Pages

Monday, 27 August 2012

Perlu vs. Mahu

Allah yang Maha Tahu.
Sentiasa
Apa yang kita minta, tak sama dengan apa yang kita perlu

Ku minta dengan deraian air mata
Moga Allah ringankan jodohku
Moga Allah temukan aku dengan hambaNya juga mencintaiNya.
Biar cinta kami jadi cinta segi tiga
Berlumba-lumba mencari redhaNya
Kadang-kadang timbul rasa segan dan malu
Kerana terlalu meminta minta
Seperti tidak sabar
Malu sebab kita hamba
Layakkah terlalu meminta minta?

Ku pohon jika ini memang ujianku
Ku pohon dengan deraian air mata
Biar air mata ini digantidengan pohon-pohon indah di syurga
Jika ini ujianku
Moga Allah salurkan sedikit kekuatan, kesabaran dan kelapangan dada
Moga Allah angkat rasa sesak dan sebak di dada
Jika ini ujianku
Moga doaku diganti dengan keselamatan diri 
daripada keburukan yang akan menimpa
Moga senyumanku terus mekar seperti biasa
Untuk aku terus melangkah mencari RedhaNya

Aku cuma manusia biasa
Perkahwinan itu bukan kemuncak kehidupan
Cuma aku juga ingin tiket 
Tiket mudah ke syurga
Tiket keluasan pintu rezeki
Tiket pahala anak-anak soleh 
Tapi nampaknya tiket aku mahal harganya

Aku redha
Aku pasrah
Aku bersangka baik dengan Dia
Aku yakin Dialah sebaik-baik Wakil
Aku yakin sepenuh hati

17 Ramadhan 1433H
Dia hantar berita gembira
Bukan jodoh yang Dia hantar
Tapi
Tiket menjadi TetamuNya InsyaAllah
Menumpang tuah bonda 
Yang sentiasa manis mulutnya
Yang sentiasa masin doanya

Tanah Haram
Tunggu aku
Tak sabar untuk meletakkan dahiku di rumahMu
Tak sabar menanti Wukuf yang singkat itu
Berdoa
Dan terus berdoa..
Di sebaik-baik masa dan tempat berdoa

Tanah Haram
Tunggu aku
Aku kejar yang 'Perlu'
Moga Allah susuli dengan yang 'Mahu'

Amin!
Doakan kami!

sembilan amin dan qowiyy


Syawal 1433H
Ogos 2012

Ya Allah, kukuhkanlah kasih sayang antara kami. 

Berikanlah kami keberkatan umur, keberkatan masa, 
kesihatan, ketenangan hati dan rezeki yang luas.
Masukkanlah kami di dalam golongan yang kau janjikan Jannah.
AMIN

Sunday, 29 July 2012

alam seterusnya


Ditujukan kepada semua yang akan ke liang lahad. Ingatlah perkara berikut moga liang lahad kita menjadi seluas-luas tempat berehat :) Dalam perkataan lain, cara untuk elak seksa kubur.

Buatlah perkara berikut:
1. jaga solat
2. bersedeqah
3. baca quran
4. bertasbih

Jauhi perkara berikut:
1.jangan berdusta
2.jangan khianat
3.jangan mengadu domba
4.jangan kencing berdiri (kebanyakan orang lepas pandang hal ini--kebanyakan seksa kubur berpunca kerana hal yang ini.)

Thursday, 19 July 2012

Ingat vs Lupa; Kita vs Orang

Pesanan Luqman Al-Hakim

UNTUK BAHAGIA DI DUNIA

Ingatlah kebaikan orang pada kita
Ingatlah kejahatan kita pada orang

Lupakan kebaikan kita pada orang
Lupakan kejahatan orang pada kita

Tahlil

2 hari sebelum ramadhan.

Hari ini ada tahlil. Aku dah lama tidak menyertai majlis tahlil.
Hari ini aku bersama-sama rakan sepejabat ramai-ramai berzikir
LA ILAHA ILLA ALLAH
Berkali-kali...berulang-ulang.
TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH
Berkali-kali...berulang-ulang..

Satu perkara mendatangi minda aku.

KALAU AKU BERTUHANKAN ALLAH...mengapa aku selalu sangat menjadikan dunia sebagai 'tuhan'. Oh sesal..sesal.. 
Allah boleh tunggu. TV tak boleh.
Allah boleh tunggu. Kerja tak boleh.
Allah boleh tunggu. Makan tak boleh.
Apa nak jadi..Maya??

Allah MEMANG boleh tunggu. Tapi banyak ke lagi masa yang kita ada??

Saturday, 14 July 2012

XPDC - Sedekah

                                             


Aku tak paham sepenuhnya. Tapi pada aku ia sangat puitis. Lagu kesukaanku pada tahun 2000.

Jika malam aku pergi
Mendamaikan keluhan
Dan sejernih embun pagi
Dari hujung cahaya
Apa ada lagi sentuhan
Apa perlu aku lakukan
Gelora nasibku
Di tengah lautan
Menjunjung kasih
 Dayu angin membisik
Seolah kau berkata
Dari sebuah pandangan
Capai bahasa kita
Ada lagi yang kau tinggalkan
Ada lagi yang aku simpan
Kenangan berlalu
Mana mungkin lupakan
Aduhai saujana

Thursday, 12 July 2012

Sebiji kurma, ambillah semua!

Mesej: Jangan berkira untuk berbuat baik kerana setiap perbuatan baik itu dikira.




"Dan tiap-tiap seorang manusia Kami kalongkan bahagian nasibnya di lehernya dan pada hari kiamat kelak Kami akan keluarkan kepadanya kitab (suratan amalnya) yang akan didapatinya terbuka (untuk di tatapnya)." Surah Al-Isra' ayat 13.
Seorang sahabat Nabi sedang sakaratul maut.

Beliau diajar Rasulullah saw untuk bersyahadah. Beliau mengikut dengan baik. Tetapi selepas itu sahabat yang sedang sakaratulmaut ini berkata: "Sebiji kurma, ambillah semua."

Para sahabat hairan dengan tingkahlaku sahabat ini. Maka apabila telah selesai pengkebumian beliau, sahabat bertanya kepada Rasulullah, mengapa beliau berkata demikian.

Ini penjelasan Rasulullah: Sahabat ini pernah mendermakan kurma untuk berbuka puasa. Tinggal padanya sebiji kurma. Tiba-tiba datang seorang  meminta sedikit kurma. Maka sahabat itu membelah kurma itu dan memberikan padanya separuh.
Di ambang sakaratulmaut, beliau dapat melihat semua pahala yang beliau kerjakan. Maka kelihatan pahala separuh biji kurma. Dengan nada sesal dan merasa rugi maka beliau berkata: "Sebiji kurma, ambillah semua."

Friday, 6 July 2012

Aku, buah dan hidup

Nama saya Maya. Saya seorang saintis. Kerja saya berkisar tentang buah-buahan.
Maha Suci Allah yang telah menciptakan segala macam buah-buahan untuk kita nikmati.
Semakin saya mengenali buah-buahan semakin saya kagum dengan kehebatan Maha Esa.

Saya perhati dan fikir. Maka inilah inferens saya. Moga bermanfaat.

Falsafah buah No.1: Buah yang cantik luaran, tak semesti cantik isinya. Yang buruk luaran,tak mesti buruk isinya.

Falsafah buah No.2: Kalau sabar, nantikan buah masak ranum di pokok, baru dipetik. Isinya manis, benihnya boleh disemai-untuk terus menikmati buah manis. Buah dipetik awal, harus diperam. Isinya manis, tapi benihnya mungkin tumbuh, mungkin tidak.

Falsafah buah No.3: Buah yang cantik kulitnya harus waspada.
Disembur racun dari putik sehingga matang.

Falsafah buah No. 4: Buah yang masak ranum lagi harum, walaupun disorok harumnya akan menyapa orang di sekelilingnya. Buah buruk juga begitu.

Falsafah buah No.5: Jika masa menjadi taruhan--ingat durian dan jagung. Durian itu panjang umurnya, tapi satu biji cuma beberapa ulas. Jagung itu pendek umurnya. Satu tongkol banyak bijinya. 
Sama penting. Yang mana lebih banyak manfaat berbalik pada masa yang Allah pinjam pada kita di dunia.

Saturday, 16 June 2012

Saya menang RM100! Whoa...

Hari ini dalam sejarah, saya telah memenangi Hadiah Utama. Usah dilihat harganya, tapi lihat pada namanya! Teruja OK. Kali pertama..

Tapi sebelum itu, kita promo sikit siapa pengelola pertandingan ini. MORRIELAND. MORRIELAND™ : Young Learner’s Edutainment Network is an online platform that combines education and entertainment for users to hone their reading skills and further improve their proficiency in English.

At MORRIELAND™, users are exposed to self-learning method which is fun, entertaining and reliable. It encourages users to explore the storybooks and test their reading skills through various interactive games. Users are also able to enhance their understanding of the stories through the video animation provided.


----------------------------------------------------------------

Saya teruja pada suatu malam gelap gelita, sahabat saya Loy mengajak segenap marhaen di Malaysia memasuki satu pertandingan bercerita- bagaimana kucing jatuh dalam longkang. Tajuknya cukup menarik membuatkan saya terus mengarang..dan menghantarnya. Insipirasi saya ambil dari kisah-kisah yang saya lalui sebelum ini..Berikut adalah kisahnya..

Hari ini saya dapat tahu..saya menang!! Saya menang!!
Saya harap pihak Morrieland akan sediakan hasilkan satu illustrasi super menarik untuk cerita ini.
Wang kemenangan yang dijanjikan akan digunakan untuk membeli Pet Carrier kucing saya yang juga watak utama cerpen saya ini..Tahniah Boyot..kamu memang bertuah!!


Saturday, 26 May 2012

krik krik bunyi cengkerik!

Lamanya tak menulis di blog! rupanya dah 3 bulan..muahahaa

Tidak menulis di sini bermakna saya sedang hidup gembira di alam nyata. Jadi biarlah alam maya ini sunyi seketika. Biarkan cengkerik sahaja yang bersuara.

Beberapa bulan ini saya sedang sibuk menjelajah pelusuk Semenanjung Malaysia..mencari limau dan kerabatnya untuk dibuat eksperimen. Projek Master saya bergantung kepada aktiviti ini.
InsyaAllah bulan Julai akan selesai. Doakan saya!!!

Tata!!!

Wednesday, 15 February 2012

A bookworm~down the memory lane.. :)


Saya sepatutnya menulis 'review paper' tapi saya rasa sentimental saya sedang memuncak, jadi saya perlu meluahkannya di sini. Saya memang sentimental orangnya. Saya tidak mahu lupa daratan, saya tahu di sini saya mendapat pelbagai ilmu dan pengalaman.

Perpustakaan Universiti Malaya, Kuala Lumpur

Sudah beberapa hari saya berulang alik ke Universiti Malaya untuk mencari rujukan untuk menyiapkan review paper saya. Selama beberapa hari ini jugalah tiap langkah saya ditemani kenangan..

'Tempat Gembira' saya ialah Perpustakaan Universiti Malaya. Sebagai warga UM, saya bangga kerana UM ada 12 perpustakaan. Banyak kan?? Saya regular di 6 perpustakaan tapi kesukaan saya pastinya Perpustakaan Utama.

Catatan Usman Awang di laluan masuk perpustakaan..

"Perpustakaan Tercinta Ini
Pelabuhan Kebudayaan Peradaban Zaman
Gedung Akal Laut Bicara Manusia
Mutiara Pendeta Tasik Pujangga
Kota Kebenaran Penaung Kebebasan Ucapsuara
Dari Ruang Ini Bersinar Keagungan Pemikiran
Menghayati Teluk-liku Zaman Demi Zaman
Tanpa Prasangka Apa Tanpa Batas Benua
Kekal Bersama Angin Yang Mengusapi
Abadi Bersama Langit Yang Memayungi
Dikeramatkan Untuk Anda Menghirup Segala
Di Perpustakaan Tercinta Ini”                              
                                      
Usman Awang                                                                            
Januari 1970 

Tuesday, 14 February 2012

Yesterday

It seems like yesterday..
(playing the beatles song: yesterday...all my trouble seems so far away..)

Hatice
Zeliha

They are my friends in Turkey since day one and always will.
We speak different language. But language is not a barrier since
we have this universal language: BODY language (haha!)
and dictionaries and google translate as our best friends.
I'm 6 years older, but they always say this, no..no..maya is 22 (their age)
they don't have a lot to say (coz i don't understand much) but they
always paid me visits at the  lab after class and in between classes.
and at their age (that time) they are a good cooks too!
They made my days there worth to remember. 

Monday, 6 February 2012

Tears of Gaza

anda tidak boleh tidur malam kerana panas? nyamuk? anjing menyalak?
anda merungut lauk hari ini tidak enak?
anda mengeluh dengan perangai ahli keluarga anda?
anda banyak mengeluh? banyak merungut?
tolong tonton dokumentari ini.
saya rasa saya tak akan mengeluh lagi..air mata saya menderu-deru semasa menontonnya..

Hasbunallah wa ni'mal wakeel.."Cukup Allah untuk kami sebagai Penolong"

Saturday, 4 February 2012

Zorro needs a co-pilot


Saya terjumpa pencarian ini..

Ciri-ciri yang dicari:
Jujur, menjaga pemakaian, pandai mendidik anak dan pemaaf, bercita-cita tinggi dan pentingkan ilmu pendidikan. Bijak mengurus perbelanjaan dan ada ciri-ciri 'leadership' - pandai memberi buah fikiran.

Ciri-ciri terakhir itu agak unik. Jadi saya pun bertanya: MENGAPA?
Assalamualaikum.
Salam perkenalan saya hulurkan.
Nama saya Maya.
(Tiada Jawapan..)

Saya cuba lagi..
هَلْ جَزَآءُ الإِحْسَـنِ إِلاَّ الإِحْسَـنُ
Is there any reward for kindness other than kindness? (55:60)
At least a Salam or Hi as a reply? ;)
Salan Tuan Zorro (bukan nama sebenar).
Sebenarnya saya ingin tumpang bertanya, melihat mengapa tuan ingin mencari seseorang wanita bercirikan 'leadership'? rare but unique, jadi saya ingin tahu..(jika tuan sudi menjawab).
Berjaya, kerana beliau membalas..
Salam Maya,
Saya letak ada ciri leadership - pandai memberi buah fikiran, sebabnya agak bosan kalau si isteri mengiakan je segala sesuatu tanpa ada perbincangan dua-hala yang constructive. Basically, saya tak nak the opposite of ciri tu (tak ada leadership, follow saja). Sebab saya pun manusia biasa yang boleh membuat kesilapan, I'm looking for a co-pilot, not a backseat passenger.
Saya membalas pula..
Terima kasih kerana berterus terang. Sedih juga apabila salam saya tidak dijawab. Saya doakan semoga tuan bertemu apa yang dicari. :)
Beliau membalas:
Minta maaf sebab tak reply awal2 sebab saya agak sibuk kebelakangan ni.
Saya nak jawab salam cik, waalaikumsalam warahmatullah.
Saya harap cik tak bersedih dan saya doakan cik dapat jumpa apa yg cik cari insyaAllah.
Saya doakan dia..
May Allah bless you, with a good wife. Amin.
Terima kasih, terima kasih, terima kasih. :)
Orang beginilah yang saya cari. Tetapi dia sudah jumpa yang dicari.. Saya pula belum..semoga Allah temukan saya dengan yang orang yang saya cari..Amin.

Friday, 3 February 2012

i can read you

Hai, kawan-kawan..posting yang satu ini dah lama jadi draf jadi saya pun da ingat-ingat lupa. Tapi lupa nak update and post in blog. Tadi saya google dan jumpa link ini yang menceritakan dengan lebih lengkap apa yang saya mahu sampaikan.

SOURCE: 2knowmyself.com
Written by M.Farouk RadwanMSc.

Have you ever noticed eye movements?
Have you ever noticed that people's eyes move in different directions when being asked a question?
Research results showed that there is a connection between the thinking process of a person and the direction that his eyes moves to. The six possible directions that the eye could go to are upper right ,upper left, middle right , middle left , lower right and lower left .
Each direction represents a different function that takes place inside the mind.
The following is an explanation of the different eye movements and their respective meanings (Note that the following directions are describing the eye positions of someone who is facing you):

NLP, eye accessing cues

clumsy me Beta Version (2003)

University Malaya, Kebanggaan Kita Semua, Bertambah Para Ilmuan, Di Pelbagai Lapangan...
hik hik..nyanyi lagu UM la..UniMalaya sentiasa dekat di hati.. :)

As i  was walking back to my residential college..an african guy approached me and asked for direction. It was in 2003 and my english was totally suck rusty..so it went like this:
He: Excuse me. Do you where is the 4th College?
Me: Oo..u go straight. Turn left there.
He: There?
Me: Yes.
Me: Then you go DEEPER. There is 4th College.
He: Deeper? (with his hand showing to the ground, as if i asked him to go underground..hahahaha!!)
Me: Errrr...(lost of word..sambil garu kepala..)
He: Walk further up??
Me: Aaaa...yes..yes..yes..
He: (Smiled) Thank you.
Me: (Smirked) Welcome.
Another perfect score!!  
Sumpah..sejak tu perkataan further up tu da kena patri kat otak. LOL!

Wednesday, 1 February 2012

Clumsy Me~ ^.^

Wednesday Morning around 11am 01-02-2012
Walking down the stairs with my sister heading to my car from Klinik Kesihatan UPM

Suddenly a man in front of us turned towards us and asked,
He: Excuse me, where is the GSO (graduate school office)?
Me: It's quiet far from here. Just go straight up there (showing to the left of the road)
He: Ok, I'll walk to the main road..
Me: You were saying?? (pekak badak macam biasa)
He: I'll walk to the main road..
Me: Owh OK..
He walked on, and we headed to our car. I was thinking of giving him a ride to GSO since it's on my way back home. So I started cruising and saw him 300m ahead of us. He stopped again, to ask for direction. Perhaps, he wonder how far he should walk to reach GSO. 

Monday, 23 January 2012

Blog Award

Ada orang suggest masuk bertanding. I don't think so la...blog like mine is just for fun sharing..
Those interested, please join. Let me know if you need extra votes.. :)
Click here>> BLOG.AWARD to go to the official page.


Friday, 20 January 2012

Kembara Solehah..


Anda pernah tak menonton reality show SOLEHAH di TV Al-Hijrah?? Sebenarnya saya prefer SOLEHAH berbanding dengan Ustazah pilihan. My personal preference la, sebab pendekatan dia takde penyingkiran peserta, semua diberi tempoh masa yang sama untuk belajar dan pemenang ditentukan pada penilaian minggu penentuan juara.

Semasa menonton malam itu, saya terdetik..ada tak sesiapa yang akan menggambarkan hakikat sebenar SOLEHAH. Saya tunggu dan tunggu..semua biasa-biasa sahaja, sehinggalah tiba giliran peserta  terakhir ini.. 

CIK WAN NOR MAZUANI BINTI WAN MOKHTAR. 

Beliau membawa kejutan dengan mengambil keputusan untuk mengubah topik tazkirah di saat akhir. Cik puan ini berjaya memberi erti yang saya cari. Panel hakim semua, penonton dan saya juga menangis teresak-esak, kerana apa yang beliau sebut itulah yang terdetik di hati setiap orang yang mempunyai niat untuk menjadi SOLEHAH.

Saya kongsikan VC yang diambil dari YouTube. Saksikan bingkisan ini dan ambillah pengajarannya. 

Menjadi SOLEHAH adalah cita-cita orang yang mempunyai keimanan yang tinggi. Kalau nak jadi SOLEHAH, tentera pun boleh jadi SOLEHAH. Saintis pun boleh, pensyarah pun boleh, suri rumah pun boleh..

Ayat-ayat berimpak besar Cik Wan Nor Mazuani binti Wan Mokhtar..

Jangan dekat!

Salam.

Ujian Allah.

Pengajaran: Allah masih sayangkan saya, menjauhkan saya dari fitnah dunia iaitu ZINA.

Firman Allah swt:

وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنَا إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاءَ سَبِيلًا 
 “Dan janganlah kalian mendekati zina. Sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.” (Al-Isra’: 32) 
( And come not near unto adultery. Lo! it is an abomination and an evil way)

Saya dipertemukan dengan satu situasi yang membuka mata saya sebesar-besarnya. Nak cerita pun terasa keji kerana kalau Allah tak lindungi, mungkin saya berada dalam situasi tu. Namun Allah masih sayangkan saya, lindungi saya dari fitnah dunia.

Sampai di telinga saya, berita seorang lelaki yg pernah cuba masuk line nak memperisterikan saya, beliau telah terjebak dengan zina dan telah dengan jayanya membuntingkan gadis tersebut.

Rasa nak muntah kerana jijik.
Berjubah dan berjanggut. "sudah puas dengan dunia, mencari akhirat kononnya" (ayat beliau pada saya) akhirnya terjebak dengan helah syaitan. Moga Allah ampunkan dia.

I have never been happier

"I have never been happier"  the last phrase of an essay written by an american jewish boy, who decided to live out of the ordinary. Beautiful, enough said. 


Dear friends, please read it and think, where are we? Are we living the live we want (not based on nafs) or the ones other people put us into? I've been there and I chose to live the live I want The challenge was indescribably hard but i pulled through it. Been there and i myself  I have never been happier.


Essay taken from: normanfinkelstein.com


2012 Martin Luther King, Jr. Writing Awards
Prose: High School

First Place
Fighting a Forbidden Battle: How I Stopped Covering Up for a Hidden Wrong
Jesse Lieberfeld
11th grade, Winchester Thurston
I once belonged to a wonderful religion. I belonged to a religion that allows those of us who believe in it to feel that we are the greatest people in the world—and feel sorry for ourselves at the same time. Once, I thought that I truly belonged in this world of security, self-pity, self-proclaimed intelligence, and perfect moral aesthetic. I thought myself to be somewhat privileged early on. It was soon revealed to me, however, that my fellow believers and I were not part of anything so flattering.
Although I was fortunate enough to have parents who did not try to force me into any one set of beliefs, being Jewish was in no way possible to escape growing up. It was constantly reinforced at every holiday, every service, and every encounter with the rest of my relatives. I was forever reminded how intelligent my family was, how important it was to remember where we had come from, and to be proud of all the suffering our people had overcome in order to finally achieve their dream in the perfect society of Israel.

Wednesday, 11 January 2012

misplaced trust

Dear blog,

I have a confession to make. 
And it is about trust.

TRUST.
Years to earn, seconds to break.

I would like to be known as a trustworthy person. I don't judge people easily, and I hate when other people try to make me judge the others with all the 'non-appropriate' info. I will do my own judgement based on my own observation (if needed).

I had a friend which I met since I started working. I like her so much but as time goes by, it seems like she did not grow up. With so many attempts to make her realize this, but still to no avail, at the end I need to let her go and I myself had to move on.  I considered her as my friend even though we are not that close as before. Never in my mind she was a friend of different standard just because she is not in the same position (pangkat) as mine. A friend is a friend, no other label comes with it. That's my stand. 

"A friend in need, is a friend indeed."

Regardless all these, I always made myself available if she needs anything because I would like to be her 'in need' friend. It might sound cliche since I have withdraw myself from being an active friend of hers. But I was so clear with my intentions. Regardless all the things I hears and saw, my stand was still the same - to be her 'in need' friend because whatever happened to the others did not happened to me, she treated me as usual. I would like to be one she can turn to when there are no nobody else to turn to. To that extend.

But an incident a few months back made me re-think. Did I misplaced my trust?

Apa nak jadi dengan awak ni??

Apa nak jadi? Nak jadi apa?

Saya ada cita-cita baru? Saya nak jadi penulis buku yang bakal menggegar dunia, mengubah pelbagai jiwa. Ewah..saya nak jadi orang memberi suntikan perubahan, mungkin, pemangkin kejayaan insan lain. Mungkin perjalanannya masih jauh, saya akan usahakan.

Saya ingin jadikan buku-buku itu sebagai bukti hidup saya memberi manfaat pada orang lain kerana moto hidup saya: sebaik-baik manusia ialah orang yang memberi manfaat.

Buku pun belum ada kecuali buku lima. hehehe. heyy at least i have a BLOG ok.  insyaAllah akan di'materialize' apabila tiba masanya. AMIN.

Friday, 6 January 2012

11 sifat. Kau ada?

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

Saya ingin menyambung entry sebelum ini Kitab ajaib. Kau ada? <-Recommended for you to read this previous entry. Hehe

Sebentar tadi saya baru selesai tadabbur surah A-Furqan ayat 63-77.
Pertama kali saya membaca maksudnya. Terkesima dengan betapa straight forward Allah memberi kita panduan untuk jadi orang beriman. Ringkasan ini saya sedut dari blog ini. Jadi jika ingin baca full text sila klik di sini.

 SIFAT SIFAT ORANG BERIMAN IALAH:

Kitab ajaib. Kau ada?

Perasan tak??

Bila hati kita sedih, kita kalut mencari kawan-kawan untuk luah perasaan, kalau yang jenis pendam tu, dok pendaaammmmm la perasaan.

Tahukah anda, Al-Quran itu berkomunikasi dengan kita??

Bila kita sedih (contoh), hanya kita yang tahu apa yang menyerabutkan perasaan kita, apa punca perasaan tu mengganggu kita..pada masa tu, cuba ambil Al-Quran Al-Karim, baca satu ayat dan baca maknanya-satu ayat-makna-ayat seterusnya-makna-dan seterusnya. Anda akan dapati tiba-tiba akan ada ayat yang kena dengan apa yang kita rasa. Samada ayat itu memberi peringatan kepada kita, ayat memujuk kesedihan kita, ayat janji manis Allah jika kita bersabar, ayat tentang indahnya syurga dan buruknya neraka dan macam2 lagi.

TETAPI BAGAIMANA KITA AKAN SEMUA ITU KALAU KITA HANYA 'BACA' TETAPI TIDAK MEMAHAMINYA?

Oleh yang demikian, saya ingin mengajak sahabat2 semua untuk membaca tafsir setiap kali kita baca Al-Quran. Saya cabar, cuba baca 10 ayat cukuplah. Pasti ada yang kena punya. Ia mukjizat jadi yakinlah.

Anda tahu kenapa ini berlaku?

Al-Quran itu adalah buku panduan hidup kita. Kita itu bermaksud saya, awak, mereka, kami,kita, dia dan semua manusia di dunia. Cuba kita tengok..kita sebagai makhluk ni, kalo tulis buku panduan, spesifik bukan? Contoh:


Agaknya Dummies Books ni tulis buku komprehensif untuk HIDUP?

Monday, 2 January 2012

Who asked you to sit on the wall?

Happy New Year everybody.. It's 2012.. Wow!! Time flies...
I'm on study mode, final exam on the 5th. Advance Statistics. While studying, i listened to this online country radio. they played this song.. Humpty Dumpty Heart (by Hank Thompson) Kinda interesting..to have a love humpty dumpty song :P

So here goes the lyrics:

Humpty Dumpty sat on the wall
Humpty Dumpty had a big fall
All the King's horses all the King's men
Could never put Humpty together again

I've got a Humpty Dumpty heart
You dropped it and broke it apart all the King's horses
All the King's men could never put it together again
Cause when I gave to you my heart you said that we must part
That was my doom my heart went boom
I got a Humpty Dumpty heart

Now a heart is a fragile thing
When dropped it won't bounce or ring
It ain't no joke cause when it's broke
No love song will it sing

I didn't think you were that sort
When I handed you my heart
You got it on a platter but you let it shatter
My Humpty Dumpty Heart
=============================
No offence Mr. Humpty, but why on earth are you sitting on the wall. GO AND SCRAMBLE YOURSELF!!
hahahaha..