Pages

Monday, 18 February 2008

gunting ini...

,
Gunting ini bukan sebarang gunting
gunting inilah gunting pertama ku kenali
gunting yang ku kenal sejak kecil
lame btul gunting ni bertahan
sejak aku kenal dunia sampai usia aku da 25
lame gunting ni berkhidmat untuk keluarga aku.
hari ni aku balik umah jumpa gunting ni dah patah
patah? patah? patah?
macam tak percaya..
li kulli shay'in ajal..
huhuhu..
selamat tinggal gunting...


p/s: tak sangka aku akan sedih mengenangkan gunting nan sepasang..huhuhu....

Assyura oh Assyura

jam 3.00 pagi..
baru bangun tido setelah pengsan lepas maghrib tadi.kepenatan sejak semalam..tapi ku gagahkan jua..

sejak semalam, me my frens..literally SR family, had a gotong royong..
we prepared 4 kawahs of bubur assyura for about 150 families among us.
it was very enjoying but exhausting..hehe..mestila kan..mase ni bole kumpul ramai2.. berkenal-kenalan antara yang lama dan yang baru..
pagi tadi, aku selisih dengan Star dan Hakim..(kuda la..) gerun datang kembali..teringat insiden jatuh kuda dua bulan lalu..
tanpa pk panjang, aku terus naik, dan pusing dua tiga round..gigil siut...

tapi sebenarnya...

aku lupe satu perkara..
mak aku tak kasik aku naik kuda..
cane aku lupe terus larangan mak aku?cane?cane?

they are 2 months old..


anak-anak kecil ini bukan anakku..hahaha..
tapi anak angkat,timang, cium, gomol..
Sakinah yang tersengih dalam tidur & Balqis yang manja..

Monday, 4 February 2008

An Inconvenient Truth

this has nothing to do with the Film i mentioned in my previous posting.
rite now, i'm kind of bengang & a bit kecik hati.

everybody have their own bad moments.
but that doesn't mean that u can simply lenjan the other party as if he/she just stabbed your back.come on la..this is not the first time. we are all adults. and i even said it to your face (literally..with 100% good attention..and 0% attempt to be cynical..)

penah dengar ungkapan..."jangan disimbah minyak pada api yang marak"?
the way u took it was like u sendiri yg menyimbah minyak pada badan sendiri yg memang dah terbakar..ape ni..?? control la..kalau nak ikutkan geram, ramai je yang akan offer diri tolong tonggang minyak gas kasik rentung, hehehe..but we choose not to...

jangan sampai hilang kawan.

so..
what should i do, if i have to face and deal with an inconvenient truth about myself..me..ana..aku? should i snap..?? I'll try my best not to..and bear in mind that it is a stupid thing to do..and I'll regret it later.

don't expect people to know you inside out.
bcoz sumtime u YOURSELF don't even know that much.

to snap is stupid, but doing stupid things when & while u snapped is even worst.

Say no evil, see no evil.
thank you!

...kemarahan ini ditujukan kepada kucing di rumah...

Friday, 1 February 2008

60:40 ratio (rational:emotional)

salam alaik..
pagi tadi saya dapat email. surat rasional..saya nk panggil camtu..sebab surat ni best..kerana dia manusia biasa..begitu juga kite..

Kepada Yang Terhormat.........

Calon isteri saya, calon ibu anak-anak saya, calon menantu Ibu saya dan calon kakak buat adik-adik saya

Assalamu'alaikum Wr Wb

Mohon maaf kalau anda tidak berkenan. Tapi saya mohon bacalah surat ini hingga akhir. Baru kemudian silakan dibuang atau dibakar, tapi saya mohon, bacalah dulu sampai selesai.

Saya, yang bernama ............ ... menginginkan anda ............ ... untuk menjadi isteri saya. Saya bukan siapa-siapa. Saya hanya manusia biasa.

Buat masa ini saya mempunyai pekerjaan. Tetapi saya tidak tahu apakah kemudiannya saya akan tetap bekerja. Tapi yang pasti saya akan berusaha mendapatkan rezeki untuk mencukupi keperluan isteri dan anak-anakku kelak. Saya memang masih menyewa rumah. Dan saya tidak tahu apakah kemudiannya akan terus menyewa selamannya. Yang pasti, saya akan tetap berusaha agar isteri dan anak-anak saya tidak kepanasan dan tidak
kehujanan.

Saya hanyalah manusia biasa, yang punya banyak kelemahan dan beberapa kelebihan. Saya menginginkan anda untuk mendampingi saya. Untuk
menutupi kelemahan saya dan mengendalikan kelebihan saya. Saya
hanya manusia biasa. Cinta saya juga biasa saja.

Oleh kerana itu. Saya menginginkan anda supaya membantu saya memupuk dan merawat cinta ini, agar menjadi luar biasa. Saya tidak tahu apakah kita nanti dapat bersama-sama sampai mati. Kerana saya tidak tahu suratan jodoh saya. Yang pasti saya akan berusaha sekuat tenaga menjadi suami dan ayah yang baik.

Kenapa saya memilih anda? Sampai saat ini saya tidak tahu kenapa saya
memilih anda. Saya sudah sholat istiqarah berkali-kali, dan saya
semakin mantap memilih anda.

Yang saya tahu, Saya memilih anda kerana Allah. Dan yang pasti, saya
menikah untuk menyempurnakan agama saya, juga sunnah Rasulullah. Saya tidak berani menjanjikan apa-apa, saya hanya berusaha sekuat mungkin menjadi lebih baik dari sekarang ini.

Saya memohon anda sholat istiqarah dulu sebelum memberi jawaban pada saya. Saya beri masa minima 1 minggu, maksima 1 bulan. Semoga Allah redho dengan jalan yang kita tempuh ini. Amin

Wassalamu'alaikum Wr Wb

Saya memandang surat itu lama. Berkali-kali saya membacanya. Baru kali ini saya membaca surat 'lamaran' yang begitu indah.

Sederhana, jujur dan realistik. Tanpa janji-janji yang melambung dan
kata yang berbunga-bunga. Surat cinta biasa.

Saya menatap sahabat disamping saya. Dia menatap saya dengan senyum tertahan.

"Kenapa kamu memilih dia......?"
"Kerana dia manusia biasa....... " Dia menjawab mantap.
"Dia sedar bahawa dia manusia biasa. Dia masih punya Allah yang
mengatur hidupnya.Yang aku tahu dia akan selalu berusaha tapi dia
tidak menjanjikan apa-apa. Soalnya dia tidak tahu, apa yang akan
terjadi pada kami kemudian hari. Entah kenapa, justeru itu
memberikan kesenangan tersendiri buat aku."
ehehe..indah banget deh..
teringat kenangan lalu..
kadang2 kan bile dengar lagu2 jiwang contohnya.."terpancar cinta di matanya.." cam rase tak logik, tak cayer...tapi bile da penah nampak sendiri..hehe..ooo..wujud rupenye..bile die terima kite seadanya, tahu kekurangan kite tapi still terima kite..huhu..terima kita kerana cantiknya hati kite..bernasnya fikiran kita..

eh..lebey2 plak..tapi btul..walaupun cinta itu da tiada..i will always appreciate the way he appreciates me...insyaAllah. Semoga dia bertemu dengan yang secocok dengannya, serta dikurniakan Allah jalan yang lurus..wassalam...