bas sekolah..

pagi tadik bangun tido tengok mawar-my sister- tengah bersiap nak g sekolah. bas akan sampai kol 6.30 pagi..maka terimbau kembali kenangan naik bas pegi sekolah..kol 6 pagi dah kuar rumah..maklum la sekolah jauh. selalu je solat subuh dalam bas uncle Teoh..banyak kenangan dgn uncle Teoh nie..mmg best la..siap gaduh dengan die lagi..(gaduh budak2 la..) pastu teringat kecohnye kat umah setiap hari b4 naik bas..teringat air milo yg Ummi selalu buat n boh dalam plastik gantung kat mug tree (5 orang=5plastik), ingat sandwich Ummi yg sedap, ingat camane gaduh dgn adik2, ingat adik yg selalu muntah dlm bas sbb asthma, ingat camane rasenye tido dalam bus yg penoh dan panas..haha...tapi semua tu stop kat 1997. bcoz 1998 aku pindah sekolah kat kelantan, dok asrama..bayangkan la..pastu masuk universiti..dah dekat 1o tahun tak feel pasal bas sekolah..

kalo pikir2 balik, seronok sebenarnye sekolah nie..takde masalah..tanggungjawab ciput je..setakat jaga adik2, make sure diorang sumer ade dlm bas-tak tertinggal bas-erm..those were the days..12 tahun bersekolah..rutin yg diulangi setiap hari selama 12 tahun, tapi tak penah rasa bosan, sebab menuntut ilmu ni best sebenarnye..ade je benda baru yg kite dapat..itulah kemanisan menuntut ilmu..

unik betul perasaan tu..rase fresh..
kalo disuruh ulang balik, rase tanak sebab memenatkan tapi dalam kepenatan tu ada terselit kenangan manis,masam dan masin..dan aku rase semua orang akan ada perasaan camtu..
okies..

Monday, 16 January 2006

LUPUS bukan PUPUS..

pagi tadi ummi call makteh..die dengar suara suraya-my cousin- tengah meraung sakit.. "sakit mak..sakit mak.." makteh pun nangis sama..sebab kesian kat anak die meraung sakit..

Suraya Jasmin baru 10 tahun. kemungkinan besar menghidapi Systemic LUPUS Erythematosus (SLE). kesian btol..kemungkinan besar menghidapi SLE sepanjang hayat..

SLE tu ape?? aku check kat website nie.. http://www.medicinenet.com/systemic_lupus/article.htm
lebih kurang gini la citernye..

What is lupus?Lupus is a condition of chronic inflammation caused by an autoimmune disease. Autoimmune diseases are illnesses which occur when the body's tissues are attacked by its own immune system. The immune system is a complex system within the body that is designed to fight infectious agents, for example, bacteria, and other foreign invaders. One of the mechanisms that the immune system uses to fight infections is the production of antibodies. Patients with lupus produce abnormal antibodies in their blood that target tissues within their own body rather than foreign infectious agents. Lupus can cause disease of the skin, heart, lungs, kidneys, joints, and nervous system. When only the skin is involved, the condition is called discoid lupus. When internal organs are involved, the condition is called systemic lupus erythematosus (SLE).

The eleven criteria used for diagnosing systemic lupus erythematosus are:
-malar (over the cheeks of the face) "butterfly" rash
-discoid skin rash: patchy redness that can cause scarring
-photosensitivity: skin rash in reaction to sunlight exposure
-mucus membrane ulcers: ulcers of the lining of the mouth, nose or throat
-arthritis: 2 or more swollen, tender joints of the extremities
-pleuritis/pericarditis: inflammation of the lining tissue around the heart or lungs, usually associated with chest pain with breathing
-kidney abnormalities: abnormal amounts of urine protein or clumps of cellular elements called casts
-brain irritation: manifested by seizures (convulsions) and/or psychosis
-blood count abnormalities: low counts of white or red blood cells, or platelets
-immunologic disorder: abnormal immune tests include anti-DNA or anti-Sm (Smith) antibodies, falsely positive blood test for syphilis, anticardiolipin antibodies, lupus anticoagulant, or positive LE prep test
antinuclear antibody: positive ANA antibody testing
-In addition to the eleven criteria, other tests can be helpful in evaluating patients with SLE to determine the severity of organ involvement. These include routine testing of the blood to detect inflammation (for example, a test called the sedimentation rate), blood chemistry testing, direct analysis of internal body fluids, and tissue biopsies. Abnormalities in body fluids and tissue samples (kidney, skin, and nerve biopsies) can further support the diagnosis of SLE. The appropriate test procedures are selected for the patient individually by the doctor.

Ya Allah Yang Maha Mengasihani..kurangkanlah kesakitannya..ameen..

Wednesday, 11 January 2006

once upon a biskut..

aku selalu jugak la tolong my mum buat kuih, kek, deserts, n macam2 lagi. tapi ade satu benda yang aku tak penah buat >>>>>> biskut..

jeng..jeng..jeng..

haa..alkisah maya buat kali pertama dalam hidupnya membuat biskut..(selama ni dok makan biskut..) hehe..memang tak penah buat biskut raya.. so, tetiba teruja nak wat tart gulung ni lepas singgah umah Mak Yam-kat ipoh- die belikan barang2nye..terharu kejap, die kate kalo tak buat jugak memang nak kena cekik..so, aku sahut la cabaran die.. haa..nie die hasil kerja tangan kami sekeluarga..



jangan main2..usaha adik beradik ooo..ummi ajar methods n kekemasan..cewaah..maya prepare adunan, fiqri n mawar tekan acuan, proses penggulungan n proses penempekkan kuning telur secara berganti2-maya-fiqri-mawar-ummi-..kak riza gentel jem..murni tolong tengok..abang falah tolong rasa..muahahaa!!! pastu makan ramai2..penuh la 2 balang tu...

maybe orang lain tak heran..sebab buat biskut ni senang je..rupanya tak la cantik sangat pun..tapi aku cukup berbangga sbb akhirnya berjaya jugak..sedap lak tu..hehehe..

caya lah!! next mission chocolate chip biscuit..

Wednesday, 4 January 2006

2006

wah..dah masuk tahun 2006. selamat tahun baru untuk diri sendiri dan kepada penyinggah2 di blog sempoi nie..(sempoi? ke tuan die malas tulis..) haha!! well, selamat tahun baru..!!!!

jangan tanya!!

haa..
ape tu? jangan tanya!!
segala yang ada '?' adalah soklan kan?? haa...nie ada skit pesanan daripada Rasulullah untuk kite semua..berkenaan bertanya..kerana sikap suka bertanya ada pro dan kontranya mengikut niat kite..

dalam sebuah hadith Rasulullah saw,
(aku tatau plak yang mane sbb mase dengar tazkirah pagi
tadi dah tengah2..tapi yang pasti dalam Hadith 40)
baginda mengingatkan kita terdapat 4 jenis SEBAB seseorang tu bertanya..

1. untuk menguji orang yang ditanya
2. untuk mempersendakan orang yang ditanya
3. untuk melengahkan suruhan/arahan yang telah diberi kepadanya
4. untuk mengetahui sesuatu..

kita yang mane satu?? 1? 2? 3? 4? uik..banyak nye tanda soal..hehehe..
pastikan kite jenis yang ke-4 ye.. yang lain2 tu tak elok especially yang ke-3. sebijik perangai Yahudi laknatullah..na'uzubillah minzalik..

boleh rujuk surah Al-Baqarah ayat 67-74.. tapi kalo nak tahu perangai Yahudi yang lain2 boleh la teruskan pembacaan anda keseluruhan surah Al-Baqarah start ayat 40 dan seterusnya..semoga kita sama2 boleh ambil pengajaran.

sama-samalah kite muhasabah diri kite...wallauhu Aa'lam!