Pages

Tuesday, 22 May 2007

MAYniac

Bulan 5 2007 ni agak mencabar rohani jasmani btol la..

GAJI
Haa…alhamdulillah gaji naik 15%. Senyum la semua orang..jgn harga barang naik udah le..

Nasi lemak
Tgh makan nasi lemak ni..dapat mase punch card..ade akak tu bagi..hehe rezeki

RAPD
Bulan ni, budak praktikal berkeliaran kat MARDI. Jenuh gak nak handle 7 orang..Tapi ade bebudak ni meriah skit la lab ni..ade assistant..heheheMAsalahnya ialah problem aku ialah experiment RAPD yg aku buat blom ade result, kat mane lagi la yg salah, aku pun tak tahu..takpe..dont give up..geram~

Kickboxing
Pada bulan ini aku terpaksa menyerah kalah terhadap kickboxing yg agak menggugat prinsip muamalah aku..

Duit
Bulan ni la paling kopak/kering selama beberapa tahun bekerja..adeh..

Mother’s day
Aku nangis dalam bilik air..ehehe..
Kisah bermula dengan aku yg stress pasal kete yg tayarnye dah botak, brek bunyi la..seme nak kena tukar/servis..budget mmg burst la kan..tetiba my mum dengan kuasa yg ada telah mencadangkan my uncle pinjam my cute car with tayar depan yg botak nak bawak balik kampong..bengang la beb..maksudnya seme problem kena diselesaikan b4 my uncle sampai..orang baru nak survey harga tayar..saiz tayar..ishh..

p/s: my uncle from johor. Nak travel balik perak, jauh mak aaiiiihhh..so, dia fly to KL, then naik kete balik perak..

Maka, maya yg tak pandai berlakon ini tidak berjaya meng’cover’ ketidakpuasan hatinya terhadap emaknye. Maka maya yg rasa bersalah telah cobe meminta maaf pada emaknya kerana telah membuat perangai...bukan dapat forgiveness tp my mum got angry..hambur aku dgn perkataan yg aku takleh nak terima bcoz I was there seeking for forgiveness…. dah la tak bagi aku peluang nak explain nape aku “meragam” camtu..so aku masuk bilik air..sob sob sob huwaaaa..!!Mak aku kate aku berkira..mmg la aku agak keberatan nak serah kete kat orang..kalo aku ikut sekali takpe la..sayang kete..pastu takut jadi pape aku yg takde duit ni gak la kena layan kete tu..huuuhu jenuh la nak melawan kata hati yg mcm tanak bagi kete tu..setan byk le katakan..amek mase gak aku nak positifkan diri..ingat.. “sekarang kite tolong orang, in future kite susah insyaAllah tuhan permudahkan, tolong kite..” kate2 ni aku guna nak pujuk diri aku yg degil dan kedekut nie..huhuhu

Engine Oil vs Water
Setelah kete pulang ke rumah, lima hari terpisah..kuat gak die keje..lebey 1000 km. so aku nak buat baik la kat kete sendiri… Plus..kerana terlalu bersemangat nak menyelesaikan masalah engine stutter yg perpunca dari kesumbatan throttle valve. Nak carik throttle valve, tetiba teringat nak boh air radiator, maka telah ku tuang air dalam chamber engine oil.seme pasal distracted by the throttle valve (alas an..hikhikhik!!) adeh sekali lagi..duit lagi..Stupid act selama 15 saat ini bakal menghabiskan gaji aku sebanyak RM 200+++++

p/s: Surf savoc.net. website savvy owner kongsi masalah n penyelesaian plus buat aktiviti berfaedah..hehehe agaknye tuhan bayar cash, sbb aku buat perangai kat mak aku..sorry ummi, I luv you..

Langsir
Tetiba aku jadik penjahit langsir yg berjaya…haaha..fendy n dayang merupakan pelanggan yg berjaya juga..haha..bengong dah nie

Ape lagi??Ntah le..ade beberapa hari lagi sebelum menjelang JUN..hopefully semua berjalan lancar..ameeennn

Friday, 4 May 2007

BLUE-berry-CHEESE-cake



amacam? nampak sedap kan..kehkehkeh..perasan...
well, today we had a jamuan persaraan for Dr. Salma Idris..
n i have this intention to make people crazy about cheesecake..(hehe)
it had been long since the last time i make this cake..nearly a year or more..
i made this especially for Dr.Salma..i admire her so much..
her achievements, passion in her work, lookin' at her i always say to myself, "if she can do it , i surely can do just like her, or maybe better..it's just a matter of time, learn..then you'll succeed.."
and more, i like her ketegasan..firmness...tapi perfectionist tu tamau..as Dr. Shukor said, she's a bit fussy..but who cares...she's damn good in her work..
nak boh gambar Dr. Salma Idris takde plak..so gambar cheesecake je la..hahaha...
ade org tanye resepi cheesecake tadi..meh nak share..senang je..
500g philedelphia cheese
3/4 cup of castor sugar
1/2 cup of whipped cream
3 teaspoon of soy gelatin in 1/2 cup of hot water
10-15 pcs of biscuits
1/2 cup of melted butter
blueberry topping as needed
1st, hancurkan itu biskut kasar2 je, jgn hancur sangat, nanti terlalu padat, tuang melted butter..kacau sampai sebati..tuang dalam loyang..tekan2 sampai rata..biskut ni BASE cheesecake nie..then masukkan dalam freezer untuk dikeraskan..
2nd, pukul itu cheese sampai lembut (cam pukul butter mase buat kek) then masuk gula, whipped cream, gelatin..puttaaaaarrrr lagi sampai sebati..tuang dalam loyang..bekukan dalam fridge..1-2 jam..buboh topping sesuka hati dan sesedap rasa..haha..dan jemputla menjamu selera..sila-sila..
itu sahaja..selamat mencuba!!

Thursday, 3 May 2007

Kurniawan...

14 Februari 2000
tarikh aku daftar masuk matrikulasi kat Kolej Kurniawan..Cheras..
pejam celik pejam celik dah TUJUH tahun!!!

haa..selasa lepas aku jalan2 area tu n make an effort untuk melihat kolej yg telah lama ditinggalkan..huhuhu..sungguh menyedihkan..pupus dah kolej ni...

dulu punya la meriah..

padang bola nye luas, kat ctu la kena kawat ramai..men bola, badminton, etc n teringat cane budak hayat kawat..sore pompuan je banyak..sbb pompuan majoriti budak hayat..kelakar btol..

bangunan akademik dah jadi cam umah hantu..cat kelabu still ok..tapi sebelah belakang tu cermin seme dah takde..rasenye tu area makmal..haaa...seme nye masih segar dalam ingat..
actually kolej tu not bad la untuk jumlah pelajar yg tak ramai mane..

asrama..blok asrama pempuan..kind of umah kedai la..dorm 1/1 yang best tu kat tepi sekali..kitorang jadik kaki sekodeng malam..bawah tu ade tempat santai la..ade la tv sebijik, couch yg dah nak lunyai..reception tv tak seberapa sbb dok celah2 bukit..hehe..
sekarang tempat tu dah jadi bengkel kereta..hahahah!!!

food court..teringat lagi bedmate aku mengigau "food court..food court.."
food court yg best..tak le best mane pon, cuma kitorg baik dgn pakcik yg jual makanan kat ctu, so, selalu dpt discount..ape la kaba pakcik tu..ermm..food court dah jadi pusat komuniti masyarakat melayu/islam kat ctu.. bentuk same, tapi ade budak2 men badminton kat ctu, ade jual2an la rasenye..

segala2nya dah berubah..
rase cam nak pusing balik ke belakang..mengingatkan bestnye era "matrikulasi" dulu...
best sangat sampai result pekse jadi mangsa..haa...sape suruh... (^_^)

tu je la yg nak dikongsi..kalo la aku bawak kamera mase tu..

trying to write..

ok ok..

i'm broke..


nape ntah semenjak dua menjak ni tak berduit..haha..sabo je la. bile la gaji nak naik nie.. hishhhhhh...tensen..

boringla..tatau nak tulih ape..tapi sekarang dalam krisis $$$..duit banyak abes kat transport je.. nak nyewa area serdang-bangi serba salah pulak nak tinggalkan emak..huhuu..konflik btol..kalo cornflakes tu sedap la gak makan..sape la nak tolong2 die..adeeehhhh..cane nak atasi masalah ini..

tol : RM6.40x24 hari.. = RM 153.60
minyak: RM55x4 minggu = RM 220
installment kete: RM 470

total= RM843.60

adeh..banyak tu..gugur rambut den..hehehe
blom campur belanja makan-pakai-sepanjang bulan..

erm..cane nie..
gaji tak naik kah???

-----bingung----------