Pages

Thursday, 27 October 2005

EiD mUbArAk everybody!!

dah 23 hari ramadhan berlalu..tinggal 7 hari lagi kita perlu cemerlangkan diri dan mempersiapkan diri untuk 11 bulan yang bakal menyusul..
susah juga ya nak bangun Qiam kalau tak biasa..liat betul. alarm clock tu sampai serak suaranya nak mengejut aku bangun Qiam..silap-silap boleh abis bateri huhu.berusahalah!! aku terfikir jugak kenapa susah sangat nak menghidupkan malam especially nak mencari malam lailatulQadr ni. rasa susah. patutlah kedudukan mukmin yang Qiamullail tinggi di sisi Allah. sebab bukan senang nak letak priority tidur yang lena untuk bangun di tengah malam. Ya Allah, jadikan aku di kalangan hambaMu yang rajin Qiamullail. alangkah bagusnya kalau dapat bertemu malam LailatulQadr setiap tahun..
jom pulun habis-habisan..ada 3 malam ganjil lagi nak cabar diri sendiri..insyaAllah kita cuba sedaya upaya.

di saat aku menaip ni, udah hampir jam 4 petang. pukul 6 ni aku nak pegi amek kete baru.. Savvy WLN 3148. bertambahlah tanggungjawab aku sebagai orang dewasa. kena jaga si Selvy nie..ada picture nanti aku post kat cni. tak sangka gak la, umur 22 aku dah aset sendiri. hehe..selama ni ade gigi dan gusi aje. tu yang dok sengih cam kerang busuk sepanjang masa.. hehehe..

boleh la balik kampung!! yea yea..kampungku yang indah permai. harapnya sampai la hajat kami sekeluarga nak beraya kat kampung tahun ni..ameen! moga2 kehadiran Selvy boleh memberi keselesaan & keceriaan untuk Ummi, Buya, Abang, Fiki, Muni, Adik & Opah hendaknya.

aku bercuti lama raya tahun nie. Mardi suruh habiskan cuti tahunan, so aku pulun la 28 Oktober until 13 November. maybe lambat lagi la baru aku dapat sambung celoteh aku yang tak seberapa ni..

OK, pada sesapa yang membaca blog nie, aku ucapkan SELAMAT HARI RAYA EIDULFITRI 1426H. taqabbalallhu minna wa minkum. berhati-hati di jalan raya dan ketika makan kuih raya..takut tercekik nanti jadik hantu raya..hikhikhik!!!!

Maaf Zahir Batin..

Wednesday, 19 October 2005

gangster kampung dusun...


hehe..comel kan budak sorang nie..so cute, adorable, well-behaved! hopefully dah besar nanti jadi anak soleh. ALIF; my favourite baby of the year 2005.
kalo tengok muka budak-budak nie especially babies, hati susah pun bleh jadik senang..
macam kalau kita tengok laut yg terbentang luas..tenang hati..
agaknya budak2 ni takde dosa lagi..sejuk hati memandang..kita yang dah dewasa nie? hahaha!! agak2 bleh tak jadi wajah penenang hati orang yang memandang..

Tuesday, 18 October 2005

Update la blog awak..BzzzTt!!

hehe..tu la kata Rozaina tadik..cheh..!! tak pasal2 kena sebijik.bukan apa..aku tak sihat last week. mula2 tu kena sakit kepala, sakit perut,demam,cirit birit..huhu,lembik gaks la..dengan selambanya aku mintak MC lebih kat Dr. sbb tak larat..tu la citer minggu lepas..alhamdulillah dah ok.

psst...pastukan dengar citer masjid Al-Falah USJ berwajah baru..dah lama sebenarnye. tapi aku yg tak pegi jenguk.so ahad lepas pegi la dgn adik..memang cantik masjid tu..konsep yg cuba ditonjolkan: Masjid Nabawi. Boleh tahan la cantiknye..but unfortunately diri ni alergik kat carpet masjid tu.. (tanak pegi dah masjid cantik tu..huhu..) teruk kena alergy attack semalam. berpuluh-puluh kali bersin..takde mood dah petang tu..sampai bengkak mata teman..banyak betul dugaan Ramadhan nie..arini pun masih ade lagi saki baki alergik tu..

just now kena panggil dek Encik Noordin-admin-dapat kursus "bagaimana mengisi borang quotation" hehe..banyak lagi kena belajar pasal pengurusan admin nie. rupa-rupanya sebagai RO takyah susah-susah cari quotation..isi borang, pejabat yang urus..geram gak sebenarnye, sbb takde org ajar camtu..membazir tiga minggu mengadap benda tu..(but then, belajar dari kesilapan lebih mudah ingat kan..)

encik Noordin kate.. "dalam SKT (Sasaran Kerja Tahunan) ade kena tugas awak tulis quotation,carik quotation.." aku pun jawab la.. "saya tak tahu..hehe.."--buat muka blur.. haa..aku pun sambung " kirenye pejabat la yg buat la yer.." die pun jawab.. "tahu takpe.."

diakui aku memang blur..Encik Noordin tanye annual leave berape pun aku tak tahu..bayangkanlah baru je abis blaja pastu keje main2 kat UM, tup tup masuk sektor kerajaan yang penuh dengan prosedur, format..bla..bla.. isy..aku alergik ngisi2 borang nie..sebab selalu buat salah isi borang. tapi kak dayang aku kata dah setahun nanti akan pandai le..i hope so..

haa..pagi tadi aku pegi SPA-suruhanjaya perkhidmatan awam-. g gatal2 amek test Peg. Penyelidik Q41. sape soh die panggil aku yg dah dapat keje nie.hehe.. dah die soh pegi aku g le. saje le..nanti kalo ade member2 tanye ape jenis2 soklan yg die tanya, leh la aku bagi hint.. sekarang jawab pakai komputer.takyah bawak pensil pemadam. tapi punya la ngantuk siap tersengguk depan monitor..hehe..well soklan die more to sahsiah diri n minat. so belasah aje la..

contoh soklan:

anda membuat keputusan berdasarkan:
A akal fikiran
B kata hati

yang mane yg lebih teruk
A tidak adil
B tidak simpati

yang mane lebih menarik minat anda
A sesuatu yang telah dirancang
B melakukan sesuatu secara spontan

jika diberi peluang anda mahu menjadi : tukang kayu
ya/tidak

jika diberi peluang anda mahu menjadi : elektronik
ya/tidak


anda tahu apakah separuh hayat dalam radioaktif
ya/tidak

banyak gila la soklan nye..ngantuk gile..sume main klik aje. kalau dulu2 sibuk menanda kertas OMR kan..tak sempat nak mengantuk!
tapi tu dulu...

then mase kat tingkat bawah tu, aku nampak kaunter SPR-suruhanjaya pilihanraya-maka tergerak la nak mendaftar sebagai pengundi..keskeskes!! baru nak mendaftar..yea yea 5 tahun lagi boleh la mengundi, last year punya melepas..jenuh kena bebel..
so sesape yang masih belum mendaftar..rajin2 la mendaftar..pastu jangan lupa mengundi..laksanakan tanggungjawab anda..(ini pun akan dipersoal oleh Allah nanti--kenape tak pilih pemimpin yang baik di kalangan kamu..kenape pilih yang lagho..) pastu kalo tak ngundi, dok mengeluh sana sini..mengutuk sane sini..takyah je la..orang cam ni tak layak bercakap..sebab sape suruh tak jalankan tanggungjawab..kan???

wallahu a'alam..

Monday, 10 October 2005

Malaysia Bumi Bertuah

alhamdulillah kita di malaysia selamat dari segala musibah..
sedih betul bila tengok berita saudara-saudara kita di selatan Thai yang tak henti-henti disiksa..ditembak sesuka hati..hilang dengan misteri..kita kat malaysia ni sibuk dengan bazar ramadhan.."erm..nak makan ape ya berbuka petang nie??" orang kat sane dok pikir "selamat ke..dapat ke aku nak bertemu dengan hari esok..?? "
tapi tu la hakikatnya..kita sebenarnya dilimpahi nikmat yg tak terkira. negara aman, terhindar dari musibah.. kat pakistan tu dah 20,000 ribu orang mati akibat gempa bumi. dah la bulan ramadhan..sejuk plak tu..yang tersepit di celahan blok batu bangunan apa la nasibnya sekarang..

kita masih.."ish..kuih raya, baju raya, langsir raya.." aku pun camtu gaks..

Malaysia memang bumi bertuah..jangan la kita di bumi bertuah ni lena dibuai nikmat..memang la kena bersyukur..tapi jangan lupa, kena mengajak kepada kebaikan dan MENCEGAH KEMUNGKARAN..ramai yang selalu terlepas pandang bab cegah kemungkaran nie..ish.. ditakuti nikmat ditarik balik jika kita terus terlepas pandang atau saja malas nak pandang..

p/s: Alhamdullilah akhirnya dapat juga semua umat Islam di Palestin mengunjungi Baitul Maqdis dengan aman..tanpa ada diskriminasi umur dan sebagainya..semoga nikmat ini kekal selamanya..ameen!!!

Friday, 7 October 2005

Ramadhan..bulan cinta..

alhamdulillah..Ramadhan datang lagi dan sekali lagi aku berpeluang untuk merasai nikmatnya Ramadhan yang mulia ini..

Ramadhan bulan cinta..
cinta kan perlukan pengorbanan..

Nasyid ini boleh memberikan sedikit sebanyak gambarannya... bagaimana nak berkorban dengan 'gumbira'..

Indah Hidup Bersama Ilahi

Alangkah indah hidup ini hidup bersama Ilahi kehendak Allah difahami pandai menerima darinya Bijak menggunakan nikmatNya ia dianggap ibadah semua diberi pahala tarbiah Allah berhikmah Sabar dengan ujian tanpa hisab akan diganjari nikmat yang diberi memudahkan untuk berbakti Merasai pemberianNya itulah tanda bersyukur akan ditambah lagi nikmat yang diberi Tersiksa bermujahadah kerana ingin menempuh jalan untuk menuju Allah tarbiahnya Allah tunjukkan Tawakkal kepada Ilahi terutama mengenai rezeki tanpa ragu-ragu walaupun sedikit ada jaminan pembelaan dari-Nya Bila Taqwa pakaian kita urusan kita dimudahkan kerana kita sudah menjadi ahlillah begitu indah hidup bersama tuhan korban harta kerana Allah agar berdaulat kalimatullah setiap satu kebajikan semuanya digandakan..


erm...
kalau difikirkan dalam-dalam, bukan susah nak buat baik nie..sebab Allah dah janjikan ganjaran..sepatutnya kita berlumba-lumba kan.. ??
ala-ala macam kita masuk pertandingan, peralatan semua sudah disediakan, kita hanya perlu gunakan akal untuk hasilkan produk yang bagus.. macam tu jugak la dalam hidup nie. nikmat yang tuhan beri kita sehari-hari patut kita gunakan sebaiknya..hasilkan sesuatu, sumbangkan sesuatu..tak semestinya harta material, kudrat yang tuhan beri..kewarasan & ketajaman akal..kesihatan tubuh badan..ish..kalau nak disenaraikan nikmat Allah sampai bebila pun tak habis..but the thing is, semua nikmat tu mesti digunakan dengan BIJAK!! so, sempena Ramadhan yang mulia nie jom sama-sama kita berlumba tambah amal kebajikan kita.. ingat.. setiap satu kebajikan..semua digandakan!!!