Pages

Wednesday, 28 March 2007

2 minit lagi kol 1

lagu slow..say hello..betol kata kak dayang lagu ni boleh buat orang ngantuk n zzZZZ.. nak tunggu kol 1 pastu nak menyelinap masuk n intai encik masrom dah habes guna PC ke blom..nak print banyak mende nie..macam2 jenis journal..tgh rajin nak membaca nie..plan hari ni tergendala sebab encik masrom guna komputer..takpe2..aku yg nak menumpang kena la pandai-pandai kan??
haa..belom cukup semingu balik dari induksi..aku rase penat aku blom abes lagi..mata aku ada dark circles..huhuhu..sebab lepas balik induksi aku pegi kedah plak sampe ari ahad..lawatan sambil belajar ke kilang DXN..menarik sungguh..nanti aku tulis laporan khas lawatan beserta gambar eh..

sekarang aku nak cite natijah exam induksi..huhu
soklannye tak susah mane..tapi aku yg tak cukup belajar..takutnye! tanak arr.. repeat2 paper..aku tak penah repeat2 ni seumor hidop..rase cam boleh jawab..ntah la..nak nanges la plak..aku dok dalam dewan tu tengok mcm2 gelagat..sbb aku dok belakang sekali..belakang aku btol2 dinding dewan tu...ade yang tanya jawapan depa btoi ke idak, ade yg confident kuar awal, ade yang mengelohh..ade juga yang meng'offer' jawapan kat aku..huhuhu..sungguh menduga iman aku laaa...bayangkan jawapan beterbangan di udara tapi aku tak sanggup nak tangkap.. conflict btol..sebab pendirian aku, jangan meniru! tamau tipu diri sendiri..sejak aku sekolah rendah..sebab seme tu ade saham masing2..analogy die camni la..sekali meniru akan meniru lagi..menda yang kite dapat tu bukan usaha kite, sort of mencuri..pada pemikiran aku la..so, camane tu..tak elok la kan..bila foundation dah tak elok, seme seme yang berlaku selepas itu di manakah keberkatannya..??kalo dapat flat 4.0; grad as best student ke..ape2 la..dapat keje best..etc etc mula aku pk halal haram la..itu ini..bersalah weeeehhhhhh....tu yang bila exam aku dok diam2 jawab setakat mane yang aku mampu, aku akan tanya benda yg aku tak paham tapi bukan la tanya jawapan..
Mr.A: jawab soklan no. berapa??
aku: No.2..(sibuk plak mamat nie..)
Mr.A: nak jawapan??
aku: hah??? pegi..pegi..
Mr.A: piagam pelanggan ialah...
aku: shhoooooohhh!!! pegi pegi..
mr.A: aik! tanak plak die...
aku: pegi..pegi..
so bila mamat sorang ni offer aku jawapan..aaaaaa sudah..ape nak buat?? jenoh juga la aku soh die kuar..berlalu..shhhoooooohhhhh!!!, tapi terpacak lama gak die kat sebelah aku nak offer jawapan..niat yang baik.. integriti aku tercabar seketika...akhirnya die berlalu dengan jawapan jawapannya... jenuh la aku memujuk hati aku..jangan risau..tak abes2 berdoa2, lulus la hendaknya YA Allah, aku nak jaga keberkatan pekerjaan dan rezeki aku..takpe2...ehehe..
tapi sebenarnya sampai arini aku bingung..ape sepatutnya aku buat ek..???? LULUS la hendaknya..ameennnn..ramai2 aminkan okay!!!

Wednesday, 21 March 2007

2 days to go..

1.27 a.m.
bagan lalang..
final exam on thursday!!!
tadi baru je discuss soklan objektif dengan geng SR.
banyak lagi nie, tugasan individu blom cover, tugasan kumpulan lagi..huhu
malam menjelang pagi ni ade niat dengan asiah nak cover skit tugasan individu..
erm..pekena coklat lagi..makin montel le jawabnye..
kena pergiat aktiviti berlari dan menumbuk punch bag di PJ..
stamina 5% je kot yang tinggal..hahahahah!!!
ape nak citer ye...
well arini balaja perkara yang agak mencabar, tapi menarik.. iaitu kewangan, belanjawan..
camane duit berkeliaran di sekeliling kite..rupanya melalui pekeliling..haha kalo jawab camni dlm pekse, sah la jadi produk gagal mardi...adeh..
but subjek tu agak menarik camane duit di kawal, untuk mengurus dan membangun sektor perkhidmatan awam. yang pasti duit ni datang dari kite jugaj sebagai pembayar cukai... gaji kite seme dari ctu..
aku pun terfikir, banyak nye hasil kerajaaan yang dah aku bazirkan..contohnya bazir masa..tu yang paling signifikan. buat keje lambat..mencemar integriti sebagai penjawat awam..kite kena jaga nilai-nilai murni..supaya maruah terjaga..itulah yang kau dapat kaitkan antara subjek kewangan dan integriti di sebelah petang tadi..bukan senang rupanya. kena sentiasa ingat amanah kite, kite makan gaji atas duit ape...hishh....
pastu lagi satu, berkenaan dengan integriti dan kewangan nie, punya la complicated proses kewangan tu..berselirat boleh berpinorrr bijik mate, masih boleh berlaku penyelewengan antara kita sedar atau tidak..ecewah..berlatih tulis ayat sedap2 skit untuk soklan esei nanti. maksud aku tadi, RASUAH. masalah ni makin meruncing. ade je orang yang nak amek rasuah, seleweng duit, bagi tender kat sedara n terima insentif dan macam-macam lagi la..
just imagine if kite curi duit seorang at least mase " hari pembalasan" nanti kite kena mengadap mamat sorang nie je sbb kite curi duit die, but ape kes bile kite seleweng duit kerajaan?? tak ke kite kena jawab dengan seluruh rakyat mesia yang bayar cukai..bayangkan je la..
oklah. mate makin mengantuk..nak gosok baju untuk esok..pastu nak blaja skit sebelum mate terlena..
selamat tidooooozzzzZZZZZ

Friday, 16 March 2007

bagan oh lalang...lalalala..

bagan lalang
11.59 malam

listening to alicia keys, if i aint got you..

mencoret sesuatu semasa induksi..
penat hari ni..pagi public speaking..belajar seharian kemudian exam sebelah malam..
ape lagi..jawabnye jawab cerita dongeng la..hahaa!!!
banyak btol aku ketawa 2,3 hari ni..aku buat lawak, aku yang gelak, orang buat lawak lagi la aku gelak! astaghfirullah..takut plak menangis lepas nie..

but anyway, just to share the moment staying in bagan lalang..btw, the food is okay..but the induction course is so stressfull..but i cant stop laughing n smiling..maybe it's good for me to have this antagonist effects towards stress for the time being..hehehe

well the whole last months was a hectic one..filled with meetings..plus our family day in PD last week.. one unforgetable incident is when i lost the game result for the kids..OMIGOD!! panik giler..habis tempat sampah mane yang aku tak korek mase tu, caik kertas yg hilang tu..rupenya ada dalam poket pakcik sorang nie..ntah bila la aku pas kertas tu kat die pun aku tatau..kelam kabut aku nie..ish..ish..scanty! bak kata azuan...(salah penggunaan perkataan)

kalo tak salah aku la..esok best fren aku nikah..lissa..selamat melangkah ke alam baru..maaf tak dapat nak ke terengganu, sedih nie..org seme bleh g aku sorang je tinggal kat cni..ish terkilan tak dapat nak kongsi saat2 bersejarah camni. erm..saat bersejarah aku bila plak??? sendiri pun takleh jawab..kalo ade sape2 nak masuk, sila la..jalan clear nie.. bak kata symbol wifi laptop aku nie.. signal strength: excellent.muahaha!! mengarut dah nie..

oklah..teman nak sambung siapkan assignment..kalo idak, ngelejat esok..zzzZZZZzzzz..

p/s: my special thanks to Dr. Radzali..dia yang bagi aku idea/guide untuk public speaking tu..alhamdulillah segalanya berjalan lancar..

Tuesday, 6 March 2007

like or love??

nice thing to ponder...
got this from an email..


In front of the person you love, your heart beats faster.
But in front of the person you like, you get happy.
In front of the person you love, winter seems like spring.
But in front of the person you like, winter is just beautiful winter.
if you look into the eyes of the one you love, you blush.
But if you look into the eyes of the one you like, you smile.
In front of the person you love, you can't say everything on your mind.
But in front of the person you like, you can.
In front of the person you love, you tend to get shy.
But in front of the person you like, you can show your own self.
you can't look straight into the eyes of the one you love.
But you can always smile into the eyes of the one you like.
When the one you love is crying, you cry with them.
But when the one you like is crying, you end up comforting.
The feeling of love starts from the eye.
But the feeling of like starts from the ear.
So if you stop liking a person you used to like,
you need to do is cover your ears.
But If you try to close your eyes,
love turns into a drop of tear and remains in your heart forever