Pages

Friday, 21 December 2007

Khutbah points to be shared

Isi khutbah EIDul Adha 1428

Daripada Ali bin Abi Thalib r.a. Rasulullah saw. Bersabda: " Apabila umat ku telah membuat lima belas perkara, maka bala pasti akan turun kepada mereka iaitu:

  1. Apabila harta negara hanya beredar pada orang-orang tertentu.
  2. Apabila amanah dijadikan suatu sumber keuntungan.
  3. Zakat dijadikan hutang.
  4. Suami memperturutkan kehendak isteri.
  5. Anak derhaka terhadap ibunya,
  6. Sedangkan ia berbaik-baik dengan kawannya.
  7. Ia suka menjauhkan diri daripada ayahnya.
  8. Suara sudah ditinggikan di dalam masjid(perkara lagho).
  9. Yang menjadi ketua satu kaum adalah orang yang terhina di antara mereka.
  10. Seseorang dimuliakan kerana ditakuti kejahatannya.
  11. Khamar (arak) sudah diminum di merata tempat.
  12. Kain sutera banyak dipakai (oleh kaum lelaki).
  13. Para artis-artis disanjung-sanjung.
  14. Muzik banyak dimainkan.
  15. Generasi akhir umat ini melaknat (menyalahkan) generasi pertama (sahabat).

Maka pada ketika itu hendaklah mereka menanti angin merah atau gempa bumi atau pun mereka akan dirobah menjadi makhluk lain".

[H.R Termizi]
**kalau ada kotak kat sebelah setiap point tu, nampak gaya setiap point dah boleh 'check'...huhuhu...cam da ade je semua tanda-tanda tu..Ya Allah, masukkanlah kami di dalam golongan kau lindungi..amin..

Qurban vs Syukur

salam..

rase macam nak mencoret skit (byk sbnrnye..hehe)
bile difikir2..banyak benda dalam kepala ni..

tapi dalam post kali ni nak citer pasal Qurban,syukur, gratitude..
satu perkara yang kite selalu 'take for granted' sehinggalah ia ditarik daripada kita..

semalam adikku, cik muni tanye, "Kak Ya, nape manusia ada bulu kening?"
aku penah terpikir soklan yang sama tapi tidak ketemu jawapannya..
aku teka la.. "supaya ada keseimbangan pada wajah.." salah....
jawapannya, " untuk halang peluh masuk mata.." kening itu dicipta untuk divert peluh di dahi ke tepi..untuk menjaga mata..Subhanallah, kerdilnye rasa..ciptaanNya sungguh hebat.
even pada wajah kita pun ada buffer zone, nak menampan air mengalir deras, tetiba pikiran ni teringat isu alam sekitar yang makin meruncing di Malaysia..hutan gondol..banjir..
eh hello, even kening melindungi mata kite, same jugakla pokok, menahan aliran air deras dari mencetekkan sungai...nape la ramai nye manusia2 yang penting diri, sukati gondolkan hutan ni..(marahhmarahhh!!)

LOve, kasih sayang..
last week, saudara kami dapat baby girl, NUR SAKINAH..everyone's heppi..comel betul si kecik tu..pipinya mcm kuih pau..hehe..aku plak semenjak dua menjak ni suka sangat kat baby..siap mimpi main dengan baby..excited nye..! namun di sebalik keseronokan itu, tersirat kesusahan seorang ibu, sakit perit ibu, lukanya..bengkak susu..huhu..sudahkah anda bersedia..? bukan itu persoalannya..hehe..sebenarnya UMMI..tu yang tersirat..pengorbanan seorang ibu..kita selalu ambil enteng pasal ni..(cakap kat diri sendiri) siapa yang masih ada..sayangilah ibu kalian.. ummi..pelukan dia, ciuman dia, sentuhan dia, gelak tawa, tangisan dia sebenarnya menyuburkan jiwa..everytime i got a big hug from my mum, my heart blooms and says, "cherish this moment, maya.." Kasih sayang ibu tu tak pernah kering, melimpah2 ada..sampai tak sempat nak ditadah..
hopefully when the time comes..for me to be a mother..i will be just like my mum..amin..

kesihatan..
well, in my previous post, i am obviously injured..
alhamdulillah dah bole jalan..drive to work..
tapi sakit masih berbaki..my back n ankle is still hurt somehow..allignment lari katenye..
nikmat ape yang ditarik mase sakit ni..let me tell u this..Nikmat Sujud..

sebenarnye aku masih solat di atas kerusi, kaki ni masih tak membenarkan aku duduk antara dua sujud..jadi aku ni da lame la jugak tak sujud di atas sejadah..jauhnya rase..jauhhhhh...
pagi tadi semangat pergi solat raya..excited, lupa kaki sakit..tapi masa solat tahiyyatul masjid barulah ku sadar akan kekurangan diri ni..adoi..sakitnya nak habiskan dua rakaat tu..lepas tu aku pun terus cari kerusi, alhamdulillah jumpe..tapi aku betul2 sedih la..seronot sebenarnye sujud nih..baru sekarang terasa..bila nikmat tu ditarik..

So, apa macam??Qurban vs Syukur..dua-dua sama penting kan??
Same-same la kita fikirkan...

Sunday, 9 December 2007

mamualabkari


ni mamu saya..
mamu kawen dengan kak mas..hehehe..
hensem and lawa..
pakai tongkat pun maya datang tau..~! hehehe

tadi mamu cakap.."delete no. mamu, tahun depan save balik." nape plak?? "jangan kacau mamu..(honey moon) hahaha!!" hehe..macam le salu kaco mamu..

mamu...semoga berbahagia selalu..dunia akhirat!
Okies~

O.kay.you


DISABLED. KURANG UPAYA.KERUSI RODA.

haaa...aku dapat peluang untuk menguji keprihatinan rakyat Malaysia..
seperti yang tertera dalam previous post..

semalam, bila bangun pagi, rase dah boleh pijak skit2.. boleh la jalan pakai tongkat..maka aku teruskan jugak plan nak g PC Fair kat KLCC, bergaya dengan tongkat ummi (tongkat orang stroke tu..) semangat tak?? heheh.

dapat sms dari kawan2 yang prihatin..(terima kasih) tapi kena jawab dah ok, sbb bole g KLCC.
LRT: dapat duduk dalam train..hehe..teringat iklan si Adlin.

well perjalanan tu agak lambat la. adik bongsu kena slow down jalan dengan kakak yang pakai tongkat. baru la aku paham maksud kurang upaya. semua jadi susah. if sebelum ni, multi-tasking is very easy, tapi bile bertongkat, nk cek sms pun kena stop walking..huhu..

bile jalan tu semua orang pandang..macam tu la kite memandang diorang selama nie..bile sampai kat ctu, haa..mencabar jugak nak jalan..maklumla..slow, ade tongkat..ade jugak orang yang hampir jatuh terlanggar tongkat sakti i..hehe..tapi seme tak jadik marah sebab OKU..namun ade juga yang selfish, main langgar je orang bertongkat ni..

beli dah selesai membeli belah..tiba masa untuk ke TANDAS..huih..panjang btul Q untuk semua pintu toilet..aku pun nampak simbol seperti di atas, dengan mesej " Kepada OKU, sila minta kunci tandas daripada petugas" aku pun mintak la..hehe..bestnye toilet yang besar, bersih nih.. alhamdulillah, sekejap je dah selesai..

bile balik, nak Q LRT, dapat privillage beratur di pintu yang terdekat..depaaaaaannnn sekali..n of course dapat duduk dalam train..

begitulah perjalanan seharian aku sebagai OKU. kepada mereka yang prihatin, terima kasih. semoga keprihatinan rakyat Malaysia akan bertambah-tambah selepas ini..

sekian, terima kasih..

Friday, 7 December 2007

KUDA makan saya !!!

daH dua hari hujan..and this is what i get..

semuanya terjadi apabila Star the stallion mengamuk..
kami baru nk bermula nak bersiar-siar di Genebank, tapi Star degil..dia nk balik stable..
memang waktu makan dia..tiba2 Star lari n buat U-turn..maya pun melambung-tercampak-jatuh terjelepuk di atas tanah merah tepi tasik..sakitnye..!!!! kaki tak leh gerak..
maka berlari-larilah Ghazali dan Dr. Jamil ke tempat kejadian, begitu juga Kak MAya the supplier...
mase tu sakitnye blom terasa, tapi memang takleh nk gerak langsung kaki kiri ni..
lepas 5 minit camtu, baru boleh pusingkan badan..then cuba naik ke stable untuk buat pemeriksaan lanjut..
haaa..mase ni sakit dah terasa..kaki kiri ni takleh nk pijak..azab jugak lan kak maya n Dr. Jamil nak papah naik bukit ke stable tu..huahuahua...!!
(btw, mmg nasib saya baik jugak la ada Kak Maya kat ctu, buat peneman, kalo tidak aku ditemani dua lelaki ni jek..)
mase kol dah dekat kol 6, then we decided to go to the Hospital Serdang, bcoz kaki dah makin bengkak, belakang dah terasa sakit..huhu...
so kitorang pegi la sepital..merasa la ditolak atas wheelchair..glamour kejap sbb jatuh kuda..(masalahnye unsur glamour amatlah tidak diperlukan di saat ini!) dikategorikan sebagai kes berat gak, maka maya pun cepat mendapat pemeriksaan doktor..by 6.30 dah dok dalam wad kecemasan, terbaring...dan datanglah Dr. F. Anis buat pemeriksaan..ditekan ape yang patut, tanye ape yang patut..bile die tekan pelvis aku, dah la aku bantai menjerit..bukan sakit..tapi terkejut + geli..kahkahkah!! terkejut Dr. F. Anis..terpaksa die repeat procedure tu..alhamdulillah aku tak sakit ape2..kadang2 aku ni ceria tak bertempat...kena marah dgn Kak Maya..die kate, jgn le asik gelak, nnt Dr. tanak attend segera..lima minit je aku bole serius pastu aku buat balik perangai aku..gelak..kihkihkih..pehtu nurse pun cocok punggung aku dengan ubat tahan sakit..mak ai..sakit..
maka tiba saat untuk X-ray..hoho..ni yang Best..X-ray SYSTEM broke down..maka semua patient yang kena x-ray duduk la bertapa..n ape yg unik lagi malam tu, semuanya cedera sebelah kiri..kaki kiri, tangan kiri..lapar, dahaga, semua ade..tapi takleh makan,minum b4 Dr. cek, bcoz, if keadaan memerlukan, patient perlu pose untuk operation..huhu..
sambil2 tunggu tu, Ghazali teman aku, teman buat aku gelak..hehe..pastu die perasan mata aku bengkak sebelah kanan..makin lama makin bengkak, mula2 ingat kena gigit nyamuk. aku pun panggil nurse, nurse panggil Dr., haa..rupanya aku alah kat ubat tahan sakit tu..maka aku kena cocok plak sekali lagi, ubat nk tahan alergic reaction tu..yang ni mmg sakit..ingatkan sakit cam derma darah, rupanya...huhu..lame plak tu, byk gak yang nak disuntik tu..lepas kena suntik tu aku cam 'high+sleepy' plak..rupenya aku alergic pada Diclofenac. kena elak pain killer ni next time. bertambah la list alergic aku..penicillin, diclofenac..budu..hehehehehe...
aku terdengar medical assistant tu ckp kat salah satu patient ni.."jap lagi maybe seme yang kena x-ray akan dibawa ke Hospital Putrajaya..naik ambulan.." haa..aku dah nak seronok plak.sbb merasa naik ambulan..(boleh ke..?? bukan nye ingat kaki sakit, belakang sakit..) tak lame lepas tu, Dr. F. Anis datang kate X-ray dah boleh guna..yeaaayyy!!!
dalam kol 9, aku pun ditolak ke Bahagian X-ray...sempat lagi melambai kat Ghazali n kak Maya, mase ditolak tu, rase cam dalam tv plak.. pintu melepasi pintu, pastu melepasi lorong-lorong sunyi dan gelap..mase dah sampai bahagian X-ray, kenala tunggu turn, sbb ade 3 orang tunggu. sempat la aku tengok senario kat tv3..haha! tetiba aku terdengar suara budak kecik menangis kat belakang aku, pelik, sbb mase tu mmg takde budak kecik. aku pun pusing..dari bilik yang gelap, merangkak seorang budak kecik sambil menangis..panik + seram japs..ape budak kecik tu buat dlm bilik gelap..kena culik ke..mak die sorok ke..die ilang terkunci dalam tu ke..mcm2 aku pk..budak tu melalak la..haaa..aku pun cakap.."Encik, anak sape nihhhh??!!" tetiba ada sorang mamat bertugas kat ctu, berlari2..rupenye anak die..hahaha..baguih, jaga anak..tapi buat orang terkejut jek..
ok, berbalik pasal X-ray tadi, aku pun masuk dalam tu, buat aksi2 "pose" untuk dapat gambar2 menarik..haha!! kaki tegak, mengiring, bengkok lutut, badan tegak mengiring..dll..
pastu aku ditolak balik ke wad kecemasan, untuk tunggu result. personnel x-ray tu kate nampak cam retak kaki aku tu..huhu..aku pun doa n gunakan LoA kate aku dah sihat..
so, after 20 minutes or so, Dr. F. Anis datang dan mengkhabarkan berita yang takde apa-apa yang patah..terseliuh, soft tissue injuries jek..alhamdulillah..kaki aku pun dibalut dan aku dibenarkan keluar. dapat MC untuk ari isnin..
11.30, sampai umah, mak aku terkejut..die ingat tak serius, sb aku ckp tak seliuh je..bile balik kena papah..panik jap..pastu aku citer la citer sebenar..
aku boleh baca muka die yang risau, cam tak kasi aku ride lagi..tapi aku tak berani nk mention..
sbb aku blom serik..nak ride lagi....

Saturday, 1 December 2007

A list of mine

1. Speed Reading
2. Ten Thumb
3. Swimming
4. Sign Language