Pages

Thursday, 28 May 2009

Journey to Kayseri #4

Boleh klik sini untuk baca Journey to Kayseri #3, #2 dan #1

17 April 2009..
Ia adalah hari berjalan2 ke Kapadokya aka Cappadocia..suatu tempat yang unik.
Kami bertiga bersama Makcik Seval, Bro Halil dan Nenek Halisan..jadi semuanya 6 orang..
Perjalanan mengambil masa 2 jam dari Kayseri. Kapadokya adalah suatu kawasan yang terletak di bawah jajahan Nevsehir..
aku dilarang tidur dan membaca buku sepanjang perjalanan..kena marah dengan Makcik Seval lagi..hihi..(padan muka)
Satu keunikan Turki ialah setiap tempat mempunyai kepelbagaian Geografi yang tersendiri..jika berbanding dengan Malaysia kita akan lihat semua hijaaaauuu kan..kat sini lain..ada yang macam padang pasir, kejap lagi hijau kemain..pastu kawasan berbatu-batu pulak..patut la makcik tu tak kasik aku tido..dia soh tengok..!!
Jadi kami singgah di tempat seperti berikut..

Di sini terkenal dengan produk tanah liatnya..
aku pun amek gambar je..sebab kalo beli leceh nak balik Malaysia.pecah la ape la...



Kemudian kami ke tempat yang dinanti..ketahuilah secantik@pelik ia di dalam gambar, tak akan sama dengan apa yang dilihat dengan mata kasar..nothing could describe them except Subhanallah and MashaAllah.. Ia adalah tinggalan sejarah alam semulajadi berjuta tahun lamanya dan tinggalan sejarah manusia yang menetap didalamnya..
Ia berasal dari limpahan lava berjuta tahun dahulu..Bentuk2 unik yang tertera di dalam gambar adalah hasil geseran angin dan permukaan batuan tersebut.
Batuan-batuan ini tidaklah keras, jadi manusia mula menebuknya membentuk bilik dan rumah dan bandar..hahaha..!!!
Kawasan ini adalah kawasan suci bagi penganut agama Kristian..terdapat banyak gereja-gereja tinggalan sejarah suatu masa dahulu yang masih kekal sehingga kini..

18 April 2009..

Erciyes family

Hari ini adalah hari ke rumah orang Kaya lagi..
mungkin saya tidak sebut sebelum ini tapi Nenek Halisan ini amatlah kaya orangnya..boleh dikatakan jutawan.aku belum pernah jumpa dengan jutawan. tetapi jutawan ini jika lihat tuan badannya pasti tidak percaya..sungguh 'biasa' orangnya..
Semasa kami di Kapadokya..nenek sorang ni berkenan betul kat aku..nak buat menantu katanya..aduh..!! beriya-riya..punya seronok sampai salah naik kereta..(nenek tu..bukan aku..) penat aku menahan panahan usikan semua orang..aku malu la..tapi kalo malu pun nak ke mana..ikut juga kan..hehe..jadi nenek Halisan kata, esok pagi mesti sarapan pagi di rumahnya..jadi pagi2 kami pun ke rumahnya..rumahnya jauh di tengah bandar..jalan kaki rase nak patah kaki..tapi ku gagahkan kan juga..nak cuba bakal mak mertua katanya..hahaha..
(nota: nenek ini hanya bergurau..dia tidak punya anak lelaki rupanya..)
semasa di rumahnya yang besar...hehehe..semua orang sibuk memasak..banyak betul nenek ini, anak perempuannya dan pembantu-pembantunya masak...aku pun tolong masak sikit2..dan 'tolong tengok' banyak2..hihi bukan tanak tolong tapi masakan mereka berbeza jadi aku tak tahu nak tolong camane kecuali tolong tengok..nenek Halisan bagi peluang kat aku tolong sedikit sebanyak..sort of mengajar pun ya juga..bila aku terkial2 mencuba dia betulkan especially bila aku guna tangan kiri dia tak bagi..macam ummi plak..(tetiba rindu kat ummi). Setelah selesai sarapan kami 'disuruh' berjalan2..pegi la mane2 nak pegi tapi kena datang balik untuk makan malam pulak..hahaha..apekah?? sampai dua kali datang..
malam itu kami datang lagi untuk MAKAN..haha..usikan masih lagi tidak berhenti..nak sangat aku jadi pengantin..ekeke..aku senyum aje..
setelah selesai makan..kami mula bersembang..mereka cakap dalam bahasa turki jadi aku tidak paham sangat tapi aku pasti aku pasti topiknya ialah hal-hal agama..lupe nak cakap..nenek Halisan ni alim orangnya..jadi die ala2 memberi nasihat kepada kami..gitu gini..gayanya persis ummi..erm..nenek ini benar2 buat aku betul2 rindu pada ibuku di Malaysia..tiba-tiba nenek Halisan suruh aku baca Al-Fatihah..(aik nak test ke..??) aku pun baca..pastu aku pegi bilik air aku NANGES..ya..aku nanges dalam bilik air macam budak kecik..tersedu2..mengapa?? kerana kali ini nenek ini benar2 buat aku rindu pada ibuku..huhu..
setelah puas, aku keluar..mereka usik lagi.."lamanya dalam bilik air..macam pengantin.." erm..ntah mengapa, masih ada lagi air mata..aku menangis lagi..kali ini aku betul2 buat situasi gawat..semua orang panik..Makcik Seval peluk aku..lagi kuat aku nanges..akhir sekali aku ketawa..kerana aku lihat semua orang panik.."takde pengantin...main2 je..gurau2 je" itulah yang mereka ulang2 kerana mereka sangka aku nanges kerana usikan 'pengantin' tu..jadi terpaksalah aku jelaskan kenapa aku nanges..pastu nenek Halisan pulak nanges..huhu..sungguh Emo malam ini..oleh kerana terlalu emo, kami pun segera pulang..aku dihadiahkan sehelai tudung..(seronot!) dan aku peluk nenek Halisan sungguh2..Ya Allah rahmatilah dia..jadikan aku sepertinya..pemurah..dan penyayang..
Di rumah, aku diberitahu..sebenarnya nenek Halisan punya anak lelaki..(terkejut) tetapi dia 'anak istimewa'..dia punya anak yang ramai tetapi hanya satu yang normal selainnya adalah anak istimewa..Ya Allah, kau menguji hamba-hambaMu..tetapi ujianMu terhadap wanita ini benar2 memberi kesan padaku..Kau berikan kemewahan melimpah ruah..tetapi kau uji dia dengan cahaya mata..Ya Allah kau kurniakanlah kesihatan, kesabaran dan kemudahan kepadanya. Kau jadikanlah aku hamba yang sentiasa bersyukur akan nikmat-nikmatMu..kepadaMu sebaik2 tempat kembali..
Erm..Jadi itulah suara anak-anaknya...aku dengar tetapi aku tak berani bertanya..rasa sedikit terharu dengan layanan makcik ni pada aku..bakal menantu..hehe..proud to be one.. : )

19 April 2009...

Ozan dan Tugba datang. Ozan dan Tugba berasal dari Kayseri dan juga belajar di Universiti Ataturk. Jadi hari ini kami naik gunung..Gunung Erciyes..cantik..tapi tak boleh lawan Palandoken..hehe..salji tak berapa bagus untuk ski..jadi ramai yang datang hanya melawat dan naik benda yang macam motor tu..weeeeeeeeeeeee cam nak terbang..happening gilerr...meluncur di atas salji..pastu kami jalan2 sekitar Kayseri..jumpa gunung bercabang dua..berhenti di tepi rumah Ataturk..dan singgah di rumah Ozan..greeted by his lovely mum.. : )
Malam itu jam 9 kami berangkat pulang ke Erzurum..dengan keretapi..sedih juga nak tinggalkan Kayseri..nak tinggalkan makcik Seval yang lucu dan Bro Halik yang kuat membebel.. perjalanan ke Erzurum mengambil masa 16 jam!! Bersedia untuk kematukan punggung..hehehe..bangun-tido-bangun-tido..tak sampai2..akhir sekali aku tanak tido dah..aku amek gambar sepanjang perjalanan..superbbb!!! Worth the loooong journey..

Maka selesai hikayat Kayseri yang tidak seberapa..kerana aku tak pandai bercerita...

Journey to Kayseri #3

uih..lame btol tak sambung cerita trip ke Kayseri..ni gara2 gangguan emosi tidak lama selepas posting tersebut..
Boleh klik sini untuk baca Journey to Kayseri #2 dan #1
Jadi mari sambung..

15 April 2009

Kisahnya pagi esoknya kami bersarapan pagi dengan sejenis sayuran..Makcik Seval tumis dengan bawang..sedap juga..makan dengan roti..nama sayur tu Chirish..ia akan menjengah apabila musim bunga menjengah..

selepas sarapan, kami bertolak ke BANDAR BESAR..Ya, Kayseri mempunyai bandar yang agak besar tetapi tidak sebesar Kuala Lumpur..agak unik bandar ini kerana ia adalah bandar moden yang masih mengekalkan mercu tanda bersejarah yang ada di dalamnya..setelah berada selama dua bulan di Erzurum (bandar kecil) sakan gak la nak pusing bandar Kayseri nih..menarik..sekali tengok macam Kuala Lumpur, macam2 kedai ada. FYI, Kayseri adalah bandar perindustrian terpenting di Turki. Ia terkenal dengan gelaran 'bandar orang kaya'. Sambung balik, jadi kami pun pusing2 pusing2 pusing2 sampai letih la kaki ni..tapi Hatice dan Zelish tak habis lagi pusing..masih belum bertemu apa yang berkenan di hati..aku ikut je..nak beli ape pun..bajunye semua KECIK-kecik..aku besar..hahaha!!

pastu yang best kat sini aku jumpa banyak tulip..i'm a big fan of tulip..ingat dah tak dapat merasa nak tengok tulip..alhamdulillah masih dapat peluang..macam2 warna..
tapi dalam kata tak shopping nih, macam2 kau beli..poskad,tali pinggang sebab seluar dah londeh, jaket yang sangat cool (70% diskaun!! wow!!), karpet anyaman tangan, tudung dan t-shirt..haaa rasekan..!! dah lame benor teman tak shopping sebab kat Erzurum semua mahal..kat cni..ronggeng la..keh keh!!

Balik umah dah maghrib..kena marah dengan Makcik Seval..terasa seperti di rumah..kena marah dengan ummi bile balik lambat..hehehe

16 April 2009..
Ia adalah hari melawat saudara mara..
Makcik Seval bawa kami ke Kayseri Park..ala ala The Mall..so jalan2 cuci mata..
Kemudian kami ke rumah pakcik sulong Hatice..an old couple..kayo..tapi takde anak..huhu..Pakcik tu die keje kat German, pakai Lexus Harrrier baru..kesimpulannya kaya lah..as i said before Kayseri ni bandar orang kaya..hehe..
Kemudian kami singgah pula ke rumah pakcik bongsu Hatice..untuk makan malam..kata Hatice..
"pakcik saya yang ini tak kaya harta tapi kaya hati.."
Memang benar, lebih seronok berada di sana kerana keramahan ahli keluarganya..Pakcik Mustafa, Makcik Nejla, Opah Aisyah dan anaknya yang boleh tahan segaknya..Cikgu Jan..kami sebaya hehe..setelah berseronok..berkongsi cerita Malaysia dan Turki..kami pun pulang dengan perut yang kenyang dan hati yang seronok..

Thank you Erdogan family!!!

Tuesday, 12 May 2009

Personality test

just now Cik Konah gave me a link to a personality test..a very interesting one..
41 Questions..a bit too much but worth answering..
Anyone dare to try..click here!
My actual results...click here!

So..this is My results...taddaaaa!!

Personality type: Enthusiastic (yup!), idealistic (really?) and creative (that's what people always says..). Able to do almost anything that interests them. Great people skills. Need to live life in accordance with their inner values (indeed). Excited by new ideas, but bored with details (i guess so). Open-minded and flexible, with a broad range of interests and abilities.

Careers that could fit you include: Actors, journalists, writers, musicians, painters, consultants, psychologists, psychiatrists, entrepreneurs, teachers, counselors, politicans, diplomats, television reporters, marketers, scientists (oooo...yeaaaahhhh!!!), sales representatives, artists, clergy, public relations, social scientists, social workers.

Now i know myself better...hihi...

Monday, 11 May 2009

rase pandai tapi...

Pada suatu hari Maya mendapat bil telefon pasca-bayar.
Beliau dapati beliau telah melangsaikan bilnya yang melambung dek kerana "roaming" dari Turki selama sebulan. Beliau periksa bil kemudian membuat congakan yang tak berapa betul sebab tak hebat matematik cam sahabatnya Kausar..haha..

Didapati jika dia menerima panggilan (incoming calls) dari talian tersebut selama...
1 minit RM 2.50
2 minit RM 5.00
3 minit RM 7.50
24 minit RM 60.00

Kemudian beliau periksa pula jika beliau pula membuat panggilan (outgoing calls) selama...
30 saat RM 11.77
4 minit RM 58.00

huishh..mengalir air matanya sederas air sungai Gaban.. T_T

kemudia beliau periksa lagi dan berasa tidak best kerana bulan ini beliau masih perlu membayar RM50 sebulan walaupun telah berhenti menggunakan talian tersebut..kerana RM50 adalah komitmen bulanan beliau kepada talian tersebut..Jadi beliau mengambil keputusan untuk menggantung perkhidmatan talian tersebut untuk beberapa bulan akan datang dengan niat untuk membuat penjimatan..
Maka beliau pun menelefon talian khidmat pelanggan dan mendengar operator bercakap dan sesat seketika di dalam talian tersebut kerana tidak berjaya mencari " Jika anda ingin berhubung dengan operator khidmat pelanggan kami.." huhuh..
akhirnya beliau berjaya mencari operator khidmat pelanggan dan dengan rasminya berjaya menggantung perkhidmatan taliannya untuk beberapa bulan..
Dililhat pada telefon bimbit beliau.... 10 minit 15 saat.

Otak beliau mula mencongak...
jika 4 minit = RM 58
10 minit = RM 145++++++ @$%^%!!

Arrghhhh...niat ingin berjimat nampak gayanya berlaku sebaliknya...
dalam perkataan lain Mak Andeh nye la aku nihhhhhhh!!!!

Saturday, 9 May 2009

baik atau tidak?

Tadi aku baru sahaja berbicara dengan seseorang Suaranya kedengaran tidak tenang Kedengaran seperti letih berjalan..Katanya jiwanya kacau...Minggu lalu, kami berbicara secara online Tiba-tiba timbul persoalan..'Orang baik' Orang baik tu bagaimana ye..? Dia kata aku baik (terima kasih) Aku menambah, aku muslim yang baik tetapi dia tidak setuju.katanya, untuk jadi baik tak semestinya jadi seorang muslim..Ya, memang benar. Terdapat banyak orang yang baik tidak kira agama..tetapi aku seorang muslim..dan bangga menjadi seorang muslim Aku cuba jadi baik kerana aku menghormati agama yang aku anuti Dia jawab...Saya bukan suka awak sebab agama awak tapi sebab kebaikan awak..Baik atau tidak, saya tetap kawan awak..Aku kata aku sedih sebab dia tak suka kat aku sebab kita berkongsi agama yang sama Perbincangan itu terhenti di situ kerana Sukar untuk menjawab panjang bila bahasa menjadi penghalang. Sambung bicara..Katanya jiwanya kacau Aku tanya mengapa? Dia jawab tidak tahu. Tiba-tiba dia kata..Saya dan kawan saya nak beli banyak-banyak bira Aku ada masalah 'pekak badak' ingat dia nak beli kereta wira Apa kejadah pulak mamat turki nak beli kereta Malaysia Nak beli banyak pulak tu..Dia ulang Saya dan kawan saya nak beli arak banyak-banyak...Kami nak minum banyak-banyak malam ini Saya bukan muslim yang baik Sambil ketawa berdekah-dekah Aku tanya Awak ni buat lawak ke serius..?? Dia kata serius la..Hati aku hancur Jiwa aku tercalar Kerana dia membuktikan betapa dia meletakkan Islam hanya pada nama sahaja.. Jadi begitulah suara orang mabuk..Pengalaman pertama aku bersama orang mabuk dan ia berlaku di sini Aku rasa seperti mahu putus sahabat dengan dia Adakah itu satu tindakan radikal?Aku tak tahu nak buat apa..tetapi aku tak pandai berpura-pura..aku BINGUNG!

Wednesday, 6 May 2009

On my way here...

Yes I am SAD...
I hit bottom...very hard..it hurts..
Need some time to recover...
People said time will heal..i really hope so...

On My Way Here lyrics
Artist: Clay Aiken Lyrics

I took my first step
On that black and white kitchen floor
I sometimes wonder if that house
Is even there, anymore
I had my first glimpse of love
When I was five
I watched two people split apart
But still the three of us survived

I've seen the best
I've seen the worst
I wouldn't change what I've been through
I've touched the sky
I've hit the wall
But I did what I had to

On my way here
Where I am now
I've learned to fly
I have to want to leave the ground
I've fallen hard
But I've been loved
And in the end it all works out
My faith has conquered fear
On my way here.

My address has changed
Almost every year
I've found that standing still
Can quickly make a lifetime disappear
I'd rather try and fail
A thousand times denied
And this, whenever you feel pain
It lets you know that you're alive

I've been a fool
I've been afraid
Yeah, I've been loved
I've been lied to
I've been wrong
And I've been right
I stood up when I had to

On my way here
Where I am now
I've learned to fly
I have to want to leave the ground
I've fallen hard
But I've been loved
And in the end it all works out
My faith has conquered fear
On my way here.

No guarantees
I believed that I would find
An open door or a light
To lead me to the other side
I guess that is why

On my way here
Where I am now
I've learned to fly
I have to want to leave the ground
I've fallen hard
But I've been loved
And in the end it all works out
My faith has conquered fear
On my way here

Tuesday, 5 May 2009

strike three!!!


Yahoooo!!!
Congratulation to Maya, she just performed a hat trick for having her proposal REJECTED!!!
Maya is so incredibly good in producing rejected proposals. Maybe Maya should list this expertise in her resume.
Maya is soo damn proud of herself...
So she will reward herself with an extra month stay in Europe..or anywhere except Malaysia!

Thank you very much!!

Sunday, 3 May 2009

my wish list~

i wrote a wish list in this blog few years ago..
it listed the things i would like to do or achieve in this life..
unfortunately i think i lost it..caik kat blog ni takde pun..
mane pegi ntah..

bukan ape..if i'm not mistaken, one of my wishes is to learn sign language aka bahasa isyarat.
hari ni banyak pulak dapat info pasal kelas-kelas bahasa isyarat di Malaysia..jika ada masa nanti boleh la join : )

Dipetik dari berita harian
Info

Bahasa Isyarat Malaysia (BIM)


  • Kelas 2 jam sehari setiap Sabtu di Wisma YMCA

  • Kursus peringkat asas selama tiga bulan.

  • Kursus level 1 selama tiga bulan.

  • Bahasa Isyarat Malaysia (BIM) berbeza dengan bahasa isyarat Antarabangsa.
  • 25 tu sikit je

    Dipetik dari mukabukuku..kita rasa kita tahu semua benda pasal diri kita, tapi bila disuruh tulis, langsung lupa..Okay..let's see..what i can write about myself.

    Rules: Once you've been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts, habits, or goals about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tagged you. If I tagged you, it's because I want to know more about you or because I thought you'd say something entertaining.
    (To do this, go to “NOTES” under tabs on your "PROFILE" page (you may have to add the tab by clicking on the + sign), click on "Compose New Message" and paste these instructions in the body of the note, type your 25 random things, tag 25 people (in the right hand corner of the app) then click publish.
    --------------------------------------------------------------------------------------

    1. i'm currently reading John Gray's book: Men are form Mars. Women are from Venus.

    2. Having to be the second child (with previous history of second/middle child syndrome :P ) and a Scorpio is a very good combination..if you know what i mean..stubbornness ..mood swing..OMG!!

    3. i'm a left handed person and still having problem with my 'left and right' orientation..seb baik tak jadi doktor..

    4. when i eat, my left eye will be 'happy', it keeps on jumping!

    5. i have not decide when to go back to Malaysia.

    6. when i do things i should not do..i will get 'paid' cash..i twisted my ankle last two weeks..

    7. i cried last week when an old lady wants me to marry her boy..actually i cried for different reason..what a scene :p

    8. i have two reports to be sent to Malaysia, but i writing a NOTE instead..

    9. my latest fave word is "REALLY??'

    10. i know that my sisters and my mum are missing me badly..

    11. i can survive without rice..hehe

    12. i'm a pekak badak..sound trouble dan yang sewaktu dengannya

    13. Emotional, I am..I even cried to see Spongebob being sad when Gary ran a away from home...huhuhu

    14. i like to go on a shopping spree with kak dayang

    15. right now i'm having scramble eggs with sliced sucuks, baked beans dan bread.

    16. boleh jadi gila bila jumpa lipas dan cicak..thank God, tak jumpa lagi makhluk Allah ni kat Turki.

    17. I don't have any wisdom tooth..

    18. My full set of teeth is only 26 instead of 32..bukan sebab dicabut tetapi memang begitu..

    19. I donate blood regularly..and my brothers and sisters do the same too..mari berbakti!

    20. When i was six, while i was walking (in my neighborhood) to a shop (kedai runcit) i saw a girl was on fire. she was shaking the grill but didn't scream for help so i thought it was my imagination..the next day i notice people were visiting the girl's house. I asked my father "why"...obviously she didn't survive the fire, and she was a handicapped girl..so that's why i didn't hear any scream..i feel sorry for her until now and a bit rasa bersalah sebab tak tolong die..maaf ye kak...huhuhu...

    21. people tend to tell their secrets to me..hehehe

    22. I love Turkiye!

    23. I have henna on my right hand

    24. SNOL doesn't have any meaning. but it is our (me and my siblings) favorite word.

    25. today (25/4/2009) is my mum birthday. Happy Birthday Ummi..Love you!

    END!

    of courselah!!

    Bagaimana pula dengan rakyat Malaysa yang jatuh cinta kepada Turki?? I found this article in Berita Harian (today)

    Duta Turki jatuh cinta kepada Malaysia
    Oleh Hafizah Iszahanid
    hafiza@bharian.com.my

    Barlas Ozener

    Barlas Ozener mempunyai darah Greece di sebelah neneknya, manakala datuknya berasal dari Russia dan mahu dirinya dirujuk sebagai orang Asia beragama Islam

    UNGKAPAN 'of courselah' yang biasa kedengaran di kalangan sesetengah rakyat negara ini yang bercakap Inggeris, tetapi bernada Malaysia, terpacul dari mulut Duta Turki ke Malaysia, Barlas Ozener.

    Maglish atau bahasa Melayu campur bahasa Inggeris tidak ketinggalan melanda Ozener yang berkhidmat di Kuala Lumpur sejak empat tahun enam bulan lalu dan jika diberi pilihan, mahu terus berkhidmat di negara ini.

    Ozener, 63, sebenarnya sudah lama jatuh cinta terhadap Malaysia. Ketika bertugas di Beijing pada 1981, beliau berkesempatan ke Club Med di Cherating, Pahang.

    “Ketika itu, Malaysia belum begitu maju dan saya belum melihat potensi pelaburan di negara ini. Namun, ketika saya memohon ditugaskan ke Malaysia pada 2004, negara ini sudah mencapai kemajuan mengagumkan.

    “Bagaimanapun, saya masih melihat kehijauan di mana-mana,” katanya yang gemar pelbagai jenis makanan tempatan seperti sate, roti canai, rendang dan tom yam.

    Anak kelahiran Ankara, Ozener sebenarnya mempunyai darah Greece di sebelah neneknya, manakala datuknya berasal dari Russia. Saya? Ozener lebih suka merujuk dirinya sebagai orang Asia beragama Islam.

    Katanya, beliau adalah antara warga Turki yang kebanyakannya lahir daripada campuran pelbagai budaya.

    Kedudukan Turki yang terletak di benua Asia dan Eropah serta susur-galur penduduk yang berasal dari pelbagai negara menjadikan kebanyakan warga Turki bersikap lebih terbuka dan bertolak ansur dalam kebanyakan perkara.

    Adakah sikap keterbukaan menyebabkan Turki dianggap sebagai negara sekular? Ozener tersenyum apabila dikemukakan soalan itu.

    Wajahnya tetap tenang dan memberitahu bahawa sekularisme dalam pentadbiran tidak boleh disamakan dengan pegangan agama penduduknya. Sekularisme adalah pentadbiran Turki, tetapi secara peribadi, beliau percaya politik dan agama tidak boleh digabungkan.

    “Biarkan agama berdiri sendiri dan jangan dicampur aduk dengan politik. Kalau bersalah, saya berdosa. Kalau buat baik, saya dapat pahala. Ia adalah antara kita dan Allah serta tidak perlu diperlihatkan kepada orang lain,” katanya.

    Katanya, Islam di Turki dan Malaysia adalah sama kerana dibawa oleh ahli sufi yang bersikap lebih terbuka.

    “Turki melalui banyak peradaban. Sejarah Turki merekodkan mengenai kegemilangan Empayar Ottoman dan negara ini juga mempunyai sejarah berkaitan Kristian dan Yahudi. Kepelbagaian budaya dan agama menjadikan warga Turki lebih terbuka,” katanya.

    Sikap keterbukaan, kepelbagaian budaya serta sejarah panjang Turki, katanya adalah aset yang unik dan baik untuk sektor pelancongan. Lantas, keunikan itu menjadi sebahagian kempen pelancongan Turki di Asia dan Eropah.

    Hasil kempen mengenai keunikan Turki, katanya bilangan pelancong asing ke Turki antara Januari hingga Ogos lalu adalah seramai 18.5 juta, meningkat 15 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

    Katanya, pelancong Malaysia juga memberi sumbangan besar kepada industri pelancongan Turki apabila kedatangan mereka meningkat dari hanya 6,000 orang pada 2003 kepada 23,850 orang tahun lalu.

    “Orang Melayu di Malaysia dan warga Turki mempunyai banyak persamaan. Oleh itu, tidak susah mempromosi Turki di kalangan orang Melayu. Namun, mempromosi Turki bukan hanya kepada orang Melayu, tetapi kaum lain di negara ini. Kami perlu lebih bijak mencari kecenderungan pasaran,” katanya.

    Sebagai duta, Ozener berpendapat beliau bukan hanya membawa Turki ke Malaysia, tetapi membawa Malaysia ke Turki.

    Beliau memuji strategi kempen promosi pelancongan Malaysia yang menarik perhatian dan wajar ditiru negaranya.

    “Di Turki juga ada perlumbaan Formula One (F1), tetapi hanya berlumba sajalah. Habis lumba, balik. Tetapi di Malaysia, perlumbaan F1 dipakej dengan pelbagai daya tarikan pelancongan lain, ia sungguh menarik,” katanya.

    Berkhidmat di negara ini, Ozener juga melalui pengalaman mendapat perhatian masyarakat negara ini dan antarabangsa apabila ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim `mendapat perlindungan’ di Kedutaan Turki.

    Walau apa pun tanggapan pihak lain, katanya setiap kejadian yang berlaku mempunyai hikmah tersendiri.

    “Apa yang berlaku dulu adalah situasi yang rumit, tetapi perlu ditangani dengan bijak dan lembut,” katanya yang menegaskan beliau dan negaranya tidak mahu campur tangan dalam hal ehwal negara ini.

    “Saya tidak ada masalah dengan kerajaan Malaysia dan hingga kini, saya senang berkhidmat di negara ini, malah menunggu peluang jika perkhidmatan saya boleh disambung,” katanya.

    Profil Barlas Ozener
    Nama: Barlas Ozener
    Asal: Ankara, Turki
    Status: Berkahwin dan memiliki dua anak
    Pendidikan: Graduan Sains Politik, Universiti Ankara, Turki

    Journey to Kayseri #2

    Boleh klik sini untuk baca Journey to Kayseri #1
    erm...

    14 April 2009
    Jam 10 pagi, aku tunggu Zelis di depan Universiti Market..(ini adalah tempat pertemuan aku dengan sesiapa saje, kerana ia mudah..dan berdekatan dengan jalan keluar University).

    Ape yang aku bawa:
    • Beg dan pakaian
    • Kamera
    • Wang 300YTL (Note: 100YTL=200MYR)
    • Kudapan
    • Buku John Gray yang blom abes baca..
    • PERMIT--penting oooo...!!

    Bas kami bertolak jam 10.30 pagi. Tempat tunggu bas ialah tepi jalan dekat dengan Pintu Gerbang Universiti..lebih kurang lima 5minit berjalan dari Univeristi Market. punyalah sempoi..!! takyah pegi bus station...

    Nama Bas: Dadas
    Harga tiket: 35YTL
    Perjalanan: 10 jam..huhu...

    Buat pengetahuan semua, inilah kali pertama aku keluar dari Erzurum setelah lebih sebulan berada di sini...berdebar jugalah..

    Maka, menjelmalah Bas ekspres yang dinanti...besar, tinggi..nampak cam dua tingkat..ia mempunyai luggage compartment yang amat besar, sebab tulah ia tinggi..

    jadi, aku pun naik bas dengan Zelis..dapat seat tepi tingkap..
    penumpangnya tidak ramai...10 orang kot..agak sedikit jka dibanding dengan saiz bas yang besar..terdetik dalam kepala,
    "kalau camni, lingkup bisnes...huhu..10 jam, 10 penumpang je..??"
    bila aku perhati aku perasan sesuatu...ada dua pemandu, tapi bukan dua2 sedang memandu..hahah!! kemudian ada sorang lagi..kerja dia periksa cek tiket..
    aku baca doa naik kenderaan...maka perjalananan pun bermula...

    perjalanan tidak menggunakan lebuhraya PLUS. terima kasih. Perjalanan melalui gunung ganang yang masih dilitupi salji..ada yang sudah mula cair, membentuk corak berbelang-belang..cantik..aku rasa amat rugi jika aku tidur..tapi 10 jam tu lame..boleh lemau..hehe..

    Kebetulan aku dan Zelis masing-masing bawa buku untuk dibaca..jadi kami pun mula membaca...aku banyak berhenti baca sebab aku sibuk tengok ke luar...jakun katenye...hehe...

    Sejam kemudian, pakcik pemeriksa tiket kelihatan menolak troli..wah..Pakcik itu adalah seorang PramuGaru..eh silap..PramuGara..!!! haha..die pun singgah pada setiap penumpang..tanye nak kopi/teh/air berkarbonat..walawweeh..tak sangka la begitu sekali..bas mesia ade ke camni...maap la kat mesia teman jarang naik bas ekspres..rase cam takde...
    (kekerapan pakcik PramuGaru menjamu teh ialah lebih kurang setiap 2 jam..)

    tetiba bas berhenti di tepi jalan..
    kelihatan askar askar...arrgh...kecut perut..
    aku pun keluarkan permit...
    berdoa tak henti dalam hati, jangan apa-apa perkara tak diingini berlaku.
    askar just pandang je permit aku dan semua perempuan dalam bas tu..maka benarlah kata Zelis..hanya ID lelaki yang diperiksa..
    ID dibawa turun ke dalam pos pemeriksaan, dan nama penumpang akan diperiksa bersama senarai 'wanted person' mereka..alhamdulillah takde pengganas dalam bas kami..maka perjalanan diteruskan selepas 10 minit..

    aku teruskan pembacaan selepas pekena air oren secawan...tak sampai 10 minit aku ZZZzzzzz....

    sedar2 bas telah tiba di suatu terminal bus..aku bertanya pada Zelis di mana kita nih..dia kata..oowh...kita dah tiba di Erzincan..
    Kelihatan beberapa penumpang baru naik..pakcik PramuGaru cek tiket lagi..tetiba di tanye sorang penumpang tu, turun di mana? penumpang jawab..Konya..

    "Aik..bas ni nak pegi mane? Bukan Kayseri ke??"

    Ahh udah..penin..
    Maka Zelis pun menerangkan bahawa bas ini akan melalui tempat2 berikut:

    Erzurum-Erzincan-Sivas-Kayseri-Konya-Isparta-Antalya
    Ya Allah, jauhnyeeee!!!
    Patutla ada PramuGaru dan aku tarik balik ayat aku bile aku kate lingkupla bisnes..sebab kalau camni..amat bagus la..betul2 serving the public..

    Perjalanan kami berhenti dua kali untuk rehat dan rawat (R&R)..cantik tempatnye..semakin landai..semakin hijau..tetap sejuk..kelihatan petani sudah mula menanam...spring is coming!~
    kitorang makan biskut je, sbb kate Zelis makanannya tak enak.. kite simpan perut lapar kite untuk makan di rumah Hatice nanti...heheh..

    lebih kurang jam 8 malam kami tiba di terminal bas Kayseri, disambut oleh Hatice dan abangnye Halil...Syukur perjalanan 10 jam berjalan lancar = )

    Gambar di sepanjang perjalanan:


    ...bersambung....

    p/s: jam kol 4 pagi, azan subuh baru berkumandang...nak solat subuh dan izinkan ku tidur dulu ya...

    Journey to Kayseri #1

    Erm..ku gagahkan jua untuk menulis...sebab makin lame makin lupe..excitement makin hilang..

    123 mula!!

    10 April 2009
    Hatice beritahu aku dia mengajak aku ke rumahnye di Kayseri. Aku terkedu japs..errr..Kayseri tu kat mane yer...?? di sini rupanya..hehe..

    tapi aku cakap OK. Aku minta tolong die beritahu En. Haliloglu (En. H), yang merangkap my guardian and advisor..dia amatlah supporting..ON katenye.. pastikan kerja semua dah selesai..dan kebetulan kerja semasa aku memang dah aku selesaikan..
    En. H pesan, esok bawak semua dokumen yang berkaitan dengan residence permit aku..die nak baca, kalau ade syarat2 khas..maka esoknya dia tepon balai polis untuk beritahu pasal trip aku, kerana tertera di dalam syarat2 aku kena sign borang..
    tapi polis kate...
    "Er..kalau ikutkan cik Maya tak boleh tinggalkan erzurum sebab permit itu hanya untuk lingkungan kawasan Erzurum jer.."
    aku nye mata nak terjojol keluar...aku kena dok dalam Erzurum je..?? huhu..(muka mcm takde perasaan, tapi hati dah nak remuk)
    Polis meneruskan penjelasan,
    "saya boleh tulis surat kalau cik Maya nak pergi juga, tapi surat ini hanya valid untuk Polis sahaja, jadi jika cik Maya ditahan pihak askar (Jandarma) jadi susah.."
    aku telan air liur pulak. alemak seram...
    askar di sini kerjanya mencari pengganas-pengganas.menjaga keamanan Turki, dengar kata puak K**di** di sini ingin kan kemerdekaan..dikhuatiri mereka mengganas..

    aku cam dah takde perasaan nak pegi..takut weh..
    pastu kami bincang...En. H kate,
    "boleh je pergi sebab permit tu kata ia valid di seluruh Turki dan takde pun tertera dalam permit tu kata2 seperti TIDAK BOLEH KELUAR DARI ERZURUM. Jadi tak masalah.. Abes2 pun kena dok lokap sehari dua, sebelum polis boleh explain my situation..dia ckp muka selamba macam aku biasa masuk lokap.."
    hahaha!! aku pulak sambung..
    "ok gak tu..free hotel, food and drinks.."

    dalam hal2 begini, i will use my instinct..kalau rasa berat..tak best tu, aku terpaksa lah tolak..tapi ia sebaliknye..rase OK, so aku pun berkata
    "kalau begitu, saya pergi lah..saya dah tahu semua risiko yang ada dan semua yang akan saya tanggung jika perkara-perkara tersebut berlaku.."
    Kemudian Zelis datang dan menambah..selalunya askar hanya akan periksa ID lelaki sahaja..

    bile aku balik umah, aku pun belek2 permit aku..rupenye ada syarat2 panjang lebar di halaman paling belakang..aku amek kamus dan terjemah la ape lagi..
    terterta di situ,
    "JIKA ANDA DIMINTA OLEH PIHAK POLIS/ASKAR UNTUK MENUNJUKKAN DOKUMEN INI, MENJADI KEWAJIPAN ANDA UNTUK MENUNJUKKANYA"
    haa..bermakna dokumen ini valid untuk askar juga la...lorh polis tu tatau ke..? pastu aku mula mempersoalkan status TERHAD DI ERZURUM tu..cam tak logik..tak logik..

    So I am going to Kayseri...aku pun packing barang satu beg, dan bersedia untuk pergi..

    ...bersambung...

    Friday, 1 May 2009

    im-pro-vised : )

    wow!! bulan april banyaknya posting!! hehe..
    43 minutes to midnite, so this will bw the last entry for April 2009.

    last month, a friend of mine suggested me to create a travel blog.. well, I wish I could and I wish a could manage it well..
    but i think, one blog would be enough for me..hehe
    so, what I did was...i categorized all my entries..one of the categories is Travelogue..well i do travel a lot..in Malaysia as well as abroad..so, my travelogue will be my travel blog..(sort of..)
    erm..throughout the inventory process, i read my entries and i was like.."did i wrote this??" hahaha!! ada yang sedih, ada yang gembira, tazkirah, ada yang merapu, ada gurauan dan sebagainya..tak kiralah kategori pun..this blog is my Sacrosanct..my flow of thoughts..it is sacred and definitely inviolable.. : )

    Boss, if you read this..ini je yang aku mampu buat..hihi..