Pages

Friday, 21 December 2007

Khutbah points to be shared

Isi khutbah EIDul Adha 1428

Daripada Ali bin Abi Thalib r.a. Rasulullah saw. Bersabda: " Apabila umat ku telah membuat lima belas perkara, maka bala pasti akan turun kepada mereka iaitu:

  1. Apabila harta negara hanya beredar pada orang-orang tertentu.
  2. Apabila amanah dijadikan suatu sumber keuntungan.
  3. Zakat dijadikan hutang.
  4. Suami memperturutkan kehendak isteri.
  5. Anak derhaka terhadap ibunya,
  6. Sedangkan ia berbaik-baik dengan kawannya.
  7. Ia suka menjauhkan diri daripada ayahnya.
  8. Suara sudah ditinggikan di dalam masjid(perkara lagho).
  9. Yang menjadi ketua satu kaum adalah orang yang terhina di antara mereka.
  10. Seseorang dimuliakan kerana ditakuti kejahatannya.
  11. Khamar (arak) sudah diminum di merata tempat.
  12. Kain sutera banyak dipakai (oleh kaum lelaki).
  13. Para artis-artis disanjung-sanjung.
  14. Muzik banyak dimainkan.
  15. Generasi akhir umat ini melaknat (menyalahkan) generasi pertama (sahabat).

Maka pada ketika itu hendaklah mereka menanti angin merah atau gempa bumi atau pun mereka akan dirobah menjadi makhluk lain".

[H.R Termizi]
**kalau ada kotak kat sebelah setiap point tu, nampak gaya setiap point dah boleh 'check'...huhuhu...cam da ade je semua tanda-tanda tu..Ya Allah, masukkanlah kami di dalam golongan kau lindungi..amin..

Qurban vs Syukur

salam..

rase macam nak mencoret skit (byk sbnrnye..hehe)
bile difikir2..banyak benda dalam kepala ni..

tapi dalam post kali ni nak citer pasal Qurban,syukur, gratitude..
satu perkara yang kite selalu 'take for granted' sehinggalah ia ditarik daripada kita..

semalam adikku, cik muni tanye, "Kak Ya, nape manusia ada bulu kening?"
aku penah terpikir soklan yang sama tapi tidak ketemu jawapannya..
aku teka la.. "supaya ada keseimbangan pada wajah.." salah....
jawapannya, " untuk halang peluh masuk mata.." kening itu dicipta untuk divert peluh di dahi ke tepi..untuk menjaga mata..Subhanallah, kerdilnye rasa..ciptaanNya sungguh hebat.
even pada wajah kita pun ada buffer zone, nak menampan air mengalir deras, tetiba pikiran ni teringat isu alam sekitar yang makin meruncing di Malaysia..hutan gondol..banjir..
eh hello, even kening melindungi mata kite, same jugakla pokok, menahan aliran air deras dari mencetekkan sungai...nape la ramai nye manusia2 yang penting diri, sukati gondolkan hutan ni..(marahhmarahhh!!)

LOve, kasih sayang..
last week, saudara kami dapat baby girl, NUR SAKINAH..everyone's heppi..comel betul si kecik tu..pipinya mcm kuih pau..hehe..aku plak semenjak dua menjak ni suka sangat kat baby..siap mimpi main dengan baby..excited nye..! namun di sebalik keseronokan itu, tersirat kesusahan seorang ibu, sakit perit ibu, lukanya..bengkak susu..huhu..sudahkah anda bersedia..? bukan itu persoalannya..hehe..sebenarnya UMMI..tu yang tersirat..pengorbanan seorang ibu..kita selalu ambil enteng pasal ni..(cakap kat diri sendiri) siapa yang masih ada..sayangilah ibu kalian.. ummi..pelukan dia, ciuman dia, sentuhan dia, gelak tawa, tangisan dia sebenarnya menyuburkan jiwa..everytime i got a big hug from my mum, my heart blooms and says, "cherish this moment, maya.." Kasih sayang ibu tu tak pernah kering, melimpah2 ada..sampai tak sempat nak ditadah..
hopefully when the time comes..for me to be a mother..i will be just like my mum..amin..

kesihatan..
well, in my previous post, i am obviously injured..
alhamdulillah dah bole jalan..drive to work..
tapi sakit masih berbaki..my back n ankle is still hurt somehow..allignment lari katenye..
nikmat ape yang ditarik mase sakit ni..let me tell u this..Nikmat Sujud..

sebenarnye aku masih solat di atas kerusi, kaki ni masih tak membenarkan aku duduk antara dua sujud..jadi aku ni da lame la jugak tak sujud di atas sejadah..jauhnya rase..jauhhhhh...
pagi tadi semangat pergi solat raya..excited, lupa kaki sakit..tapi masa solat tahiyyatul masjid barulah ku sadar akan kekurangan diri ni..adoi..sakitnya nak habiskan dua rakaat tu..lepas tu aku pun terus cari kerusi, alhamdulillah jumpe..tapi aku betul2 sedih la..seronot sebenarnye sujud nih..baru sekarang terasa..bila nikmat tu ditarik..

So, apa macam??Qurban vs Syukur..dua-dua sama penting kan??
Same-same la kita fikirkan...

Sunday, 9 December 2007

mamualabkari


ni mamu saya..
mamu kawen dengan kak mas..hehehe..
hensem and lawa..
pakai tongkat pun maya datang tau..~! hehehe

tadi mamu cakap.."delete no. mamu, tahun depan save balik." nape plak?? "jangan kacau mamu..(honey moon) hahaha!!" hehe..macam le salu kaco mamu..

mamu...semoga berbahagia selalu..dunia akhirat!
Okies~

O.kay.you


DISABLED. KURANG UPAYA.KERUSI RODA.

haaa...aku dapat peluang untuk menguji keprihatinan rakyat Malaysia..
seperti yang tertera dalam previous post..

semalam, bila bangun pagi, rase dah boleh pijak skit2.. boleh la jalan pakai tongkat..maka aku teruskan jugak plan nak g PC Fair kat KLCC, bergaya dengan tongkat ummi (tongkat orang stroke tu..) semangat tak?? heheh.

dapat sms dari kawan2 yang prihatin..(terima kasih) tapi kena jawab dah ok, sbb bole g KLCC.
LRT: dapat duduk dalam train..hehe..teringat iklan si Adlin.

well perjalanan tu agak lambat la. adik bongsu kena slow down jalan dengan kakak yang pakai tongkat. baru la aku paham maksud kurang upaya. semua jadi susah. if sebelum ni, multi-tasking is very easy, tapi bile bertongkat, nk cek sms pun kena stop walking..huhu..

bile jalan tu semua orang pandang..macam tu la kite memandang diorang selama nie..bile sampai kat ctu, haa..mencabar jugak nak jalan..maklumla..slow, ade tongkat..ade jugak orang yang hampir jatuh terlanggar tongkat sakti i..hehe..tapi seme tak jadik marah sebab OKU..namun ade juga yang selfish, main langgar je orang bertongkat ni..

beli dah selesai membeli belah..tiba masa untuk ke TANDAS..huih..panjang btul Q untuk semua pintu toilet..aku pun nampak simbol seperti di atas, dengan mesej " Kepada OKU, sila minta kunci tandas daripada petugas" aku pun mintak la..hehe..bestnye toilet yang besar, bersih nih.. alhamdulillah, sekejap je dah selesai..

bile balik, nak Q LRT, dapat privillage beratur di pintu yang terdekat..depaaaaaannnn sekali..n of course dapat duduk dalam train..

begitulah perjalanan seharian aku sebagai OKU. kepada mereka yang prihatin, terima kasih. semoga keprihatinan rakyat Malaysia akan bertambah-tambah selepas ini..

sekian, terima kasih..

Friday, 7 December 2007

KUDA makan saya !!!

daH dua hari hujan..and this is what i get..

semuanya terjadi apabila Star the stallion mengamuk..
kami baru nk bermula nak bersiar-siar di Genebank, tapi Star degil..dia nk balik stable..
memang waktu makan dia..tiba2 Star lari n buat U-turn..maya pun melambung-tercampak-jatuh terjelepuk di atas tanah merah tepi tasik..sakitnye..!!!! kaki tak leh gerak..
maka berlari-larilah Ghazali dan Dr. Jamil ke tempat kejadian, begitu juga Kak MAya the supplier...
mase tu sakitnye blom terasa, tapi memang takleh nk gerak langsung kaki kiri ni..
lepas 5 minit camtu, baru boleh pusingkan badan..then cuba naik ke stable untuk buat pemeriksaan lanjut..
haaa..mase ni sakit dah terasa..kaki kiri ni takleh nk pijak..azab jugak lan kak maya n Dr. Jamil nak papah naik bukit ke stable tu..huahuahua...!!
(btw, mmg nasib saya baik jugak la ada Kak Maya kat ctu, buat peneman, kalo tidak aku ditemani dua lelaki ni jek..)
mase kol dah dekat kol 6, then we decided to go to the Hospital Serdang, bcoz kaki dah makin bengkak, belakang dah terasa sakit..huhu...
so kitorang pegi la sepital..merasa la ditolak atas wheelchair..glamour kejap sbb jatuh kuda..(masalahnye unsur glamour amatlah tidak diperlukan di saat ini!) dikategorikan sebagai kes berat gak, maka maya pun cepat mendapat pemeriksaan doktor..by 6.30 dah dok dalam wad kecemasan, terbaring...dan datanglah Dr. F. Anis buat pemeriksaan..ditekan ape yang patut, tanye ape yang patut..bile die tekan pelvis aku, dah la aku bantai menjerit..bukan sakit..tapi terkejut + geli..kahkahkah!! terkejut Dr. F. Anis..terpaksa die repeat procedure tu..alhamdulillah aku tak sakit ape2..kadang2 aku ni ceria tak bertempat...kena marah dgn Kak Maya..die kate, jgn le asik gelak, nnt Dr. tanak attend segera..lima minit je aku bole serius pastu aku buat balik perangai aku..gelak..kihkihkih..pehtu nurse pun cocok punggung aku dengan ubat tahan sakit..mak ai..sakit..
maka tiba saat untuk X-ray..hoho..ni yang Best..X-ray SYSTEM broke down..maka semua patient yang kena x-ray duduk la bertapa..n ape yg unik lagi malam tu, semuanya cedera sebelah kiri..kaki kiri, tangan kiri..lapar, dahaga, semua ade..tapi takleh makan,minum b4 Dr. cek, bcoz, if keadaan memerlukan, patient perlu pose untuk operation..huhu..
sambil2 tunggu tu, Ghazali teman aku, teman buat aku gelak..hehe..pastu die perasan mata aku bengkak sebelah kanan..makin lama makin bengkak, mula2 ingat kena gigit nyamuk. aku pun panggil nurse, nurse panggil Dr., haa..rupanya aku alah kat ubat tahan sakit tu..maka aku kena cocok plak sekali lagi, ubat nk tahan alergic reaction tu..yang ni mmg sakit..ingatkan sakit cam derma darah, rupanya...huhu..lame plak tu, byk gak yang nak disuntik tu..lepas kena suntik tu aku cam 'high+sleepy' plak..rupenya aku alergic pada Diclofenac. kena elak pain killer ni next time. bertambah la list alergic aku..penicillin, diclofenac..budu..hehehehehe...
aku terdengar medical assistant tu ckp kat salah satu patient ni.."jap lagi maybe seme yang kena x-ray akan dibawa ke Hospital Putrajaya..naik ambulan.." haa..aku dah nak seronok plak.sbb merasa naik ambulan..(boleh ke..?? bukan nye ingat kaki sakit, belakang sakit..) tak lame lepas tu, Dr. F. Anis datang kate X-ray dah boleh guna..yeaaayyy!!!
dalam kol 9, aku pun ditolak ke Bahagian X-ray...sempat lagi melambai kat Ghazali n kak Maya, mase ditolak tu, rase cam dalam tv plak.. pintu melepasi pintu, pastu melepasi lorong-lorong sunyi dan gelap..mase dah sampai bahagian X-ray, kenala tunggu turn, sbb ade 3 orang tunggu. sempat la aku tengok senario kat tv3..haha! tetiba aku terdengar suara budak kecik menangis kat belakang aku, pelik, sbb mase tu mmg takde budak kecik. aku pun pusing..dari bilik yang gelap, merangkak seorang budak kecik sambil menangis..panik + seram japs..ape budak kecik tu buat dlm bilik gelap..kena culik ke..mak die sorok ke..die ilang terkunci dalam tu ke..mcm2 aku pk..budak tu melalak la..haaa..aku pun cakap.."Encik, anak sape nihhhh??!!" tetiba ada sorang mamat bertugas kat ctu, berlari2..rupenye anak die..hahaha..baguih, jaga anak..tapi buat orang terkejut jek..
ok, berbalik pasal X-ray tadi, aku pun masuk dalam tu, buat aksi2 "pose" untuk dapat gambar2 menarik..haha!! kaki tegak, mengiring, bengkok lutut, badan tegak mengiring..dll..
pastu aku ditolak balik ke wad kecemasan, untuk tunggu result. personnel x-ray tu kate nampak cam retak kaki aku tu..huhu..aku pun doa n gunakan LoA kate aku dah sihat..
so, after 20 minutes or so, Dr. F. Anis datang dan mengkhabarkan berita yang takde apa-apa yang patah..terseliuh, soft tissue injuries jek..alhamdulillah..kaki aku pun dibalut dan aku dibenarkan keluar. dapat MC untuk ari isnin..
11.30, sampai umah, mak aku terkejut..die ingat tak serius, sb aku ckp tak seliuh je..bile balik kena papah..panik jap..pastu aku citer la citer sebenar..
aku boleh baca muka die yang risau, cam tak kasi aku ride lagi..tapi aku tak berani nk mention..
sbb aku blom serik..nak ride lagi....

Saturday, 1 December 2007

A list of mine

1. Speed Reading
2. Ten Thumb
3. Swimming
4. Sign Language

Sunday, 11 November 2007

apple cider vinegar

on my visit to an organic farm in Johore in September, i was introduced to a type of vinegar called apple cider vinegar. made from apple cider obviously..hihi. i have no interest on it until one day, i got an email from a friend of the benefits of this vinegar...and today i'm having a very bad cold, i need to breath thru my mouth..hehe..i really messed up everything..by enjoying too many ice cream treats these few days..hehehe

"Cider vinegar is thought to be beneficial in the treatment of arthritis, as a beverage or with compresses soaked in hot vinegar applied directly to the joints. It is also thought to be helpful when used to treat asthma, nose bleeds, osteoporosis, cancer, candida, high cholesterol, colds, constipation, muscle cramps, colitis, diabetes, diarrhea, depression, dizziness, ear discharge, eczema, fatigue, gallstones, kidney stones, hay fever, headaches, heartburn, hiccups, indigestion, insomnia, kidney and bladder problems, metabolism, nasal congestion, sore throats, stiff joints, ulcers and weight loss."

...google it yourself if you wanna know more....

i bought a bottle yesterday; RM15.00 for one liter; an organic one.. just wanna try it, after i was enlightened by that email. fortunately ( i think..), i got my 'cold' today n yesss...it really works..alhamdulillah. i tried it with some honey and warm water. save your courage on having it by itself...burning throat is what you'll get (masam gile..)..this is an alternative medicine..i hate that dizzy, sleepy ubat selsema..taking these pills will be my last resort...

Thursday, 8 November 2007

My Silver JUbiLEee

Mmg dah lama..
Bagi mereka yg rajin menjenguk blog ni, mesti dah lama tak datang jenguk sbb maya pun dah lama tak jenguk..

Bermula dari bulan ramadhan, berkobar2 dalam kepala pelbagai cerita, tapi diri ini tak sempat la nk menulis..
So, bermonolog je la..hehehe

Well, few days ago, I turned 25. umur berimpak besar. Ada yang panggil suku abad, tapi aku suka penggunaan Jubli Perak..bukan sbb mak aku org perak, Cuma aku tak bese guna word abad..selalu konpius abad, kurun, alaf, dekad…hehehe..

Dulu mase ‘muda-muda’..bile ditanye bile nak kawen I usually say..23..haha.dah dua tahun dah berlalu..actually 23 is just a number. Tak ade ape2 maksud, seronok plak menyebutnye, kebetulan la kirenye..

Dua puluh lima…bila tepat je jam 1200 abg falah pun wish..i almost forgot. terdetik di hati..alhamdulillah..masih lagi ada umur yang dikurniakan Allah untuk terus hidup.. semoga ade peluang untuk berdepan dengan 365 hari yang seterusnya dengan bahagia, sihat sejahtera…

Tak kurang juga terdetik di hati, dah umor 25 ni ape impak besar yang dah diberi, disumbangkan?? Ape? Hmmm…
Personally, bila dapat berbakti untuk mak ayah, hati ini dah cukup bangga. At least aku dah dpt buat satu ibadah terbaik mengikut saranan Rasulullah s.a.w. iaitu berbakti kepada ibubapa. Mungkin banyak kurangnye..tapi harapnya segala penat lelah ibu bapa membesarkan aku, dapatlah aku balas sedikit sebanyak..iskk sebak pulak…

Ape lagi…
Adik-adik..bile pandang adik-adik aku, aku dah berjaya jadi contoh yang baik untuk derang ikut..dari segi pelajaran..walaupun bukan yg terbaik, rupanya bukan senang nk membakar semangat, bukan senang nak menyatukan hati..dari segi lain? Kadang2 kalo nk diikut perangai, aku la yg paling kebudak-budakan..hehe..tapi tu yg unik..sebab kakak akan tetap jadi kakak, walau macam mana pun perangai die..
Abang..aku takde kakak, aku la kakak, abg falah..hehe..banyak bantu..sama-sama kami berganding bahu nk bantu keluarga..macam2 agenda negara kami dah prepare..semoga Allah mempermudahkan..
Ok tu pasal keluarga..pasal lain plak..

Agama..
uhuk uhuk…ni memang susah. Ade naik turunnya.kelalaian rupanya dah jadi normaliti..kalau kite perhati betul2 la..huhu..Alhamdulillah tuhan masih beri aku ‘ketukan’. agak2 nak melencong jauh, pasti ada yang ‘ketuk’ baliiik..lumrah hidup.
Aku cuba menanam dalam diri sikap suka bersedekah..banyak aku dengar tazkirah etc selalu pesan..beli kite memberi, sebenarnye kita akan gumbira..yang kite beri tu la hak kite, yang kite simpan tu hak orang lain..(sebab kalo kite bagi..transaction “ganjaran” dalam buku amalan dah ditulis..but if kite simpan..n kite mati..seme2 tu dapat kat siapa?? Waris..haa…maka sebab tu lah kena byk memberi..tapi niat kena Lilaahi Taala la..) berilah, sesungguhnya tangan yang berada di atas adalah lebih baik daripada tangan yang di bawah.. memang sukar jika tak biasa..tapi jangan risau, Janji Allah tu yang kita inginkan..

Kewangan..
Haa..aku dlm usaha mengislahkan sistem kewangan peribadi aku..(biar pun tak banyak, tapi mesti nak berkat...)
Insurans, pinjaman, akaun bank, kad kredit aku dlm proses islamisasi..
Kena usahakan…guilt is invisible, but it’s heavy..cuba2 kita kurangkan bebanan perasaan bersalah..kembalilah kepada Islam..it is our way of life rite?

Malam besday tu, pakcik Qeem (saya suka pakcik ni..) tanye, ape azam harijadi..?

Baru terfikir..

Inilah jawapannya..

Aku mahu menjadi lebih berdikari, berani, proaktif…
Aku nak kurangkan sikap kebudak-budakan aku...walaupun rasenye tu susah..kena gak cuba sedaya upaya..
Manja? Am i? Alamak..susah gini..

Ngantuk...nk zzZZZZ...hari ni air mata mencurah2 bagai hujan..
Sedih yang berbaki dah boleh dibendung.. =)
I had my ice cream to pujuk myself..La Cremeria..hehe
Thanks to Allah for HIS love, kindness and my kind and caring friends who provide their ears and eyes for me…

Thursday, 23 August 2007

50th Merdeka~~Putrajaya~~

Posted by Picasa
first glance..awesome!!!!
we had a great nite..semalam enjoy tengok fireworks
putrajaya, thanks to my bro..Fiqri..
well..semalam beriya la bawak kamera nak amek pic, tripod plak
tertinggal dan bateri plak habes..alhamdulillah ade SE K610i kesayangan..
sape kate henpon takleh generate gambar lawa..(aku la kate..ihik!)
tengok la, rase cam nk pegi lagi bawak adek beradek yang lain..
sape yg blom berkesempatan..sile2..25 Aug, 31Aug..until early september..
p/s:cam boring je kena out station kat terengganu till 31 Aug..
ape ade kat t'ganu kite?? keropok lekor je le..
Yang benar,
MIssHAq Merdeka..

JOurney to the East II

Posted by Picasa
btol..memang saya baru blaja guna Collage powered by Picasa2..
best le..takyah upload byk kali..
kisah bermula dengan kami (maya n aina) sampai di kLAte jam 5 pagi waktu malaysia.
abg aina blanja kuih cek mek molek n roti kacang fresh from the kuali...huisshhh..masyukkk..
memang lepas rindu g klate sungguh..then, kami pun tido, sampai la kol 9, dan sesungguhnya kami terlepas majlis akad nikah FIFI sebab die nikah kol 9..tapi tidak mengapa, perjalanan kami ke tumpat berbekalkan kereta sewa kancil n kad jemputan..kami telah melanggar seekor biawak semasa nk sampai umah fifi..(fifi, if u read this, ketahuilah banyak cobaan dihadapi untuk sampai..hehe) sampai di sana, kami pun makan, sedap lauknye especially gulai daging tu..sure tumbang lembu sekor kan fie??dipendekkan cerita, perjalanan majlis berjalan lancar walaupun jejaka kampung sebelah cum suami nye fifie lambat sampai...hehe..yang penting kawan saya cantik betulll di hari bahagianya..then, petang tu kami teruskan perjalan ke pantai, berronggeng bersama kawan2 fifie, Sugu n Christina, bawak derang caik keropok..best..best..pastu malam tu lepak kat umah McNa, my loooong lost friend..a.k.a Dr. Noor Azlina MAt Zali..ade je citer nk diskongsi..maklumla da 7 tahun tak jumpa..a lot to catch up..plus update ttg sahabat2 yang dah kawen..kitorang bese le..Tagline rasmi.."insyaAllah hari jumaat; coming soon.."sembang punye sembang sampai la cik kak ni kena on call lagi..kesian gak tgk life Dr. yang hectic camtu..erm..
esok...kami berjalan2 di KB, teman plak aina shopping..then petang tu jumpa McNa lagi..die blanja MAkaN Chim Chum kat Jalan Pengkalan Chepa..errkkk..kenyang btol..then malam tu pulang lah kami ke Kuala Lumpur untuk meneruskan pekerjaan masing2..
sesungguhnya perjalanan 2 hari ini amat memenatkan tapi puass....!! sebab dapat tengok best fwen kawen, jumpa kawan lame, cuma 1 je tak best.....gaji blom masuk..so melopong laaa mase tu...takleh shopping sakan..muahaha!!
chiao!

Friday, 17 August 2007

Soulmate~~

bad things happen..hopefully it'll make us stronger..
ade orang putuih cinta..(not me..) die introduce me this song..love the lyric, a mixture of hope n sadness..ehehe..what ever it takes, the risk will always be there...(i think so..)

======================================================
Incompatible, it don't matter though
'cos someone's bound to hear my cry
Speak out if you do
You're not easy to find

Is it possible Mr. Loveable
Is already in my life?
Right in front of me
Or maybe you're in disguise

Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone

Here we are again, circles never end
How do I find the perfect fit
There's enough for everyone
But I'm still waiting in line

Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone
If there's a soulmate for everyone

Most relationships seem so transitory
They're all good but not the permanent one

Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone?????

Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone
If there's a soulmate for everyone

Wednesday, 15 August 2007

Tuesday, 7 August 2007

a visit to the nursery..







LEFT to RIGHT:^^DUrian seedlings^^CitRUs seedlings^^Kulor SEEdlings^^

nursery..
a nice place to see all sorts of pokok..
i visited the nursery to see my citrus seedlings..
ingat tak hidup..rupanye dorman jap..dah tumbuh..

ade gmbr anak pokok kulor, durian..from seed, rupanya pokok kalau derived from seed, lebih vigour..boleh beza..n maya yg 'jakun' ni baru tahu, kalau kotiledon biji tu besar, daun pertama pun besar..haha..terkezut tadi tgk daun bacang, besar cam kat pokok..
^^saya budak baru belajar^^

A thousand words...

A picture is worth a thousand words..
i'm in the mood for some pictures..hihi..

this is my auntie Ahlam.my father's cousin. i just luv her name..since the 1st time i heard of it. she's living in Saudi. she loves Malaysia..walaupun tak reti ckp melayu..anak tiga,suami satu..hehe..atuk punya abang dok sane, kawen sane,anak die 17 orang. auntie ahlam anak bongsu..walaupun jarang berjumpa, terpisah laut merah ke laut api ke..muka tetap same..(same ke??) hikhikhik..the power of inheritence..subhannallah..


Semangat merdeka..sahutlah seruan Pakcik Rais Yatim..kibarkan jalur gemilang..bukan susah pun..kat umah, kat kete, seme ade bendera..PROUD to be MALAYSIAN!! 50 tahun merdeka..sekali merdeka selamanya Merdeka! Merdeka!!!

Friday, 3 August 2007

i'm back..!!


hello everybody..
it had been loooooong since the last time i wrote and merapu here..
dunno why..bz kot, plus not in the mood..
bese la..macam2 jadi dalam hidup..
kerja yang tak berkesudahan..(loving it!!)
maya menulis ni sempena gaji naik..haha!!
not really, cuma malam ni ade mood nk merapu..
esok amek cuti. nk g derma darah..lame btol dah tak pegi donate..
June and July were hectic actually, i push myself with all my benchwork hoping to get result for by last month..but nooooo...all i'm getting were all these blank gels..dunno laa..sumthing wrong with the DNA (sure...) banana's DNA, not mine..hehe..i got to entertain 6 cute but naughty practical students..rajin tolong..i'm a bit terkilan la..sbb takleh nk deliver result with them, especially with azimah, she helped me a lot..ape nk buat, takde rezeki..

July..
ermm...
ade orang nak masuk meminang..
aku plak tanak..(yeke..)
keberatan nk terima walaupun mak die pun beriya2..
adeh, nasihat kawan2 seme suruh kenal dulu, istikharah..
tapi, tatau la..hati ni tak mahu..
jual mahal?? no la..siapa diri ni nak jual mahal..
menunggu seseorang?? siapa??
takde plak..
kalo nak kena bebel, mmg dah lama kena bebel..
maybe ciri2 utama suami yg dicari blom jumpa..
nak tahu ape..haha..tanye..jgn tak tanye..
August, will be a hectic one too..
next week we're heading to taman negara..recce..for our scientific expidition..
the next week; berkurung n complete our AgrobioD database, then my fren FIFIE getting married, so i'll be heading to Tumpat Klate la...and lastly a full 7 days in Kuala Terengganu..
ohhoooo...mcm best je ye bunyi nye..blum tentu..
doesn't matter la..haha..
btw, just now, i got this msg from someone nk berkenalan..
haha...kelakar gile..mamat kat lab anta msg..
Taka wakaka..i know i'm kiut..sesape pun suke..(huhu perasan..)
India, bangla, indon, niger..melayu..cina..buleh belaka..
ape aku nk buat kat mamat ni..takut gak..huhuhu...

Tuesday, 22 May 2007

MAYniac

Bulan 5 2007 ni agak mencabar rohani jasmani btol la..

GAJI
Haa…alhamdulillah gaji naik 15%. Senyum la semua orang..jgn harga barang naik udah le..

Nasi lemak
Tgh makan nasi lemak ni..dapat mase punch card..ade akak tu bagi..hehe rezeki

RAPD
Bulan ni, budak praktikal berkeliaran kat MARDI. Jenuh gak nak handle 7 orang..Tapi ade bebudak ni meriah skit la lab ni..ade assistant..heheheMAsalahnya ialah problem aku ialah experiment RAPD yg aku buat blom ade result, kat mane lagi la yg salah, aku pun tak tahu..takpe..dont give up..geram~

Kickboxing
Pada bulan ini aku terpaksa menyerah kalah terhadap kickboxing yg agak menggugat prinsip muamalah aku..

Duit
Bulan ni la paling kopak/kering selama beberapa tahun bekerja..adeh..

Mother’s day
Aku nangis dalam bilik air..ehehe..
Kisah bermula dengan aku yg stress pasal kete yg tayarnye dah botak, brek bunyi la..seme nak kena tukar/servis..budget mmg burst la kan..tetiba my mum dengan kuasa yg ada telah mencadangkan my uncle pinjam my cute car with tayar depan yg botak nak bawak balik kampong..bengang la beb..maksudnya seme problem kena diselesaikan b4 my uncle sampai..orang baru nak survey harga tayar..saiz tayar..ishh..

p/s: my uncle from johor. Nak travel balik perak, jauh mak aaiiiihhh..so, dia fly to KL, then naik kete balik perak..

Maka, maya yg tak pandai berlakon ini tidak berjaya meng’cover’ ketidakpuasan hatinya terhadap emaknye. Maka maya yg rasa bersalah telah cobe meminta maaf pada emaknya kerana telah membuat perangai...bukan dapat forgiveness tp my mum got angry..hambur aku dgn perkataan yg aku takleh nak terima bcoz I was there seeking for forgiveness…. dah la tak bagi aku peluang nak explain nape aku “meragam” camtu..so aku masuk bilik air..sob sob sob huwaaaa..!!Mak aku kate aku berkira..mmg la aku agak keberatan nak serah kete kat orang..kalo aku ikut sekali takpe la..sayang kete..pastu takut jadi pape aku yg takde duit ni gak la kena layan kete tu..huuuhu jenuh la nak melawan kata hati yg mcm tanak bagi kete tu..setan byk le katakan..amek mase gak aku nak positifkan diri..ingat.. “sekarang kite tolong orang, in future kite susah insyaAllah tuhan permudahkan, tolong kite..” kate2 ni aku guna nak pujuk diri aku yg degil dan kedekut nie..huhuhu

Engine Oil vs Water
Setelah kete pulang ke rumah, lima hari terpisah..kuat gak die keje..lebey 1000 km. so aku nak buat baik la kat kete sendiri… Plus..kerana terlalu bersemangat nak menyelesaikan masalah engine stutter yg perpunca dari kesumbatan throttle valve. Nak carik throttle valve, tetiba teringat nak boh air radiator, maka telah ku tuang air dalam chamber engine oil.seme pasal distracted by the throttle valve (alas an..hikhikhik!!) adeh sekali lagi..duit lagi..Stupid act selama 15 saat ini bakal menghabiskan gaji aku sebanyak RM 200+++++

p/s: Surf savoc.net. website savvy owner kongsi masalah n penyelesaian plus buat aktiviti berfaedah..hehehe agaknye tuhan bayar cash, sbb aku buat perangai kat mak aku..sorry ummi, I luv you..

Langsir
Tetiba aku jadik penjahit langsir yg berjaya…haaha..fendy n dayang merupakan pelanggan yg berjaya juga..haha..bengong dah nie

Ape lagi??Ntah le..ade beberapa hari lagi sebelum menjelang JUN..hopefully semua berjalan lancar..ameeennn

Friday, 4 May 2007

BLUE-berry-CHEESE-cake



amacam? nampak sedap kan..kehkehkeh..perasan...
well, today we had a jamuan persaraan for Dr. Salma Idris..
n i have this intention to make people crazy about cheesecake..(hehe)
it had been long since the last time i make this cake..nearly a year or more..
i made this especially for Dr.Salma..i admire her so much..
her achievements, passion in her work, lookin' at her i always say to myself, "if she can do it , i surely can do just like her, or maybe better..it's just a matter of time, learn..then you'll succeed.."
and more, i like her ketegasan..firmness...tapi perfectionist tu tamau..as Dr. Shukor said, she's a bit fussy..but who cares...she's damn good in her work..
nak boh gambar Dr. Salma Idris takde plak..so gambar cheesecake je la..hahaha...
ade org tanye resepi cheesecake tadi..meh nak share..senang je..
500g philedelphia cheese
3/4 cup of castor sugar
1/2 cup of whipped cream
3 teaspoon of soy gelatin in 1/2 cup of hot water
10-15 pcs of biscuits
1/2 cup of melted butter
blueberry topping as needed
1st, hancurkan itu biskut kasar2 je, jgn hancur sangat, nanti terlalu padat, tuang melted butter..kacau sampai sebati..tuang dalam loyang..tekan2 sampai rata..biskut ni BASE cheesecake nie..then masukkan dalam freezer untuk dikeraskan..
2nd, pukul itu cheese sampai lembut (cam pukul butter mase buat kek) then masuk gula, whipped cream, gelatin..puttaaaaarrrr lagi sampai sebati..tuang dalam loyang..bekukan dalam fridge..1-2 jam..buboh topping sesuka hati dan sesedap rasa..haha..dan jemputla menjamu selera..sila-sila..
itu sahaja..selamat mencuba!!

Thursday, 3 May 2007

Kurniawan...

14 Februari 2000
tarikh aku daftar masuk matrikulasi kat Kolej Kurniawan..Cheras..
pejam celik pejam celik dah TUJUH tahun!!!

haa..selasa lepas aku jalan2 area tu n make an effort untuk melihat kolej yg telah lama ditinggalkan..huhuhu..sungguh menyedihkan..pupus dah kolej ni...

dulu punya la meriah..

padang bola nye luas, kat ctu la kena kawat ramai..men bola, badminton, etc n teringat cane budak hayat kawat..sore pompuan je banyak..sbb pompuan majoriti budak hayat..kelakar btol..

bangunan akademik dah jadi cam umah hantu..cat kelabu still ok..tapi sebelah belakang tu cermin seme dah takde..rasenye tu area makmal..haaa...seme nye masih segar dalam ingat..
actually kolej tu not bad la untuk jumlah pelajar yg tak ramai mane..

asrama..blok asrama pempuan..kind of umah kedai la..dorm 1/1 yang best tu kat tepi sekali..kitorang jadik kaki sekodeng malam..bawah tu ade tempat santai la..ade la tv sebijik, couch yg dah nak lunyai..reception tv tak seberapa sbb dok celah2 bukit..hehe..
sekarang tempat tu dah jadi bengkel kereta..hahahah!!!

food court..teringat lagi bedmate aku mengigau "food court..food court.."
food court yg best..tak le best mane pon, cuma kitorg baik dgn pakcik yg jual makanan kat ctu, so, selalu dpt discount..ape la kaba pakcik tu..ermm..food court dah jadi pusat komuniti masyarakat melayu/islam kat ctu.. bentuk same, tapi ade budak2 men badminton kat ctu, ade jual2an la rasenye..

segala2nya dah berubah..
rase cam nak pusing balik ke belakang..mengingatkan bestnye era "matrikulasi" dulu...
best sangat sampai result pekse jadi mangsa..haa...sape suruh... (^_^)

tu je la yg nak dikongsi..kalo la aku bawak kamera mase tu..

trying to write..

ok ok..

i'm broke..


nape ntah semenjak dua menjak ni tak berduit..haha..sabo je la. bile la gaji nak naik nie.. hishhhhhh...tensen..

boringla..tatau nak tulih ape..tapi sekarang dalam krisis $$$..duit banyak abes kat transport je.. nak nyewa area serdang-bangi serba salah pulak nak tinggalkan emak..huhuu..konflik btol..kalo cornflakes tu sedap la gak makan..sape la nak tolong2 die..adeeehhhh..cane nak atasi masalah ini..

tol : RM6.40x24 hari.. = RM 153.60
minyak: RM55x4 minggu = RM 220
installment kete: RM 470

total= RM843.60

adeh..banyak tu..gugur rambut den..hehehe
blom campur belanja makan-pakai-sepanjang bulan..

erm..cane nie..
gaji tak naik kah???

-----bingung----------

Thursday, 12 April 2007

How to Make Windows Start Up Faster

got it from yahoo!

I don't know about you, but I love spending the first 10 minutes of every workday watching Windows start up. It's like a Zen thing. If you'd rather get right to work, though, the following tips should help you make Windows start much more quickly.

Lighten the Load

A typical PC loads a lot of programs every time it starts. Each of the icons in your system tray (the area near your clock) represents an auto-start application. And there are probably other programs on your machine that start automatically but don't make their presence known so easily. Each autoloading app slows your boot time--a little or a lot. And because most of them continue to run in the background, they rob you of a little performance.

Before you start eliminating autoloaders, though, make sure you can undo your changes. In Windows XP, Select Start, All Programs, Accessories, System Tools, System Restore. Select Create a restore point, click Next, call your restore point something like before removing autoloaders, and choose Create. Click Close once you've created the restore point.

In Windows Vista, select Start, Control Panel, System. Under 'Tasks' on the right side of the window, click System Protection. In the System Properties box that comes up, click Create at the bottom of the window.

XP users should now select Start, Run, type msconfig, and press . (In Vista, select Start, type msconfig into the Search box, and press .) Click the Startup tab, and you'll see a list of all your autoloading programs, each with a check box. Uncheck an item, and it will no longer load at startup.

Choose Your Autoloading Apps

Which applications should you leave checked so that they continue to autoload? First and foremost, you don't want to operate without your antivirus, firewall, and other security programs. Yes, these programs slow your PC's boot-up and shutdown, and they can even cause conflicts, but the cost of not having them running is too high to bear.

For any other program in the list, use your judgment. Don't ask yourself "Is it a good program?" but "Does it need to be on all the time?" For instance, I unchecked Adobe Elements' Photo Downloader, a program that I use whenever I download photos from my camera, because it serves no purpose when I'm not downloading photos. On the other hand, I allow Copernic Desktop Search to autoload because it needs to index my data files continually.

After unchecking the programs that you don't need to autoload at startup, click OK and reboot. Windows will load with a very wordy message box that might look like an error message. Just check Don't show this message or launch the System Configuration Utility when Windows starts (the wording is slightly different in Vista) at the bottom of the dialog box and click OK.

Windows Dusting and Cleaning

If an autoloader diet doesn't sufficiently accelerate your boot-up, try these tweaks:

Clean out the Registry. The larger your Windows Registry, the longer the OS will take to boot. My favorite Registry cleaner is ChemTable's $30 Reg Organizer, which is both a powerful Registry editor and a general Windows maintenance tool. If you don't want to pay to put things in order, try the less-powerful EasyCleaner from ToniArts.

Use fewer fonts. Loading hundreds of system fonts takes time. If you have more than 500 fonts on your PC, remove a few. Sue Fisher's free The Font Thing utility will help you whittle your font selection down to size.

Add RAM. Faster hardware means faster boots (and shutdowns, and everything in between). There's no cheaper, more effective way to improve your hardware's performance than by adding RAM.

Friday, 6 April 2007

DXN trip

23-25 March 2007
Kedah Darul Aman..
(LUv the paddy fields...!)
Well, it went well..puas hati la dapat ikut trip nie..
DXN ni ialah sebuah syarikat ubatan alternative-herba yang my mum sangat suka akannya..Malaysian product..that’s the spirit. DXN ni low profile n sempoi je..tapi dalam senyap2 dah masuk ke 90 negara..tak caye?
http://www.dxn2u.com tengok kat cni..
Ummi saya suka berniaga dan die suka sangat DXN ni sebab sambil berniaga dia dapat tolong orang..supaya kekal sihat insyaAllah..

Kilang DXN ni terletak di Kedah..bukit wang,HQ DXN kat alor setar..
Since I’m a biologist, this trip meant a lot since I was exposed to all kinds of herbs..and industrial-scale proceses to produce all this product in a very sophisticated way..
Kalo ikutkan canggih, rasenye DXN boleh jadi lebih canggih daripada yang ada sekarang maksudnya boleh guna machine 99.9% tapi tu mcm selfish la plak kan..at least kalo semi-depended ni ada banyak la peluang pekerjaan dapat diwujudkan..

Penghasilan besar-besaran kulat ganoderma nie sangat menarik..aku ni selalu jugak tengok kulat ni..nak tahu katne? Kat contaminated culture media..hahhaha!!! sila rujuk gambar di bawah ye..besar kulat nie..kulat merah aka ganoderma..media kultur die habuk kayu+kapur (organic) pastu media nie akan jalani pembasmian kuman aka sterilization. Autoclave machine tu sangat la besar..bole masuk 5000 beg kultur sekali proses.panjang betol…kat lab tu kan bese nye kecik je..besar mesin basuh..yang ni panjang cam 2 gerabak keretapi..haha..

Haa..ni tempat pengeraman/kultur…tempat di mana kulat2 ni akan membesar dengan sihat dan gumbira..Kulat yang kami boleh lawat ni hanya akan menghasilkan produk kegunaan luaran eg: sabun, syampu.. kalo yang nak digunakan untuk makan, tempat tu takleh masuk..lagipun lokasi nye berbeza..jauh daripada manusia..

Satu fakta menarik tentang penghasilan kulat ni ialah media kultur tadi bila dah harvest kulatnya akan dibuat baja..haa..rupenya siap ade usaha menghasilkan baja kompos..siap bela cacing tu..tapi masalah yang belom dapat diatasi ialah plastic pembungkus tu..plastik kan susah nak degrade..erm..maybe I can help them on producing this biodegradable plastic..in the future laa…hehe..i like this environment-friendly effort, at least they have the awareness to save the planet, not like other selfish companies..ikut suka depa nak buang hape2..eiiii..geram!

Then, kitoang melawat tempat penghasilan kopi..wah..sedap baunya..bau kopi..n I like DXN coffee very much..sebelum ni aku tak minum kopi pun, tapi kopi ni berjaya menambat hati..hehe..gambar takde la sbb takleh amek gambar dalam tu..
Then lawat kilang penghasilan RGGL..dalam tu siap kena pakai uniform khas..yang tutup badan, muka, siap dengan sarung kaki..haha..kat ctu dapat tengok cara ubat masuk kapsul, ubat jadi tablet, packaging proses..n it is interesting to see that every country has their own packaging..contoh, kalo kopi tu, Malaysian suka dalam kotak, org Filipina suka dlm plastic, indo pun same..pastu kalo ubat2 ke UAE-arab botol besar-besar..ade packaging warna gelap..terang..macam2..

Pastu singgah gudang untuk export kopi plak…bangga plak tengok phrase “PRODUCT OF MALAYSIA”. Besar gak gudang tu..penuh..dan tour guide tu kata 55% KOPI yg dah tersedia tu untuk ke Filipina..suka btol, orang Filipina nie..bagus..bagus..

Then we spent the night at SERI MALAYSIA alor setar..

Esok tu singgah Bukit Kayu Hitam,, nothing much..until I found this duty free chocolate heaven..haa..borong la ape lagi..then beli buah2 skit..citer pasal buah..ni ade skit gambar buah mangga yg sangat besar..cuba tengok gambar mangga yg kecik tu..haa tu saiz mangga yg kite bese tengok..pastu buah kundang..wane oren..sedap btol..manis.. buah kundang ni tak same species dgn mangga tapi sedara level genera..kome paham ke idak..naseb le..aye maleh nak translate ke bahasa awam nie..

Kesimpulannya trip ni amatla bermanfaat..bole kenal lebih ramai orang..belajar banyak benda..fahami banyak perkara…yg paling penting dapat jalannnnnnn2 dengan mak saya yg memang cantik lagi sporting..luv u ummi..mmuuuaahhhhsss!!!
ade sesape nak melawat?? just give me a buzz ok..

Wednesday, 28 March 2007

2 minit lagi kol 1

lagu slow..say hello..betol kata kak dayang lagu ni boleh buat orang ngantuk n zzZZZ.. nak tunggu kol 1 pastu nak menyelinap masuk n intai encik masrom dah habes guna PC ke blom..nak print banyak mende nie..macam2 jenis journal..tgh rajin nak membaca nie..plan hari ni tergendala sebab encik masrom guna komputer..takpe2..aku yg nak menumpang kena la pandai-pandai kan??
haa..belom cukup semingu balik dari induksi..aku rase penat aku blom abes lagi..mata aku ada dark circles..huhuhu..sebab lepas balik induksi aku pegi kedah plak sampe ari ahad..lawatan sambil belajar ke kilang DXN..menarik sungguh..nanti aku tulis laporan khas lawatan beserta gambar eh..

sekarang aku nak cite natijah exam induksi..huhu
soklannye tak susah mane..tapi aku yg tak cukup belajar..takutnye! tanak arr.. repeat2 paper..aku tak penah repeat2 ni seumor hidop..rase cam boleh jawab..ntah la..nak nanges la plak..aku dok dalam dewan tu tengok mcm2 gelagat..sbb aku dok belakang sekali..belakang aku btol2 dinding dewan tu...ade yang tanya jawapan depa btoi ke idak, ade yg confident kuar awal, ade yang mengelohh..ade juga yang meng'offer' jawapan kat aku..huhuhu..sungguh menduga iman aku laaa...bayangkan jawapan beterbangan di udara tapi aku tak sanggup nak tangkap.. conflict btol..sebab pendirian aku, jangan meniru! tamau tipu diri sendiri..sejak aku sekolah rendah..sebab seme tu ade saham masing2..analogy die camni la..sekali meniru akan meniru lagi..menda yang kite dapat tu bukan usaha kite, sort of mencuri..pada pemikiran aku la..so, camane tu..tak elok la kan..bila foundation dah tak elok, seme seme yang berlaku selepas itu di manakah keberkatannya..??kalo dapat flat 4.0; grad as best student ke..ape2 la..dapat keje best..etc etc mula aku pk halal haram la..itu ini..bersalah weeeehhhhhh....tu yang bila exam aku dok diam2 jawab setakat mane yang aku mampu, aku akan tanya benda yg aku tak paham tapi bukan la tanya jawapan..
Mr.A: jawab soklan no. berapa??
aku: No.2..(sibuk plak mamat nie..)
Mr.A: nak jawapan??
aku: hah??? pegi..pegi..
Mr.A: piagam pelanggan ialah...
aku: shhoooooohhh!!! pegi pegi..
mr.A: aik! tanak plak die...
aku: pegi..pegi..
so bila mamat sorang ni offer aku jawapan..aaaaaa sudah..ape nak buat?? jenoh juga la aku soh die kuar..berlalu..shhhoooooohhhhh!!!, tapi terpacak lama gak die kat sebelah aku nak offer jawapan..niat yang baik.. integriti aku tercabar seketika...akhirnya die berlalu dengan jawapan jawapannya... jenuh la aku memujuk hati aku..jangan risau..tak abes2 berdoa2, lulus la hendaknya YA Allah, aku nak jaga keberkatan pekerjaan dan rezeki aku..takpe2...ehehe..
tapi sebenarnya sampai arini aku bingung..ape sepatutnya aku buat ek..???? LULUS la hendaknya..ameennnn..ramai2 aminkan okay!!!

Wednesday, 21 March 2007

2 days to go..

1.27 a.m.
bagan lalang..
final exam on thursday!!!
tadi baru je discuss soklan objektif dengan geng SR.
banyak lagi nie, tugasan individu blom cover, tugasan kumpulan lagi..huhu
malam menjelang pagi ni ade niat dengan asiah nak cover skit tugasan individu..
erm..pekena coklat lagi..makin montel le jawabnye..
kena pergiat aktiviti berlari dan menumbuk punch bag di PJ..
stamina 5% je kot yang tinggal..hahahahah!!!
ape nak citer ye...
well arini balaja perkara yang agak mencabar, tapi menarik.. iaitu kewangan, belanjawan..
camane duit berkeliaran di sekeliling kite..rupanya melalui pekeliling..haha kalo jawab camni dlm pekse, sah la jadi produk gagal mardi...adeh..
but subjek tu agak menarik camane duit di kawal, untuk mengurus dan membangun sektor perkhidmatan awam. yang pasti duit ni datang dari kite jugaj sebagai pembayar cukai... gaji kite seme dari ctu..
aku pun terfikir, banyak nye hasil kerajaaan yang dah aku bazirkan..contohnya bazir masa..tu yang paling signifikan. buat keje lambat..mencemar integriti sebagai penjawat awam..kite kena jaga nilai-nilai murni..supaya maruah terjaga..itulah yang kau dapat kaitkan antara subjek kewangan dan integriti di sebelah petang tadi..bukan senang rupanya. kena sentiasa ingat amanah kite, kite makan gaji atas duit ape...hishh....
pastu lagi satu, berkenaan dengan integriti dan kewangan nie, punya la complicated proses kewangan tu..berselirat boleh berpinorrr bijik mate, masih boleh berlaku penyelewengan antara kita sedar atau tidak..ecewah..berlatih tulis ayat sedap2 skit untuk soklan esei nanti. maksud aku tadi, RASUAH. masalah ni makin meruncing. ade je orang yang nak amek rasuah, seleweng duit, bagi tender kat sedara n terima insentif dan macam-macam lagi la..
just imagine if kite curi duit seorang at least mase " hari pembalasan" nanti kite kena mengadap mamat sorang nie je sbb kite curi duit die, but ape kes bile kite seleweng duit kerajaan?? tak ke kite kena jawab dengan seluruh rakyat mesia yang bayar cukai..bayangkan je la..
oklah. mate makin mengantuk..nak gosok baju untuk esok..pastu nak blaja skit sebelum mate terlena..
selamat tidooooozzzzZZZZZ

Friday, 16 March 2007

bagan oh lalang...lalalala..

bagan lalang
11.59 malam

listening to alicia keys, if i aint got you..

mencoret sesuatu semasa induksi..
penat hari ni..pagi public speaking..belajar seharian kemudian exam sebelah malam..
ape lagi..jawabnye jawab cerita dongeng la..hahaa!!!
banyak btol aku ketawa 2,3 hari ni..aku buat lawak, aku yang gelak, orang buat lawak lagi la aku gelak! astaghfirullah..takut plak menangis lepas nie..

but anyway, just to share the moment staying in bagan lalang..btw, the food is okay..but the induction course is so stressfull..but i cant stop laughing n smiling..maybe it's good for me to have this antagonist effects towards stress for the time being..hehehe

well the whole last months was a hectic one..filled with meetings..plus our family day in PD last week.. one unforgetable incident is when i lost the game result for the kids..OMIGOD!! panik giler..habis tempat sampah mane yang aku tak korek mase tu, caik kertas yg hilang tu..rupenya ada dalam poket pakcik sorang nie..ntah bila la aku pas kertas tu kat die pun aku tatau..kelam kabut aku nie..ish..ish..scanty! bak kata azuan...(salah penggunaan perkataan)

kalo tak salah aku la..esok best fren aku nikah..lissa..selamat melangkah ke alam baru..maaf tak dapat nak ke terengganu, sedih nie..org seme bleh g aku sorang je tinggal kat cni..ish terkilan tak dapat nak kongsi saat2 bersejarah camni. erm..saat bersejarah aku bila plak??? sendiri pun takleh jawab..kalo ade sape2 nak masuk, sila la..jalan clear nie.. bak kata symbol wifi laptop aku nie.. signal strength: excellent.muahaha!! mengarut dah nie..

oklah..teman nak sambung siapkan assignment..kalo idak, ngelejat esok..zzzZZZZzzzz..

p/s: my special thanks to Dr. Radzali..dia yang bagi aku idea/guide untuk public speaking tu..alhamdulillah segalanya berjalan lancar..

Tuesday, 6 March 2007

like or love??

nice thing to ponder...
got this from an email..


In front of the person you love, your heart beats faster.
But in front of the person you like, you get happy.
In front of the person you love, winter seems like spring.
But in front of the person you like, winter is just beautiful winter.
if you look into the eyes of the one you love, you blush.
But if you look into the eyes of the one you like, you smile.
In front of the person you love, you can't say everything on your mind.
But in front of the person you like, you can.
In front of the person you love, you tend to get shy.
But in front of the person you like, you can show your own self.
you can't look straight into the eyes of the one you love.
But you can always smile into the eyes of the one you like.
When the one you love is crying, you cry with them.
But when the one you like is crying, you end up comforting.
The feeling of love starts from the eye.
But the feeling of like starts from the ear.
So if you stop liking a person you used to like,
you need to do is cover your ears.
But If you try to close your eyes,
love turns into a drop of tear and remains in your heart forever

Monday, 26 February 2007

ape nak jadi..

assalamualaikum!!!!
aku merasmi laptop baru aku dengan menulis blog..haaa..elok la tu..bukannya nak buat proposal ke..hampeh ko maya..
huhu..tadi ade org tegur aku makin 'sehat' mase meeting family day. memang pon..dah naik berapa kilo la agaknya..aku tengah dikelilingi masalah sekarang ni...baik kat umah, kat opis, dalam kete, dalam bilik air..seme2 laa..merepek dah nie.. period bulan nie pun lambat plak dah..takleh la stress skit..nanti makan mesti nak yg sedap yg sedap je..huhuhu..mane tak naik!!!! jogging la satu malaysia, tambahla kickboxing satu bulan pun..aku rasa same je kot montel aku nieeee...erm..aku ni dlm fasa "tidak berbuat apa-apa" untuk menyelesaikan masalah..aku cuba dok dalam buffer zone, sambil mencari saki baki kekuatan yg dah tinggal serpihan..aduh..

i'm an optimist. that's for sure. tapi ada gak mase2 yg optimis pun tergolek gaks..contohnya waktu nie..maleh la aku nak citer masalah kat cni..sebab masalah2 tu aku je yg boleh selesaikan.. n ade yg aku takleh selesaikan cuma boleh tunggu kot2 ade la tuhan permudahkan mane2 aspek supaya boleh la ade perubahan...

oklah..tu je nak tulis..
dok umah serabut, dok opis lagi la serabut..
rase cam nak lari..arrrgggghhhh!!!
kalo aku takde komitmen, dah lama dah aku lari bawa diri..
bukan la nak jadi minah rempit ke ape..
just nak caik balik potensi diri yg rasenye kalo tak tercicir kat mane2 ade terselit2 kat celah kertas recycle kat umah aku..rasanya maya dah ilang 30% technology component diri..

agaknye ni bahana meeting 9-5 everyday for the last 2 weeks. otak jammmmmmmmmmmm

now that i...

i'm a sobber..
huhu...

now that i am a loner again..
wish that things could be better n easier..
was that the best thing to do..??
its just that i cant stand the unknown possibilities,
and ellergic to uncertainty..

oo Allah..help me..

Goodbye Mr. F, i'm sorry..
i'm no 'angel' of yours anymore..
May Allah bless u always..n guide u to siratal mustaqeem..

Monday, 29 January 2007

journey to the SOUTH..

assalamualaikum!
awal2 tahun nie..banyak meeting, banyak laporan, banyak borang kena lengkapkan..semuanya banyak.plus banyak main..huhuhu
arini nak tulih pasal pengalaman ke Batu Pahat JOHOR sebagai sukarelawan Al-Nidaa' last saturday. 27/1/2007 mencatat sejarah maya dan ijan menjadi sukarelawan. dan sememangnya kami sudah jatuh cinta dengan keje nie. definitely!
semuanya bermula dengan pontengnya maya ke tempat kerja pada hari rabu kerana terlalu lambat bangun maka beliau mengambil keputusan untuk bercuti pada hari tersebut (penat memandu USJ-Cheras-Wangsa Maju, sampai kol 1230 mlm)
maka ummi tersayang mengajak beliau untuk mengikutinya ke kelas agama kira2 jam 9.30 pagi. di akhir kelas, ummi zahariah promote 'the journey to the south'..mak aku encourage soh pegi.. aku tanya pak din (penganjur) ade nak bawak ape2 ke..??dia jawab 'just bring a smile'. aku ajak ijan pegi sekali. ijan ni best fren aku yg sangat kecil orangnye, tapi tulang besi urat dawai.. hehe..
sampai di Al-Nidaa' (TTDI) jam 7.35 pagi..kami disambut dengan tugasan yg memerlukan kekuatan tangan..mengangkat lebih kurang 40 kotak sabun basuh. (setiap kotak dekat 10 kg.) pastu angkat ntah hape hape lagi..termasuk berpuluh2 rice cooker, cerek, bihun berkilo2, air mineral, beras,pakaian dan sebagainya. memang best..hehehe..menggeletar la tangan cik ijan kite lepas angkat seme benda tu..aku nye tangan dah kena conditioning mase kickboxing..so dah tak sakit mane..

kami bertolak kira2 jam 8.45 pagi..1 bas yg dipenuhi dgn jiwa yang berkobar2 nak membantu..termasuk pelajar UM n ibu2 n bapa2 yang best2..dua biji bas yg membawa pelajar UKM, UIA dan UITM join kami tak lama selepas itu menjadikan 3 bas semuanya..sepanjang perjalanan kami berkenalan antara satu sama lain..menambah jaringan ukhuwwah.. (^_^)
kami diberi penerangan tentang tugasan dan perjalanan aktiviti..
rombongan kami disertai oleh 106 orang. destinasi kami ialah BATU PAHAT ( parit yaani dan kg. seri medan)
sekitar jam 12++ tengahari kami tiba di SRJK (C) Parit Yaani. jejaka2 mula memunggah barang2 untuk diberikan kepada mangsa banjir..
lebih 200 orang ditempatkan kat sekolah nie..cina ada, melayu ada..india tak perasan plak..ade la keluarga india muslim..banyak btoi budak2..seronot tgk budak2 nie, happy always. as long as they have frens n ample space to run n play..that should do it..ada pakcik, makcik, nenek, atuk, rakan sebaya, newborn babies..n kids. dah cukup sebulan diorang ditempatkan kat ctu. bayangkan hari2 makan nasik kawah, tido atas tikar..sehari dua tahan la..kalo dah sebulan?? budak2 masih belom sekolah.. diri ini harus banyak bersyukur..kesian btol tengok keadaan diorang..
pastu kami ditugaskan untuk pegi ke kawasan tugasan, membantu mengemas surau, tadika..nasib kumpulan kami tak berapa baik sebab tak dapat jalankan tugasan kerana air masih belum surut..kata ketua kampung tu " takde maknanya bantu bersihkan rumah kalau air masih takat buku lali, lutut. mesti kering betul2 sbb air yg bertakung tu air karat..so kena tunggu kering btul2.." lima kali kami naik turun bas, tapi masih belum berhasil. jadi akhirnya ketua kampung tu ambil keputusan untuk membawa kami balik ke sekolah tadi. " kita semua balik ke sekolah.maybe boleh tolong kemas kawasan sekolah, sampah2 sarap, n yang paling penting BERAMAH MESRA dengan mangsa2..banyak yg stress sbb hilang harta benda, letih dan sebagainya" so kami pun berpecah la. aku approach la ada tiga wanita usia emas.. sorang tu terbaring, sakit kepala katanya..so aku pun picit la kepala nenek tu sambil sembang2..kata nenek tu rumah die air naik sampai pinggang..yang sorang lagi mengadu umah die habis barang2..rice cooker hanyut katenye..yang sorang lagi tu warga istimewa..diam je. bila salam dengan die, die peluk kite..peluk btul2 plak tu..tapi diam je..dah tua dah makcik tu..sempat jugak aku main2 dengan baby comel..

then aku berpindah ke kantin, bantu diorang sediakan makan malam. tiap2 hari diorang ganti2 sediakan makan. so malam tu diorang rehat kitorang tolong siang ikan, kupas bawang, potong sayur..masak nasik, proses cili..wah..bukan skit, kalo kobis tu seguni, bawang setengah guni..ikan sure berkilo..hehehe..
bila dah siap masak, ade sesi bergambar beramai2..seronok btol..gambar selit sane cni..ngan atok nenek n all those kids..mcm2 posing ade..pastu kitorang pun makan2 bersama2..lauk ikan masak asam pedas, ayam sambal, sayur kobis n coeslaw (btul ke eja ni..hantam je la hehe)

jam 7.00 malam.tiba masa untuk berpisah..kena balik la..ujan mase tu..dengar2 akan ade gelombang banjir ketiga. so, kami pun bersalam-salaman..budak2 tu pun bagus, salam semua orang..ade sorang nie (girl), mase bergambar tanak masuk..malu katanya..puas pujuk tapi tak nak..tapi mase nak balik tu aku peluk die, n tiba2 die cium aku..haha.. cair!! cair!! makcik2 pun cium aku..haha..kiut agaknya..(perasannnn..) wah..makin la hati ni rasa sayu..
kami pun bertolak pulang..alhamdulillah tiba semula di TTDI jam 1100 mlm..pengalaman manis yang tak mungkin dilupakan.n jika ada peluang pasti nak join lagi..mase muda ni la nak berbakti..kudrat yang ada jangan dipersia..dah tua nanti lain citer.. diri ini harus banyak bersyukur n kurangkan mengeluh, kerana ramai lagi yang kurang bernasib baik..ingat tu maya..!!!!
lastly, all i wanna say..."it started with a smile and ended with a kiss!"
Rebutlah peluang mendapatkan keampunan dan Rahmat Allah seperti dijanjikan :
"...maka berlumba-lumbalah kamu (dalam berbuat) kebaikan. Di mana saja kamu berada pasti Allah akan mengumpulkan kamu sekalian (pada hari Kiamat). Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu" (Surah al-Baqarah [2]: 148

"Dan orang-orang yang beriman dan beramal saleh, benar-benar akan Kami hapuskan dari mereka dosa-dosa mereka dan benar-benar akan Kami beri
mereka balasan yang lebih baik dari apa yang mereka kerjakan."

Tuesday, 9 January 2007

resipi: roti (cara yang betul..betul ke?)

bahan-bahan:

1kg tepung berprotein tinggi
200 gm gula
10 gm garam
15 gm bread improver
40 gm tepung castard
40 gm susu tepung
40 gm serbuk yis
2 biji telur
140 gm mentega
400 ml air sejukkkk

cara membuat:
1. satukan tepung, gula, bread improver, yis kering, garam, susu tepung, tepung castard dan telur
2. tuang air sejuk
3. pukul selama 3 minit dengan kelajuan yang perlahan
4. pecahlan sebiji telur
5. putar lagi 15 minit dengan kelajuan no.2
6. bila dah licin, angkat dan bahagikan jadi 10 biji. setiap biji 200 gm
7. rehatkan doh selama 20 minit. tutup dengan plastik/kain. (tutup rapat)
8. setelah doh naik dua kali ganda, bolehla diadun dan diputar
9. kemudian direhatkan lagi selama 25 minit dalam acuan sebelum ia dibakar
10. setelah masak, bolehla ia disapu dengan gel berperisadan tabur badam bakar

adunan dibakar selama 25 minit pada 180 darjah celcius

dapat dari majalah. blum cuba lagi..tak sabar nak try!!!

my story..

erm..
sembang2 dgn cik murni..pasal artikel yg nak dihantar ke Agromedia. BLUM BUAT. cik murni punya dah nak siap..
cuba menulis..tapi rase cam nak tulis cerpen..ala..cerita pendek.. aku dengar cerita2 ni dlm talk DXN. so aku cerita balik ikut version MIsshaQ.. aku le tu..

CERITA RAKYAT..
Jimbo, Snol, Lala dan Zargon

Berbezanya yang islam dan yang kafir ialah solat..Berbezanya manusia dan haiwan ialah dengan adanya akal..meh nak citer, kalaulah haiwan diberi akal..

ade seekor anak beruang..(Jimbo, bukan nama sebenar) mase die kecik die telah ditangkap oleh orang kampung Pisang Setandan..maka beruang ni pun dikurung di dalam kandang yg kecik..hari2 diberi makan pisang salai..
Jimbo suka pisang salai..oleh kerana telah di jaga dengan baik maka Jimbo pun membesarla bagai johan..
maka kandang Jimbo ni makin lama makin besssooooo..pada suatu hari, suatu malapetaka berlaku..gempa bumi sekuat 7 skala richter!! maka kandang si Jimbo ni terbuka la dengan sendiri..Jimbo terkejut..dan terpana seketika..dengan kehendak Allah, umur Jimbo masih panjang untuk meneruskan hidupnya sebagai seekor beruang..bukan sebagai ahli PAPITA..hahaha!! "yeay..sudah bebas.." kata penulis..tapi bukan kata hati Jimbo..Jimbo tidak mahu melangkah keluar dari kandangnya yang sudah terbuka. mengapa...??!!!

pada suatu hari yang sama..seekor ibu helang telah kehilangan sebiji telurnya..sedih bukan kepalang la si ibu helang..cari punya cari, masih tak jumpa. maka ibu helang pun pasrah sambil berdoa kepada tuhan.."Ya Allah..selamatkanla anak ku yang sebijik itu.." rupa2nye telur yg sebijik itu telah jatuh dari sarang semasa gempa buli berlaku di kampung Pisang Setandan. berkat doa ibu, telur ini telah bergolek golek dan masuk ke dalam reban ayam..
mak ayam telah mengambil telur itu sebagai telur angkatnya..
maka dieramla telur itu bersama telur2 lain dengan penuh kasih sayang.. tak lama lepas tu, lahir la 3 ekor anak ayam dan 1 ekor anak helang..mak ayam terkejut tapi dia menerima dengan seadaanya..anak helang tu diberi nama Hasnol..atau nama manjanya Snol.. (nama sebenar) Snol membesar bagai johan jugak..makan, main seperti anak2 ayam yang lain..
setahun selepas itu, ketika sedang mengais pagi untuk makan pagi..Snol telah mendongak ke langit..maka dia terlihat satu objek yang terbang dgn begitu best sekali..asyik betul Snol memerhatikan objek tu.. maka Snol pun bertanya kepada ibunya.. "mak, mak..yang terbang tu ape mak?" mak jawab, "ooo..tu helang..helang boleh terbang tinggi.." Snol bertanya lagi.. " mak, mak, agak2nye Snol boleh tak terbang cam helang tu tak..??" mak ayam pun tiba2 berpeluh dingin lalu menjawab.. " ish..ko ni Snol..ko mane boleh terbang..ko tu ayam..ayam mane boleh terbang.." maka Snol pun berlalu dari situ..dengan kefahaman bahawa ayam tak boleh terbang.. dua tiga hari pastu, Snol nampak lagi si helang terbang..dia pandang lagi.. "best nye kalo aku boleh terbang tinggi camtu huhuhu.." so, die tanya lagi sekali kat mak die betui ke die takleh terbang..mak ayam pun naik angin.. (cuak sebenarnya..), so mak ayam pun jawab.. " Snol, ko ni tak paham ke..ko tu ayam..ayam mane boleh terbang..dah!! jangan lagi tanya soklan bodoh camtu..kalo mak dengar lagi..mak anta ko g kilang KFC..ko nak jadi original recipe ke hot n spicy??" oleh kerana si Snol ni lurus bendul dan malu2 kucing untuk ke kilang KFC..maka itulah kali terakhir die bertanya soklah tersebut pada sesiapa. 2 tahun selepas itu.. Snol mati digilis kereta ketika cuba menyeberangi jalan Tun H.S. Lee untuk membuat rayuan saman had laju yg dikenakan kepadanya.. " tu la..tanak cuba terbang..kan dah kena saman.." kata penulis..

semua orang tidak menyangka bahawa gempa bumi yang berlaku di kampung Pisang Setandan adalah gara2 seekor keldai (Lala, bukan nama sebenar) yang ingin menyanyikan lagu dayang norfaizah.iaitu "dayang sayang kamu". suara Lala yang langsung tak sedap itu telah menyebabkan plat2 benua di dasar laut meronta-ronta cuba untuk menyelamatkan diri.. tu yang gempa bumi tu..huahuahua..macam2 cara yang dah dicuba untuk menyuruh Lala berhenti menyanyi..seperti menyuruh Lala main skipping..batu seremban dan sebagainya..namun masih tidah berhasil..so, pak Gusi merangkap ketua kampung telah menyuarakan usul " jom kite tanam ke si Lala idop2..abangmat2 dan abanglong2 sekalian..pegi korek lubang..korek dalam2..!! nanti aku belanja KFC.." setelah lubang tersedia, maka Lala pun ditolak beramai2..sehingga akhirnya Lala terhumban jatuh ke dalam lubang yang gelap dan dalam itu..Lala merayu2 sambil menyanyikan lagu pussy cat dolls.. penduduk kampung menajdi semakin marah mendengar alunan suara Lala..maka mereka cepat2 nak timbus lubang tu.. ditolak bahagian tanah ke dalam lubang..tiba2 Lala senyap..mereka sangka Lala dah mati lemas, jadi slow2..diorang timbus tanah..tapi separuh jalan..pemalas dorang ni..diorang kalut nak g KFC.. kat dalam lubang tadi..Lala sebenarnya terkejut mase 1st kena timbus dengan tanah.. die pun goncang2 kan badan die..pastu dia pijak2 tanah2 tu..pandai si Lala ni. jatuh lagi tanah..die goncang2 n pijak lagi..begitulah seterusnya sehingga akhirnya die sampai kat permukaan lubang. Lala yang geram kerana diperlakukan sedemikian telah berlari dengan laju dan telah menyondol belakang pak Gusi dan telah merampas kunci BMW buruk pak Gusi..lalu Lala lari meninggalkan kampung naik BMW untuk terus mengejar cita2nya sebagai penghibur..

5 tahun kemudian..kampung Pisang Setandan telah dilanda kemarau yang berpanjangan...siap dengan jerebu..pelbagai usaha telah diambil untuk mengatasi masalah ini sebagai contoh..pembenihan awan, benih jagung dan sebagainya..mereka juga telah meminta bantuan "pemanggil hujan" dari seluruh negara Mia Zara, namun tiada perubahan.. dengan takdir Allah, pada suatu hari seorang perantau telah singgah di kampung ini..lalu penduduk semua memohon bantuan daripada pemuda itu..nama die Zargon. maka Zargon itu pun membina khemah..selama 3 hari Zargon itu tidak keluar dar khemahnya.. tidak lama selepas itu hujan pun turun..penduduk kampung berasa sungguh gembira kerana akhirnya nikmat hujan yang dinanti2 selama ini akhirnya kesampaian. namun mereka juga musykil..ape yang telah dilakukan oleh Zargon di dalam khemah tersebut?? seraya mengucapkan terima kasih tak terhingga kepada Zargon, pak Gusi meluahkan rasa ingin tahunya kepada Zargon.. " wahai Zargon yang budiman, bagaimanakah agaknya awak boleh bantu kami dapatkan hujan sedangkan kamu hanya berada di dalam khemah selama 3 hari..tiada ritual yang dilakukan..pelik sungguh.!" Zargon tersenyum sambil berkata.. "kampung ini tandus kerana kalian juga tandus.." pak Gusi blur... "haa??". Zargon yang hensem hanya terus tersenyum lalu menjawab, "saya lihat kalian semua sudah lama tidak melakukan kewajipan seorang hamba..iaitu menunaikan solat, jadi saya hanya solat.." pak Gusi kini tidak lagi blur tapi malu pula..huhu..

erm..pengajarannya..


JIMBO tu macam kite la..bila dah biasa diberi segalanya..rasa selamat. even bila peluang datang n jalan dah terbuka..masih lagi tanak berubah..kerana takuk lama ni dah cukup selesa..

SNOL plak..seekor helang yang boleh terbang tinggi..tapi kerana tak pasti dengan kebolehan diri dan terlalu percaya n ikut persepsi orang terhadap dirinya..dan akhirnya impian ingin terbang tu terkubur begitu saje hanya kerana takut akan persepsi ayam lain terhadapnya..ape salahnya lebarkan sayap yang disangka sayap ayam tu..mane tahu mahu boleh terbang.. free to dream..free to explore..

jadilah macam LALA.. tak putus asa..mempunyai cita2 yang tinggi walaupun kebolehan diri tidak seberapa..ape salahnya mencuba..mane tahu dalam proses tu, kite akan jumpa banyak perkara lain..mungkin yang lebih baik buat kite.. biarla la orang nak kata ape.. as long as u believe in ur self, just shake it off n move on.. ade patah-patah zaman sekolah dulu.. impianku setinggi bintang..biar jatuh..masih setinggi gunung everest.. cewaahh!
haa..solat..tu yang membezakan kite dari orang kafir..
nikmat yang diberi tuhan jangan dipersiakan.. ZARGON hanya menunaikan kewajipan.. sebagai manusia kite sering lupa, tapi ingat..jangan sampai Allah 'lupa' pada kite...
cerita ini adalah rekaan semata2..chiao!
p/s: penulis memang suka pisang..


--===--
misshaq
--===--