Pages

Monday, 23 March 2009

Erzurum Palandöken

pelajar Ataturk University: Maya dan Hatije (dept. of field crop) Zelish (dept. of agric. economics), Shayme (Math) , Aisya Nur, Fatma dan Rabiah (History)
pakar2 meluncur: Mr. Ersan (tall, tanned n handsome engineer), Mr. Deniz (sweet city planner), Maher (patience technician) dan anak2nya, Koksel the helpful brader kantin, dan pakcik berspek hitam yang ku lupa tanya namanya..(tapi die adalah Mr. Ersan highschool teacher)

Assalamualaikum..
lame juga tidak menulis...
tajuk hari ini ialah meluncur ke berenang Maya??
hahaha..

Setiap hari aku menunggu bas, sambil memandang gunung Palandöken..terdetik ada ke rezeki aku nak naik atas tu..
semalam, diizinkan Allah untuk aku menjejakkan kaki di gunung Palandöken, pusat meluncur terbaik di Turki. Mengapa terbaik? kerana ia mempunyai pelbagai tahap kesukaran meluncur untuk segenap peminat sukan luncur ais...

Jadi, persoalannya ialah, adakan Maya meluncur??

sesungguhnya Maya ni..skating biasa pun tak pandai, mase kecik2 ayah beli roller blade, aku punya paling cantik sebab beli saje tapi jarang guna, ice skating kat Sunway Pyramid tak penah main, cuma bagi sokongan dan melopong usha dari jauuuuuhhh..ini kan pula luncur ais..

Maya skiing..??

Al-kisah, saya menjemput diri sendiri nak join Hatije pegi ski..
Jadi pada hari Ahad jam 10 pagi kami bergerak ke stesen bas untuk menaiki bas ke Palandöken yang mengambil masa lebih kurang 10 minit..

sesungguhnya yang pandai ski hanyalah Hatije, yang lain2 seme hampeh terutamanya budak dari Malaysia ni..uhuhu..
kami pun sibukla memilih kasut, kayu ski..dan apabila semua orang dah bersedia, mula laaa...

mula di bawah je..terkedek2 masing2, menjerit2 bile ada peluncur turun dengan lajunya kat celah2 kami yang terkedek2..
lepas dekat setengah jam, Sayma dan Aysa Nur got the grip.. Fatma yang paling penakut, Rabiah yang paling kuat jerit..Zelish pula yang paling kiut dan cool walaupun terkedek2 juga..Maya?? Maya dah tergolek2..hahaha

tak lama lepas tu, datang Deniz approach Zelish, teaching and giving some tips untuk meluncur dengan lebih baik..agaknya obvious sgt keamaturan kami, datang pula Encik Maher and Ersan secara tiba-tiba dan membantu..pas depa cakap2 dlm bahasa Turki, depa decide nak naik gondola and ski kat atas plak..? WHAT??? tempat landai ni pun aku dah gayat..inikan pula tempat tinggiii...uuuuuu...amponn...tapi takkan nak tinggal sorang2 kat bawah kan..so aku dengan sporting nya ikut naik..Subhanallah..cantik tempat ni..so sampai atas, aku pun diajar oleh Encik Ersan untuk meluncur dan berhenti..bole la..skit2..tapi sebab bukit tu curam..aku tak berani sangat nak beriya sgt..TAKUTT..

so aku ditinggalkan cikgu Ersan, sebab die nak ajar yang lain plak..si Fatma takde keje lain dok peluk Encik Ersan la..aku pun hampir2 la nak peluk..tapi tuhan tak izinkan..huhu..

akhirnya tinggal aku dengan Hatije..die dok suruh aku ikut die..die soh aku selarikan kayu ski tu.."parellel maya..parellel!!" masalahnya die aku mula meluncur aku rasa laju sangat dan mula hilang kawalan keseimbangan dan seterusnya BEDEBUSHHH...mandi SNOW!!

(Encik Maher pesan dari jauh, "tunggu situ, jap lagi someone akan datang and tolong ajar Maya..") kami pun tunggu sambil ski slow2..tapi tiada siapa yang datang..

punyalah SEKSA nak sampai bawah balik..
macam2 pengalaman..seperti tersenarai di bawah..

1)aku bergolek2 lebih 30 kali kot. bila dah tergolek susah nak bangkit sebab licin weh..plus badan pun berat. berikut adalah salah satu contoh cara berguling di atas snow..aku try pelbgai cara..percayalah!!!!

2)aku menjerit kuat2 kat atas gunung tu.. " I love Palandöken...!!!" dengan harapan pastu gunung tu jadi landai dan aku boleh ski..
3) tetiba masa tengah rasa nak nanges dan nak GIVE UP tu, ada mamat snowboard datang dekat tercongok dan berkata "Hai Hatije n Maya.." sapo plak ni..?? dah la aku tak pandai ski ni..ni sapo plak..?? ghopenya brader kat kantin fakulti..Koksel..hahahaa!!! dia kata die nampak aku tergolek-golek mase die naik gondola lagi..huhu.. takde la malu sangat..sebab aku orang Malaysia, kat Malaysia mane de snow, Air Batu Campoq ada la..
3) masih lagi nak nanges dan nak GIVE UP dan ditambah pula dengan nada-nada hampir merengek..(aku bukan jenis yang senang give up..pantang..tapi this one..this one..ntahla..) aku pun turun jugak la..sambil tengok keliling..mane Encik Ersan/Maher/Deniz ni..where are the teachers?? pastu tergolek2 lagi..teruk btol pengalaman kali ni..sampai aku dah tak larat nk bangun.. Hatije pun dah tak larat nk angkat..i keep on saying sorry, poor Hatije..she was stucked with this kaki bangku ski..
4) bila dah obvious sangat aku ni kaki bangku, datang plak sorang lagi pakcik (spek itam)..staf ataturk university juga..die pun ajar aku ski..die pegang aku nye kayu ski (control), so die membongkok meluncur reverse, aku meluncur foward..die ajar aku berdiri tegak, tangan letak belakang, lutut bengkok skit..(he's cool)..professional skier..jadi kami pun meluncur...WEEE..merasa gak la aku meluncur dengan jayanya walaupun dengan bantuan pakcik spek itam..sakit pinggang pakcik ni..banyak kali die tolong aku, jauh gak aku
turun dengan die..after a while die pun tinggalkan aku dengan Hatije balik..dengan harapan aku akan berjaya sampai bawah la..hahaha..tapi TIDAK..semua nya hancur..aku jadi cam tadi balik..bila laju je aku panik..so aku pun berguling2..dan macam2 lagi..
5) aku pun amek keputusan nak berjalan, tak moh ski dah..uuuu...so aku jalan la..obviously, aku ketinggalan..sebab ski laju tuuuuu...kesian Hatije..
6) Pakcik spek hitam muncul kembali selepas berjaya mengesan kami..jadi sekali lagi die bantu aku dengan cara yang aku citer tadi..pastu die soh aku cuba..haaa....baru rasa nk OK, hancur lagi...masa ni aku dah berada kat tempat yang tak berapa jauh dah dari bawah..semangat gak la nak ski..sampai bawah..pas aku golek2 lagi, tetiba pakcik tu nampak satu kenderaan Ski..alaa..ini ha..die pun mintak orang tu bawak aku si kaki bangku ni turun..maka aku pun duduk la dicelahan dua lelaki..hoho..what an experience..darurat..for the record, naik motor pun aku jarang2 jadi aku takde experience aksi brek membrek atas motor ni..kali ni dah rase..mata tambahan, seme orang pandang aku, cam aku ni injured kot..MALU je..
7) brader kantin tu ade muncul kadang2 tapi die takleh tolong sebab dia snowboarding..
8) sampai bawah, Encik Maher panggil aku..huhu..aku pun mula la merengek, mengadu "kata cikgu nak tolong saya kat atas tapi takde sorang pun datang..huhu"
8) pastu En. Ersan pun kata, dia dah naik dah caik kami tak jumpa..errgghh...ok la..tapi ayat ni yang tak tahan "So Maya..do u like swimming at Palandöken??" aku pun ketawa la..these turkish people do have a lot of sense of HUMOR...then he continued "Don't worry Maya, maybe u swim today but u will ski tomorrow.." yeah rite..hehehe..pandai amek hati..die offer aku satu round lagi ski, aku plak jawab YES@MAYBE@NO..arr....arrr...tempted gak..gatal..tapi bile aku tahu yg nk naik tu hanya Hatije n the Professional Gang, aku terus tarik diri..hehehe..kaki bangku..tanak nyusahkan orang dua kali..

so aku dan geng2 lain pegi caik tempat hangat nk berehat dan makan..so kami sembang2 guna KAMUS@SOZLUK..minum teh secawan dua sorang..bertukar2 email, untuk tujuan FACEBOOK..hehe..bukan senang nak sembang seperti ayam dan itik..tapi sebenarnya ayam dan itik sangat memahami rupanya..bila masing2 dah kenyang, kami pun pergi jenguk Hatije..tiba di sana, brader kantin masih ada..Deniz pun ada..jadi kami pun bertukar2 email..
rupenye rezeki kami, brade kantin gave us a ride to the university, baik sungguh..! tuhan sajalah yang membalasnya..siap stop kat petrol station beli gula-gula untuk kami, and kami naik Mercedes..hehe..special..
ucap terima kasih tapi lupe plak nk cakap kat dia.."see u at the canteen.."

persoalannya..aku akan ski lagi ke..??
Jawapannya YA..mestilah, jatuh bangun tu adat la..yang penting tak putus asa..
erm..ntah2 Hatije tobat tanak bawak dah..hihi..tengok la nanti..

TAMAM..SON.. (ok..finish..)

p/s: Budak2 sejarah ajak join trip 7 bandar (Kars, Ardahan, Bayburt, Trabzon, Gumushane, Artvin and Rize) pada bulan Mei, dan Zelish ajak gi Izmir bulan June..can't wait for more adventures..jika panjang umur, sihat dan poket berisi..insyaAllah..

iPhonesss!!!


iPHONE..
oWH..
iPhone..
Mengapakah kau menjelma di kala daku berada jauh dari Malaysia..mengapa? mengapa?
Sudah lama ku nantikan dirimu yang tidak kunjung tiba..
uuuu...lambat nye bulan Julai nak balik Malaysia nk beli iPhone..
Aku hampir-hampir membeli iPhone di Turki mengenangkan LAMBAT nye iPhone nak masuk Malaysia..
dah beberapa kali survey, seb baik belum beli..
nantikan kepulanganku wahai iPhone..

Yang Benar,
Insan Penasaran.

Wednesday, 18 March 2009

Cultural Concert

12 March 2009 Hari Memperingati Kemerdekaan Erzurum.

selama dua minggu lebih berada di sini aku mula teringin nak bertemu dengan CROWD of Turks..yela..baru la nampak kepelbagaiannya..
jadi hari ini, ada Perasmian Pameran Lukisan, pastu ada konsert Kebudayaan kat Canselori..
Jam 5.30 petang, ku pergi dengan supervisor aku..Encik Haliloglu..kami2 berjalan2 sehingga tiba di dewan pameran, timing sampai baik punya, masuk serentak dengan VIP-Canselor..naib Canselor..hehehe..
ape yang aku perasan, formaliti di sini takde la macam kat Malaysia..agak remeh temeh la..
bila VIP tu masuk, kat tengah2 crowd tu, die bagi ucapan skit, dalam 5 minit, pastu setel la..maka terasmilah pameran tersebut..maka kami pun konon2 mcm orang pandai seni mula la usha, tetiba terusha benda lain, iaitu meja-meja bulat di tengah pameran yang terhidang snek2 yang menarik..

En. Haliloglu pun berkata, "Maya, pameran ni abes2 pun sebulan ada kat cni, boleh dtg tengok lagi, tapi makanan ni malam ni je ade..ape kate kita hayati kesenian makanan je malam ni..??" kah kah kah..lawak pakcik ni..aku pun ON je la..ape lagi, kami pun jamah la dua tiga snek kat citu..
pastu kami pun teruskan perjalanan ke Canselori, untuk konsert..mase tu aku takleh bayang konsert ape yang aku bakal tonton..tapi kami pun masuk je dalam dewan...tiba2 Puan Haliloglu tepon, dan En. Haliloglu terpaksa pulang di atas urusan keluarga..aku pun cakap takpela..dah tak jauh pun tempat tu dari umah..i can manage my way back..
dewan tu penuh..takde tempat duduk..tapi ramai je students dok kat tangga, maka aku pun selamba je join same..
muka Asia Tenggara aku memang takleh nak sorok, ada la student2 kat ctu tegor aku, jadi kami pun berkenalan..
murah sungguh rezeki aku, geng budak2 ni ada dua orang lelaki, offer their seats to me..terharu sungguh..jadi aku dengan gembira duduk di atas kerusi untuk menonton persembahan..

Persembahan malam itu terdiri daripada tarian tradisional, rock konsert dan pop konsert..aku tengok semua..hahaha..
tarian tradisional mereka memerlukan lebih 10 orang dalam setiap persembahan..pastu cara derang menari lebih kepada keserentakan kaki..menarikla sebab agak berbeza dari tarian kita kan..
konsert rock die plak, takde la rock cam Linkin Park tu..cuma rock la..penyanyi die bernama Betul (pompuan) pastu anggota kumpulan tu terdiri daripada pemain dram, gitar acoustic, gitar bese, gitar base, pemain biola dan pemain seruling..
yang menarik ialah pemain biola dan seruling ni la..satu nye uniknye muzik di sini ialah dengan adanya unsur-unsur ini..i like that too..pastu bila masuk plak konsert pop ni, bukan la muzik pop dia cam lagu rancak CT nurhaliza, tapi lebih kepada kekayaan muzik arab..jadi ahli muzik mase konsert pop ni bertambah lagi..(campur dengan ahli mase konsert rock), tambah gendang gitar tradisional ape ntah lagi..ingat2 lupa..
dan penyanyi2 pompuan di sini suaranya besar dan bergetar2..(suara dari perut kot..) kepada ABO: sila rujuk suara Kenlee..memang berbeza dari suara penyanyi Malaysia yang nyaring2..
dapat aku simpulkan semua persembahan amatlah menarik..
Turks CROWD were sooo happening...semangat cintakan negara mereka amat terserlah..diorang siap menari ramai2 bila sampai muzik2 tertentu yang pastinya memberi makna "sila goyangkan badan..." erm..aku takde la join sekali, aku just amek gambar je..memang terasa nak join la..tapi goyang kaki je la..

kalo ada masa tengok la video ni..segment putus2 sepanjang konsert..selamat menonton.. =)


Rukhsah

Apa itu rukhsah?
Ia bermaksud keringanan..

Dan seperti yang kita tahu, Islam itu mudah..

dan ini..
Sheikh al-Muhaddith Muhammad Nashiruddin Al-Albani berkata: “Setelah mengetahui perkara itu, seseorang tidak boleh lagi berbelah bahagi untuk menerima rukhsah (keringanan) ini selepas tsabit hadis mengenainya. Lebih-lebih lagi setelah para sahabat melakukannya.” (Rujuk Risalah al-Mas-hu ‘Ala al-Jaurabain, m/s. 54)

Ini bermaksud keringanan yang telah diberikan ini mestilah kita terima dan gunakan jika kita berada dalam situasi yang membenarkannya..

Salah satu contoh rukhsah ialah solat Jama' (dua solat dikumpul di dalam satu waktu) dan Qasar (rakaat dipendekkan)..

Antara rukhsah lain yang juga boleh digunakan dalam kehidupan seharian ialah KHUF..keringanan yang diberikan untuk berwuduk..dengan tidak perlu membuka kasut atau stokin..
keringan ini diberikan untuk orang yang bermukim dan juga orang yang bermusafir..
syarat umumnya Khuf (eg: kasut) dipakai setelah pemakai berada dalam keadaan bersuci (berwuduk).
jadi selepas itu, setiap kali hendak berwuduk, tidak perlu lagi membuka kasut/stokin, hanya perlu menyapu di ATAS (bukan di bawah) kasut/stokin tersebut.

dah cukup tiga minggu aku berada di Erzurum, berwuduk menjadi satu cabaran..sejuknya Tuhan saje tahu..suhu boleh mencecah -10 degrees at night..camane la aku boleh lupa pasal KHUF ni..
belajar masa sekolah dulu..lupa plak nak diaplikasikan..

jadi pagi ini, aku terus GOOGLE pasal KHUF ni..dan aku jumpa dua blog yang telah menerangkan dengan jelas apa yang aku perlu tahu dan telah meleraikan masalah aku..alhamdulillah..terima kasih kepada penulis blog yang telah berkongsi ilmu tersebut.. sila klik sini dan sana untuk mendapatkan penjelasan lanjut..aku sarankan pembaca membaca link yang dicadangkan untuk menambah ilmu di dada..ILMU diamal IMAN ditingkat kan?? kan??

dan YA, ini bermakna SILA SOLAT walau di mana anda berada..
tiada pengecualian..kerana RUKHSAH telah disediakan..ingat ye kawan2..


Wednesday, 11 March 2009

memperkenalkan..


2 orang daripada kawan-kawan saya di sini
Cik Esin dan Pakcik Boluj..i'm still not sure with the spelling..
tapi pakcik boluj tu rupanya macam Dr. Jamil pun ada..hehehe
Pakcik Boluj rajen bawak secawan teh saya setiap hari..
Esin pula ialah rakan sebilik di Field Crop department nih..saya menumpang bilik mereka iaitu Cik Esin dan Encik Murat..
nanti saya letak gambar Encik Murat plak..

p/s: Pokcik Boluj excited btol bile orang nak amek gambar die..such a nice guy, not like Pak Ali CH...Ya Allah temukanlah daku dengan hambaMu yang bersih hatinya..amin..

Monday, 9 March 2009

pupuk sabar...

Sedap pulak album baru Sami Yusuf yang terbaru..Dr. Kamil yang bagi last week..
tak pastilah samada yang ini versi 'sah' atau 'tidak sah'..tu kena tanya muni..
Muni: akak dengar aje, tak tengok gambar pun tau..by the way, akak dah jumpa dah kembar Sami Yusuf semalam...masa akak jalan sorang-sorang layan perasaan..hihi..(saje nak bagi jeles..tapi betol, memang jumpa pun..) kat fakulti mane ntah..
macam-macam version dah aku jumpa..iras Shah Rukh Khan, Shashi Kapoor, KGB agent..erm..kenyang la..aku jumpa triplets, erm..benarlah kata pepatah jauh perjalanan, luas pengalaman..

mungkin dalam posting sebelum ni aku banyak merapu..tapi kali ini nak cerita lain sikit..
(Sami Yusuf tengah nyanyi lagu Munajat..sesuai dengan mood menulis)

Minggu lepas adalah salah satu minggu mencabar buat aku..di mana aku terpaksa melawan dengan diri sendiri..dengan erti lain, diri sendiri merupakan musuh utama..
Minggu lepas kami buat trial untuk SSR..selama tiga hari aku pulang malam..SSR adalah sebab utama aku berada di sini..untuk belajar SSR..
Jadi minggu lepas, terlintas di kepala aku..Apa kes terbang beribu-ribu KM nk belajar SSR?? kenapa la aku boleh mintak nak belajar SSR?? nape? nape? huhu.
Sebenarnya aku mula rasa tercabar apabila...
Pensyarah desak aku suruh aku betul2 tangkap, paham semua benda yang diajar, menyuruh aku bertanya sebanyak mungkin supaya aku betul-betul paham..
tapi pengajar (demonstrator) buat demo di dalam bahasa Turki..
Demo yang ku pikir hanya dijalankan untuk aku SEORANG dimeriahkan dengan kehadiran pelajar-pelajar lain..
Panas hati aku separuh hari menahan marah..cuba merasionalkan diri..aku yang sepatutnya belajar benda tu, tapi ada orang2 lain berada di situ, memeriahkan lagi bahasa tempatan, jadi sukar untuk aku menyampuk, bertanya..kerana soalan mereka pun dah banyak, ditambah pulak dengan sesi terjemahan untuk aku akan melambatkan proses demo tersebut. ada masa-masa tertentu, semua orang sebok nak tengok prosedur tu, aku pulak ditolak ke tepi..aku dah la pendek, nak intai pun tak nampak..
SABAR..itu je yang aku boleh cakap..hanya SABAR...
Kalau ikut panas hati aku, aku nak aje tinggalkan makmal tu, balik umah tido...lagi best..
serius..memang nak marah pun ada..tapi nak marah pun tak boleh, sebab aku sendiri belum cukup paham dengan etika kerja mereka..jadi aku simpan aje la...huhu..
lari dari masalah adalah satu tindakan tidak matang, tindakan yang akan memalukan diri aku khasnya dan Malezya amnya..sure mereka akan kata aku 'hampeh' di dalam bahasa turki..
jadi ku gagahkan juga, ku turutkan semua proses, walaupun aku banyak juga keciciran..mana tak nya..aku baru nk catat nota, mereka dah mulakan proses seterusnya..sehinggalah ke proses terakhir..aku duduk situ..kuatkan semangat..nak menuntut iLMU bukan mudah..

ESOK harinya..aku dikehendaki mengulang semua proses yang diajar..akan dikawalselia oleh pengajar tu..nak terbeliak biji mata..malam tu aku tak berapa lena tido mengenangkan esok aku kena buat sendiri..uuuuu...mase tu rase nk lari balik Malezya..nak nanges pun ade..rasa nak salahkan semua orang yang nyebuk pun ya, nak je cakap "soh la student lain tu buat..derang yang beriya nak tengok sangat..sampai saya sendiri tak dapat tengok betul2.." nak cakap je..tapi tak cakap pun..
Keesokan harinya..aku beranikan diri..buat muka COOL cam paham semua..(dalam hati dok doa.."permudahkanlah Ya Allah.." tak henti-henti..).
haa..hari ni takde sape plak nak nyebok..tinggal la aku terkontang kanting sorang2..hehehe..
aku pun cuba tenangkan diri..rasionalkan minda..fokus..dan MULA!! aku buat sebaik mungkin.. buat salah pun ada, tapi pengajar tu baik..tunjuk aku satu-satu, betulkan setiap satu kesalahan aku..banyak aku belajar hari tu..aku amek peluang untuk tanya benda2 yang aku tak berkesempatan nak tanya pada hari sebelumnya..ada satu prosedur tu aku kena ulang 3 kali..nak patah lutut berdiri berjam-jam sebab kena set up semua benda sekali lagi..tapi bila semua dah berjaya aku lepasi..lega betul.. buat salah tu normal, tapi belajarlah dari kesilapan...

Jadi aku rasa kali ini aku berjaya mengangani musuh ketat aku iaitu AKU..
erm..minggu ni belajar apa pula ya???

Saturday, 7 March 2009

OLTU and ME

Love at MY first sight..
erm..gile lalalala..suke nye!!!
Oltu stones are famous here~

Friday, 6 March 2009

perghh..kulit telur pun kalah..

erm..antara pengalaman menarik ialah ini..

erm..bibir pucat sikit..ape2 pun takde tu..bedak jangan la harap nak pakai..
gambar ini perlu diambil untuk memenuhi keperluan permit penempatan yang perlu disiapkan dalam tempoh sebulan dari sekarang...
jadi aku pun dibawa ke kedai gambar untuk mengambil gambar la..
aku perasan yang mereka ambil gambar "penuh gaya"..ala2 macam "yearbook photo"..
so aku pun redah je la..sengih cam biasa, pastu cameraman soh pusingkan badan sikit, kendian die telengkan kepala aku dua kali (keras sgt aku posing kot..)..aku tak kesah la..asal ade gambar..

cuma tak sangka hasil gambar tu begitu menarik sekali, siap berlatarbelakang hijau, dan semua jerawat dan parut2nya..VANISHED!!
kalau kat Malaysia jangan harap la aku nk pose camni..

hahahah..sekian terima kasih.

Tuesday, 3 March 2009

hipotesis ini belum tentu berjaya..

Sebelum aku menjejakkan kaki di sini, aku telah lakukan sedikit penyelidikan mengenai status sosial masyarakat Turki. dan yang ini adalah antara yang menarik:

Wanita turki adalah wanita yang serius. Tidak seperti masyakat Barat dan Asia Tenggara, aku pasti kita lebih banyak tersenyum dan tersengih berbanding mereka (Ya..aku juga memang selalu tersengih..biarla orang kata apa). Di dalam artikel tersebut, penulis mengingatkan pelawat-pelawat wanita seperti aku supaya jangan terlalu mudah tersenyum di tempat awam terutamanya kepada kaum lelaki yang tidak dikenali..
Aku ada berkongsi fakta ini bersama beberapa orang sahabat di tempat kerja..jadi ada yang pesan.."haa..ingat tu..hati-hati la.."

Anda tahu apa kesan daripada keseriusan ini? Kesannya ialah apabila seorang wanita itu tersenyum, ia akan memberi makna/signal kepada lelaki tersebut bahawa wanita itu "berminat" padanya.."Bring it ON.." lebey kurang gitu la..
jadi, sepanjang seminggu aku berada di sini, aku cuba semampunya untuk tidak memberi signal kepada semua jejaka di sini bahawa aku "berminat" dengan mereka...(cheit..perasan lagi..macam semua orang minat kat ko..maya..hahaha) jika aku perlu senyum aku cuba sebaiknya untuk tidak menunjukkan signal yang salah, dengan cara mengangguk sedikit ketika tersenyum (agar kelihatan seperti aku senyum dan hormat) dan sebagainya..nampak gaya ia berkesan..takdela sesapa kacau aku kecuali Pakcik Borluj..hahaha~~

tapi semalam aku buat kerja gila..
aku sedang "mengeteh" pada jam 10 pagi di bilik teh..ramai berada di situ..tetapi ada seorang di antara mereka yang agak muda berbanding yang lain..kalo aku recall, sekilas wajah dia macam Shah Rukh Khan (SRK)..matanya redup je bila memandang..idong toksah citer la mancungnya..tetapi dia tetap mempunyai ciri-ciri lelaki turki..kulitnya cerah sedikit..taklah berwarna seperti SRK..
nak tahu ape aku buat...aku bagi senyuman paling kiut kat dia...(konon..sesungguhnya aku sendiri nak tergelak..tergolek-golek haha)..aku nak tengok apa reaksi beliau..dia tersangkut..ya..dia tersangkut..udahle mamat ni asik pandang aku..macam SRK pandang Kajol tu..(hwa hwa hwa..) dia macam tak peduli da orang sekeliling..asik pandang aku je..sudah ko Maya..carik pasal lagi..aku buat tak tahu je..aku minum teh dan pastu aku chiao masuk lab untuk sambung kerja..
Jam 3 petang..aku minum teh lagi..di tempat yang sama...dan dia ada juga di situ..mula-mula dia macam takde pape reaksi bila aku masuk..macam tiada apa yang berlaku sewaktu jam 10 pagi..
aku pun mula menyangkal hipotesis teori aku yang tak seberapa itu..tiba-tiba dia pandang aku..masa tu mulut aku penuh dengan air teh, aku cepat-cepat telan teh tu, dan aku usaha untuk senyum sekali lagi..tindakbalas..?? sangkut!!..ya dia tersangkut sekali lagi...hahahaha!!! dan sekali lagi aku buat tak tahu...dan masuk ke makmal bila aku sudah selesai mengeteh..

nak tahu ape ultimatum insiden hari ini?? pada jam 5 petang "kembar SRK" make an effort untuk singgah di bilik aku dan ucap selamat tinggal sebelum dia pulang..hahaha..dia cakap bahasa turki..jadi aku pun senyum-senyum kambing gurun je la kat situ...but the thought that matters right??

amacam?? ok tak....
p/s: Darling, jangan makan hati..makanlah biskut atau nasik goreng..

aku citer pengalaman aku ni pada salah seorang sahabat, dan beliau menyarankan aku buat random sampling (dah la jadik experiment plak) kalau boleh guna RCBD..9 sampel, 4 replikasi..kiranya aku dah buat satu sampling dengan 3 replikasi..perlu satu lagi replikasi..aku akan lengkapkan esok..hihi..(8 sampling to go...buat pelan-pelan..aku ada 4 bulan nak siapkan experiment ni..) semua ini penting untuk aku buktikan hipotesis teori aku benar dengan peratusan signifikasi 90% atau lebih tepat 99%. erm..kalau dah saintis tu saintis jugak..semua nak dikaji dan dibuktikan..huhu..

sekian coretan dari Erzurum..juga lagi di lain hari..

Monday, 2 March 2009

i speak malay..

Jam baru menunjukkan waktu 10.40 malam..tapi aku dah mengantuk..
banyak benda nak dicoret di sini..tetapi mata ini makin berat..melawan mata yang mengantuk di musim sejuk ni..buat pengetahuan semua, salji turun setiap hari..

aku baru pulang dari rumah keluarga Haliloglu..keluarga ini, terdiri daripada Encik dan Puan Haliloglu, serta dua anak perempuan mereka berusia 14 dan 10 tahun..
rumah kami tidak jauh, hanya lima minit berjalan kaki, tapi suhu -8 darjah celsius di luar sana..kalau boleh, jalan kaki 5 minit nak dipendekkan kepada seminit..erm...tetiba aku terasa seperti berada di dalam peti ais En. Zulhairil di mana ia menyimpan semua menda alah PCR beliau..hahaha..nice to meet you, Mr. Taq Polimerase..hek hek!!

kenapa aku berbicara di dalam bahasa Melayu..
kerana aku kemaruk nak cakap melayu...
dok sorang-sorang kat sini, asik cakap omputih, nak cakap turki belum cukup pandai..
dan kerana En. Haliloglu tahu kewujudan blog ini, jadi aku khuatir dia datang menjengah..dan tahu apa yang aku merepek di sini..hahahaha!!

Pada asasnya, masyarakat di sini tidak fasih berbahasa Inggeris...tetapi mereka juga teruja dengan kehadiran aku di Fakulti Pertanian Universiti Ataturk ini..mereka mahu berbicara di di dalam bahasa Inggeris, tidak kurang juga yang malu-malu..jadi setiap hari aku berkenalan dengan pelajar-pelajar di sini..Mereka juga tidak sombong, rajin membantu aku yang asing di sini..
secara fizikal, mereka kelihatan cantik dan kacak semuanya..
cuci mata la teman..
eh silap..aku menghayati kecantikan makhluq Allah di bumi Turki..

Keluarga Haliloglu tidak jemu melayan aku..sampai naik segan, sudah hampir seminggu aku di sini, dan sudah beberapa malam aku berada di rumah mereka untuk makan malam dan sebagainya..seronok melayan anak bongsu mereka yang bernama Zeynep Ayse..(cara sebut adalah Zainab Aisyah). Umur budak comel ini 10 tahun..mukanya mirip En. Haliloglu.. banyak celoteh..si kecil ini juga merupakan cikgu bahasa Turki aku..dan minggu ni aku jadi cikgu Inggeris dia sebab dia ada ujian pada hari Rabu..(mengapa aku cerita semua ini? ntahla..)

ramai yang tanya, pukul berapa di sana?? erm..waktu di sini adalah kurang 6 jam dari waktu Malaysia..jadi semasa aku mencoret semua ini, kalian sedang diulit mimpi menanti siang hari..
ramai juga yang tanya, makan cane? ok? erm..makanan semua HALAL...makan la ape nak makan..aku blom sempat lapar lagi kat sini..cane nak turunkan berat badan yang sememangnya sudah berlebihan ini?? hehehe...alhamdulillah ini semua rezeki dari Allah..
jangan tak percaya, kat sini aku cepat kenyang...(ya..aku suka makan...) dan mereka makan sangat banyak dan cepat...hahaha...bukanlah nak bertanding tetapi mereka memang makan cepat..huhu..segan aku tengok derang tunggu aku yang makan terkedek2..
Bagi mereka yang tidak dapat tidak mesti makan nasik, jangan datang cni, sini nasik ada (masak sendiri la) tapi roti memang banyak..dan aku sebagai pemakan roti yang berjaya insyaAllah akan dapat bertahan di sini..(cheit..podah..perasan..)

ada satu perkara aku nak kongsi dengan korang..satu perkara yang amat terseserlah di sini..
MEREKA SANGAT SUKA MINUM TEH..gile laa...nak tergelak pun ada..risau sembelit pun ada..(ok lagi buat masa ni..tiada sembelit..ekekeke..!!!) di fakulti, jam 10 pagi dan jam 3 petang ialah waktu minum teh. tempatnya ialah bilik teh, semua lecturer, tutor berkumpul untuk minum teh..bagus juga sebenarnya sebab kita dapat bersua muka dalam keadaan tidak formal..aku tak tahu la ape yang mereka sembang, yang aku tahu..di celah-celah sembang mereka akan terselit nama aku..boleh dikatakan sejam sekali mereka minum teh kot..gitulah kekerapan "mengeteh" mereka..tapi mereka tidak minum teh tarik..teh O sahaja..bancuh sendiri.."lu nak minum, lu buat la.." mau teh nipis, teh pekat, manis, tawar, ikut suka lu...hua hua..teh dah sedia dalam heater..pandai2la..dan yang menarik buat masa ni ialah Pakcik Borluj --penghidang teh..aku rase nama die lain,tapi aku yang tak reti sebut..agaknya sebab aku ni comel atau paling menawan kat sini, dia akan hantar teh pada aku setiap 2 jam..dia akan muncul depan pintu..panggil nama aku, cakap turki sikit..(aku tak paham) kemudian dia akan suruh aku sebut nama die,bila aku sebut dia akan terkekek2 gelak dan bagi aku teh..dan ada masa2 spesel die siap bagi kentang bakar 3-4 bijik..soh aku makan...ini pakcik sangat kelakar dan baik hati...hehehe..
peristiwa teh lain yang menarik ialah bila aku pegi supermarket, aku minah sorang ni tengah menatang dulang penuh dengan cawan dan teh, dan dia mula distribute teh kat staf kedai tu.. pernahkah anda lihat makcik hidang teh kepada pekerja carrefour, giant atau Ong Tai Kim? huk huk huk..