Pages

Friday, 20 October 2006

EID mubarak everybody!!

kepada sesiapa yang membaca blog ini, saya Maya Ijau ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua.
  • berhati-hatilah di jalan raya. biar lambat asal selamat sampai n selamat dari saman ekor..ingat OPs Sikap..boleh habiskan duit bonus anda jika anda tidak berhati2..
  • rajin2 la bersedekah..yang dah keje jangan lupa bagi $$ raya..termasuk maya..
  • makan biar berpada-pada nanti tak muat plak baju raya..hihi..
  • jangan lupa pose 6 hari syawal..
  • ramadhan masih berbaki..jangan lupa nak memanfaatkannya..

ok. that's all for now..take care everybody!!!

Wednesday, 18 October 2006

puasa..

puasa: menahan diri dan nafsu..erm..nafsu ni ade macam2 jenis..
tapi selalu je tinggal lapar dan dahaga.. itulah kata Nabi..

2 hari lepas mase aku dok tengok Buletin Utama, ade la satu slot Dr. Fadzilah Kamsah.. kata die "kalo dah tak tutup aurat, memang tak dapat ape-ape melainkan lapar dan dahaga.." aku ketawa masa tu sebab teringatkan orang yangbaca berita tu pun tak pakai tudung..sebijik kena kat die la.. betul jugak tu..sebab pose tu bukan setakat tak makan n minum, tapi mesti solat, tutup aurat..dan lain2 lagi..

semalam, aku ifthar dengan rozaina, kat subang parade..ade la dua budak pempuan yang sangat la mendedahkan aurat..singkat lagi ketat..aku bersangka baik, ingat depa non-muslim.. so, kitorang dok sembang2 la sambil tunggu waktu berbuka..haha..mase nie budak dua orang nie pun berbuka same..maka terngiang2 kata2 Dr. Fadzilah Kamsah sekali lagi..

i bet that they didnt pray too..huhu..

so, tinggallah lapar dan dahaga..maybe pada diorang kena pose supaya boleh la beraya kot..
ape nak jadi...?? astaghfirullah..

portable hammock

erm..rajin plak aku wat posting hari nie..

nak tolong my bro..die jual portable hammock..sesuai untuk mereka yang suka berkelah..camping..memancing..letak kat bawah pokok mangga tepi umah pun boleh..depan tv boleh..dan paling sesuai digunakan semasa menunggu durian luruh kat dusun, jangan lupa pakai helmet..haha.. tengok tau..harga boleh nego..


just click the link and check these items out...
http://list.lelong.com.my/Auc/List/List.asp?DA=A&TheKeyword=behawitz&CategoryID

List in new seven wonders

baca kat yahoo.com.

Only one of the ancient wonders of the world still survives -- now history lovers are being invited to choose a new list of seven.
Among 21 locations shortlisted for the worldwide vote is Stonehenge, the only British landmark selected.
The 5,000-year-old stones on Salisbury Plain, Wiltshire, will be up against sites including the Acropolis in Athens; the Statue of Liberty in New York; and the last remaining original wonder, the Pyramids of Giza in Cairo.
An original list of nearly 200 sites nominated by the public was narrowed to 21 by the organizers and experts, including the former director general of Unesco Professor Federico Mayor.
The vote is organized by a non-profit Swiss foundation called New7Wonders which specializes in the preservation, restoration and promotion of monuments, and the results will be announced on July 7, 2007, in Lisbon.
About 20 million votes have already been lodged, including many from India, for the Taj Mahal; China, for the Great Wall and from Peru for Machu Picchu, the fortress city of the Incas.
The other original seven wonders of the ancient world were the Hanging Gardens of Babylon; the Statue of Zeus at Olympia; the Temple of Artemis at Ephesus; the Mausoleum at Halicarnassus; the Colossus of Rhodes and the Lighthouse of Alexandria.
Tia Viering, spokeswoman for New7Wonders, said: "Apart from the Pyramids, the seven ancient wonders of the world no longer exist."
The only criteria for the new list is that the landmarks were built or discovered before 2000.
"People of England, it is now your turn to be heard," added Viering. Support Stonehenge to become one of the New Seven Wonders of the World."
Votes can be made online, at www.new7wonders.com.

The 21 finalists for the New Seven Wonders of the World, alphabetically:
1 Acropolis, Athens, Greece
2 Alhambra, Granada, Spain
3 Angkor Wat temple, Cambodia
4 Chichen Itza Aztec site, Yucatan, Mexico
5 Christ the Redeemer, Rio de Janeiro, Brazil
6 Colosseum, Rome
7 Easter Island Statues, Chile
8 Eiffel Tower, Paris
9 Great Wall, China
10 Hagia Sophia church, Istanbul, Turkey
11 Kyomizu Temple, Kyoto, Japan
12 Kremlin/St.Basil's, Moscow
13 Machu Picchu, Peru
14 Neuschwanstein Castle, Fussen, Germany
15 Petra ancient city, Jordan
16 Pyramids of Giza, Egypt
17 Statue of Liberty, New York
18 Stonehenge, Amesbury, United Kingdom
19 Sydney Opera House, Australia
20 Taj Mahal, Agra, India
21 Timbuktu city, Mali

Tuesday, 17 October 2006

baju raya oohhh baju raya..

visi: menjahit sepasang baju kurung untuk ummi, maya, murni, mawar
misi: jahit menjahit mesti siap sebelum hari raya..haha!!
milestone: amek cuti start ari kames..dan menjahit lah dengan berjayanya..
target output: memakai baju raya pada hari raya pertama
KPI: baju yang dipakai tidak sendat..dan cantik..hihi..

okay..semoga aku berjaya..
adeh, jari dah luka nie..sape soh simpan jarom dlm beg..

Friday, 13 October 2006

where is the passion..

when u need it the most..???

hehe...aku kena siapkan extended abstract untuk conference tapi aku takde mood..
where is the passion when i needed the most?? erm..

well..aku just nak menulis sedikit..(sikit ke??) pasal minggu ni..ade macam2 kejutan, kegembiraan, kepuasan yang tersendiri..
semuanye buat aku berfikir..yang mane patut jadi priority..
haha..sesape yg baca entry ni mesti pening..
takpe..

last weekends..aku dapat buke pose dgn member baik campus my beloved Ijan n my un-huggable Azhari..hahaha..jangan marah boss...seronot la dapat jupe diorang..puas dapat kongsi cerita, problem..buat lawak..macam2 la..semalam buka pose dengan licha, dee, tim..my choo-choo train kat fakulti..pastu ujung minggu ni plak alumni sekolah wat ifthar kat sekolah..huhu..boleh la menjejak memory lane..jupe balik cikgu2 yg dah denda aku dulu..huhu~
tatau kenapa..tapi aku rasa seronot..sebab kawan2 aku baik2 belaka..

http://hira.lifelogger.com/albums/7970/slideshow/simple/

aku terfikir akan seseorang yg seakan2 tiada kawan..dengan kata lain mane pegi kawan2 die sepanjang die membesar nie?? huhu..

tadi aku bersembang la dengan kawan aku sorang nie..kongsi macam- maaaacamm cerita.. tahu macam-macaam ragam manusia especially ragam insan2 di sekeliling aku sekarang..haha!! tak sangka macam orang macam ragam..itulah manusia ciptaan tuhan..
oit..kitorang bukan mengumpat ek bulan pose ni..biasa la girl talk...
tapi at least "macam-macam cerita" ni banyak bantu aku summarize mcm2 benda yang selama nie aku rasa blur..bagus..bagus..dan ia buat aku sedar, buat aku fikir balik..ape yang aku kena kejar n ape yang aku kena kendong..yang mane aku boleh biar tercicir..haha teringat taik lembu plak tetiba..

haha..sampai abis entry ni cam bahasa sanskit..
nasibla..aku tulis sebab aku rase best sangat minggu nie..
sape sangka..aku tahu banyak perkara..

~~~countdown ramadhan!!~~~~~~~~~