Pages

Monday, 7 December 2009

Aku Emo hari ini


Perjalanan hari ini:
Hari ini aku tak berapa sehat..
Pastu kawan aku datang dari jauh datang..
Jadi aku decide untuk declare hari ini sebagai hari cuti
sebab aku mmg tak berapa nak ade mood..
Batuk terok aaarr..sakit kepala batuk kuat sangat
************
Maka..
Berrtemulah 3 sahabat yang sudah lama tidak bertemu..
sembang..
Rindu btol aku kat minah sebelah aku ni..
Perut die makin membuyung membawak anak pertama beliau
Comel..
Tapi tak puas la jumpe minah ni. Bile plak nak jumpa lagi ye..
************
Mamat depan aku ni makin sehat la..Kata minah sebelah aku la..
Aku pun same. Sihat..
Aku rindu gak kat mamat depan aku ni.
Da lama tak sembang "bodo-bodo" dengan die.
Tapi hari ni die serius la..takut aku..
Akhirnya 'terpaksa' sembang pasal keje.
Bosan btol..siang malam pikir & sembang pasal keje..
Mamat ni asik tanya aku nak g mane lagi pasni??
Maklumla aku ni salu mengembara (kununnya)
Da jadi timbalan pengarah ke? Bile aku explain,
die simpulkan aku sebagai kuli serba boleh...very smart..LOL
Jawapan yang kalau boleh aku nak jawab:
AKu kuli serba tak boleh..
Aku penat, kalau boleh aku nak semua ni berhenti kejap..
Sebab aku rasa seperti aku kehilangan sesuatu
Aku nak berhentikan mase supaya aku boleh caik apa yang hilang tu
Atau...
Boleh tak aku nak jadi suri rumah. tapi suri rumah siapa kan?? hahahaha
(tapi semua jawapan ni terbelenggu dalam kepala aja)
************
Mungkin hidup ini rasa agak kacau bilau kerana sudah tiba masa untuk dinding uterus ku gugur bulan ini..aiyakkk hormon..hormon...tolong jangan buat aku begini..
Jam menunjukkan kol5, serba salah nak balik, malas nak berasak-asak dalam kesesakan lalu lintas. ditambah pula hasutan rakan2 supaya aku pegi shopping..Aku plak takde mood..
Jadi aku masuk kereta, caik jalan keluar, dan terus buat keputusan untuk ke masjid. Dari masjid itu aku boleh lihat shopping place yang 'sepatutnya' aku pegi tadi. Aku tenang di sini. Jadi ini keputusan yang betul. Tempat terbaik untuk aku caik ketenangan dalam jiwa kacau bulan ni.
************
Masjid ini sunyi. Tiada sesiapa.
Aku solat dan baca Quran.
Hati aku merintih sedih tapi tiada sepatah pun yang terucap.
Tapi Yang Maha Mendengar pasti telah mendengar segala yang terbuku di hati.
Itu sudah cukup.
************
Sesudah maghrib berjemaah, hujan turun lebat..
Aku teruskan juga perjalanan pulang.
Di dalam kereta aku dengar lagu ini
inilah rintihan hati aku.
Beza aku yang dulu dan sekarang.
Banyak lalai..huk huk..
Oh Tuhan, jangan biar aku hanyut..
Natijah hidup hari ini mungkin kerana kelalaian aku
dari mengingatiMu
masukkan aku dalam senarai K.I.V. Mu..huhuu..
************
Sejenak ..
ku imbasi kembali
Erti pelayaran usiaku
Ke timur ke barat
Dunia akhirat
Segalanya .. Ohh

Di tengah hangatnya kejahilan
Membakar hangus keimanan
Dan aku hanyut
Tiada berpaut
Layu sudah pedoman diriku

Kini bersendiri
Ku meniti hari
Ke kanan ke kiri
Ku menilai kembali
Jalan ku lalui

Dosa yang telah pergi
Walau tanpa ku sedari
Air mata membasahi
Terasakan ... terbuka
Kunci pintu hatiku
Timbullah ketenangan
di jiwa yang keliru
Terurai kekusutan
Membaralah cinta
Milik-Mu Yang Esa
Selamanya...
Pada-Mu selamanya .. oh...
Selamanya...

Sunday, 6 December 2009

I'm not very lucky in love


Saya suka bunyi gitar
Saya selalu berangan saya pandai bermain gitar
Saya suka ayat-ayat indah
Tapi saya tidak berangan untuk jadi puitis

Tapi gadis yang seorang ini punya kedua-duanya
Gitar, ayat-ayat indah dan suara yang enak sebagai bonus.
Siapa dia, dialah Ana Raffali...

Hujan Bunga di Kuala Lumpur, lagu yang semakin diterima dan sering kedengaran di corong-corong radio (ade lagi ke radio bercorong nih :P)

Liriknya indah..saya petik dari blog Cik Ana Raffali. Boleh klik sini juga.
Meh layan..


Ramalan kaji cuaca kata
aku kan jatuh cinta
tapi tak pula beritahu dengan siapa.
Lalu hari ini ku berlari
mencari-cari
si dia yang bakal miliki hati ini.
Mungkin dia ada disitu,
tersenyum padaku,
namun malu-malu.
Hujan bunga di Kuala Lumpur
kini sudah tiada masa
untuk mencari payung
berteduh kita bawah surat khabar
lalu terbaca berita kata
hujan ini tak akan reda.
Ikut rasa ingin sahaja
aku hampirinya
tapi ku takut apa pula kata semua.
Bukan senang untukku meluangkan masa ini
sekadar peluang mengisi
ruang kosong hati.
Mungkin dia ada disitu,
tersenyum padaku,
namun malu-malu.
Hujan bunga di Kuala Lumpur
kini sudah tiada masa
untuk mencari payung
berteduh kita bawah surat khabar
lalu terbaca berita kata
hujan ini tak akan reda.

Lagu dan lirik oleh Ana Raffali (© 2007 anaraffali muzik ent.)

Thursday, 26 November 2009

12 for 180

Paulo Coelho-my latest favorite author.
I'm a slow reader. I think his creations suit me well, as it needs concentration to understand hiss hidden messages.
Just started with The Alchemist (orang lain dh berzaman baca, aku baru nak baca. hehe..pedulikan, better to be late than never..hehe) i'm looking forward to continue with the other books. So, I went to Bangalore, India and found this series of books at the airport.
I hold the box for 15 minutes just to make the calculation..foreign exchange conversion.. $&%@* very bad with maths..having 2nd thoughts and finally made decided to take it home..
Very Cheap meeehhh..RM15 for each book (average). I bought the 1st book-The Alchemist- for RM34.90. See the differences? If you notice, the new set also comes with The Alchemist but who cares...hahahah!!
Maybe i should initiate a book club..hmmm..

Mix and match!

October 2009
Lawa kan?
Baju kurung dengan kasut boot..(leather ok)
ni gara gara pinggang 'jam' seminggu. nasib baik tak pakai selipar jepun kan??
November 2009
Same dress, different shoe. wedges to be exact (leather still..my fave)
Ni masa pinggang dah OK!
Kesimpulannya jaga pinggang anda.
Berhati-hati ketika mengangkat pokok
yang beratnya berpuluh kilo.
Jangan perasan anda BADANG.

The So-called-Daur-Ulang-Kitar-Semula-Recycle


This morning, on my way to canteen i saw three colourful objects..
these three objects made me happy and proud..


PROPER RECYCLE BIN in MARDI..at last..!!

But i wonder if only these 3 bins are going to support the whole institute..(hahaha!!) or not.. i hope not. I will look around to find the others.. :)

Well, early this year I made an effort through our centre's Charity Club to initiate the recycle bin and activities. But it was not well received due to $$$ issues.. but since these colourful bins are already inside..maybe i can voice it out again.. as in "Saya dah nampak kat TS ada tong tu..so apa kata kita pun adakan juga..beli sendiri atau minta dari pengurusan.." People know that these recycle item will generate income. full stop. that's it. i wish they know that every effort they make will contributes to better environment & saving mother earth beside of 'generating income'. well, it is not easy to give awareness to people..environment awareness especially..but let's not give up!

Saturday, 21 November 2009

Maghrib

Semalam aku pulang lewat kerana mesyuarat tamat jam 6 petang. Kemas bilik, solat dan sebagainya...aku keluar dari pejabat jam 6.40 petang. Tetiba teringat kain baju di dobi belum diambil..YA aku hantar baju kat dobi sebab sekarang musim hujan dan aku pantang betul kain baju aku bau masam sebab tak kering, plus aku baru balik out station jadi laundry memang sudah luar biasa banyak..hehehee

Tiba di Dobi, azan berkumandang..aku teruskan niat aku nak mengambil pakaian..
sambil menunggu pekerja tu mengembalikan duit baki bayaran (7kg=RM14..not bad haa..murah la) datang seorang jejaka..berkain pelekat dan sejadah di bahu, dia juga singgah sebentar di dobi..menanti pekerja dobi itu..
aku lihat wajahnya..terus tertawan..ewah..serius..betul ni..sejuk mata memandang..wajahnya masih basah dengan wudhu'.. dia bicara bahasa Indonesia. selesai urusanku dan urusannya, kami bawa haluan masing-masing..Semoga dia dirahmati..who ever you are.. :)

Perasanggg!!

Semalam aku perasan cantik sebab ramai betul puji aku putih..
Semalam aku juga dikatakan kurus..(geli hati aarr..) mungkinkah kerana aku menggayakan
baju yang sedikit berbeza..warnanya juga kot..
Ye aku tahu selalu aku hitam sebab selalu main tengah panas..
Muka lebam aje..seminggu dua ni aku banyak 'berteduh'..
Ketahuilah sebenarnya aku putih..hahahaha..jangan tertipu..

p/s: biar muka hitam, jangan HATI HITAM..huhu

Friday, 6 November 2009

To-Die-For Muffin

MissHaq's Mocha Muffin with choc chips
January 2009

I'm not kidding. This is the original name for this recipe. Tak caye??
But i did some modification since it's originally a blueberry muffin. BUT where got fresh blueberry in Malaysia..??? (some said you can get it at cold storage but where got cold storage in Bangi??). Jadi untuk tidak menghampakan diri sendiri dan peminat muffin semua..recipe ini didatangkan dalam sukatan yang amat sesuai untuk selera semua (eg coklat, orange, coffee, etc..)

The muffin: (mixture A)
a. 1 1/2 cups all-purpose flour
b. 3/4 cup white sugar
c. 1/2 teaspoon salt
d. 2 teaspoons baking powder
e. 1/3 cup vegetable oil
f. 1 egg
g. 1/3 cup milk
h. 1 cup fresh blueberries (Note: it can also be replaced with choc chips, almond, walnut, straberries, marmalade, anything you wish~)
The crumb topping: (mixture B)
i. 1/2 cup brown/white sugar
j. 1/3 cup all-purpose flour
k. 1/4 cup butter, cubed
l. 1 1/2 teaspoons ground cinnamon

Directions
  1. Preheat oven to 400 degrees F (200 degrees C). Grease muffin cups or line with muffin liners.
  2. To Make Muffin: Combine 1 1/2 cups flour, 3/4 cup sugar, salt and baking powder. Place vegetable oil into a 1 cup measuring cup; add the egg and enough milk to fill the cup. Mix this with flour mixture. Fold in blueberries. Fill muffin cups right to the top, and sprinkle with crumb topping mixture.
  3. To Make Crumb Topping: Mix together 1/2 cup sugar, 1/3 cup flour, 1/4 cup butter, and 1 1/2 teaspoons cinnamon. Mix with fork, and sprinkle over muffins before baking.
  4. Bake for 20 to 25 minutes in the preheated oven, or until done.


SELAMAT MENCUBA-KOLAY GELSIN!!

Thursday, 5 November 2009

Monday, 26 October 2009

Sedapnya ABC~!

Saje nak abadikan video clip ni dalam Sacrosanct..sebab saya sangat suke..!!!
Teringat pula masa di Erzurum..teringin nak buat aksi yang same cam VC ni tapi tak buat pun sebab berjenis-jenis kacang, kacang merah, buah pala, buah nipah, jagung..ais krim~~~SEMUA TAK ADA..

paham ke?
maksud saya...pergi tempat menarik tapi kalo takde kawan nak main bersama..mane enjoy..hihihi..

Atuk pegi Kebun (II)

Sambungan kepada entry sebelumnya..
Pagi keesokkan harinya, aku bangun lewat..aku tak sihat..batuk selsema demam skit..

Aku singgah di rumah Wanchu just to catch up with the latest news...

Sebenarnya, Pak Yeop berlanggar dengan sebuah Mercedes Benz yang dipandu laju. Arwah dikatakan cuba sedang keluar dari persimpangan simpang empat..keadaan jenazah yang rentung menyebabkan ramai yang masih tidak menerimanya..van rusa Pak Yeop dikatakan dihentam kuat dibahagian pemandu, terseret dan berguling2 kemudian terbakar..Mercedes juga terbakar tetapi semua mangsa berjaya menyelamatkan diri walaupun tercedera.


Pemergiannya secara tiba-tiba begitu terasa..Orang yang sihat juga akan dijemput pergi jika sudah tiba masanya. Sudah tersurat di Luh Mahfuz segala yang telah ditetapkan untuk kita sebelum kita dilahirkan..persoalannya ialah BILA.. banyak pengajaran tentang hidup dan mati yang aku dapat... Semoga Ruh Pak Yeop diangkat Allah di kalangan hamba-hamba yang diredhaiNya..bersemadilah dengan tenang di sana...

"Sesungguhnya orang yang paling bijak di antara kamu ialah orang yang sentiasa mengingati mati.."

Wallahu Aa'lam..

Sunday, 25 October 2009

Atok pegi Kebun (I)

22 Oktober 2009, telah mencatatkan satu tragedi hitam dalam keluarga kami.
Jam 5.15 petang, aku telah terima berita mengatakan Pak Yeop (my eldest uncle cum my mum's eldest brother) telah dijemput ke Rahmatullah. Berita pemergiannya sahaja telah mengejutkan semua kerana Arwah dikatakan terlibat di dalam kemalangan.
Aku terima kejutan tersebut dan terus terlintas bagaimana mak aku nk terima berita ni..dengan sejarah strok yang sedia ada..aku panik, aku kerah adik-adik seme jejak di mana Ummi berada. Hampir sejam kemudian baru kami dapat menjejaki ibu, risau kami dibuatnya, khuatir ibu sedang memandu dan menjadi longlai setelah menerima berita tu. Mujur Ummi bijak menangani rasa longlainya dengan memendekkan perjalanan asal ke Bangi dengan menuju ke rumah abangnya di Cheras. Kami larang dia memandu lagi..

"Dok situ Ummi, jangan pegi mana-mana..Nanti Maya or Fiki datang ambik.."

"Maya...(Ummi nanges tersedu2..) Pak Yeop meninggal dalam kebakaran..accident, van dia terbakar, dia masih dalam van...api marak.."


Terasa waktu terhenti seketika...

Sekitar 6.30pm, aku tiba di rumah, cuba menyelaras bagaimana nak handle situasi ni, aku kat Bangi, mak kat Cheras, ayah kat subang, adik kat UM..aduhh..
Dapat pula maklumat terkini, mereka sepakat nak kebumikan jenazah a.s.a.p bermakna pada malam itu juga..ini bermakna kena pulang ke kampung dengan segera!!

Jadi aku buat panggilan telefon yang sepatutnya dan akhirnya kami berkumpul di Cheras, dan kami konvoi 2 kereta (keluarga aku dan keluarga pakcik aku)..setelah azan isyak kami pun bertolak..perjalanan ke kampung terasa dekat pada malam tu..
tiba di tempat kejadian, kami dapat lihat peninggalan tragedi hitam tu..semua tergamam..
Senyap..
jam 12.45 pagi kami tiba di Tanah Perkuburan Lubok Kawah, Lenggong..
dalam suasana suram, gelap gelita kami pimpin ibu..die kelihatan tenang..
Jenazah telah selamat dikebumikan, kami tiba ketika jemaah mula membaca talqin.
Aku tarik nafas panjang, air mata turun menderu...tak dapat ditahan lagi.
"Astaghfirullah..astaghfirullah..Allahummaghfir lahu, warhamhu, wa 'afihi wa'fu anhu"
Tak sangka aku akan mengunjungi tempat ini lagi, kali terakhir pada 10 bulan yang lalu setelah pemergian opah..

"Ya Allah..sesungguhnya MATI itu pasti..ampunilah aku..Ya Allah, ampunilah aku.."

makin deras air mata ni...


Maka bersemadilah jenazah Pak Yeop di sebelah Bondanya..Selesai semuanya, kami pulang...menyampaikan rasa takziah kepada Wan Yong, balu Pak Yeop.
Banyak tangisan..banyak tangisan pada malam itu..

(bersambung...)

Tuesday, 20 October 2009

Expecting the expected

Semalam dan kelmarin saya terima berita gembira!!
Kawan-kawan baik saya mengandung...they are expecting!!!
I am so happy for them..

Puan F akan mendapat anak kedua, Puan R pula menantikan anak sulung mereka...
Terharu saya kerana mereka sudi berkongsi berita gembira ini dengan saya..telefon dari jauh, ber'facebook' jam 7.30 pagi nk btau berita baik..thanks ladies, your thoughts really matters to me =)

namun dalam senyuman, jauh di sudut hati ni, terfikir bila giliran aku pula..ermm..soklan yang Tuhan sahaja tahu jawapannya...

Anyway..to my beautiful-gorgeous-sexy-mothers-to-be.. have a happy meaningful 9 months..
Semoga sentiasa diberkati Tuhan..rezeki tu..

Love,
Auntie Maya
Ende Maya

OLD junks..

Semalam saya dengan rasminya telah membongkar luggage TURKI yang tersadai di tepi pintu selama dua bulan...jadi saya ambil kesempatan sama mengemas, buang semua barang2 elok/tak elok untuk memberi sedikit kelapangan di ruang yang semakin sempit. saya bukan buang semata, yang elok mungkin donate pada yang memerlukan..

Saya pun kumpulkan barang2 dekat dengan pintu depan..


Tapi...

Mak saya sekarang ni ada pe'el suke geladah balik apa yang saya nak buang..
aiseeyyy..die suke saring balik, and sometime amek..
dulu die marah bapak saya buat begitu sekarang die plak buat..(HAHAHAHA!!!)

semalam saya buang kain2 perca yang belum sempat menjadi baju...die boleh korek and amek semula sambil berkata.."isshhh...buang plak..projek (menjahit) belum siap.." actually saya buang sbb projek2 tu insyaAllah akan tergendala lagi setahun sebab mak saya sangat bz dengan bisnesnya. dan ada baiknya die beli je la baju yang die nak takyah nak jahit2 lagi...saya try gak caik mane die sorok kain2 perca tu ( degil nak buang jugak :P) tapi tak jumpe..takpe hari ni nak cuba caik lagi..hehehe (gelak jahat)





Ummi oh ummi..ummi tak ubah macam watak ni.. :)

Saturday, 17 October 2009

Kenyir Task Force

Aku baru balik dari Tasik Kenyir. Task force khas (6 hari) yang dipanggil untuk misi kali ini. Muka dah kembali gelap..(baru berangan nak putih balik hehehe..kulit ni sensitip btol dgn sinar matahari).

Abang aku penah cakap,
"kalo nak tahu perangai sebenar seseorang, masuk hutan, panjat gunung dengan dia...masa-masa begini, di luar norma..kita akan dapat lihat perangai sebenar seseorang.."
ada benarnya. aku perhati banyak benda..amati banyak sikap. dan aku pasti ramai juga yang perhatikan aku..(kira adil la..hehehe) aku tak berselindung apa-apa. sehabis kudrat aku sumbangkan untuk meringankan beban kerja berkumpulan. aku cuba hargai setiap sumbangan rakan-rakan tidak kira kecil atau besar. bukan mudah untuk jadi tidak 'selfish' di saat-saat begitu, di sana kita akan mengenal mana sahabat, mana kawan. siapa tamak, siapa pemurah, siapa tak kesah. kita yang memerhati juga pasti ada banyak kekurangan..maka jadikanlah peringatan.

Anyway, ahli task force kali ni memang superb..i am glad to have joined this group!! Good job everybody..so ringan tulang..that's the spirit~~~plus, i just noticed someone has a very sweet smile..senyum selalu ye..kerja yang berat pun terasa ringan..keh keh keh.

p/s: I have always admire sweet smiles...

Tuesday, 6 October 2009

Sandarkan pada..

Bile pikir-pikir balik, apasal plak nak sandarkan pada kenangan kan?

Lapo la..last day pose, pagi tadi mase meeting sedap btol bau nasik lemak free hari ini merupakan hari ke tujuh untuk pose 6 aku..hehehe..kenapa 7?? sbb ada satu hari tu pose tak sampai tahap kualiti ISO..hehehe..so tambah sehari nak sedapkan hati..semoga Allah menerima ibadah puasa kita semua kali ini..

hari ni semangat nak cerita pasal sandaran..
sandaran hati, sandaran hidup..
pernah tak terdetik di hati kita kepada apa atau siapa kita sandarkan hidup kita? kadang-kadang kita jawab lain, tapi hati dan perbuatan kita tidak mencerminkan sedemikian rupa..

kalau tanya pada aku, aku jawab aku sandarkan hidup ini pada Dia..Allah.
tapi sejauh mana aku menyandarkan harapan, menyerah padaNya..semua itu kabur pada mulanya. Mulut menjawab Allah namun perbuatan reflects sebaliknya (semoga Dia ampunkan aku).
Mengapa jadi begitu?
kerana dalam kebanyakan masa, kita bersosial. kita dikelilingi manusia. pada ketika itu, di saat kita memerlukan kita pohon bantuan kawan2, ibu bapa, kaum keluarga..YA, memang kita sentiasa berdoa pada tuhan, tetapi sejauh mane kita sedar dan meminta, merayu padaNya dengan jiwa hamba agar dikurniakan permohonan kita..semestinya segala bantuan dan kehendak kita yang dipenuhi oleh manusia disekeliling kita adalah dengan izinNya, tapi bila ia berlaku secara terus menerus, lama kelamaan secara tidak sedar kita rasa manusia tu yg memenuhi kehendak kita..

Teringat di saat-saat genting aku di Istanbul, SEORANG DIRI, tiada tiket untuk pulang ke tanah air..dikelilingi dengan manusia yang sentiasa ingin mengambil kesempatan sehingga aku hampir-hampir kecundang..di saat itu, di saat tiada manusia sekeliling yang boleh dipercayai..di saat TERDESAK. Ya terdesak..apa apa pun boleh terjadi bila kita terdesak.

Alhamdulillah.
Tuhan masih sayang aku.
Aku 'hanyut' di kala sendiri..
Jadi Dia bagi sikit badai dan gelora sebelum Dia selamatkan aku.
Supaya aku INGAT.


AKU juga INGAT Masjid Biru aka Masjid Sultan Ahmet.
Masjid yang menyaksikan aku tersungkur, menangis teresak-esak, bersandar, tidur lena walaupun hati duka lara mengenangkan tindakan aku yang bersandarkan emosi. Semasa di Istanbul setiap hari aku ke sini kerana hanya di sini aku rasa selamat. Di masjid ini aku duduk dan beritahu diri aku yang segala apa yang terjadi adalah DENDA kerana aku buat Allah marah..masjid tua berusia lebih 400 tahun ini mengingatkan aku di saat tiada insan di sisi, Allah tu dekat dengan aku..mengajar dan mendidik aku yang tidak dapat lari daripada melakukan kesalahan.

Jadi fikir-fikirkan...hidup ini sama sahaja buat semua orang. Yang membezakannya adalah bagaimana kita mencorakkannya dan bagaimana kita beri makna dalam setiap perkara yang kita lalui. TITIK!

Saturday, 12 September 2009

Sahur! Sahur!

pagi tadi sekitar jam 4.45 pagi aku sedang memerut bertafakur dalam bilik air.. telinga aku terdengar suatu bunyi yang asing..


tong tong tong!! tong tong tong!!
(bunyi periuk diketuk2)
Sahur!! Sahur Sahur!!

tong tong tong!! tong tong tong!!
(bunyi baldi plak diketuk2)
Sahur!! Sahur!! Sahur!!


aku ni dari kecik sampai besar dok bandar, jadi sebelum ni aku tengok kat tv jer..mase cite "TAIN"..si tain naik basikal kejut orang kampung bersahur...terima kasih adik-adik..harap2 adik2 pas kejut orang sahur jangan "langgar" waktu subuh pulak ye..hehehe

p/s: kalau ada yang mengejut untuk Qiamullail-"mari cari Lailatul Qadar"....lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiii baguss...hehehehe


Thursday, 27 August 2009

sengal

Saya sayang blog saya TAPI...
Saya tak sempat nak kemaskini blog saya
Saya rasa entry saya sengal2 belaka sampai saya sendiri malas nak baca.

BOLEH TAK SAYA NAK DELETE JE SEMUA???

Tuesday, 25 August 2009

My wishes for you

"Canim benim", "Tatli Maya" dan banyak lagi adalah nama timangan saya di Turki..
Alhamdulilah, saya takde masalah untuk buat orang di sana sukakan saya. Saya cuma perlu senyum..memadai..15 minit selepas itu pastu ada yang akan datang hampir sambil memanggil saya dengan nama-nama timangan saya..ada yang siap memberikan rantai yang tergantung di leher supaya saya tidak melupakan dia..sungguh terharu..

Canim benim = my darling, sayang..
Tatli Maya = sweet Maya..

Jangan marah. bukan saya yang suruh, tidak juga meminta dipanggil begitu.

So for all my darlings (canim benim) in Turkey if you guys read this, these are my wishes for all of you..may Allah bless you always..


  • Comfort on difficult days
  • Smiles when sadness intrudes
  • Rainbows to follow the clouds
  • Laughter to kiss your lips
  • Sunsets to warm your heart
  • Hugs when spirits sag
  • Beauty for your eyes to see
  • Friendships to brighten your being
  • Faith so that you can believe
  • Confidence for when you doubt
  • Courage to know yourself
  • Patience to accept the truth
  • Love to complete your life

Saturday, 22 August 2009

Hati Emas

Pagi tadi lagu ini kedengaran di corong radio..
aku tersenyum sendiri kerana ia kedengaran seperti 'aku dan pengembaraanku'..

terutamanya di sini..
"Oh terdengar suara halus, Bagai dengar dan menghilang, Katanya pulanglah oh anakku, Ia tiada di sini.."

bila balik rumah, adik-adik cerita bila mereka tunjuk gambar-gambar aku di Turki, rupanya ibu akan kata.."asyik berjalan je..balik le.." hehehehe... :P

=========================================================
M. Nasir
Hati Emas

Berjalan di tanah gersang
Mentari mencekam dada
Debu-debu di jalanan
Menjadi teman setia

Tiada lain tujuanku
Hati emas yang ku cari
Kisahnya di hujung dunia
Mengapa tak ku temui

Oh! terdengar suara halus
Bagai dengar dan menghilang
Katanya pulanglah oh anakku
Ia tiada di sini

Kembara
Puas sudah ku mengembara
Ke mana perginya oh! cahaya
Mencari hati emas bukannya mudah
Di masa kini adakah kau peduli

Mungkinkah dikau miliki
Hati emas murni suci
Inginku menjadi sahabatmu
Hingga akhir hayat nanti

Kembara
Puas sudah ku mengembara
Ke mana perginya oh! cahaya
Mencari hati emas bukannya mudah
Mungkin selamanya takkan aku temui
===============================

Mungkinkah aku telah temui hati emas, atau selamanya takkan ku temui??
Aku sendiri tiada jawapannya..

pulang ku ke sarang

Jam menunjukkan waktunya..1.40 pagi tapi mata ini masih belum mengantuk..mungkin kerana aku masih selesa dengan waktu turki yang lewat 5 jam.
Ya, aku sudah pulang ke tanahair pada 20 Ogos 2009 jam 6.10 pagi. Kepulangan kali ini agak berbeza kerana aku pulang sendirian ke rumah, kerana aku berkeras tidak mahu dijemput di lapangan terbang..khuatir virus selsema yang semakin teruk menular..khuatir menjangkiti keluarga..aku buat keputusan untuk pulang sendiri dengan menaiki teksi..pelik rasa pulang tidak terus memeluk ibu yang aku sepasti-pastinya sangat merindui aku. Mengapa tidak, kerana bila aku jengah saja pintu rumah tangan ibu sudah terbuka luas dan jelas kedengaran kata ibu, "rindunya..." tapi aku terpaksa menolak tawaran tersebut..kerana aku rasa aku perlu membersihkan diri..beribu-ribu orang aku jumpa sepanjang perjalanan..ya aku khuatir kerana perjalanan aku jauh dan panjang..
setelah membersihkan diri, aku peluk ibu..ibuku menangisssss..ntah mengapalah agaknya..pemergianku hanya selama 6 bulan..mungkinkah ibu terasa seperti 6 tahun..Aku juga rindukan ibu..aku pujuk ibu supaya tidak menangis lagi..ku cium dahi dan pipi ibu..erm..kedut di wajah ibu sudah bertambah..bisik di dalam kepalaku..

Syukur pada Dia yang telah mengizinkan aku pulang dengan selamat setelah diuji dengan pelbagai ujian..

11 July
11 August

sudah lebih dua bulan blog ini sunyi tanpa aliran-aliran idea gilaku..
bukan aku malas, tapi kerana aku punya priority lain..
jadi sudi-sudilah menjenguk lagi kerana banyak yang ingin aku ceritakan..

aku pasti pelbagai cabaran menanti di tempat kerja..takpe..kita kayuh perlahan-lahan..

Friday, 12 June 2009

Swine Flu

Swine flu is declared as global pandemic. Something i need to consider before heading to UK..to go or not go...
--------------------------------------------------------------------------------
By MARIA CHENG and FRANK JORDANS, Associated Press Writers
Maria Cheng And Frank Jordans, Associated Press Writers
Source: Associated Press (AP)

GENEVA – The World Health Organization declared a swine flu pandemic Thursday — the first global flu epidemic in 41 years — as infections in the United States, Europe, Australia, South America and elsewhere climbed to nearly 30,000 cases.

The long-awaited pandemic announcement is scientific confirmation that a new flu virus has emerged and is quickly circling the globe. WHO will now ask drugmakers to speed up production of a swine flu vaccine. The declaration will also prompt governments to devote more money toward efforts to contain the virus.

WHO chief Dr. Margaret Chan made the announcement Thursday after the U.N. agency held an emergency meeting with flu experts. Chan said she was moving the world to phase 6 — the agency's highest alert level — which means a pandemic, or global epidemic, is under way.

"The world is moving into the early days of its first influenza pandemic in the 21st century," Chan told reporters. "The (swine flu) virus is now unstoppable."

On Thursday, WHO said 74 countries had reported 28,774 cases of swine flu, including 144 deaths. Chan described the virus as "moderate." According to WHO's pandemic criteria, a global outbreak has begun when a new flu virus begins spreading in two world regions.

The agency has stressed that most cases are mild and require no treatment, but the fear is that a rash of new infections could overwhelm hospitals and health authorities — especially in poorer countries.

Still, about half of the people who have died from swine flu were previously young and healthy — people who are not usually susceptible to flu. Swine flu is also crowding out regular flu viruses. Both features are typical of pandemic flu viruses.

The last pandemic — the Hong Kong flu of 1968 — killed about 1 million people. Ordinary flu kills about 250,000 to 500,000 people each year.

Swine flu is also continuing to spread during the start of summer in the northern hemisphere. Normally, flu viruses disappear with warm weather, but swine flu is proving to be resilient.

The decision might have been made much earlier if WHO had more accurate information about swine flu's rising sweep through Europe. Chan said she called the emergency meeting with flu experts after concerns were raised that some countries like Britain were not accurately reporting their cases.
After Thursday's meeting, Chan said the experts agreed there was wider spread of swine flu than what was being reported.

Chan would not say which country tipped the world into the pandemic, but said all countries and experts were agreed that it was time to declare a global outbreak.

WHO said it was now recommending that flu vaccine makers start making swine flu vaccine. Drug giant GlaxoSmithKline PLC said they could start large-scale production of pandemic vaccine in July but that it would take several months before large quantities would be available.

Many health experts say WHO's pandemic declaration could have come weeks earlier but the agency became bogged down by politics. In May, several countries urged WHO not to declare a pandemic, fearing it would cause social and economic turmoil.

"This is WHO finally catching up with the facts," said Michael Osterholm, a flu expert at the University of Minnesota who has advised the U.S. government on pandemic preparations.

Despite WHO's hopes, Thursday's announcement will almost certainly spark panic about spread of swine flu in some countries.

Fear has already gripped Argentina, where thousands of people worried about swine flu flooded into hospitals this week, bringing emergency health services in the capital of Buenos Aires to the brink of collapse. Last month, a bus arriving in Argentina from Chile was stoned by people who thought a passenger on it had swine flu.

Chile has the most swine flu cases in South America, and the southern hemisphere is moving into its winter flu season.

In Hong Kong on Thursday, the government ordered all kindergartens and primary schools closed for two weeks after a dozen students tested positive for swine flu — a move that some experts would consider an overreaction. The decision affected over half a million students.

In the United States, where there have been more than 13,000 cases and at least 27 deaths from swine flu, officials at the U.S. Centers for Disease Control and Prevention said the move would not change how the U.S. tackled swine flu.

"Our actions in the past month have been as if there was a pandemic in this country," Glen Nowak, a CDC spokesman, said Thursday.

The U.S. government has already taken steps like increasing availability of flu-fighting medicines and authorizing $1 billion for the development of a new vaccine against the novel virus. In addition, new cases seem to be declining in many parts of the country, U.S. health officials say, as North America moves out of its traditional winter flu season.

Still, New York City reported three more swine flu deaths Thursday, including one child under 2.

In Mexico, where the epidemic was first detected, the outbreak peaked in April. Mexico now has less than 30 cases reported a day, down from an average of 300, Health Secretary Jose Angel Cordova told The Associated Press. Mexico has confirmed 6,337 cases, including 108 deaths.

Cordova said he is concerned that other countries are not taking drastic measures to stop its spread like Mexico, which closed schools, restaurants, theaters, and canceled public events after the government detected the epidemic in late April.

Many experts said the declaration of a pandemic did not mean the virus was getting deadlier.

"People might imagine a virus is now going to rush in and kill everyone," said John Oxford, a professor of virology at St. Bart's and Royal London Hospital. "That's not going to happen."

But Oxford said the swine flu virus might evolve into a more dangerous strain in the future. "That is always a possibility with influenza viruses," he said. "We have to watch very carefully to see what this virus does."

___

AP Medical Writers Maria Cheng reported from London and Michael Stobbe reported from Atlanta. Associated Press Writers Michael E. Miller in Mexico City, Dikky Sinn in Hong Kong, Vincente L. Panetta in Buenos Aires and Bradley S. Klapper in Geneva also contributed to this report.

Goodbye my Lover..

I'm a bit sad, since tomorrow most probably will be my last day to be with my friends here, everyone is heading back to their home town, scattered all across Turkey..he he..
I'm not sure of the relatedness of this song with my feelings but the lyrics are very nice and make be sob even more..

Goodbye My Lover -by James Blunt

Did I disappoint you or let you down?
Should I be feeling guilty or let the judges frown?
'Cause I saw the end before we'd begun,
Yes I saw you were blinded and I knew I had won.
So I took what's mine by eternal right.
Took your soul out into the night.
It may be over but it won't stop there,
I am here for you if you'd only care.
You touched my heart you touched my soul.
You changed my life and all my goals.
And love is blind and that I knew when,
My heart was blinded by you.
I've kissed your lips and held your hand.
Shared your dreams and shared your bed.
I know you well, I know your smell.
I've been addicted to you.

Goodbye my lover.
Goodbye my friend.
You have been the one.
You have been the one for me.

I am a dreamer and when i wake,
You can't break my spirit - it's my dreams you take.
And as you move on, remember me,
Remember us and all we used to be
I've seen you cry, I've seen you smile.
I've watched you sleeping for a while.
I'd be the father of your child.
I'd spend a lifetime with you.
I know your fears and you know mine.
We've had our doubts but now we're fine,
And I love you, I swear that's true.
I cannot live without you.

Goodbye my lover.
Goodbye my friend.
You have been the one.
You have been the one for me.

And I still hold your hand in mine.
In mine when I'm asleep.
And I will bare my soul in time,
When I'm kneeling at your feet.
Goodbye my lover.
Goodbye my friend.
You have been the one.
You have been the one for me.

I'm so hollow, baby, I'm so hollow.
I'm so, I'm so, I'm so hollow.
I'm so hollow, baby, I'm so hollow.
I'm so, I'm so, I'm so hollow.

Thursday, 11 June 2009

Am I that big or the seats are very small??

Erm...just found this article couple of minutes ago. It answered my curiosity regarding this issue. it was a pain in the *ss to be on an airplane for 17 hours when it felt like you were put in a small box..serious..!! It was really disappointing since I was on one of the most famous carrier in the world..but now, i knew that most of the service providers are doing the same thing..so we just have "live with it"...
Source: THE WALL STREET JOURNAL

If you thought legroom on commercial airlines was already cramped, get set to be squeezed some more.

New Boeing 737-800s now being delivered to American Airlines have the same-size cabins as the existing 737-800s in American's fleet. But the new planes have 12 more coach seats, pushing the total number of seats to 160. Delta Air Lines Inc. has also added 10 seats to its 737-800s, raising the total to 160. So has Continental Airlines Inc.

The seat squeeze shows how airlines are aggressively cramming more seats into jets. The trend has been going on for years, but has picked up momentum of late as airlines take food galleys out of airplanes since they've stopped serving free meals. Some carriers also are replacing seats with new ones made with slimmer frames and cushions, creating additional rows.

Slimmer seats free up space. But instead of giving it to customers, airlines are using it to try to make their fleets more profitable, taking all those inches and adding more seats to jets. A few extra passengers on each trip can spell the difference for tight-margin airlines between losing money and making money.

In American's case, some customers will lose some legroom. The airline says it standardized the "seat pitch" -- the distance from a point on one seat to the same point on the seat in the next row -- at 31 inches throughout the coach cabin. Some rows in the old configuration had as much as 33 inches of seat pitch, and American's Web site says the old configuration averaged 32 inches.

Exit rows still have more legroom in the new layout -- about the same 39-40 inches as in the old configuration. But "bulkhead" seats in the first row of the coach cabin won't be as roomy as frequent fliers are accustomed to. A spokesman for American says there's a "slight reduction" in legroom for the first row of the economy section.

AMR Corp.'s American says the room for the two added coach rows was freed up by several changes besides just newly designed seats with thinner seatbacks squeezed closer together. Two service-cart storage cabinets behind the last row of seats were eliminated because, well, there's not as much food and beverage service onboard flights these days. The space between the two cabins was shrunk using a new contoured divider.

Despite the squeeze, American believes the new seats won't feel more crowded to travelers. The seat bottoms pivot forward a bit like movie-theater seats to give the person behind you more knee room when reclining.

"The new seat design does not make you feel cramped," said spokesman Charles Wilson. "It has everything to do with a combination of both the way the seat reclines and the new material used for the seat cushions."

There are other benefits as well. The new 737s come with regular power ports available at all seats, bigger overhead bins and 20 drop-down LCD video units for entertainment programming. The 737-800s will also burn 35% less fuel per-seat than the MD-80s they replace.

Still, seat pitch at 31 inches may well feel tight to many travelers. American once had 34 inches in coach when it marketed itself as the "More Room" airline from 2000-2005. The MD-80s being phased out in favor of the 737-800s will replace MD-80 jets that have 31- to 33-inch pitch in coach.

While some low-cost airlines still offer 32-34 inches of seat pitch on planes, 31 inches has become the standard in coach at many carriers. Delta, for example, had 32 inches in its 737-800s when it had 150 seats. A reconfiguration completed last summer on all 71 737-800s in Delta's fleet pushed that to 160 seats, using slimmer seats. But seat pitch did decline: The first seven rows in coach have 32-inch pitch, but the 15 rows behind the exit doors have 31-inch pitch.

More passengers on a plane means more travelers competing for the same overhead bin space. And bathrooms, too. Most 737-800s are delivered from Boeing with three bathrooms -- one in the front for first-class passengers and two in the rear for coach customers.

Continental and Alaska Airlines are notable exceptions. Continental opted to add an extra mid-cabin bathroom to some of its 737-800s and use those planes primarily on trans-continental flights. That version also has an extra row of first-class seats and carries a total of 155 seats.

The bathroom retrofit began after the airline's president at the time, Greg Brenneman, was quoted in a 1999 page one story in this newspaper acknowledging that the new 737-800 was "one bathroom shy of what it needs." With only two lavatories in the rear for then 140 coach seats (and today 144 coach seats), lines for the bathroom, especially when movies end, can be long.

Alaska, a unit of Alaska Air Group Inc., received its first three 737-800s from Boeing with 160 seats and three bathrooms, but customers complained there weren't enough bathrooms. So Alaska decided to remove three seats and add an extra bathroom in the rear of the plane.

American will have to add a flight attendant on flights with the new layout compared with staffing on its current 737s. The 148-seat version gets three flight attendants. The new layout, with 160 seats, requires four since federal rules require one flight attendant for every 50 passengers.

To keep the two versions separate, the newly delivered 737s with the dozen added seats will be based in Chicago, American says. Right now they are flying between Chicago and Los Angeles, Las Vegas, Denver, Fort Lauderdale, Philadelphia and Minneapolis.

The airline started taking 737 deliveries again in March after a hiatus of more than seven years, and the first two planes with the new configuration went into service on April 14. American plans to take delivery of two or three per month until its order of 76 is complete in the first quarter of 2011. The 77 737-800s already in American's fleet with the older seat configuration will eventually be upgraded to the new design, the airline says.

Thursday, 4 June 2009

Message to all Photography LoVerS!!!

7,700 Euros await winners
ACB invites photographers to zoom in on biodiversity

Calling all professional, amateur and student photographers! The ASEAN Centre for Biodiversity (ACB) is now accepting entries to the First ASEAN-wide photo contest
“Zooming in on Biodiversity”

In partnership with the European Commission, ASEAN Member States, and the Asian Institute of Journalism and Communication, the photo contest seeks to popularize the values of biodiversity through the medium of photography.

ACB Executive Director Rodrigo U. Fuentes said only a small fraction of the global population, mostly scientists and environmentalists, understands the role that biodiversity plays in humankind’s survival.
“This lack of knowledge often translates to the lack of care for the very environment. There is an urgent need to popularize biodiversity and one effective way is to use the power of photos. By translating biodiversity and its relationship with health, food security, climate change and other everyday human issues into powerful images, we can generate a greater awareness for this often-difficult-to-grasp concept,” Fuentes said.

The contest will run until 30 August 2009 with a total of 7,700 Euros total prize at stake. First placers in the three categories will have an opportunity to exhibit their winning photos and attend the ASEAN Conference on Biodiversity in Singapore on 21 – 23 October 2009 for free.

Open to all residents of ASEAN Member States Brunei Darussalam, Cambodia, Indonesia, Lao PDR, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, and Vietnam, the contest welcomes entries which are exclusive to the contest, unpublished, and not submitted to previous contests.

Entries should capture various images related to biodiversity (plants, animals, marine life, ASEAN Heritage Parks) or the many benefits that biodiversity brings to human beings, its importance, the threats biodiversity face (deforestation, climate change), or how biodiversity affects lives. Photos showing initiatives to protect biodiversity resources such as plants, animals, and marine species are also welcome. Entries can also depict biodiversity as source of food (food and agriculture); biodiversity as source of medicine (health and medicine); biodiversity as source of shelter; biodiversity and climate change; the aesthetic value of biodiversity; biodiversity as source of livelihood; and biodiversity and ecotourism.

Wednesday, 3 June 2009

Count down..

Sudah 3 bulan 7 hari aku berada di bumi Turki..
tiba masa untuk bersiap untuk pulang..
sedih sungguh rasanya untuk meninggalkan Erzurum..

"tempat jatuh lagikan dikenang inikan pula tempat bermain."

aku ada 23 hari lagi untuk menyiapkan segala urusanku di Erzurum..
dan banyak yang belum selesai..hmmmmmmmmmmmm...

loving the background of this photo!
(although it is a bit underexposed)
a very fine, warm and sunny Sunday evening..
obviously I was working in the lab..to finish my SSR screening..

Thursday, 28 May 2009

Journey to Kayseri #4

Boleh klik sini untuk baca Journey to Kayseri #3, #2 dan #1

17 April 2009..
Ia adalah hari berjalan2 ke Kapadokya aka Cappadocia..suatu tempat yang unik.
Kami bertiga bersama Makcik Seval, Bro Halil dan Nenek Halisan..jadi semuanya 6 orang..
Perjalanan mengambil masa 2 jam dari Kayseri. Kapadokya adalah suatu kawasan yang terletak di bawah jajahan Nevsehir..
aku dilarang tidur dan membaca buku sepanjang perjalanan..kena marah dengan Makcik Seval lagi..hihi..(padan muka)
Satu keunikan Turki ialah setiap tempat mempunyai kepelbagaian Geografi yang tersendiri..jika berbanding dengan Malaysia kita akan lihat semua hijaaaauuu kan..kat sini lain..ada yang macam padang pasir, kejap lagi hijau kemain..pastu kawasan berbatu-batu pulak..patut la makcik tu tak kasik aku tido..dia soh tengok..!!
Jadi kami singgah di tempat seperti berikut..

Di sini terkenal dengan produk tanah liatnya..
aku pun amek gambar je..sebab kalo beli leceh nak balik Malaysia.pecah la ape la...



Kemudian kami ke tempat yang dinanti..ketahuilah secantik@pelik ia di dalam gambar, tak akan sama dengan apa yang dilihat dengan mata kasar..nothing could describe them except Subhanallah and MashaAllah.. Ia adalah tinggalan sejarah alam semulajadi berjuta tahun lamanya dan tinggalan sejarah manusia yang menetap didalamnya..
Ia berasal dari limpahan lava berjuta tahun dahulu..Bentuk2 unik yang tertera di dalam gambar adalah hasil geseran angin dan permukaan batuan tersebut.
Batuan-batuan ini tidaklah keras, jadi manusia mula menebuknya membentuk bilik dan rumah dan bandar..hahaha..!!!
Kawasan ini adalah kawasan suci bagi penganut agama Kristian..terdapat banyak gereja-gereja tinggalan sejarah suatu masa dahulu yang masih kekal sehingga kini..

18 April 2009..

Erciyes family

Hari ini adalah hari ke rumah orang Kaya lagi..
mungkin saya tidak sebut sebelum ini tapi Nenek Halisan ini amatlah kaya orangnya..boleh dikatakan jutawan.aku belum pernah jumpa dengan jutawan. tetapi jutawan ini jika lihat tuan badannya pasti tidak percaya..sungguh 'biasa' orangnya..
Semasa kami di Kapadokya..nenek sorang ni berkenan betul kat aku..nak buat menantu katanya..aduh..!! beriya-riya..punya seronok sampai salah naik kereta..(nenek tu..bukan aku..) penat aku menahan panahan usikan semua orang..aku malu la..tapi kalo malu pun nak ke mana..ikut juga kan..hehe..jadi nenek Halisan kata, esok pagi mesti sarapan pagi di rumahnya..jadi pagi2 kami pun ke rumahnya..rumahnya jauh di tengah bandar..jalan kaki rase nak patah kaki..tapi ku gagahkan kan juga..nak cuba bakal mak mertua katanya..hahaha..
(nota: nenek ini hanya bergurau..dia tidak punya anak lelaki rupanya..)
semasa di rumahnya yang besar...hehehe..semua orang sibuk memasak..banyak betul nenek ini, anak perempuannya dan pembantu-pembantunya masak...aku pun tolong masak sikit2..dan 'tolong tengok' banyak2..hihi bukan tanak tolong tapi masakan mereka berbeza jadi aku tak tahu nak tolong camane kecuali tolong tengok..nenek Halisan bagi peluang kat aku tolong sedikit sebanyak..sort of mengajar pun ya juga..bila aku terkial2 mencuba dia betulkan especially bila aku guna tangan kiri dia tak bagi..macam ummi plak..(tetiba rindu kat ummi). Setelah selesai sarapan kami 'disuruh' berjalan2..pegi la mane2 nak pegi tapi kena datang balik untuk makan malam pulak..hahaha..apekah?? sampai dua kali datang..
malam itu kami datang lagi untuk MAKAN..haha..usikan masih lagi tidak berhenti..nak sangat aku jadi pengantin..ekeke..aku senyum aje..
setelah selesai makan..kami mula bersembang..mereka cakap dalam bahasa turki jadi aku tidak paham sangat tapi aku pasti aku pasti topiknya ialah hal-hal agama..lupe nak cakap..nenek Halisan ni alim orangnya..jadi die ala2 memberi nasihat kepada kami..gitu gini..gayanya persis ummi..erm..nenek ini benar2 buat aku betul2 rindu pada ibuku di Malaysia..tiba-tiba nenek Halisan suruh aku baca Al-Fatihah..(aik nak test ke..??) aku pun baca..pastu aku pegi bilik air aku NANGES..ya..aku nanges dalam bilik air macam budak kecik..tersedu2..mengapa?? kerana kali ini nenek ini benar2 buat aku rindu pada ibuku..huhu..
setelah puas, aku keluar..mereka usik lagi.."lamanya dalam bilik air..macam pengantin.." erm..ntah mengapa, masih ada lagi air mata..aku menangis lagi..kali ini aku betul2 buat situasi gawat..semua orang panik..Makcik Seval peluk aku..lagi kuat aku nanges..akhir sekali aku ketawa..kerana aku lihat semua orang panik.."takde pengantin...main2 je..gurau2 je" itulah yang mereka ulang2 kerana mereka sangka aku nanges kerana usikan 'pengantin' tu..jadi terpaksalah aku jelaskan kenapa aku nanges..pastu nenek Halisan pulak nanges..huhu..sungguh Emo malam ini..oleh kerana terlalu emo, kami pun segera pulang..aku dihadiahkan sehelai tudung..(seronot!) dan aku peluk nenek Halisan sungguh2..Ya Allah rahmatilah dia..jadikan aku sepertinya..pemurah..dan penyayang..
Di rumah, aku diberitahu..sebenarnya nenek Halisan punya anak lelaki..(terkejut) tetapi dia 'anak istimewa'..dia punya anak yang ramai tetapi hanya satu yang normal selainnya adalah anak istimewa..Ya Allah, kau menguji hamba-hambaMu..tetapi ujianMu terhadap wanita ini benar2 memberi kesan padaku..Kau berikan kemewahan melimpah ruah..tetapi kau uji dia dengan cahaya mata..Ya Allah kau kurniakanlah kesihatan, kesabaran dan kemudahan kepadanya. Kau jadikanlah aku hamba yang sentiasa bersyukur akan nikmat-nikmatMu..kepadaMu sebaik2 tempat kembali..
Erm..Jadi itulah suara anak-anaknya...aku dengar tetapi aku tak berani bertanya..rasa sedikit terharu dengan layanan makcik ni pada aku..bakal menantu..hehe..proud to be one.. : )

19 April 2009...

Ozan dan Tugba datang. Ozan dan Tugba berasal dari Kayseri dan juga belajar di Universiti Ataturk. Jadi hari ini kami naik gunung..Gunung Erciyes..cantik..tapi tak boleh lawan Palandoken..hehe..salji tak berapa bagus untuk ski..jadi ramai yang datang hanya melawat dan naik benda yang macam motor tu..weeeeeeeeeeeee cam nak terbang..happening gilerr...meluncur di atas salji..pastu kami jalan2 sekitar Kayseri..jumpa gunung bercabang dua..berhenti di tepi rumah Ataturk..dan singgah di rumah Ozan..greeted by his lovely mum.. : )
Malam itu jam 9 kami berangkat pulang ke Erzurum..dengan keretapi..sedih juga nak tinggalkan Kayseri..nak tinggalkan makcik Seval yang lucu dan Bro Halik yang kuat membebel.. perjalanan ke Erzurum mengambil masa 16 jam!! Bersedia untuk kematukan punggung..hehehe..bangun-tido-bangun-tido..tak sampai2..akhir sekali aku tanak tido dah..aku amek gambar sepanjang perjalanan..superbbb!!! Worth the loooong journey..

Maka selesai hikayat Kayseri yang tidak seberapa..kerana aku tak pandai bercerita...

Journey to Kayseri #3

uih..lame btol tak sambung cerita trip ke Kayseri..ni gara2 gangguan emosi tidak lama selepas posting tersebut..
Boleh klik sini untuk baca Journey to Kayseri #2 dan #1
Jadi mari sambung..

15 April 2009

Kisahnya pagi esoknya kami bersarapan pagi dengan sejenis sayuran..Makcik Seval tumis dengan bawang..sedap juga..makan dengan roti..nama sayur tu Chirish..ia akan menjengah apabila musim bunga menjengah..

selepas sarapan, kami bertolak ke BANDAR BESAR..Ya, Kayseri mempunyai bandar yang agak besar tetapi tidak sebesar Kuala Lumpur..agak unik bandar ini kerana ia adalah bandar moden yang masih mengekalkan mercu tanda bersejarah yang ada di dalamnya..setelah berada selama dua bulan di Erzurum (bandar kecil) sakan gak la nak pusing bandar Kayseri nih..menarik..sekali tengok macam Kuala Lumpur, macam2 kedai ada. FYI, Kayseri adalah bandar perindustrian terpenting di Turki. Ia terkenal dengan gelaran 'bandar orang kaya'. Sambung balik, jadi kami pun pusing2 pusing2 pusing2 sampai letih la kaki ni..tapi Hatice dan Zelish tak habis lagi pusing..masih belum bertemu apa yang berkenan di hati..aku ikut je..nak beli ape pun..bajunye semua KECIK-kecik..aku besar..hahaha!!

pastu yang best kat sini aku jumpa banyak tulip..i'm a big fan of tulip..ingat dah tak dapat merasa nak tengok tulip..alhamdulillah masih dapat peluang..macam2 warna..
tapi dalam kata tak shopping nih, macam2 kau beli..poskad,tali pinggang sebab seluar dah londeh, jaket yang sangat cool (70% diskaun!! wow!!), karpet anyaman tangan, tudung dan t-shirt..haaa rasekan..!! dah lame benor teman tak shopping sebab kat Erzurum semua mahal..kat cni..ronggeng la..keh keh!!

Balik umah dah maghrib..kena marah dengan Makcik Seval..terasa seperti di rumah..kena marah dengan ummi bile balik lambat..hehehe

16 April 2009..
Ia adalah hari melawat saudara mara..
Makcik Seval bawa kami ke Kayseri Park..ala ala The Mall..so jalan2 cuci mata..
Kemudian kami ke rumah pakcik sulong Hatice..an old couple..kayo..tapi takde anak..huhu..Pakcik tu die keje kat German, pakai Lexus Harrrier baru..kesimpulannya kaya lah..as i said before Kayseri ni bandar orang kaya..hehe..
Kemudian kami singgah pula ke rumah pakcik bongsu Hatice..untuk makan malam..kata Hatice..
"pakcik saya yang ini tak kaya harta tapi kaya hati.."
Memang benar, lebih seronok berada di sana kerana keramahan ahli keluarganya..Pakcik Mustafa, Makcik Nejla, Opah Aisyah dan anaknya yang boleh tahan segaknya..Cikgu Jan..kami sebaya hehe..setelah berseronok..berkongsi cerita Malaysia dan Turki..kami pun pulang dengan perut yang kenyang dan hati yang seronok..

Thank you Erdogan family!!!

Tuesday, 12 May 2009

Personality test

just now Cik Konah gave me a link to a personality test..a very interesting one..
41 Questions..a bit too much but worth answering..
Anyone dare to try..click here!
My actual results...click here!

So..this is My results...taddaaaa!!

Personality type: Enthusiastic (yup!), idealistic (really?) and creative (that's what people always says..). Able to do almost anything that interests them. Great people skills. Need to live life in accordance with their inner values (indeed). Excited by new ideas, but bored with details (i guess so). Open-minded and flexible, with a broad range of interests and abilities.

Careers that could fit you include: Actors, journalists, writers, musicians, painters, consultants, psychologists, psychiatrists, entrepreneurs, teachers, counselors, politicans, diplomats, television reporters, marketers, scientists (oooo...yeaaaahhhh!!!), sales representatives, artists, clergy, public relations, social scientists, social workers.

Now i know myself better...hihi...

Monday, 11 May 2009

rase pandai tapi...

Pada suatu hari Maya mendapat bil telefon pasca-bayar.
Beliau dapati beliau telah melangsaikan bilnya yang melambung dek kerana "roaming" dari Turki selama sebulan. Beliau periksa bil kemudian membuat congakan yang tak berapa betul sebab tak hebat matematik cam sahabatnya Kausar..haha..

Didapati jika dia menerima panggilan (incoming calls) dari talian tersebut selama...
1 minit RM 2.50
2 minit RM 5.00
3 minit RM 7.50
24 minit RM 60.00

Kemudian beliau periksa pula jika beliau pula membuat panggilan (outgoing calls) selama...
30 saat RM 11.77
4 minit RM 58.00

huishh..mengalir air matanya sederas air sungai Gaban.. T_T

kemudia beliau periksa lagi dan berasa tidak best kerana bulan ini beliau masih perlu membayar RM50 sebulan walaupun telah berhenti menggunakan talian tersebut..kerana RM50 adalah komitmen bulanan beliau kepada talian tersebut..Jadi beliau mengambil keputusan untuk menggantung perkhidmatan talian tersebut untuk beberapa bulan akan datang dengan niat untuk membuat penjimatan..
Maka beliau pun menelefon talian khidmat pelanggan dan mendengar operator bercakap dan sesat seketika di dalam talian tersebut kerana tidak berjaya mencari " Jika anda ingin berhubung dengan operator khidmat pelanggan kami.." huhuh..
akhirnya beliau berjaya mencari operator khidmat pelanggan dan dengan rasminya berjaya menggantung perkhidmatan taliannya untuk beberapa bulan..
Dililhat pada telefon bimbit beliau.... 10 minit 15 saat.

Otak beliau mula mencongak...
jika 4 minit = RM 58
10 minit = RM 145++++++ @$%^%!!

Arrghhhh...niat ingin berjimat nampak gayanya berlaku sebaliknya...
dalam perkataan lain Mak Andeh nye la aku nihhhhhhh!!!!

Saturday, 9 May 2009

baik atau tidak?

Tadi aku baru sahaja berbicara dengan seseorang Suaranya kedengaran tidak tenang Kedengaran seperti letih berjalan..Katanya jiwanya kacau...Minggu lalu, kami berbicara secara online Tiba-tiba timbul persoalan..'Orang baik' Orang baik tu bagaimana ye..? Dia kata aku baik (terima kasih) Aku menambah, aku muslim yang baik tetapi dia tidak setuju.katanya, untuk jadi baik tak semestinya jadi seorang muslim..Ya, memang benar. Terdapat banyak orang yang baik tidak kira agama..tetapi aku seorang muslim..dan bangga menjadi seorang muslim Aku cuba jadi baik kerana aku menghormati agama yang aku anuti Dia jawab...Saya bukan suka awak sebab agama awak tapi sebab kebaikan awak..Baik atau tidak, saya tetap kawan awak..Aku kata aku sedih sebab dia tak suka kat aku sebab kita berkongsi agama yang sama Perbincangan itu terhenti di situ kerana Sukar untuk menjawab panjang bila bahasa menjadi penghalang. Sambung bicara..Katanya jiwanya kacau Aku tanya mengapa? Dia jawab tidak tahu. Tiba-tiba dia kata..Saya dan kawan saya nak beli banyak-banyak bira Aku ada masalah 'pekak badak' ingat dia nak beli kereta wira Apa kejadah pulak mamat turki nak beli kereta Malaysia Nak beli banyak pulak tu..Dia ulang Saya dan kawan saya nak beli arak banyak-banyak...Kami nak minum banyak-banyak malam ini Saya bukan muslim yang baik Sambil ketawa berdekah-dekah Aku tanya Awak ni buat lawak ke serius..?? Dia kata serius la..Hati aku hancur Jiwa aku tercalar Kerana dia membuktikan betapa dia meletakkan Islam hanya pada nama sahaja.. Jadi begitulah suara orang mabuk..Pengalaman pertama aku bersama orang mabuk dan ia berlaku di sini Aku rasa seperti mahu putus sahabat dengan dia Adakah itu satu tindakan radikal?Aku tak tahu nak buat apa..tetapi aku tak pandai berpura-pura..aku BINGUNG!

Wednesday, 6 May 2009

On my way here...

Yes I am SAD...
I hit bottom...very hard..it hurts..
Need some time to recover...
People said time will heal..i really hope so...

On My Way Here lyrics
Artist: Clay Aiken Lyrics

I took my first step
On that black and white kitchen floor
I sometimes wonder if that house
Is even there, anymore
I had my first glimpse of love
When I was five
I watched two people split apart
But still the three of us survived

I've seen the best
I've seen the worst
I wouldn't change what I've been through
I've touched the sky
I've hit the wall
But I did what I had to

On my way here
Where I am now
I've learned to fly
I have to want to leave the ground
I've fallen hard
But I've been loved
And in the end it all works out
My faith has conquered fear
On my way here.

My address has changed
Almost every year
I've found that standing still
Can quickly make a lifetime disappear
I'd rather try and fail
A thousand times denied
And this, whenever you feel pain
It lets you know that you're alive

I've been a fool
I've been afraid
Yeah, I've been loved
I've been lied to
I've been wrong
And I've been right
I stood up when I had to

On my way here
Where I am now
I've learned to fly
I have to want to leave the ground
I've fallen hard
But I've been loved
And in the end it all works out
My faith has conquered fear
On my way here.

No guarantees
I believed that I would find
An open door or a light
To lead me to the other side
I guess that is why

On my way here
Where I am now
I've learned to fly
I have to want to leave the ground
I've fallen hard
But I've been loved
And in the end it all works out
My faith has conquered fear
On my way here

Tuesday, 5 May 2009

strike three!!!


Yahoooo!!!
Congratulation to Maya, she just performed a hat trick for having her proposal REJECTED!!!
Maya is so incredibly good in producing rejected proposals. Maybe Maya should list this expertise in her resume.
Maya is soo damn proud of herself...
So she will reward herself with an extra month stay in Europe..or anywhere except Malaysia!

Thank you very much!!

Sunday, 3 May 2009

my wish list~

i wrote a wish list in this blog few years ago..
it listed the things i would like to do or achieve in this life..
unfortunately i think i lost it..caik kat blog ni takde pun..
mane pegi ntah..

bukan ape..if i'm not mistaken, one of my wishes is to learn sign language aka bahasa isyarat.
hari ni banyak pulak dapat info pasal kelas-kelas bahasa isyarat di Malaysia..jika ada masa nanti boleh la join : )

Dipetik dari berita harian
Info

Bahasa Isyarat Malaysia (BIM)


  • Kelas 2 jam sehari setiap Sabtu di Wisma YMCA

  • Kursus peringkat asas selama tiga bulan.

  • Kursus level 1 selama tiga bulan.

  • Bahasa Isyarat Malaysia (BIM) berbeza dengan bahasa isyarat Antarabangsa.
  • 25 tu sikit je

    Dipetik dari mukabukuku..kita rasa kita tahu semua benda pasal diri kita, tapi bila disuruh tulis, langsung lupa..Okay..let's see..what i can write about myself.

    Rules: Once you've been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts, habits, or goals about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tagged you. If I tagged you, it's because I want to know more about you or because I thought you'd say something entertaining.
    (To do this, go to “NOTES” under tabs on your "PROFILE" page (you may have to add the tab by clicking on the + sign), click on "Compose New Message" and paste these instructions in the body of the note, type your 25 random things, tag 25 people (in the right hand corner of the app) then click publish.
    --------------------------------------------------------------------------------------

    1. i'm currently reading John Gray's book: Men are form Mars. Women are from Venus.

    2. Having to be the second child (with previous history of second/middle child syndrome :P ) and a Scorpio is a very good combination..if you know what i mean..stubbornness ..mood swing..OMG!!

    3. i'm a left handed person and still having problem with my 'left and right' orientation..seb baik tak jadi doktor..

    4. when i eat, my left eye will be 'happy', it keeps on jumping!

    5. i have not decide when to go back to Malaysia.

    6. when i do things i should not do..i will get 'paid' cash..i twisted my ankle last two weeks..

    7. i cried last week when an old lady wants me to marry her boy..actually i cried for different reason..what a scene :p

    8. i have two reports to be sent to Malaysia, but i writing a NOTE instead..

    9. my latest fave word is "REALLY??'

    10. i know that my sisters and my mum are missing me badly..

    11. i can survive without rice..hehe

    12. i'm a pekak badak..sound trouble dan yang sewaktu dengannya

    13. Emotional, I am..I even cried to see Spongebob being sad when Gary ran a away from home...huhuhu

    14. i like to go on a shopping spree with kak dayang

    15. right now i'm having scramble eggs with sliced sucuks, baked beans dan bread.

    16. boleh jadi gila bila jumpa lipas dan cicak..thank God, tak jumpa lagi makhluk Allah ni kat Turki.

    17. I don't have any wisdom tooth..

    18. My full set of teeth is only 26 instead of 32..bukan sebab dicabut tetapi memang begitu..

    19. I donate blood regularly..and my brothers and sisters do the same too..mari berbakti!

    20. When i was six, while i was walking (in my neighborhood) to a shop (kedai runcit) i saw a girl was on fire. she was shaking the grill but didn't scream for help so i thought it was my imagination..the next day i notice people were visiting the girl's house. I asked my father "why"...obviously she didn't survive the fire, and she was a handicapped girl..so that's why i didn't hear any scream..i feel sorry for her until now and a bit rasa bersalah sebab tak tolong die..maaf ye kak...huhuhu...

    21. people tend to tell their secrets to me..hehehe

    22. I love Turkiye!

    23. I have henna on my right hand

    24. SNOL doesn't have any meaning. but it is our (me and my siblings) favorite word.

    25. today (25/4/2009) is my mum birthday. Happy Birthday Ummi..Love you!

    END!

    of courselah!!

    Bagaimana pula dengan rakyat Malaysa yang jatuh cinta kepada Turki?? I found this article in Berita Harian (today)

    Duta Turki jatuh cinta kepada Malaysia
    Oleh Hafizah Iszahanid
    hafiza@bharian.com.my

    Barlas Ozener

    Barlas Ozener mempunyai darah Greece di sebelah neneknya, manakala datuknya berasal dari Russia dan mahu dirinya dirujuk sebagai orang Asia beragama Islam

    UNGKAPAN 'of courselah' yang biasa kedengaran di kalangan sesetengah rakyat negara ini yang bercakap Inggeris, tetapi bernada Malaysia, terpacul dari mulut Duta Turki ke Malaysia, Barlas Ozener.

    Maglish atau bahasa Melayu campur bahasa Inggeris tidak ketinggalan melanda Ozener yang berkhidmat di Kuala Lumpur sejak empat tahun enam bulan lalu dan jika diberi pilihan, mahu terus berkhidmat di negara ini.

    Ozener, 63, sebenarnya sudah lama jatuh cinta terhadap Malaysia. Ketika bertugas di Beijing pada 1981, beliau berkesempatan ke Club Med di Cherating, Pahang.

    “Ketika itu, Malaysia belum begitu maju dan saya belum melihat potensi pelaburan di negara ini. Namun, ketika saya memohon ditugaskan ke Malaysia pada 2004, negara ini sudah mencapai kemajuan mengagumkan.

    “Bagaimanapun, saya masih melihat kehijauan di mana-mana,” katanya yang gemar pelbagai jenis makanan tempatan seperti sate, roti canai, rendang dan tom yam.

    Anak kelahiran Ankara, Ozener sebenarnya mempunyai darah Greece di sebelah neneknya, manakala datuknya berasal dari Russia. Saya? Ozener lebih suka merujuk dirinya sebagai orang Asia beragama Islam.

    Katanya, beliau adalah antara warga Turki yang kebanyakannya lahir daripada campuran pelbagai budaya.

    Kedudukan Turki yang terletak di benua Asia dan Eropah serta susur-galur penduduk yang berasal dari pelbagai negara menjadikan kebanyakan warga Turki bersikap lebih terbuka dan bertolak ansur dalam kebanyakan perkara.

    Adakah sikap keterbukaan menyebabkan Turki dianggap sebagai negara sekular? Ozener tersenyum apabila dikemukakan soalan itu.

    Wajahnya tetap tenang dan memberitahu bahawa sekularisme dalam pentadbiran tidak boleh disamakan dengan pegangan agama penduduknya. Sekularisme adalah pentadbiran Turki, tetapi secara peribadi, beliau percaya politik dan agama tidak boleh digabungkan.

    “Biarkan agama berdiri sendiri dan jangan dicampur aduk dengan politik. Kalau bersalah, saya berdosa. Kalau buat baik, saya dapat pahala. Ia adalah antara kita dan Allah serta tidak perlu diperlihatkan kepada orang lain,” katanya.

    Katanya, Islam di Turki dan Malaysia adalah sama kerana dibawa oleh ahli sufi yang bersikap lebih terbuka.

    “Turki melalui banyak peradaban. Sejarah Turki merekodkan mengenai kegemilangan Empayar Ottoman dan negara ini juga mempunyai sejarah berkaitan Kristian dan Yahudi. Kepelbagaian budaya dan agama menjadikan warga Turki lebih terbuka,” katanya.

    Sikap keterbukaan, kepelbagaian budaya serta sejarah panjang Turki, katanya adalah aset yang unik dan baik untuk sektor pelancongan. Lantas, keunikan itu menjadi sebahagian kempen pelancongan Turki di Asia dan Eropah.

    Hasil kempen mengenai keunikan Turki, katanya bilangan pelancong asing ke Turki antara Januari hingga Ogos lalu adalah seramai 18.5 juta, meningkat 15 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

    Katanya, pelancong Malaysia juga memberi sumbangan besar kepada industri pelancongan Turki apabila kedatangan mereka meningkat dari hanya 6,000 orang pada 2003 kepada 23,850 orang tahun lalu.

    “Orang Melayu di Malaysia dan warga Turki mempunyai banyak persamaan. Oleh itu, tidak susah mempromosi Turki di kalangan orang Melayu. Namun, mempromosi Turki bukan hanya kepada orang Melayu, tetapi kaum lain di negara ini. Kami perlu lebih bijak mencari kecenderungan pasaran,” katanya.

    Sebagai duta, Ozener berpendapat beliau bukan hanya membawa Turki ke Malaysia, tetapi membawa Malaysia ke Turki.

    Beliau memuji strategi kempen promosi pelancongan Malaysia yang menarik perhatian dan wajar ditiru negaranya.

    “Di Turki juga ada perlumbaan Formula One (F1), tetapi hanya berlumba sajalah. Habis lumba, balik. Tetapi di Malaysia, perlumbaan F1 dipakej dengan pelbagai daya tarikan pelancongan lain, ia sungguh menarik,” katanya.

    Berkhidmat di negara ini, Ozener juga melalui pengalaman mendapat perhatian masyarakat negara ini dan antarabangsa apabila ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim `mendapat perlindungan’ di Kedutaan Turki.

    Walau apa pun tanggapan pihak lain, katanya setiap kejadian yang berlaku mempunyai hikmah tersendiri.

    “Apa yang berlaku dulu adalah situasi yang rumit, tetapi perlu ditangani dengan bijak dan lembut,” katanya yang menegaskan beliau dan negaranya tidak mahu campur tangan dalam hal ehwal negara ini.

    “Saya tidak ada masalah dengan kerajaan Malaysia dan hingga kini, saya senang berkhidmat di negara ini, malah menunggu peluang jika perkhidmatan saya boleh disambung,” katanya.

    Profil Barlas Ozener
    Nama: Barlas Ozener
    Asal: Ankara, Turki
    Status: Berkahwin dan memiliki dua anak
    Pendidikan: Graduan Sains Politik, Universiti Ankara, Turki