Pages

Saturday, 26 April 2008

teman..

salam,

posting ni saya tujukan untuk sahabat, Mohd Khalil Al-Haqq..
tiba2 dia muncul di sacrosanct..saya amatlah terkejut dan gembira dia masih ingat pada saya..

kawan saya ni, kami panggil dia Haqq. glamer budak ni..sebab dia unik la..jalan laju, jovial, artistic, pandai nyanyi..kami berjumpa semasa matrikulasi di kolej kurniawan tahun 2000.

dah 7 tahun++ zaman matrikulasi berlalu..kalo saya berjumpa kawan2 matriks, pasti ada yang bertanya "Haqq ape citer ye? sape tau?", "Die masuk uni/kolej mane eh?", "Ade orang kata Haqq masuk tentera..betul ke??"...masing2 tersenyum sendiri mengingati kenangan kat kolej dulu..and last year bile Haqq masuk tv, masuk Nokia contest tu gempar jugak la..kecoh seme kawan2, tak sangka ramai yang excited...hehe, btw, congrats Haqq, u guyz won a trip to Rome right? wah wah..best tu..

kite bukan pernah sembang sangat pun kan Haqq, tapi kolej tu bukan besar sangat kan..salu jumpa..satu pengalaman yang takleh lupa la ni..(dunno Haqq ni ingat ke tak...) tapi penah la one nite i was studying in a tutorial room, then dengar cermin bilik tu yg mengadap hostel lelaki ada orang baling batu..mula2 seram gaks..pastu dengar suara panggil.."maya..maya..maya.." kuat lak tu..hahaha..kelakar la..bile dijenguk Haqq punya keje..ilang seram, tapi dok gelak2 je..

lagi satu, mase dah abes matriks, masing2 sibuk ambil info kawan2, cam autograph pun ade..maklumla pasni masing2 akan berpisah.. saya pun amek gak, n i asked Haqq to write sumthing in my own 'autograph'..and he wrote "Sesungguhnya Mohd Khalil Al-Haqq pernah berkawan dengan Maya Ijau". pendek je..masa tu rasa cam pelik dan kelakar..ayat terpendek dalam buku tu..yela org lain tulih berjela2..

tapi kan Haqq, since 7 tahun dah berlalu, bile baca balik sentence tu, baru la jelas maknanya..
memang kite pernah berkawan..hihi..
nice to have u here, visiting my blog, this posting is for you..take care!

Wednesday, 23 April 2008

justify..hmmm...

“Doing it right the first time”

As a junior scientist, a good kick start is what I need to go far into genetic resource utilization especially in pre-breeding and genetic enhancement of tropical fruit species. I would be thankful if I could get my pre-breeding knowledge and skills strengthened by the end of this training and hopefully my lack of experience in pre-breeding will be lessen as I attend this course. With all the genetic materials we have in *AR**, my target is to maximize the utilization of these genetic materials as to broaden the genetic base of some crop species for future use.

This is only a part of it. My boss asked me to justify WHY should i go for a plant pre-breeding course in Thailand. To my suprise, i was selected to join it..alhamdulillah. And to my suprise my boss asked me to give him reasons, i was a bit bengang due to my exhaustion, i have drained my brain these few days running a database, so how can i give him a good justification..rasa cam nak jerit2..hahaha!! just to paste my flow of thoughts here, as a memoir of what i did and my "janji manis" la..hehehe..

Thursday, 17 April 2008

tenang..setenang tenangnya..

pagi tadi aku bangun dengan perasaan yang sungguh tenang.

syukur pada Allah, kerana masih memberi padaku nikmat ketenangan..Alhamdulillah
aku tiba-tiba terkenang perasaan semasa aku sekolah dulu, di Maahad Muhammadi..
setiap pagi kami akan beratur di luar kelas, 5 minit sebelum kelas bermula, kami (seluruh sekolah) akan berdoa beramai-ramai..meng'amin'kan doa rakan di bilik radio..jika keadaan huru-hara, bising sebelum berdoa, bila mulanya doa, keadaan akan menjadi senyap, sunyi, hening, yang kedengaran hanyalah suara sahabat yang berdoa yang bergema di segenap corong-corong pembesar suara di seluruh sekolah..yang berjalan akan berhenti..masa juga seakan-akan berhenti seketika untuk memberi tumpuan kepada doa pagi tu..huhu..bila terkenang-kenang camni..sayu plak..n rase bertuah kerana diberi peluang nak merasai suasana islamic camtu..mungkin di situlah keberkatan..ketenangan dan kecemerlangan sekolah maahad "besar" yang amat ku rindui sampai sekarang..sekolah aku bukan sekolah mewah, sederhana sahaja..maklumla bukan di bawah biayaan kerajaan..sekolah aku besar..pelajarnya lebih 3000 orang..mase tu la..huhu..ramai..i miss my school...!!!

aku juga terkenang nasyid pagi yang akan kami nyanyikan beramai-ramai semasa perhimpunan, sebenarnya ia adalah doa..aku carik nasyid pagi tu sampai sekarang aku tak jumpa..aku teringan nk berdoa pagi2 dgn doa tu..tapi belum ada rezeki nk jumpa..insyaAllah ada la tu..heheh..

tahun 2009 cukuplah 10 tahun aku tinggalkan zaman persekolahan..huhu..lama dah..aku nk cakap kat cni, maahad ni banyak mencorak peribadi aku menjadikan apa yang aku ada sekarang. kekuatan, ketulusan, kebijaksanaan etc..harapnya aku bertambah matang dan tabah menghadapi kehidupan yang penuh dugaan ni..

Thursday, 3 April 2008

Pasir lawan batu sape menang?

my conversation with my lil' bro..
same2 kite fikirkan..

maia~ijau: mlm ni nk join kitorg nk g umah paksu (kelas agama)?
fakafroya: lame tak kelas tuh??
fakafroya: coz i got alot of reading to do laa....
maia~ijau: wat reading?
fakafroya: tapi kalu habes cepat boreh laa...
maia~ijau: pekse ke?
fakafroya: tak...
fakafroya: tmrw got journal club
maia~ijau: start pas isya' abes kol 11++
maia~ijau: ooooo..
maia~ijau: kena present ke?
fakafroya: summore kene report to my boss...
fakafroya: takla
maia~ijau: ooo..
fakafroya: tapi kene bace paper org yg present tmrw....
maia~ijau: len kali baca awal skit..
maia~ijau: bleh la gi..
maia~ijau: adjust la..
maia~ijau: tak semestinya esok nye keje rini baru prepare kan..
maia~ijau: hehehe
fakafroya: been quite bz wif labwork
fakafroya: balik umah tros tido
fakafroya: tak sempat nak bace
fakafroya: i know sume nih alasan....
maia~ijau: hahahaha...
maia~ijau: yela..
maia~ijau: we will keep on asking..
maia~ijau: ummi perhati awak tau
maia~ijau: die tau awal x join ikut abg..die query ritu..
fakafroya: tau...
maia~ijau: tau..
maia~ijau: tau takpe.
maia~ijau: ni akak dapat mase g kelas bile ntah..it made me think la..
maia~ijau: kisahnye, org suke merungut takde mase bla bla..padahal mase dari dulu sampai skrg same je 24 jam..
maia~ijau: then one day a student ask his teacher, why it always like that..
maia~ijau: jwpn nye..
maia~ijau: cuba kite amek satu bekas...isi pasir...sampai penuh..
maia~ijau: pastu ambil beberapa batu cuba masukkan dlm bekas tu..
maia~ijau: takleh masuk la kan..sure la bcz da penuh dgn pasir..
maia~ijau: then try satu lagi cara..
maia~ijau: masuk batu dulu..sampai penuh
maia~ijau: pastu masukkan pasir..bole masuk ke tak?
maia~ijau: boleeee....
maia~ijau: sbb pasir bole menyelit2 di celah2 batu..
maia~ijau: cam tu jugak hidup ni..
maia~ijau: pasir=benda tak penting dlm hidup..tapi benda2 ni byk..
maia~ijau: batu=benda penting
maia~ijau: bekas=mase=24jam
maia~ijau: kalo kite prioritize benda2 penting..then yg kurang penting akan masuk dicelah2nya..
maia~ijau: but if yg tak penting dah jadi priority, jwbnya yg penting takle la masuk..
maia~ijau: fikir2kan..
maia~ijau: hehe..sekian terima kasih..
maia~ijau: kdg2 kite lupe..rase seme penting..
fakafroya: makes really good sense...
maia~ijau: so kena sit down pk balik mane penting n mane yg kurang penting..
fakafroya: ok