Pages

Monday, 25 December 2006

earthquake

You, you’re not aware
That we’re aware
Of your despair
Don’t show your tears
To your oppressor
Don’t show your tears
Try not to cry little
one

You’re not alone
I’ll stand by you
Try not to cry little one
My heart is your stone
I’ll throw with you

Sami yusuf nyanyi lagu tu
Hari ni macam mendung skit..hati aku pun agak mendung..banyak merenung, muhasabah diri yg sememangnya dah banyak lalai..
Semalam aku dengar lagu nie..buat aku sedih setiap kali dengar..cerita tentang penderitaan saudara2 kita di negara2 yang kacau bilau eg palestin, Iraq..terbayang wajah2 anak kecil..baya adik2 aku..sepupu n anak2 sepupu (bcoz aku belum ada anak sedara)..
Buat aku terfikir. sejauh mana aku dah membantu?
Malam semalam plak, tertengok citer Hindustan casting rani mukherjee n amitabh bachan..nama citer tu BLACK. Mengisahkan michelle yg buta pekak bisu, sorang pelajar oxford. N cikgu die yang dah tua yg cuba nak ajar michelle ni berdikari sebab die dah tua n akhirnya menghidap Alzheimer..huhuhu.. orang buta mengingatkan aku kat abang2 yg aku selalu jengok kat Library UM dulu..abang zam, abang hafiz, abang arshad..apela kabar diorang agaknya. Teringat zaman tolong bacakan buku untuk diorang, carikan buku rujukan, tengok ketangkasan tangan diorang tulis braille (cam ni ke eja Braille??) Huhu..gelapnya dunia. Pastu michelle tu siap pekak + bisu..gelap n sunyi la plak. Cikgu dia la yang jadi pemudahcara die masa kat Oxford. Pastu cikgu di plak kena Alzheimer. Huhu..ingat kat opah kat kampong.. ekspresi amitabh bachan tu real..cam muka opah..aku nangis je tengok masa tu..camtu agaknya rasanya tetiba boleh lupa..within seconds!! Konon nak belanja murid die makan aiskrim tetiba boleh lupa..maka die pulang dalam keadaan blur pegang ais krim n tinggal la si buta pekak bisu tu kat Bandar..
Erm..kita yang celik,tak bisu, tak tuli ni buat ape??
Pastu pagi tadi, tengok berita kol 7, Taiwan digegarkan dengan gegaran lebey kurang 7 skala richter..sepanjang minggu lepas banyak btol gempa bumi berlaku.. Indo, US..kiamat sudah dekat agaknya..dan Nampak gaya cam aku sendiri blum bersedia..
Adehh…kalo terlalu fikir pasal dunia langsung tak jadik keje, tapi kalo tak fikir cam tak berkembang plak otak nie..camane?? bukan ape..Cuma hati ni sayu skit pepagi nie..at least I still have my sensitivity n sensibility..

Friday, 22 December 2006

MARDI Science Week 2006

The FACTS..

1. My contribution on the abstract book..with cik murni!
2. New friends of course
3. A barrel of laughter with murni and mamu
4. Didn’t win any lucky draw as usual..haha!!!
5. Missed Mr. Kamar a.k.a Tie Merah
6. Still didn’t get karipap sardin from mamu

Conclusion, this is a very great week..
Next week.. P.R.O.P.O.S.A.L.!!!!

AM I???

Maya, your most unique quality is that you're unusually Personable

You come to life when you're around others and are a real “people person.”
You're also a natural leader and are able to maneuver difficult personal
situations with ease and tact. You're on the ball, assertive, and have energy to
carry out your best ideas. Not to mention the fact that people just enjoy being
around you. Compared to others who are outgoing, you have an unusually warm
nature.

Only 1.6% of all test takers have this unique combination of personality strengths.


That’s what tickle.com said.. tickled!
Waaahh..looks like maya is charming, likable, pleasant..erm..But do people see me this way?? Sumtimes i do think that peole are still “judging a book by it’s cover”..

AM I MISSING SOMETHING???

-----having some inferiority complex..once in a while-----



lalalalalala......

Wednesday, 13 December 2006

zakat?

zakat..rukun kelima yang ramai yang makin lupa akannya and sumtimes buat2 lupa..
semalam aku mengadula kat makcik sorang ni..$$tak cukup..eksiden la..2 kali..kiranya duit aku asyik mengalir je..huhu..aku redha..tapi terasa jugak la sengkeknye sebulan dua nie..
then dia cakap.."bayar zakat tak??..haaa..." erm..aku lupa bab tu.. Ya Allah..entah2 sebab tu kot..(btw, zakat fitrah bayar)..yang aku cakap ni pasal zakat pendapatan..cuak gile.. sebab tak berkat ooooo kalo tak bayar zakat..dah macam pengajaran aku dah tengok pasal bahana tak bayar zakat nie..ish3X..camane bleh lupe gak..

info: zakat pendapatan dikenakan 2.5% daripada pendapatan setahun setelah ditolak untuk perbelanjaan sara hidup etc...(bila dah cukup setahun)

so tadi aku pun jenguk la website PPZ -pusat pungutan zakat- www.e-zakat.com.my
aku browse..tengok FAQs, betui ke aku kena bayar zakat..penerangan kat situ sangat lengkap siap ada kalkulator..bleh kite kira berapa kena bayar zakat. aku pun ape lagi..selongkar balik slip gaji aku..hahaha!!!! aku pun kire la dengan bersungguh2.. bila klik KIRA kuar pop up "ANDA TIDAK LAYAK DIKENAKAN ZAKAT" huhu..sebab baki pendapatan setahun tolak sara hidup adela dalam RM500 lebey, 2.5% hanyalah RM14++..

alhamdulillah..(bukan sebab takyah bayar zakat..hehe) ade jugak orang yang menyedarkan aku.. haa..kawan2..ape kata korang pun cek jugak..
hidup ni biar tak kaya tapi sentiasa diberkati Allah..tak gitu??

Monday, 4 December 2006

ahhhaaaaiiiiii....

assalamualaikum..

ish..ish..ish..
jika diperhatikan posting sepanjang november, sangat terserlah status diri yang agak emosional..hihi..ape nak buat..banyak sangat benda jadi..
sekarang dah ok..(i hope)
well what to do..life is full of suprises..

tu je nak tulissss...