Pages

Monday, 29 May 2006

kemboja..indonesia!!!

ya...ibu2 bapak2 semua..

maya akan menjadik bibik di rumah karena bibiknya pulang benterrrr ke Acheh.. opah di kampung.. umi sama abang ke kemboja.. yang tinggal hanya maya muni mawa fiki buya..

erm..kena pk menu masakan seminggu nie.. (^_^)
minggu depan menu lain plak..

(tu la..selalu balik makan je..sesekali masak.. tapi adik2 suka aku masak kire ok la kan?? dah tu takkan nak masak jugak kalo dinner dah ready depan mata..yeaahhh!!!!)

senyum skit..

sape sangka..

proposal aku lepas peringkat pengarah!! haha..alhamdulillah.pengarah aku tu famous dengan gelaran perfectionist..nak yang terbaik aje.. . proposal tu semuanya betul, takde yang die pangkah..semua dia right..sape sangka..aku terkezut gaks la.. sebab kat page depan proposal aku tu ade word 'ok'..

2 jam sebelum tu..aku selisih dengan azuan dan kak jah yang tengah bincang 'correction' yg depa kena buat lepas pengarah cek..
aku dapat ok!!! sape sangka!!!!

in other words.... A.L.H.A.M.D.U.L.I.L.L.A.H. jauh lagi perjalanan proposal tu..tapi aku kena la banyak2 bersyukur dan berdoa...

p/s: esok nak g trial for kickboxing..entah boleh ntah tidak.."peha macam drum stick..." harharhar!

Monday, 22 May 2006

dedicated to me..

i dedicate this song to maya ijau..hehe

Where is the moment we needed the most
You kick up the leaves and the magic is lost
They tell me your blue skies fade to grey
They tell me your passion's gone away
And I don't need no carryin' on
You stand in the line just to hit a new low
You're faking a smile with the coffee to go
You tell me your life's been way off line
You're falling to pieces everytime
And I don't need no carryin' on
Cause you had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't know
You tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
The camera don't lie
You're coming back down and you really don't mind
You had a bad day
You had a bad day
Well you need a blue sky holiday
The point is they laugh at what you say
And I don't need no carryin' on
You had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't know
You tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
The camera don't lie
You're coming back down and you really don't mind
You had a bad day
(Oh.. Holiday..)
Sometimes the system goes on the blink
And the whole thing turns out wrong
You might not make it back and you know
That you could be well oh that strong
And I'm not wrong
So where is the passion when you need it the most
Oh you and I
You kick up the leaves and the magic is lost
Cause you had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't knowYou tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
You've seen what you like
And how does it feel for one more time
You had a bad day
You had a bad day
Had a bad day
Had a bad day
Had a bad day
Had a bad day
Had a bad day....

lemas...??

akhirnya aku dapat bernafas..sikit la tapi.. ^_^
sebab sepanjang minggu lepas aku berenti bernafas dan menjalani pernafasan anaerobik..haha!!!satu minggu yang setiap hari terasa sungguh panjang..di mana masalah datang bertimpa-timpa.. itulah dugaan untuk jadikan aku lebih kuat..

apa masalahnya?? hehe..

aku kena sediakan proposal untuk bidding kat MOSTI di mana bidang kerja tu tak kena dengan aku..bagaikan orang buta aku meraba2 mencari cara untuk belajar..lagi mengecewakan, ada orang yang patut memimpin tapi hilang ntah ke mana.. salah aku jugak sebab tak hulurkan tangan or maybe hulur tongkat untuk mintak tolong, or pekik "tolong!!!..tolong..!!"..masalahnya aku dah banyak kali cuba tapi die still tak sambut tangan aku..dan akhirnya aku fade up aka putus asa...dan tatkala aku dah putus asa tu la masalah sebenar datang..bagai dihempap batu.. !!aku kena marah..sampai aku rase cam dah takde perasaan..nangis pun dah tak mahu..aku pun mulakan aktiviti membersihkan persekitaran (kononnya menyalurkan tekanan la..) dan aku pun suka la makan, sebab perut asyik lapar..ntah berapa la berat aku skrg..

namun, aku tak berhenti memohon kepada tuhan supaya permudahkan jalan aku yang dah sememangnya beronak duri..ewah..!!! alhamdulillah ada juga sahabat yang sudi membantu..bagi semangat supaya jangan putus asa, ade jugak orang lain yg dari jauh bimbang kat aku..di saat waktu berhenti, die datang beri harapan..beri pertolongan, beri arah pada aku.. aku juga tidak kurang memerah otak untuk memberi yang terbaik.. samada terbaik atau tidak di mata timbalan pengarah, pengarah, dan sidang teknikal..aku tak kisah.sebab aku dah bagi 2000% effort untuk proposal tu.. kalo nak dipinda ke..nak dibetulkan ke..no problem..budak baru belajar memang buat banyak salah..kite belajar dari kesalahan..

kesimpulannya, bila kite lakukan sesuatu tu kerana Dia..untuk mendapat redha Dia, pastilah besar dugaannya kerana Dia nak bagi markah bonus..maka pada Dia lah tempat mengadu suka duka.. kerana Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui...

wallahu aa'lam..

Thursday, 11 May 2006

missing link

berlatarbelakangkan lagu dealova nyanyian Once..sayu nie..
aku menulis hari ini..

semalam aku 'down' betul.. kesannya bilik aku bersih berkilat..semua benda aku sental kasik bersinar2, pastu aku makan nasik lemak kol 10 pagi, nasik ayam kol 2 ptg, nasik lauk kerang kol 7 malam...huhu..

nape aku down??
sebab aku dah malu dengan diri sendiri yang tak mahu berubah..
yang dah tahu kelemahan diri tapi tamau gaks amek tindakan nak jadi yang lebih baik..
rasa cam susah sangat nak mulakan langkah baru..
bengang dengan persekitaran yang sememangnya tak berubah..
bengang!!!!
i need help to move on.. help!! help!!

sesungguhnya aku sedang berdiri di depan pintu yang tertulis 'putus asa' tapi tengah berfikir..
nak pulas tak tombol pintu tu..n masuk.....

parah!

Tuesday, 2 May 2006

short-term grant scheme

itulah nama geran penyelidikan pertama yang aku berjaya dapat..beserta air mata, penderaan mental dan emosi..bernilai RM10 ribu..sebagai permulaan seorang saintis..

MISI aku..
nak membuktikan sesuatu..
buktikan yang aku jugak ade potensi..
aku bukan budak bodoh yang orang boleh buat2 tak nampak..

tunggu la..gunung berapi maya dah nak meletup..menggegar..!! biar melimpah2 larva gunung berapi..biar..hahaha...tapi jangan tak tahu..larva tu jugak yang menyuburkan tanah..yang beri manfat pada manusia..

ya Allah..permudahkanlah urusan hambaMu ini..

what a suprise...!

dah masuk 9 bulan keje..lagi 3 bulan cukup setahun.dah tak boleh perangai cam budak2 lagi sekarang..kena jadik orang dewasa..susah btoi rasanya..nak adapt jadik orang dewasa nie..

hari ni aku pegi keje dengan fikiran yang kosong..tak tahu mana nak mulakan kerja.. kebetulan orang sebelah nie tak datang..dapat la aku numpang guna PC orang sebelah..sbb pc aku rosak lagi..

aku mula sembang YM dengan kawan2 baru aku cikna ciknik ciknor..best je nama depa.. dan terpecah satu rahsia..tapi sebenarnya ada lagi satu rahsia besar yg terbongkar.. yg hanya aku yang tahu.. (mane bleh bagi tahu kat cni..aku tatau sape yg baca blog, kang kantoi tak pasal2...)kenapa la aku tahu semua nie? pasti ada hikmahnya..nak tergelak pun ade.. terkejut pun ade.. pastu sempat gaks aku g ziarah makmal2 yg tak pernah terlintas aku dapat tengok sbb aku tak kenal sesape..dapat kenal lebih ramai orang..untuk membuka jaringan kerja masa akan datang.. siap dapat jumpa best fren mak aku plak tu..best2..

pastu bile aku balik bilik, cek email mardi..rupa2nya Sciencefund menggantikan IRPA dah dibuka!!! tidakkkk!!! proposal aku tak sampai 20% siap..camane..camane?? tarikh tutup 16 jun nie..

so aku terpaksa la berhenti di sini wahai blog ijau ku.. aku nak wat2 gubra..
akhir kata.. "kenapa mesti dia?? kenapa? kenapa?? aku sungguh keliru.."

i luv u, and indeed missing u ya Rasulullah...