Pages

Tuesday, 2 December 2008

when you are what you are..

I'm a scientist..
the workload is phewwwwwwww...dont even ask..
i went to see the doctor yesterday, he said my BP is at the border line..what??
definitely NO NO to High Blood Pressure..
i need to relax..
can i??
its easier to work alone...hampeh punye statement. of course u can work alone, but how far can u go..? answer it yourself, maya..
but when it comes to delegate the task..u expect people to follow the plan, but No...they like to ikut kepala sendiri..bile ditegor ada aje jawapan nye ni..bengang la nih..

banyak2 la sabor..kalo robot bole la re-format..re-schedule, re-synchronize..hahaha!!

what ever i said just now, are normal..dont even bother..i just need time to rationalize and move on..i'm STRONG..hahaha!!

so i want to share a very short and sweet story..
it happened last week, on my collecting mission in the state of Pahang..

we stopped by at this village..Kampung Gajah Mati, sumwhere near the railway..we found this old Terap tree..most probably 100++ years old..we took some pics and data..
near by where the tree is located, there were a bunch of kids playing..main "masak-masak"
i approached them and asked.. "main ape ni??--what are u playing?"
one of them answered, "main masak-masak--we're cooking.."
and i asked.."masak ape??-whats on the menu?"
the chubby one answered, "udang galah masak lemak--shrimps with coconut milk"
i burst into laughter..WOW!! what a menu..these kids are in advance mode..hihi..
i remember when i used to play "masak-masak" we only fried fish, steam vege's..but kids nowadays..are more advance..but if they said they are having roasted chicken with BBQ sauce i might have fainted on the spot..

funny but true..
i havent finish the story..

while we are taking some data of the tree..the kids were observing us too..(obviously..hehe)
one of them ask me.."Kakak buat ape ni??--sis, what are u doing??"
so i answered "kakak nak amek gambar pokok ni, nak amek tinggi pokok ni..--i'm taking pics of the tree and also its height.." i tried to give the simplest answer.
wierd isn't it? what are you doing, looking at this useless tree..?? no one even bother about it..( i think that what playing in these kids' head.. hahaha) bcoz one of them continued...
"kakak ni keje ape??--what is your profession?"..
i smiled and said.. "kakak saintis--i'm a scientist.."
then they whispered to one another..(so loud i heard them clearly..)
"kakak ni saintis cam PEPAYA"
again, i burst into laughter...akakakaka!!!
PEPAYA is a TV series played on TV3, a superhero..with big powerful hand, he likes to help people..well..thats what superheros are for..in that program there is also a part played by this guy..A Scientist..he wears a labcoat, with a wierd hair-do.. (thats what i am..haha)
kelakar la budak2 nih...
suddenly the oldest among them shoved me with a piece of paper..and said..
"Kakak, nak autograf boleh?? ni kali pertama saya jumpa saintis...--sis, can i have your autograph?? this is the 1st time i met a scientist.."
waahhhhhhhhhhhhhhh...i was so flattered..terharu gile..appreciated in such a way...hehe..
so there i was, signing autographs..for all of them..and we took this pic..

moral of the story...cherish all the moments we have..be positive!


me and the kids..PEPAYA's fans..hahaha!!
chiao!!~~

last night..

erm..

last night..i had a dream..
about someone i don't even know..
i hugged him..so tight as if i knew him for years..as if i missed him so much..
a very short dream, with no words..just like a charlie chaplin movie.. =P

but who is he..??
my meds..maybe it caused by the meds i'm taking right now..i hate this meds..even low dose can make me dizzy..huhuu..

mase makan ubat dah sampai..pasni tido lagi la jawabnye...maboksss!~~

Sunday, 23 November 2008

dare to fail...

these three quotes just gave me something to think about..don't be afraid to fail..nothing wrong if u failed (sometimes)..because success will be a few steps away..keep on walking.. =P

Anything worth doing does not have
to be done perfectly-at first.....
No one can make you feel inferior without your permission.done give that permission...
Success is not forever and failure isn't fatal...

a thousand words


its not about the jolie-pitt..
just lurve their smile..hurmmm..

Thursday, 20 November 2008

dunno what 2 say

got this email at 15:19..

Dear Ms. Maya Ijau,

Congratulations, your scholarship application for research programme is accepted by the Government of Turkey. I am attaching herewith your invitation letter in Turkish and its unofficial translation into English. Please come to our Embassy as soon as possible to obtain your visa.

APA MACAM?? BOLEH KAH?? TATAU LA..BOS BAGI KE?? BOSS..OO...BOSS..BOLEH KE??
tak tentu perasaan nih..

last June, i appplied for a research scholarship..
8 months attachment..
<---at Erzurum...Ataturk University..

one thing in my mind..
what will happen to my hijab..the policy there is different..hijab is prohibited in government area..

erm..kalau ada rezeki, akan ke jejak bumi erzurum ni..insyaAllah..

a.b.a.m~

ini abang saya..nama dia FALAH (yang bermaksud kejayaan). saya curik2 amek gambar ini dari report card darjah dua die..sekolah Qurratul Ain...
komen paling best cikgu kelas die.." jangan banyak main" hahahha!! cayalah bang, memang suka main mase sekolah dulu. penah satu kali dulu mase sekolah menengah, cikgu disiplin panggil aku sbb abang suke sangat main, tak serius dalam kelas..

abang kami ni, salu kami panggil die ABAM..heheh
Abam ni poyo skit..sekarang dia suka 'reka' teori..teori masak nasik, teori internet, even teori sains pun kadang2 dia pertikaikan..hahah..layan je la..sebenar2nye dia ni lawyer, tapi takmo..! takpe la..aku kasik input agriculture and science..makin minat plak die..aritu abam ada cakap, "kalo tahu best gini, takde la abang amek LAW dulu.." hihi..takpe..belum terlambat. ingat tak pesan presenter kat seminar MARDI ritu, if u read about the thing u dont know every night (just for 10 mins) u will be the most knowledgable person after a year..
one thing about my Abam, he walks his talk..respect la abang..be focus ok..jangan banyak tido..ekekeke!!

sekarang abam sebok di kampung, mengusahakan impian die nak jadik usahawan kambing Boer.."BEHAWITZ ENTERPRISE-BIOTECH FARM" You GO GO Bro!! maya support dengan doa dari Bangi nih..hehehe

Kami panggil abam dengan nama petani..kat bawah tepi apartment tempat kami tinggal dia telah berjaya set up kebun kecik..ada macam2 pokok, pokok cempedak, nangka, rambutan, mata kucing, pisang, tomato, rosel, ape ntah lg..

abam, hari2 maya jengok kebun abang, tapi dari jauh la..from the balkoni, sambil tunggu lif naik mase nk g keje..pokok seme segar bugar, jangan risau..adik abang yang malas siram pokok ni tolong siram pokok2 kat umah..(amazed..??ekekek!!)

sebenarnye maya rindu kat Abam..this posting is for you..

Wednesday, 19 November 2008

me+birthday..

BLOCK CALENDAR (thanks Fiq)
what is happy..??
happy is enjoying or characterized by well-being and contentment.
happy birthday to me..happy!! happy!!
when?? it was on the 5th November 2008.

alhamdulillah, God still have some reserved time for me..
hrmm..getting the chance to complete the whole 365 days being a 25 years old person, i learnt a lot..and i'm on my next 365 days as a 26 y.o. person..i hope that i can learn more..make up some mistakes..fail in sumthing..and learn from it..





MR.MUMBLE & CUTE CUPCAKES
(thanks to ummi, murni, mawar and ziana)

i got a lot of birthday wishes, still "terharu" until now, terharu la ramai yang ingat kat aku..huhu..Alhamdulillah..and tak kurang jugak yang beri hadiah, bertambah2 la terharu..tak sangka masih dpt hadiah...tak kurang juga yang belanja makan..

Terima kasih semua..
Masa tidak akan berhenti...sama2lah kita muhasabah diri..perbaiki diri..

Q44

banyak btul nk citer ni..kena buat posting baru..heheh

nak citer pasal interview..
last saturday, i went for an interview--nak naik pangkat (Q44)..nape cepat sangat? sebab aku dah layak, aku da lulus exam..jadi nama naik untuk interview..
cuaknye toksah citer..kalau aku perform with flying colors takpe le..ni tak, publication 4 jek..huhu
risau tatau nak jawab..tambah plak aku yang straight foward ni, tersalah jawab depan panel bukan boleh reverse balik..

aku tatau nk baca ape lg..sbb byk sangat yg tatau..bidang pertanian ni luas huhu...
aku pun tido..sbb penat keje, hari sebelum tu, kena defend research proposal..

esok pagi tu,bangun awal..tahajjud, baca Quran (carik ketenangan dan kekuatan) pukul 6 pagi aku mula hantar SMS da kawan2 baik, keluarga, adik beradik, ibu bapa, rakan2 sekerja, pohon doakan semoga urusan dipermudahkan.yakin doa senjata mukmin....tapi aku masih berdebar..cuak ooiii..

tetiba Alarm handphone aku bunyi, tone die tu lagu Muadz, rentaknye cam tentera..(nama pun alarm, nak kasik bangun pagi..hehe..) tetiba semangat datang..hilang semua takut..bcoz i thought of sumthing..

interview ni cuma ujian kecik. ape sangatlah berbanding orang yang nak pegi berjuang, menyerahkan nyawa di jalan Allah..(malu sendirian..) kalau diizin tuhan, balik interview, aku luka pun tidak..erm..malu2..

aku pun melangkah dengan lebih tenang pagi tu..alhamdulillah the interview went well, biasa la aku merapu..hihi..

mari terus berdoa, moga aku dapat..kami semua dapat...amin..amin..

ape patut saya buat..

salam..
saya sedang menghadap notebook..
sambil mendengar alunan lagu Yusuf Islam..album footsteps in the light..
sepatutnye saya siapkan minit mesyuarat..arghh..malas nyeh!
buat benda lain rajin plak..

minggu ini saya duduk sorang2 di rumah..ok gak..tapi tak bercakap la..sebab tu saya nk tulis di sini..sebab nk bercakap jugak..

nak bercerita pengalaman jadik boss, and bile staff marah kite...hahaha!!
dulu aku kerja sendiri, sekarang aku diamanahkan dengan dua orang pekerja yang rajin tetapi masing2 unik dan err....aku cuba untuk tidak membandingkan kedua-duanye kerana both have their own good traits..tapi bukan mudah nk paham rentak masing2 dan menggunakan kekuatan masing untuk menjayakan sesuatu..
all of these are new to me...i wish i could stop time..

minggu lepas, saya observe keje salah seorang pembantu aku..tanye justifikasi urusan die nk out station, soklan aku telah buat die tinggi suara..i know i'm wayyyy younger..kalo ikut hati mmg nk berlawan cakap dah, tapi aku berjaya buat muka toyer, pandang mata die, dgr ape die nk ckp.. dengan sendiri, die telah turunkan suara, lembut balik..

aku ni rebellious..tak sangka da berubah skit..makin tenang..alhamdulillah semoga sifat ni berkekalan...

tapi ada satu lagi pasal aku yg da timbul sejak kebelakangan ni..
kelantangan suara dan pendapat...aduhh ni satu la masalah aku..
aku terlalu straight foward..tadi jadik satu kes..
aku dpt msg yg merupakan msg berantai..
aku ni memang pantang btol dapat msg berantai ni..aku pun kasik satu phone call kat this brother, aku bancuh se-round..10 saat, aku dah siap ceramah..keras dan tegas..ish..patut ke aku buat begitu..pagi td baru aku dengar tazkirah kat tv radio tentang NADA teguran Rasulullah..
ada yang lembut dan ada yang keras..bile isu tu penting dan kritikal teguran Rasulullah agak keras..surat berantai ni menggugat akidah, sampai satu tahap boleh terbatal syahadah..mmg aku marah la..kirenye...
tapi brother yang aku marah tu, wayy older than me, baik plak tu, tak penah marah aku..padahal aku lg hampeh..huhuu... bersalahnye rase..cane...?? tapi aku dah mintak maap..

harap Allah permudahkan..keredhaan Allah lebih penting..erm..

Thursday, 13 November 2008

cOcOOn

Dear Sacrosanct,

it has been a while..long-time-no-write-here..(broken english)..hihi...i should be preparing my presentation..we will have a bombardment session for ScienceFund proposal (haha!!) but i need to write sumthing here..

-->>a new experience and emotion..
since last August, i've been struggling to get myself out from my cocoon..i wanna be out in the real world, to do what i love..which is..learning..

to cut the story short, i took my chance to improve, prove and validate myself..(what the hell am i mumbling 'bout..?) i've been stucked and strangled for about 3 years..kena banyak sabar..Tuhan nak ajar aku bersabar..sebab aku ni kurang sabar..

to cut the story shorter..(again!) i joined a Science and Technology Exhibition..
well, with one week behind my schedule (i went for a biodiversity inventory for a week), i used all the resources i had and produced a very nice poster, with some interesting live samples..(some said that i could win the best poster..or maybe a medal..hihi) unfortunately i did not..

well, i'm a bit sad..(it wont be long..) but i'm more frustrated by the fact that information is not considered as product..(most of the time). After all the mumbling..talking..bla bla bla, globalization bla bla bla, people still need to see a box or a bottle on the table as a "product". my point is, information is also an asset, without the fundamental research and the information generated by it, there will be gaps..that will hinder the process of creating a technology..

bla bla bla..
i really hope that the perspective towards information as an asset (product) will be a reality in the years to come..

by the way, i did won sumthing..i won sumbody's heart..
my boss loved my work, he simply said "you won maya..you won my heart with your poster..."
thanks boss, i really appreciate it..GOLD MEDAL for me..next year..amin

and the best thing is..
I'm outside the cocoon..i'm FREE..!!!

(credits to my MAMU yang MANIS for the pic)

Sunday, 2 November 2008

eh ah!! eh ah!!

lihat di sebelah..saya bela penguin!!! yah yah..sangat cumil~~~!!!
cuba letak cursor tu anywhere in the box..mereka akan datang ke arahnya...

hihi..saya sangat suka!!

Friday, 10 October 2008

fooling myself..

ello everybody..selamat hari raya..eid mubarak!

last two days my fren-Mr. AA introduced me to this website www.yearbookyourself.com. the site generates picture of you in 'yearbook versions' and the best thing is it's OLDIES.. Mr. AA showed me his gallery of yearbook pics (gelak cam nk pecah perut tgk muka Mr. AA dalam version Abang Kuswadinata). He asked me to try it myself.. crazy la this thing..i was laughing through out the process and the picture was...just see it for yourself.. (never ending LOL) =)

Thursday, 25 September 2008

A Martian Sunrise from the West

A Martian Sunrise from the West
GET READY, BE PREPARED

By Hafiz Kelvin
Islamic Outreach ABIM (Newsletter, Vol. 1, Issue 4, ¾ 2008)

The science of astronomy has found that the speed of the planet Mars has been decreasing in its course toward the eastern direction in the past few weeks to the level that we notice the ‘waver’ between the east and the west. On the Wednesday the 30th July the planet’s movement STOPPED going in an easterly direction. Then in the months of August and September…MARS IS CHANGING ITS COURSE IN THE OPPOSITE DIRECTION TO THE WEST. Until the end of September this directional change continues, which means the sun will rise now from the west on Mars!! This weird phenomenon of the opposite movement is called ‘Retrograde Motion’. Most scientists’ state that all planets will go through the same process once at least and our planet Earth will move in the opposite direction some day and the sun will rise from the west!! This might occur and we are unaware! The rise of the sun from the west is mentioned in the hadith and this is the major sign of the day of judgement; most, if not all, the minor sign have occurred. Wake up, Reader!

Our beloved messenger Mohamed (Peace Be Upon Him) said: ‘One of the signs of the hour, is the sun will rise from the west, where no longer tauba (forgiveness) will be granted’!! And the strange thing is most of our shari’ah scholars mentioned that the rise of sun from the west occurs only once and on that day the sun will rise from the west and then again from the east and continue until Allah wishes. This is similar to what is happening to Mars. It stops, and then it changes its course of direction for a short period of time, and then returns to way it once was.

And Abdullah bin Amro (R.A), said: (I memorized from the messenger (SAW) a hadith I will never forget. I heard the messenger of Allah say:
‘The first aya (sign) to come the of the sun fom the west’ [Ahmad]
‘Allah (swt) places HIS ‘Hand’ at night to fogive his morning sinners, and places in
the morning to forgive his night sinners until the sun rises from the west’ [Muslim]

This news is very important as it brings with it a great sign of warning and remembrance of the coming of the new world—the world of the Hereafter. When we show this hadith that was told 1400 YEARS AGO about this miracle.. You will see InsyaAllah, a lot will revert to the right path... and the Muslim if they see this phenomenon happening in Mars, who knows may it bring them closer to our Creator.

Just as we acknowledge the truth of Allah by recognizing the dawn and dusk in our daily prayers, and the distinctness of the day and the night, we must learn that to see the sign which have been given to us by Allan in the Nobel Quran and our Prophet Muhammad (pbuh) and contemplate their significance. Each of us must share and ask the important questions such events, and for each of us the questions may differ in form and content. But the most important question is:

What in my life is important to my attaining Paradise?

May Allah (The Creator of All) forgive our sins.
May Allah (swt) keep all of us in the right path and provide us with success in this
world as well as in the Hereafter.

Tuesday, 23 September 2008

jangan lupa bayar zakat yerr!!

ni dia mereka2 yang layak..mari kitA BERSIHKAN HARTA KITA. semoga diberkati..

PENGAGIHAN ZAKAT--siapa yang layak??
http://www.e-zakat.com.my

Zakat akan diagihkan kepada beberapa asnaf. Asnaf-asnaf tersebut ialah:

  • ASNAF FAKIR - Fakir ialah orang Islam yang tidak mempunyai harta hasil usaha (pekerjaan) yang halal dan layak dengannya untuk memenuhi keperluan dirinya dan tanggungannya termasuklah makanan, pakaian, tempat tinggal dan keperluan-keperluan lain.
  • ASNAF MISKIN - Miskin ialah orang Islam yang mempunyai harta dan hasil usaha (pekerjaan) yang halal dan layak dengannya tetapi masih tidak mencukupi untuk menanggung keperluan dirinya dan tanggungannya.
  • ASNAF AMIL - Orang yang dilantik / ditauliahkan oleh Sultan atau Naibnya untuk penyelenggaraan hal-hal zakat.
  • ASNAF MUALLAF - Orang yang baru memeluk Islam iaitu "orang yang dijinakkan hatinya" dengan diberi bantuan supaya mereka teguh mencintai Islam.
  • ASNAF RIQAB - Iaitu hamba mukatab yang ingin memerdekakan dirinya.
  • ASNAF GHARIMIN - Orang Islam yang berhutang untuk memenuhi keperluan asasi bagi permasalahan diri atau keluarga tanggungannya atau orang yang berhutang untuk menyelesaikan masalah masyarakat dan memerlukan :
1. Orang yang berhutang itu tidak mampu menjelaskan hutangnya.
2. Hutang itu hendaklah dalam perkara taat yang diharuskan syarak.
3. Hutang telah sampai tempoh untuk dijelaskan.

  • ASNAF FISABILILLAH - Fisabililah ialah tiap-tiap perbuatan / perkara yang menjurus kepada keperluan dan masalah untukmenegakkan syiar Islam.
  • ASNAF IBNI SABIL - Orang Islam yang kehabisan perbelanjaan dalam perjalanan atau orang yang hendak memulakan perjalanan sedangkan ia tidak mempunyai belanja dengan syarat:
1. Ia mengembara dari negeri tempat tinggalnya.
2. Pengembaraan diharuskan oleh syarak.

Tuesday, 16 September 2008

cita-cita..

"bila dah besar nanti nak jadik ape??"

masa umur aku 8 tahun, cita-cita aku nak jadi kerani..(ketawa la..hahaha!) tapi memang btul..aku nk jadi kerani sbb ummi seorang kerani..tunggu ummi balik keje, adalah satu perkara yang membuat kami adik beradik teruja. tempat keje umi kat petronas dagangan airport subang..tak boleh masuk sebarangan, sebab ada pengawal..kami selalu lari-lari, main2 kat luar je. ape yg seronot sangat kat ctu?? seronok sbb kalau dapat lepasi je pak guard tu, kami akan dapat lihat tangki-tangki minyak yang sangat besar (WOW!!), satu permandangan yang jarang dapat dilihat oleh kanak-kanak seusia..peluang nk masuk pejabat ummi tak datang selalu..sekali sekala je..bukan kerana tak boleh, tapi rupenya ummi nak disiplinkan kami supaya hormat bile berada di tempat orang..minta izin kalau nak masuk..jangan buat muka tembok selambee je..hehe..Pegi airport memang perkara biasa sbb ayah aku keje kat airport..jangan main2, bapakku kerja baiki kapal terbang..hehe..aku mmg suke sgtla..dpt tengok tangki minyak, kapal terbang yang enormously BIG...subhanallah..

bila da besar skit..gigi mula gugur.gigi susu daa..aku salu cabut gigi sendiri. sebab tu gigi aku elok tersusun, sbb aku tak takut cabut gigi..so gigi baru tumbuh tanpa sebarang gangguan..ape signifikannya fakta ini?? minat aku yg mendalam terhadap gigi dan biologi, umumnya sains, membuat aku berubah cita-cita hendak menjadi seorang doktor..abes gigi adik2, sepupu2 yang kecik aku cabut..cabut elok2 la.takde la pakai plier, errr...

masuk sekolah menengah, masih same..masih nak jadik doktor, jadi apabila sekolah menengah rendah aku takde offer subjek biologi untuk tingkatan 4, aku tukar sekolah..aku begitu tetap pendirian..memang begitu..maka berhijrahlah aku ke kelantan, nak belajar biologi, kenapa kelantan? sebab dah rezeki dan sememangnya ketentuan tuhan..hehe..aku mmg nk ke sana kerana aku tak mahu tinggalkan subjek Diniyyah (subjek agama).

dengan didikan dan kesedaran yang ada, aku bulatkan cita-cita nk jadik doktor, kerana niatku nak pegi bantu saudara mara kita di Bumi bergolak, contohnya Palestin..berkobar2 semangatnya..sampai sekarang jika mengenang balik cita-cita ni, ada satu perasaan dalam hati ni yg bergelodak..seolah2 terpendam..masih same seperti dulu..

namun, ketentuan tuhan, destinasi aku bukan pada bidang perubatan, tetapi bidang ilmu alam..yang tidak kurang juga cinta aku padanya..takde masalah dalam hal ni..

cuma sekarang aku terfikir, dengan cara ape aku nk boleh bantu saudara2 ku di sana..doaku sentiasa dikirimkan..tapi ada juga mase-mase kita terlupa..
aku cukup takut dan risau, kalau-kalau perasaan cinta aku ni hilang, aku takut bile aku dengar berita, lihat gambar saudara2 kita di bumi bergolak terseksa, dalam kesusahan. aku tak terasa apa2, tiada marah, tiada benci..Na'uzubillah..Aku benci Yahudi Laknatullah..Ya Allah, janganlah Kau hilangkan perasaan ini daripadaku..sesungguhnya perasaaan ini yang membuatkan aku bersyukur, yang membuat aku sedar akan nikmatMu pada ku (ketika mengenangkan kesusahan saudaraku di sana), perasaan ini juga memberi aku semangat untuk terus berjuang dalam apa yang aku lakukan, ku kira dugaan aku ini hanya sekelumit dari kesusahan mereka di sana..mungkin aku tidak berada di medan perang, tapi ia tetap satu perjuangan, perjuangan untuk melakukan yang terbaik dan mengharapkan keredhaanMu..

Wallahu Aa'lam..

Friday, 12 September 2008

LEAN ON ME...

a song by Bill Withers--Lean on Me. a beautiful song from a friend to a friend. for ALL FRIENDS in this planet..thank you..life will never be the same without YOU..
and it is specially dedicated to my FRIENDS. (",)
---------------------------------------------------------------------
Sometimes in our lives we all have pain
We all have sorrow
But if we are wise
We know that there's always tomorrow

Lean on me, when you're not strong
And I'll be your friend
I'll help you carry on
For it won't be long
'Til I'm gonna need
Somebody to lean on

Please swallow your pride
If I have things you need to borrow
For no one can fill those of your needs
That you don't let show

Lean on me, when you're not strong
And I'll be your friend
I'll help you carry on
For it won't be long
'Til I'm gonna need
Somebody to lean on

If there is a load you have to bear
That you can't carry
I'm right up the road
I'll share your load
If you just call me

So just call on me brother, when you need a hand
We all need somebody to lean on
I just might have a problem that you'd understand
We all need somebody to lean on

Lean on me when you're not strong
And I'll be your friend
I'll help you carry on
For it won't be long
Till I'm gonna need
Somebody to lean on

Lean on me...

Wednesday, 10 September 2008

psstt...secret recipe..

ever ate the KFC yummy fried chicken??
i have a story to share. taken from the web..obviously.. =P

LOUISVILLE, Ky. - Pssst. The secret’s out at KFC. Well, sort of.

Colonel Harland Sanders’ handwritten recipe of 11 herbs and spices was removed Tuesday from safekeeping at KFC’s corporate offices for the first time in decades. The temporary relocation is allowing KFC to revamp security around a yellowing sheet of paper that contains one of the country’s most famous corporate secrets.

The brand’s top executive admitted his nerves were aflutter despite the tight security he lined up for the operation.

“I don’t want to be the president who loses the recipe,” KFC President Roger Eaton said. “Imagine how terrifying that would be.”

The recipe that launched the chicken chain was placed in a lock box that was handcuffed to security expert Bo Dietl, who climbed aboard an armored car that whisked away with an escort from off-duty police officers.

Eaton’s parting words to Dietl, “Keep it safe.”

So important is the 68-year-old concoction that coats the chain’s Original Recipe chicken that only two company executives at any time have access to it. The company refuses to release their names or titles, and it uses multiple suppliers who produce and blend the ingredients but know only a part of the entire contents.

Dietl, a former New York City police detective, assured Eaton that the iconic recipe would be safe.

“There’s no way, shape or form ... that anybody is going to get their hands on this recipe,” he said. “And if they get their hands on this recipe, they have to take me with them.”

His security firm is also handling the security improvements for the recipe at headquarters, but he wouldn’t say what changes they’re making.

KFC executives said they decided to upgrade security after retrieving the recipe amid preparations to add a new line of Original Recipe chicken strips.

The recipe has been stashed at the company headquarters for decades, and for more than 20 years has been tucked away in a filing cabinet equipped with two combination locks. To reach the cabinet, the keepers of the recipe would first open up a vault and unlock three locks on a door that stood in front of the cabinet.

Vials of the herbs and spices are also stored in the secret filing cabinet.

“The smell is overwhelming when you open it,” said one of two keepers of the recipe in an interview at company headquarters.

The biggest prize, though, is a single sheet of notebook paper, yellowed by age, that lays out the entire formula — including exact amounts for each ingredient — written in pencil and signed by Sanders.

Others have tried to replicate the recipe, and occasionally someone claims to have found a copy of Sanders’ creation. The executive said none have come close, adding the actual recipe would include some surprises.

Sanders developed the formula in 1940 at his tiny restaurant in southeastern Kentucky and used it to launch the KFC chain in the early 1950s.

Sanders died in 1980, but his likeness is still central to KFC’s marketing.

“The recipe to him, in later years, was everything he stood for,” said Shirley Topmiller, his personal secretary for about 12 years.

Larry Miller, a restaurant analyst with RBC Capital Markets, said the recipe’s value is “almost an immeasurable thing. It’s part of that important brand image that helps differentiate the KFC product.”

KFC had a total of 14,892 locations worldwide at the end of 2007. The chain has had strong sales overseas, especially in its fast-growing China market, but has struggled in the U.S. amid a more health-conscious public. KFC posted U.S. sales of $5.3 billion at company-owned and franchised stores in 2007.

Monday, 8 September 2008

suatu petang ramadhan...

picture taken from: http://sarikei-time-capsule.blogspot.com/2007/05/food-sarikei-buah-tampoi.html

tau tak ni buah ape..??

ni kesahnye..

aku dalam perjalanan nak balik rumah, nak kejar waktu berbuka.. picked up my sisters kat stesen komuter UKM..saje nk test diorang, aku soh diorang bukak plastik and teka apa nama buah yang ada dalam plastik tu..

maya: haaa...cepat teka..agak2 tu buah ape?
mawa: ciku?
mawa: duku..?
maya: salah..cuba lagi..
mawa: dokong..
maya: oklah. akak bagi clue, nama buah ni ada kaitan nama hospital.
muni&mawa: PUSRAWI...!!!
maya,muni,mawa: Hahaha..(Pusrawi=Pusat Rawatan Islam..hampeh bebudak nih..)
maya: Salah...cepat, cepat...teka lagi..
muni: Universiti..(Universiti Hospital) =P
maya: Hahahah!! bukan..ni hospital special skit..
muni: SJMC!!! (Subang Jaya Medical Centre) (bebudak ni langsung tak menjawab soalan asal..kehkehkeh!)
maya: Ish..sabo je la..nama buah la..kalo akak bagi clue ke-dua ni, sure korang boleh teka punyalah..tekalah lagi..
mawa: Ala bagi la clue tu..
maya: Oklah..clue ke-dua..bukan sebarang hospital..tapi hospital orang gila..
muni&mawa: RAMBUTAN!!! (Tanjung Rambutan)
maya: Huh??? Haha..(Laughing out loud..again) ala korang ni tahu satu je ke sepital orang gila ni..ada lagi satu...
mawa: A'ah, tahu satu ni je la..heheheh...(sambung gelak..ade pulak rambutan..) tetiba muni jawab...
muni: TAMPOIIII!!! (bagi credits kat bakal nurse kite..hehe)
maya: Haaaaaaaaaaaaaaa....btoooolllll!!! Tahniah. Anda layak makan buah tampoi ni sebijik..heheheh..bijik jangan buang ye, akak kena pulang balik kat tuan die (Kak Jah-my colleague) nak semai...oklah jom naik atas..kite suruh ummi teka pulak..

i just luv my sweet sisters.

Thursday, 21 August 2008

Remembrance of Al-Quds!~


cur-hat

pagi kames, idong tersumbat, meja penuh dengan kertas, yang bermakna banyak lagi kerja belum siap.esok petang..ada perjumpaan berkenaan penyerahan tugas. yang bermakna makin banyak la keje aku pasni..tak tahu la apa nak jadi. manusia ke robot..?? aku sebenarnye bengang dengan keadaan..(perkara sebegini tak sepatutnya berlaku..sebab kita mestilah redha..) tapi aku nak sangat betulkan keadaan, tapi nampak gaya aku belum mampu nak lakukan.

"she's not my mentee.. so she wouldn't know what dipterocarp is..." then she laughed. WHAT A HARSH STATEMENT..i answered it with a right answer though..but still..it didn't meant anything because i'm not her mentee..ape maksudnya tu..?? ingat aku ni bodoh sangat ke?? just bcoz i'm not her ptotege, i'll be the most ignorant person in the building..?? come on la..i have books, library and the net..to help me indulge in this dipterocarp what-so-ever thingy..tau ke dia bila aku keluar masuk duduk bertapa kat library baca buku pasal dipterocarp..jadik penunggu section malaysiana..tanye skit..takkan semua nak kena btau..?? i know i am the most unwanted person because of my mentor..hellooo..u guyz are dragging me into his problem.. it is not my fault i had him as my mentor...but i just did. what can i do?? don't even bother to help, as far as i'm concerned i'm trying my best to survive here...and now, suddenly i need to take over all of his jobs..God, pliz give me some strength..i need to say it out loud tomorrow..sebab mereka ni 'ada mata pejam, ada telinga dengar ada mulut diam' agaknya..takyah pening2 pk.

ok sekian sesi cur-hat..selagi tak tulis, tak lepas..sakit hati..sekarang lega....

aku...insan yang kesal, mungkin dia tak terasa dengan apa yang dia cakap, tapi aku cukup rasa terhina..sebab aku bukan bayang-bayang..

Thursday, 7 August 2008

nak kawen pun tak sempat!!

AgrobIS= Agrobiodiversity Information System

AgrobIS ni dah membelenggu hidup kami kat SR (my center-my workplace) for years..especially these few months. we have developed a database to accomodate the utilization of agricultural biodiversity. and next week, AgrobIS will be launched during MAHA 2008 (www.mahaexpo.com). we have been working 7 days a week for nearly two months now..

and today, one of my colleague said this..
"Aiyaa..agrobis ni dah mengorbankan banyak masa-masa kita nak bersosial..nak kawen pun tak sempat.." haha..kelakar gaks..bcoz most of us are bachelors and still in our 20's. kalo selalu camni, mmg tak kawen la..bile nak caik pakwe/makwe kalo asik berkurung siapkan database...huk huk huk!!

aku pun terpikir, aku ni makin lama makin kurang bersosial dengan masyarakat. aku tahu, pegi keje, balik keje..bercakap dgn jiran tetangga pun dah "berat mulut"..aku hanya akan senyum je bile berselisih..

workload will never ends..neverr....i felt uneasy jugak la, sebab bersosial nih penting gaks..kena tengok senario semasa, jadi manusia..

aku tatau la ape aku merepek..tapi pasni aku kena seimbangkan aktiviti aku..jasmani,rohani,emosi,intelektualiti,dunia, akhirat..

hrmmm...mase tulih posting ni aku masih dalam bilik meeting..so camane??

Wednesday, 6 August 2008

Heart of a Muslim..

always near to my heart, this nasyeed nurtures the most simple things in life..
found it in a Children's Nasyeed collection i do think that adult should embrace it too..


Looking up at the sky, searching for Allah most High
He rejected the way of worshipping Gods of clay
Prophet Ebrahim knew that Allah was near
And that the heart of a Muslim is sincere

Under the hot burning sun, he declared God is one
Though with stones on his chest, his Imaan would not rest
The Muadhin knew that right would conquer wrong
And the heart of a Muslim must be strong

It's the heart of a Muslim through the guidance of Islam
That makes you fair and kind and helpful to your fellow man
So living as a Muslim means that you must play a part
Allah looks not at how you look, but what is in your heart

In our poor meager state, little food on our plate
Mother said she was glad, always sharing what we had
When I asked how can we share what's not enough
She said the heart of a Muslim's filled with love

He said its time you should know, you will learn as you grow
That some people around will do what's bad to bring you down
Father said to be a star that's shining bright
For the heart of a Muslim does what's right

So whatever you, make sure your words are true
Honesty is the best, because life is a test
Even if it hurts so much you want to cry
For the heart of a Muslim does not lie

Saturday, 2 August 2008

Siakap 3 rasa!



















Chak..!! I just came back from KT to attend our half year project monitoring..1o hari di Terengganu..<--The fish-->The Siakap was so big (almost 10 kg)..i tumpang amek gambar..orang2 di sana memancing di tembok (tembok ke..?) entahla..sumwhere depan Grand Continental KT, ada satu binaan berbentuk separuh bulatan, sort of tambak untuk kurangkan kesan ombak pada pantai dan mudahkan nelayan pulang ke pantai...gambar lagi satu tu plak, aku dok kat atas batu batuan binaan tu, cuba tengok kat belakang tu, tu la jalan keluar masuk bot nelayan...what a pleasant view...sunrise btol2 tepat depan mata..

Saturday, 26 July 2008

Bidadari..

bidadariku..
namamu tak terukir
dalam catatan harianku
asal usulmu tidak hadir
dalam diskusi kehidupanku
wajah wujudmu tak terlukis
dalam sketsa mimpi-mimpiku
indah suaramu tak terakam
dalam pita batinku
namun kau hidup mengaliri
pori-pori cinta dan semangatku
kerana..
kau adalah hadiah agung
dari tuhan
untukku
bidadariku...

Thursday, 17 July 2008

batuk la..!!

Salam..

i'm at home, enjoying a piece a bread with peanut butter spread..
it's a Thursday noon, and i'm still at home? yess...i'm on leave.. the 3rd day this week.
why? bcoz i've been working continuously and didn't take care of myself that well..
out station to Cameron highland, working on the weekends, ate a lot of duriansss!!
so i got myself a package of diseases..hehe..fever, flu, cough (a hard one..belom baek lagi ni) and right eye conjunctivitis..alhamdulillah masih boleh bernafas..
tapi one thing la, aku balun durian kali ni memang sakan la..hehehe..nama pun kerja MARDI, dapat plak kat research centre yang handle durian, hari2 ada durian, satu bangunan bau durian..PESTA..!!! pastu gi outstation berenti tepi jalan test durian kampung plak..satu hal, tak praktik petua org tua-tua, minum air dari pangsa durian tu..rasekan..demam!!!


Demi Cinta Suci

Semalam aku baca novel Ayat-ayat Cinta..blom abes bace, lompat2..(muni, jgn marah eh..nanti akak abeskan bace jugak..hehe..pelan2..) so "mode jiwang" tu ada lagi la. islamic love..and i'm looking, browsing for my own love too (the islamic onesss)..yes i am choosy in this issue. i'm not into this chenta melayu, jiwang2, g dating..penat and rimass..hopefully i'll find mine..hihi..
cinta lepas kawen lagi best rasenye..takde dosa malah dapat pahala...setuju??? tak setuju takpe.. =P

and just now lagu ni kuar dari corong radio so layan la...siap caik kat imeem, nak dengar banyak kali..i love the intro of the song..and the lyrics are nice to..kinda poetic la skit2..cinta yang diletakkan pada dua perspektif, ada sedikit kekecewaan tapi cinta Ilahi yang ditemui selepas itu merupakan yang terbaik..memang kita selalu lupa pada Dia, yang sentiasa mengasihi kite...bila kite terluka baru kita ingat Dia..so selalu2 la ingat Dia, pastikan Dia sentiasa dekaaaaaaaaaaaat di hatiiiiiiiiiiiiiiiiii..

U.N.I.C - Demi Cinta Suci

Pernah hatiku luka pedih
Kerana dicalari cinta penuh duri
Lemas aku dalam dilema
Kata janji manis sungguh tak bermakna

Mencarimu kasih bagai mencari mutiara putih
Walau ke dasar lautan sanggup ku selami
Namun tak percaya apa yang telah aku terjumpa
Kau sebutir pasir tak berharga

Demi cinta yang suci
Ku rela korbankan kepentingan diri
Demi sinar bahagia
Ku hambakan diri pada-Nya yang Esa

Baru kini ku rasai nikmatnya cinta yang suci
Tiada terbanding dengan cinta yang kau beri
Ranjau yang berduri akan aku tabah menempuhnya
Menyubur iman di dalam jiwa

Demi cinta yang suci
Ku rela korbankan kepentingan diri
Demi sinar bahagia
Ku hambakan diri pada-Nya yang Esa
Demi cinta hakiki
Ku sanggup redahi apa yang terjadi

Apalah erti cinta suci
Andai janji-janji sering dimungkiri
Apalah erti cinta murni
Andai kata-kata sering didustai

Thursday, 3 July 2008

d.r.e.a.m.s

I got these quotes from a calendar..
i think its good to share it with all of you..

Be careful of what you set your heart on, for it will surely be yours

What is now proven was once imagined

Trust in dreams for in them is hidden the gate to eternity

The best is yet to come

Never let go of a dream until you're ready to wake up and make it happen

It may be that those who who do the most, dream the most...

I am a dreamer....all this while..hurmmmm...

Wednesday, 2 July 2008

hibernate?? no no no..


Salam...!!

Wah..ada jugak yang datang menjengah blog ni kan...?? sorry la kawan2..
i'm not hibernating hehe...,but my biochemical, neurochemical and biophysical processes were toooo active..

meh nak update..

sejak balik dari Kamphaeng Saen, keje banyak siuttt...siang malam keje. ini pun curik2 menaip kat notepad dengan harapan esok boleh la post kat blog..

terkini di malaysia, harga petrol baik 40%. aku sedih btol dengan kenaikan nih, dulu isi 50 hengget penuh tangki minyak tapi sekarang separuh jek..takpe la..keperitan ni ditanggung bersama ye paklah...cheiiitt...semalam dan hari ni isu hangat, DSAI sekali lagi dituduh dengan tuduhan yang satu ketika dahulu menggegarkan Malaysia. ish ish tatau la nak cakap..pastu aku hari ni sibuk menghantar laporan kerja setengah tahun, untuk urusan kenaikan gred Q44, dengar citer saingan hebat, doa-doa la aku dapat..kengkawan tulun doa aku dikalangan yang berjaya yer....

duplicate germplasm nangka, cempedak, limau, nak wat collection spesies limau di seluruh semenanjung malaysia, nak kena g Cameron highland under project macroecology, bench work project pisang, xpdc kenyir, pelan induk genebank,buat report thailand,EGM PKKM,half year monitoring...hoho...ape lagi?? ape lagi?? hoho...tulun.. i need a break...brake!! brake!! hahaahaha

my Tom Yam Trip..




i attended GIPB Plant Pre-Breeding Training Course..the participants came from various countries..thailand (thats for sure..), malaysia, myanmar, vietnam, indonesia, china, turkey, iran, the philippines,fiji, papua new guinea, india, bangladesh..i was among the 20 participants funded by FAO to attend it..we were given with some allowance..which i spent on my shopppppppiiinnnngg...hihi..


nak cite panjang2, mmg panjang sebab ada 11 hari punya cerita, tapi meh aku bagi fakta2 penting..

1. orang thailand sangat bersih!
2. mereka juga rajin dan tidak lokek nak kongsi ilmu
3. mereka sangat sayang raja mereka
4. mereka juga berdisplin berdiri tegak mendengar lagu negara mereka bile lagu tu berkumandang. setiap hari lagu tu berkumandang kol 8pagi
5. musim buah oooo...puas makan fresh urian,rambutan, manggis,laici..
6. the course was great, i got all the basics and also the advance tools in plant breeding. the foward now is to implement it...go go maya!!
7. pLant breeding--my love at first sight..hihi..
8. i got the chance to get to know people from other countries in a short period of time..make new friends..build new network..
9. two weeks..at first, it was hard to hear us laughing, everyone was damn serious, but after a couple of days, laughter had became endemic..LOL!!
10. as we arrived there, myanmar and china was hit by these natural disasters (cyclone nargis, earthquake), to share our views and concerns..really made me remember one thing, eventhough we are different, but skin deep we are the same..sympathy and empathy will always be there..
11. everyday during the course, we have at least 4 hours of lectures..OMG..kebas otak..!
12. we visited the grand palace, fantabulous,beautiful..i really appreciate the landscape and the monuments..
13. one crazy guy, among us, asked me to marry him..hahah..gilo opo??
14. lastly, eventhough i was there for nearly two weeks, i could only memorized two siamese phrases.. "sawat dee kaaaa" + "khorb khun kaaaa"... =P


sekian untuk kali ni..tunggu la hapdet yg akan datang..bile ntah..hhehehehe

Saturday, 26 April 2008

teman..

salam,

posting ni saya tujukan untuk sahabat, Mohd Khalil Al-Haqq..
tiba2 dia muncul di sacrosanct..saya amatlah terkejut dan gembira dia masih ingat pada saya..

kawan saya ni, kami panggil dia Haqq. glamer budak ni..sebab dia unik la..jalan laju, jovial, artistic, pandai nyanyi..kami berjumpa semasa matrikulasi di kolej kurniawan tahun 2000.

dah 7 tahun++ zaman matrikulasi berlalu..kalo saya berjumpa kawan2 matriks, pasti ada yang bertanya "Haqq ape citer ye? sape tau?", "Die masuk uni/kolej mane eh?", "Ade orang kata Haqq masuk tentera..betul ke??"...masing2 tersenyum sendiri mengingati kenangan kat kolej dulu..and last year bile Haqq masuk tv, masuk Nokia contest tu gempar jugak la..kecoh seme kawan2, tak sangka ramai yang excited...hehe, btw, congrats Haqq, u guyz won a trip to Rome right? wah wah..best tu..

kite bukan pernah sembang sangat pun kan Haqq, tapi kolej tu bukan besar sangat kan..salu jumpa..satu pengalaman yang takleh lupa la ni..(dunno Haqq ni ingat ke tak...) tapi penah la one nite i was studying in a tutorial room, then dengar cermin bilik tu yg mengadap hostel lelaki ada orang baling batu..mula2 seram gaks..pastu dengar suara panggil.."maya..maya..maya.." kuat lak tu..hahaha..kelakar la..bile dijenguk Haqq punya keje..ilang seram, tapi dok gelak2 je..

lagi satu, mase dah abes matriks, masing2 sibuk ambil info kawan2, cam autograph pun ade..maklumla pasni masing2 akan berpisah.. saya pun amek gak, n i asked Haqq to write sumthing in my own 'autograph'..and he wrote "Sesungguhnya Mohd Khalil Al-Haqq pernah berkawan dengan Maya Ijau". pendek je..masa tu rasa cam pelik dan kelakar..ayat terpendek dalam buku tu..yela org lain tulih berjela2..

tapi kan Haqq, since 7 tahun dah berlalu, bile baca balik sentence tu, baru la jelas maknanya..
memang kite pernah berkawan..hihi..
nice to have u here, visiting my blog, this posting is for you..take care!

Wednesday, 23 April 2008

justify..hmmm...

“Doing it right the first time”

As a junior scientist, a good kick start is what I need to go far into genetic resource utilization especially in pre-breeding and genetic enhancement of tropical fruit species. I would be thankful if I could get my pre-breeding knowledge and skills strengthened by the end of this training and hopefully my lack of experience in pre-breeding will be lessen as I attend this course. With all the genetic materials we have in *AR**, my target is to maximize the utilization of these genetic materials as to broaden the genetic base of some crop species for future use.

This is only a part of it. My boss asked me to justify WHY should i go for a plant pre-breeding course in Thailand. To my suprise, i was selected to join it..alhamdulillah. And to my suprise my boss asked me to give him reasons, i was a bit bengang due to my exhaustion, i have drained my brain these few days running a database, so how can i give him a good justification..rasa cam nak jerit2..hahaha!! just to paste my flow of thoughts here, as a memoir of what i did and my "janji manis" la..hehehe..

Thursday, 17 April 2008

tenang..setenang tenangnya..

pagi tadi aku bangun dengan perasaan yang sungguh tenang.

syukur pada Allah, kerana masih memberi padaku nikmat ketenangan..Alhamdulillah
aku tiba-tiba terkenang perasaan semasa aku sekolah dulu, di Maahad Muhammadi..
setiap pagi kami akan beratur di luar kelas, 5 minit sebelum kelas bermula, kami (seluruh sekolah) akan berdoa beramai-ramai..meng'amin'kan doa rakan di bilik radio..jika keadaan huru-hara, bising sebelum berdoa, bila mulanya doa, keadaan akan menjadi senyap, sunyi, hening, yang kedengaran hanyalah suara sahabat yang berdoa yang bergema di segenap corong-corong pembesar suara di seluruh sekolah..yang berjalan akan berhenti..masa juga seakan-akan berhenti seketika untuk memberi tumpuan kepada doa pagi tu..huhu..bila terkenang-kenang camni..sayu plak..n rase bertuah kerana diberi peluang nak merasai suasana islamic camtu..mungkin di situlah keberkatan..ketenangan dan kecemerlangan sekolah maahad "besar" yang amat ku rindui sampai sekarang..sekolah aku bukan sekolah mewah, sederhana sahaja..maklumla bukan di bawah biayaan kerajaan..sekolah aku besar..pelajarnya lebih 3000 orang..mase tu la..huhu..ramai..i miss my school...!!!

aku juga terkenang nasyid pagi yang akan kami nyanyikan beramai-ramai semasa perhimpunan, sebenarnya ia adalah doa..aku carik nasyid pagi tu sampai sekarang aku tak jumpa..aku teringan nk berdoa pagi2 dgn doa tu..tapi belum ada rezeki nk jumpa..insyaAllah ada la tu..heheh..

tahun 2009 cukuplah 10 tahun aku tinggalkan zaman persekolahan..huhu..lama dah..aku nk cakap kat cni, maahad ni banyak mencorak peribadi aku menjadikan apa yang aku ada sekarang. kekuatan, ketulusan, kebijaksanaan etc..harapnya aku bertambah matang dan tabah menghadapi kehidupan yang penuh dugaan ni..

Thursday, 3 April 2008

Pasir lawan batu sape menang?

my conversation with my lil' bro..
same2 kite fikirkan..

maia~ijau: mlm ni nk join kitorg nk g umah paksu (kelas agama)?
fakafroya: lame tak kelas tuh??
fakafroya: coz i got alot of reading to do laa....
maia~ijau: wat reading?
fakafroya: tapi kalu habes cepat boreh laa...
maia~ijau: pekse ke?
fakafroya: tak...
fakafroya: tmrw got journal club
maia~ijau: start pas isya' abes kol 11++
maia~ijau: ooooo..
maia~ijau: kena present ke?
fakafroya: summore kene report to my boss...
fakafroya: takla
maia~ijau: ooo..
fakafroya: tapi kene bace paper org yg present tmrw....
maia~ijau: len kali baca awal skit..
maia~ijau: bleh la gi..
maia~ijau: adjust la..
maia~ijau: tak semestinya esok nye keje rini baru prepare kan..
maia~ijau: hehehe
fakafroya: been quite bz wif labwork
fakafroya: balik umah tros tido
fakafroya: tak sempat nak bace
fakafroya: i know sume nih alasan....
maia~ijau: hahahaha...
maia~ijau: yela..
maia~ijau: we will keep on asking..
maia~ijau: ummi perhati awak tau
maia~ijau: die tau awal x join ikut abg..die query ritu..
fakafroya: tau...
maia~ijau: tau..
maia~ijau: tau takpe.
maia~ijau: ni akak dapat mase g kelas bile ntah..it made me think la..
maia~ijau: kisahnye, org suke merungut takde mase bla bla..padahal mase dari dulu sampai skrg same je 24 jam..
maia~ijau: then one day a student ask his teacher, why it always like that..
maia~ijau: jwpn nye..
maia~ijau: cuba kite amek satu bekas...isi pasir...sampai penuh..
maia~ijau: pastu ambil beberapa batu cuba masukkan dlm bekas tu..
maia~ijau: takleh masuk la kan..sure la bcz da penuh dgn pasir..
maia~ijau: then try satu lagi cara..
maia~ijau: masuk batu dulu..sampai penuh
maia~ijau: pastu masukkan pasir..bole masuk ke tak?
maia~ijau: boleeee....
maia~ijau: sbb pasir bole menyelit2 di celah2 batu..
maia~ijau: cam tu jugak hidup ni..
maia~ijau: pasir=benda tak penting dlm hidup..tapi benda2 ni byk..
maia~ijau: batu=benda penting
maia~ijau: bekas=mase=24jam
maia~ijau: kalo kite prioritize benda2 penting..then yg kurang penting akan masuk dicelah2nya..
maia~ijau: but if yg tak penting dah jadi priority, jwbnya yg penting takle la masuk..
maia~ijau: fikir2kan..
maia~ijau: hehe..sekian terima kasih..
maia~ijau: kdg2 kite lupe..rase seme penting..
fakafroya: makes really good sense...
maia~ijau: so kena sit down pk balik mane penting n mane yg kurang penting..
fakafroya: ok

Monday, 18 February 2008

gunting ini...

,
Gunting ini bukan sebarang gunting
gunting inilah gunting pertama ku kenali
gunting yang ku kenal sejak kecil
lame btul gunting ni bertahan
sejak aku kenal dunia sampai usia aku da 25
lame gunting ni berkhidmat untuk keluarga aku.
hari ni aku balik umah jumpa gunting ni dah patah
patah? patah? patah?
macam tak percaya..
li kulli shay'in ajal..
huhuhu..
selamat tinggal gunting...


p/s: tak sangka aku akan sedih mengenangkan gunting nan sepasang..huhuhu....

Assyura oh Assyura

jam 3.00 pagi..
baru bangun tido setelah pengsan lepas maghrib tadi.kepenatan sejak semalam..tapi ku gagahkan jua..

sejak semalam, me my frens..literally SR family, had a gotong royong..
we prepared 4 kawahs of bubur assyura for about 150 families among us.
it was very enjoying but exhausting..hehe..mestila kan..mase ni bole kumpul ramai2.. berkenal-kenalan antara yang lama dan yang baru..
pagi tadi, aku selisih dengan Star dan Hakim..(kuda la..) gerun datang kembali..teringat insiden jatuh kuda dua bulan lalu..
tanpa pk panjang, aku terus naik, dan pusing dua tiga round..gigil siut...

tapi sebenarnya...

aku lupe satu perkara..
mak aku tak kasik aku naik kuda..
cane aku lupe terus larangan mak aku?cane?cane?

they are 2 months old..


anak-anak kecil ini bukan anakku..hahaha..
tapi anak angkat,timang, cium, gomol..
Sakinah yang tersengih dalam tidur & Balqis yang manja..

Monday, 4 February 2008

An Inconvenient Truth

this has nothing to do with the Film i mentioned in my previous posting.
rite now, i'm kind of bengang & a bit kecik hati.

everybody have their own bad moments.
but that doesn't mean that u can simply lenjan the other party as if he/she just stabbed your back.come on la..this is not the first time. we are all adults. and i even said it to your face (literally..with 100% good attention..and 0% attempt to be cynical..)

penah dengar ungkapan..."jangan disimbah minyak pada api yang marak"?
the way u took it was like u sendiri yg menyimbah minyak pada badan sendiri yg memang dah terbakar..ape ni..?? control la..kalau nak ikutkan geram, ramai je yang akan offer diri tolong tonggang minyak gas kasik rentung, hehehe..but we choose not to...

jangan sampai hilang kawan.

so..
what should i do, if i have to face and deal with an inconvenient truth about myself..me..ana..aku? should i snap..?? I'll try my best not to..and bear in mind that it is a stupid thing to do..and I'll regret it later.

don't expect people to know you inside out.
bcoz sumtime u YOURSELF don't even know that much.

to snap is stupid, but doing stupid things when & while u snapped is even worst.

Say no evil, see no evil.
thank you!

...kemarahan ini ditujukan kepada kucing di rumah...

Friday, 1 February 2008

60:40 ratio (rational:emotional)

salam alaik..
pagi tadi saya dapat email. surat rasional..saya nk panggil camtu..sebab surat ni best..kerana dia manusia biasa..begitu juga kite..

Kepada Yang Terhormat.........

Calon isteri saya, calon ibu anak-anak saya, calon menantu Ibu saya dan calon kakak buat adik-adik saya

Assalamu'alaikum Wr Wb

Mohon maaf kalau anda tidak berkenan. Tapi saya mohon bacalah surat ini hingga akhir. Baru kemudian silakan dibuang atau dibakar, tapi saya mohon, bacalah dulu sampai selesai.

Saya, yang bernama ............ ... menginginkan anda ............ ... untuk menjadi isteri saya. Saya bukan siapa-siapa. Saya hanya manusia biasa.

Buat masa ini saya mempunyai pekerjaan. Tetapi saya tidak tahu apakah kemudiannya saya akan tetap bekerja. Tapi yang pasti saya akan berusaha mendapatkan rezeki untuk mencukupi keperluan isteri dan anak-anakku kelak. Saya memang masih menyewa rumah. Dan saya tidak tahu apakah kemudiannya akan terus menyewa selamannya. Yang pasti, saya akan tetap berusaha agar isteri dan anak-anak saya tidak kepanasan dan tidak
kehujanan.

Saya hanyalah manusia biasa, yang punya banyak kelemahan dan beberapa kelebihan. Saya menginginkan anda untuk mendampingi saya. Untuk
menutupi kelemahan saya dan mengendalikan kelebihan saya. Saya
hanya manusia biasa. Cinta saya juga biasa saja.

Oleh kerana itu. Saya menginginkan anda supaya membantu saya memupuk dan merawat cinta ini, agar menjadi luar biasa. Saya tidak tahu apakah kita nanti dapat bersama-sama sampai mati. Kerana saya tidak tahu suratan jodoh saya. Yang pasti saya akan berusaha sekuat tenaga menjadi suami dan ayah yang baik.

Kenapa saya memilih anda? Sampai saat ini saya tidak tahu kenapa saya
memilih anda. Saya sudah sholat istiqarah berkali-kali, dan saya
semakin mantap memilih anda.

Yang saya tahu, Saya memilih anda kerana Allah. Dan yang pasti, saya
menikah untuk menyempurnakan agama saya, juga sunnah Rasulullah. Saya tidak berani menjanjikan apa-apa, saya hanya berusaha sekuat mungkin menjadi lebih baik dari sekarang ini.

Saya memohon anda sholat istiqarah dulu sebelum memberi jawaban pada saya. Saya beri masa minima 1 minggu, maksima 1 bulan. Semoga Allah redho dengan jalan yang kita tempuh ini. Amin

Wassalamu'alaikum Wr Wb

Saya memandang surat itu lama. Berkali-kali saya membacanya. Baru kali ini saya membaca surat 'lamaran' yang begitu indah.

Sederhana, jujur dan realistik. Tanpa janji-janji yang melambung dan
kata yang berbunga-bunga. Surat cinta biasa.

Saya menatap sahabat disamping saya. Dia menatap saya dengan senyum tertahan.

"Kenapa kamu memilih dia......?"
"Kerana dia manusia biasa....... " Dia menjawab mantap.
"Dia sedar bahawa dia manusia biasa. Dia masih punya Allah yang
mengatur hidupnya.Yang aku tahu dia akan selalu berusaha tapi dia
tidak menjanjikan apa-apa. Soalnya dia tidak tahu, apa yang akan
terjadi pada kami kemudian hari. Entah kenapa, justeru itu
memberikan kesenangan tersendiri buat aku."
ehehe..indah banget deh..
teringat kenangan lalu..
kadang2 kan bile dengar lagu2 jiwang contohnya.."terpancar cinta di matanya.." cam rase tak logik, tak cayer...tapi bile da penah nampak sendiri..hehe..ooo..wujud rupenye..bile die terima kite seadanya, tahu kekurangan kite tapi still terima kite..huhu..terima kita kerana cantiknya hati kite..bernasnya fikiran kita..

eh..lebey2 plak..tapi btul..walaupun cinta itu da tiada..i will always appreciate the way he appreciates me...insyaAllah. Semoga dia bertemu dengan yang secocok dengannya, serta dikurniakan Allah jalan yang lurus..wassalam...

Wednesday, 30 January 2008

Bumi ini sudah tua..

mase kecik dulu, aku selalu disajikan dengan pelbagai cerita.
teringat bile diceritakan bahawa bumi ini tuanya seperti si tua bongkok..
macam tak percaya..sampai sekarang tak dapat lihat logiknya sebab bila dilihat sekeliling, semua cam OK je kan..

sampaila suatu hari, aku disajikan dengan satu cerita.. "An Inconvenient Truth" by Al Gore. kalau sesiapa masih ingat Al Gore ni, die penah bertanding nak jadi President Amerika, tapi G.Bush yang menang..

rupenya Al Gore ni seorang environmentalist. kesedaran yang diberikan oleh Prof. semasa die di Universiti. dokumentari satu jam tu, betul2 memberi tamparan hebat..fakta yang diberi terlalu banyak..dan semuanya ade bukti saintifik..semua hipotesis telah dibuktikan oleh bumi kesayangan kita...sedih..

kalau nak ditulis di sini dalam satu posting, huisshh berjela-jela panjangnye.
jadi aku petik satu je dulu ye..

ICE AGE. ape yang korang tahu pasal ni? aku tahu cartoon tu jek..yg ade tupai dok kejo die nye buah kacang..ade mammoth..ape ntah lagi binatang primitif yang da pupus. Ice age make sense pada aku, sebagai zaman sejuk beku sebelum adanya dunia yang hijau sekarang. tapi tahukan kawan2 semua bahawa dunia ciptaan Allah ini telah mengalami lebih dari satu Ice Age?? ice age yang terbaru (tak la baru pun..terkini la kot..) adalah yang ke-6!! bagaimana semua ini dibuktikan? melalui Carbon Isotope yang terperangkap dalam pembentukan Ice. ini semua dah dibuktikan.
dan yang lebih menyedihkan ialah suhu zaman ini yang makin meningkat telah melebihi suhu yang induce pembentukan Ice Age yang seterusnya. It is complicated but it make sense..damn it..! perasaan aku berbaur takut, sedih, marah, risau..

benarlah bumi ini sudah tua..kiamat juga sudah dekat..
benarlah kata Allah bahawa tangan-tangan manusia bisa memusnahkan dunia..btul..tangan ku juga agaknya..dan tangan kawan2 semua..huhu..

Telah nampak kerosakan di darat dan di laut disebabkan karena perbuatan tangan manusia, supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian dari (akibat) perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar). [ar-Rum 30:41]

jadi apa signifikannya fakta ini..?? ia berkaitan dengan masalah pemanasan global/global warming sekarang ni..cuaca dah tak menentu. di saat aku menulis ni, China sedang mengalami kesejukan yang amat sangat..semua beku..terlalu beku..

kalau ada kesempatan, carilah dokumentari ni.. An Inconvenient Truth.
atau klik kat "Loving Earth" kat sebelah ni..

ade mase nanti aku citer lagi..

ready to change?

extracted from the documentary.. "an inconvenient truth"

are u ready to change the way you live? the climate crisis can be solved. here's how to start. go to www.climatecrisis.net.you can reduce your carbon emissions. in fact u can reduce it to zero.
  • buy energy efficient appliances and light bulbs.
  • change your thermostat and use clock thermostat to reduce energy for heating and cooling.
  • weatherize your house, increase insulation.
  • get an energy audit.
  • recycle.
  • if u can, buy a hybrid car. when u can, walk or ride a bicycle. when u can, use light rail and mass train.
  • tell your parents not to ruin the world you will live in. if you are a parent, join with your children to save the world they live in.
  • switch to renewable source of energy call power company to see if they offer green energy. of they don't ask them why not.
  • vote for leaders who pledge to solve thus crisis.
  • write to congress. if they don't listen, run for congress..hihi..
  • plant trees. lot's of treesssss..
  • speak up in your community
  • call radio shows and write to newspapers.
  • insist on freezing the carbon emissions.
  • join international efforts to stop global warming.
  • reduce independence on foreign oil. help farmers grow alcohol fuels.
  • raise fuel economy standards, require lower emissions from automobiles.
  • if u believe in prayer, pray that people will find strength to change
  • encourage everyone u know to see this movie (documentary).
  • learn as much as u can about climate crisis. then put your knowledge into action.
that's what i'm doing now..putting in into action.. =)

Monday, 21 January 2008

hak muslim terhadap muslim

salam..selamat pagi dunia.
baru pulang menunaikan hak ke-6.benar bagai dikata..sayu dan insaf bile melihat sekujur tubuh tidak lagi bernafas..akan tiba masa, kita juga akan kembali kepadaNya.huhuhuuhu...mari muhasabah diri dengan perkara-perkara mudah. artikel dipetik dari Soleh.Net.
==========================================================
Orang yang beragama Islam itu kita panggil dia muslim. Tak kira siapa, mak bapak ker, sedara mara ker, kawan-kawan ker, tak kenal langsung ker, asal dia beragama Islam, maknanya dia tu muslim, dan kita wajib menunaikan 6 hak ke atasnya.
Hak seorang muslim terhadap seorang muslim yang lain itu ada 6 perkara.
1. Apabila kamu menjumpainya, maka hendaklah kamu memberi salam kepadanya.
2. Apabila dia menjemput kamu, hendaklah kamu memperkenankan jemputannya.
3. Apabila dia meminta kamu memberi nasihat, hendaklah kamu menasihatinya.
4. Apabila dia bersin lalu dia mengucap Alhamdulillah, hendaklah kamu berdoa kepadanya (dengan ucapan Yarhamkallah).
5. Apabila dia sakit, hendaklah kamu lawatinya.
6. Dan apabila dia mati, hendaklah kamu iringi jenazahnya

Hadis Riwayat Muslim.

Namun begitu, muslim yang tulen dan asli, yang benar-benar muslim ialah seorang yang benar-benar menjaga dirinya sendiri, anak-anak, dan masyarakat. Sikap ini perlu kita tanamkan kepada diri sendiri agar kita menjadi seorang muslim sejati. Jangan sibuk jaga tepi kain orang lain, kain sendiri yang terlondeh. Kita yang jaga kita sendiri.Jadi untuk menjaga diri sendiri, amalkanlah 6 hak muslim sesama muslim ini dengan sebenar-benarnya.

Yang pertama bila berjumpa dengan muslim lain. Beri salam dengan perkataan ‘Assalamualaikum’, bukan bersalaman sambil selawat, seperti yang biasa diamalkan oleh masyarakat kita hari ini.
Sibuk sungguh nak berselawat, perkataan salamnya entah ke mana. Padahal perkataan salam itulah yang akan mendoakan kesejahteraan muslim yang kita salam itu.

Yang kedua, jemputan. Masyarakat kita sekarang selalu berat sebelah. Yang mana orang kenamaan, itu lebih diutamakan. Yang mana makanan lebih sedap, yang tu dia pergi.
Sebenarnya, dalam menghadiri jemputan, kita kena pergi semua sekali. Namun, bila terjadinya tak cukup masa dek kerana banyak sangat jemputan, perkiraan yang patut diamalkan adalah jarak dari rumah anda.
Ambil kira yang terdekat dahulu kemudian barulah diambil kira yang jauh, sama ada sempat atau tidak. Sekiranya dikira tak sempat, maklumkan awal-awal tentang keadaan tersebut.

Yang ketiga, bila diminta beri nasihat. Jangan sibuk nak larikan diri, tak reti, tak pandai, tak biasa, dan macam-macam alasan lagi. Cuba bagi juga nasihat kepadanya, tidak kira secetek mana pun ilmu kita di dada.

Yang keempat tentang bersin. Apabila orang yang bersin kata Alhamdulillah, tolonglah doakan kepadanya dengan ucapan Yarhamkallah. Jangan buat tak reti jer. Yang bersin pun satu, sikit-sikit ‘Excuse me’, ‘Maaf’ dan sebagainya.
Katakan Alhamdulillah, jangan berat sangat mulut tu nak sebut nama Allah. Baru bersih hati, baru murah rezeki, baru Tuhan sayang.

Yang kelima tentang ziarahi si muslim ketika dia sakit. Cari masa yang sesuai untuk melawatnya. Masa yang terbaik sebenarnya adalah sewaktu hampir masuk waktu solat. Tapi ramai antara kita yang pergi selepas solat, kononnya tak nak kacau si sakit.Sedangkan bila kita hadir waktu solat, kita boleh bantu dia menunaikan solat. Kemudian, selalukanlah melawat si sakit. Bukan sekadar sekali sahaja. Biasanya kita ni berebut-rebut nak jadi orang pertama yang ziarah si sakit.
Pastu sibuk tanya orang lain, “Engkau dah ziarah ker belum si sakit tu? Aku dah pergi semalam.” Seolah-olah tidak perlu lagi pergi. Mungkin kalau si sakit tu mati baru dia nak datang balik. Tu pun kalau datang.

Yang terakhir pasal jenazah. Haa yang ni lah masa yang sangat menghibakan, masa di mana kita lebih mudah untuk mengukur diri, muhasabah diri. Masa ni lah kita boleh nilai di manakah kita. Dah cukup amalan ke belum. Umur dah meningkat, amalan meningkat ke tidak.Jadi janganlah ambil remeh perkara ke enam ini, iringi jenazah bagi lelaki. Biarlah seratus kali pun, kalau ada peluang, jangan lepaskan. Gunakan sebaik mungkin. Ini merupakan salah satu cara untuk kita insaf di atas perkara-perkara mazmumah yang kita lakukan yang mungkin kita lupa, lagha, lalai, dan sebagainya.

Marilah sama-sama kita amalkan hak kita terhadap sesama muslim pada tahun 1429H ini. Yang belum mula, boleh cuba. Yang dah buat, boleh perbaiki. Tiada yang sempurna selain Allah.
Sekian, wallahu a’lam.

Monday, 14 January 2008

anak muda yang marah...

ini surat aku nak hantar kat satu surau..sebab aku bengang.
ada pakcik nasihatkan aku jangan hantar surat ni sbb..kesan buruknya lebih dari kesan baiknya.
dengan itu aku post surat kat cni untuk puaskan hati aku yang marah dengan kejahilan dan kedegilan berpanjangan sesetengah orang...hhmmmm....
------------------------------------------------------------------------
Pengerusi Jawatankuasa Surau

Assalamualaikum wbt.

Tuan,

Surat ini ditulis untuk meluahkan rasa tidak puas hati saya terhadap tingkah laku salah seorang AJK surau ini yang telah menceroboh privasi kami (muslimat) di surau tersebut. AJK tersebut telah memperkenalan diri sebagai En. S.

Pada 13 Januari 2008, saya bersama tiga saudara perempuan serta saudara lelaki saya solat Asar di surau ini dan pada waktu yang menunggu masuk waktu maghrib. Dalam masa kami menunggu ini, kami didatangi salah seorang AJK surau ini menegur abang saya yang sedang bercakap dengan kami. Walaupun sudah dimaklumkan bahawa kami berempat sedang berada di bahagian muslimat, AJK ini tetap memasuki bahagian muslimat tanpa meminta izin atau memaklumkan kami. Kami amat terkilan dan kesal dengan tindakan AJK ini kerana memasuki bahagian muslimat tanpa izin dan tidak menghormati kami yang tidak menutup aurat ketika itu.

Telah berlaku sedikit pertelingkahan kerana kami amat marah dengan tindakan beliau. Beliau langsung tidak meminta maaf atas tindakan tersebut, malahan memberi alasan sudah menjadi tugas beliau adalah untuk membuka pintu. Kami tidak berpuas hati dan meminta beliau memohon maaf kepada kami atas tindakan gelojoh beliau.

Saya amat berharap tuan dapat mengambil perhatian terhadap sikap AJK surau ini dan saya menuntut supaya beliau meminta maaf atas tindakan tersebut. Saya juga berharap agar organisasi surau ini akan lebih menghormati dan menitikberat soal aurat muslimat dan bukan ’main redah dan belasah’ sahaja. Pintu bahagian muslimat adalah lebih baik ditutup daripada dibuka atau dinaikkan tanda ’untuk laluan muslimat sahaja’ supaya aurat muslimat akan terlindung jika ada yang melalui pintu muslimat.

Saya amat berharap perkara seperti ini tidak akan berulang di masa hadapan. Kerjasama dan perhatian tuan amat saya hargai.

Sekian, terima kasih.

Yang benar,
Maya Ijau