Pages

Monday, 25 December 2006

earthquake

You, you’re not aware
That we’re aware
Of your despair
Don’t show your tears
To your oppressor
Don’t show your tears
Try not to cry little
one

You’re not alone
I’ll stand by you
Try not to cry little one
My heart is your stone
I’ll throw with you

Sami yusuf nyanyi lagu tu
Hari ni macam mendung skit..hati aku pun agak mendung..banyak merenung, muhasabah diri yg sememangnya dah banyak lalai..
Semalam aku dengar lagu nie..buat aku sedih setiap kali dengar..cerita tentang penderitaan saudara2 kita di negara2 yang kacau bilau eg palestin, Iraq..terbayang wajah2 anak kecil..baya adik2 aku..sepupu n anak2 sepupu (bcoz aku belum ada anak sedara)..
Buat aku terfikir. sejauh mana aku dah membantu?
Malam semalam plak, tertengok citer Hindustan casting rani mukherjee n amitabh bachan..nama citer tu BLACK. Mengisahkan michelle yg buta pekak bisu, sorang pelajar oxford. N cikgu die yang dah tua yg cuba nak ajar michelle ni berdikari sebab die dah tua n akhirnya menghidap Alzheimer..huhuhu.. orang buta mengingatkan aku kat abang2 yg aku selalu jengok kat Library UM dulu..abang zam, abang hafiz, abang arshad..apela kabar diorang agaknya. Teringat zaman tolong bacakan buku untuk diorang, carikan buku rujukan, tengok ketangkasan tangan diorang tulis braille (cam ni ke eja Braille??) Huhu..gelapnya dunia. Pastu michelle tu siap pekak + bisu..gelap n sunyi la plak. Cikgu dia la yang jadi pemudahcara die masa kat Oxford. Pastu cikgu di plak kena Alzheimer. Huhu..ingat kat opah kat kampong.. ekspresi amitabh bachan tu real..cam muka opah..aku nangis je tengok masa tu..camtu agaknya rasanya tetiba boleh lupa..within seconds!! Konon nak belanja murid die makan aiskrim tetiba boleh lupa..maka die pulang dalam keadaan blur pegang ais krim n tinggal la si buta pekak bisu tu kat Bandar..
Erm..kita yang celik,tak bisu, tak tuli ni buat ape??
Pastu pagi tadi, tengok berita kol 7, Taiwan digegarkan dengan gegaran lebey kurang 7 skala richter..sepanjang minggu lepas banyak btol gempa bumi berlaku.. Indo, US..kiamat sudah dekat agaknya..dan Nampak gaya cam aku sendiri blum bersedia..
Adehh…kalo terlalu fikir pasal dunia langsung tak jadik keje, tapi kalo tak fikir cam tak berkembang plak otak nie..camane?? bukan ape..Cuma hati ni sayu skit pepagi nie..at least I still have my sensitivity n sensibility..

Friday, 22 December 2006

MARDI Science Week 2006

The FACTS..

1. My contribution on the abstract book..with cik murni!
2. New friends of course
3. A barrel of laughter with murni and mamu
4. Didn’t win any lucky draw as usual..haha!!!
5. Missed Mr. Kamar a.k.a Tie Merah
6. Still didn’t get karipap sardin from mamu

Conclusion, this is a very great week..
Next week.. P.R.O.P.O.S.A.L.!!!!

AM I???

Maya, your most unique quality is that you're unusually Personable

You come to life when you're around others and are a real “people person.”
You're also a natural leader and are able to maneuver difficult personal
situations with ease and tact. You're on the ball, assertive, and have energy to
carry out your best ideas. Not to mention the fact that people just enjoy being
around you. Compared to others who are outgoing, you have an unusually warm
nature.

Only 1.6% of all test takers have this unique combination of personality strengths.


That’s what tickle.com said.. tickled!
Waaahh..looks like maya is charming, likable, pleasant..erm..But do people see me this way?? Sumtimes i do think that peole are still “judging a book by it’s cover”..

AM I MISSING SOMETHING???

-----having some inferiority complex..once in a while-----



lalalalalala......

Wednesday, 13 December 2006

zakat?

zakat..rukun kelima yang ramai yang makin lupa akannya and sumtimes buat2 lupa..
semalam aku mengadula kat makcik sorang ni..$$tak cukup..eksiden la..2 kali..kiranya duit aku asyik mengalir je..huhu..aku redha..tapi terasa jugak la sengkeknye sebulan dua nie..
then dia cakap.."bayar zakat tak??..haaa..." erm..aku lupa bab tu.. Ya Allah..entah2 sebab tu kot..(btw, zakat fitrah bayar)..yang aku cakap ni pasal zakat pendapatan..cuak gile.. sebab tak berkat ooooo kalo tak bayar zakat..dah macam pengajaran aku dah tengok pasal bahana tak bayar zakat nie..ish3X..camane bleh lupe gak..

info: zakat pendapatan dikenakan 2.5% daripada pendapatan setahun setelah ditolak untuk perbelanjaan sara hidup etc...(bila dah cukup setahun)

so tadi aku pun jenguk la website PPZ -pusat pungutan zakat- www.e-zakat.com.my
aku browse..tengok FAQs, betui ke aku kena bayar zakat..penerangan kat situ sangat lengkap siap ada kalkulator..bleh kite kira berapa kena bayar zakat. aku pun ape lagi..selongkar balik slip gaji aku..hahaha!!!! aku pun kire la dengan bersungguh2.. bila klik KIRA kuar pop up "ANDA TIDAK LAYAK DIKENAKAN ZAKAT" huhu..sebab baki pendapatan setahun tolak sara hidup adela dalam RM500 lebey, 2.5% hanyalah RM14++..

alhamdulillah..(bukan sebab takyah bayar zakat..hehe) ade jugak orang yang menyedarkan aku.. haa..kawan2..ape kata korang pun cek jugak..
hidup ni biar tak kaya tapi sentiasa diberkati Allah..tak gitu??

Monday, 4 December 2006

ahhhaaaaiiiiii....

assalamualaikum..

ish..ish..ish..
jika diperhatikan posting sepanjang november, sangat terserlah status diri yang agak emosional..hihi..ape nak buat..banyak sangat benda jadi..
sekarang dah ok..(i hope)
well what to do..life is full of suprises..

tu je nak tulissss...

Thursday, 30 November 2006

cough dropssss..

uhuk!! uhuk!!..
demam MAHA 2006.
tu la siang malam berjalan tak agak2..
ari isnin kol 12 dah tak larat..lembik sampai petang..
tawakkal je bawak kete petang tu..
dah siap mengucap kalo2 tak sempat sampai umah..

ari kames baru keje..
kepala still pusing2..jalan kena pegang dinding..
sore pun tak kuar mane..
this morning mentor aku tanya..
"dah fikir dah nak wat pe for 2nd cycle nye proposal??"
aku pun jawab..tengah fikir lagi..
pastu die buat impresssion yang kena pikir kuat2 skit..
haha!!!

memang aku try pikir pun mase demam2 tu pun..
tapi idea ntah hape2 yg kuar..
ade ke kuar dapat idea nak bina bumbung yg boleh tukar colour..
portable garrage..with intelligent roof top..
purpose die supaya rumput takla rosak..
bumbung tu boleh jadi transparent kalo takde kete kat bawah die..
kalo ade kete bawah die surface tu jadi legap..
haa..itu ilham demam,,,,,,,,,,
ade lagi idea lain..tapi ingat2 lupa..sebab makan ubat batuk n selsema..
asyik tidoooooo jerr.....

Friday, 24 November 2006

when you lost it..

it seemed like such fun
until you loose what you have won..
look what you've done
you made a fool of everyone..

i nearly lost my ummi..
that's what happenned last week.
it made think twice to disobey ummi ever again..(insyaAllah)
ummi had a stroke while having discussion with me and falah..

cant tell you the whole story..i'd rather delete it from my memory stick hehe..i stayed with ummi for almost 36 hours..i cant sleep..when ummi was sleeping i cried beside her..never felt like this before..the feeling of loosing someone you love the most..your strength, your sunshine.. everything..i went to work on Wednesday..trying to be normal, telling myself to keep it together but that evening i ended up crying my heart out..i called upon a trusted fren to stay with me..a guy actually. so he saw me crying like a baby..huhuhu..i think a had a nervous breakdown (",) but feeling better right after..

i'm okay now..ready to face all challenges..hihihi..you go girl!!

rejection..

who can stand rejection..?? pliz stand up.
definitely not me..i'm not that strong..
Rasulullah?? yes..

my sciencefund proposal was a total mess..it was rejected..
no more kickstart..instead i have to start all over again..

this is what they say about my proposal:


For durian, in view of its decreasing commercial potential
in future, suggest similar work to be carried out on more important and emerging
fruit types eg: *****,#####,%%%%%.
In future, research should focus on the crop of study or relevant discipline with sufficient detail to justify chosen area of research. REJECT.


i thought i was strong enough to face this rejection, but i ended up crying everytime i read this comment. lembik btol pempuan nie..huhuhu..that's why i post it so that i can challenge myself.

failure is the essence of success..right??

hand in my pocket

since nobody's perrrrrfect..
i kinda like this song..
What it all comes down to
Is that everything's gonna be fine fine fine..

Hand In My Pocket
Alanis Morissette

I'm broke but I'm happy
I'm poor but I'm kind
I'm short but I'm healthy, yeah
I'm high but I'm grounded
I'm sane but I'm overwhelmed
I'm lost but I'm hopeful baby
What it all comes down to
Is that everything's gonna be fine fine fine
I've got one hand in my pocket
And the other one is giving a high five

I feel drunk but I'm sober
I'm young and I'm underpaid
I'm tired but I'm working, yeah
I care but I'm restless
I'm here but I'm really gone
I'm wrong and I'm sorry baby

What it all comes down to
Is that everything's gonna be quite alright
I've got one hand in my pocket
And the other one is flicking a cigarette
And what it all comes down to
Is that I haven't got it all figured out just yet
I've got one hand in my pocket
And the other one is giving the peace sign
I'm free but I'm focused
I'm green but I'm wise
I'm hard but I'm friendly baby
I'm sad but I'm laughing
I'm brave but I'm chickenshit
I'm sick but I'm pretty baby

And what it all boils down to
Is that no one's really got it figured out just yet
I've got one hand in my pocket
And the other one is playing the piano
And what it all comes down to my friends
Is that everything's just fine fine fine
I've got one hand in my pocket
And the other one is hailing a taxi cab

Friday, 17 November 2006

hehe..lame gile..

lama giler tak tulis blog..

this is my 1st post as a 24 years old girl (..girl??..)
banyak betul perkara berlaku..
berturut-turut..
sepanjang berlakunya kisah2 kehidupan nie..aku asyik teringat, balik ni nak tulis dalam blog la.. but in the end..sekarang pada ketika aku menaip ni semuanya hilang tiba-tiba..
ape yg boleh aku komen...semuanye memberi aku pengalaman tapi dipakejkan dlm bentuk latih tubi.. harharhar!!!

dalam banyak2 yang kat bawah nie je ada, sebab aku tulis mase tunggu majlis mula kat HILTON KL. pensil n kertas yang disediakan KELIHATAN amat menarik di samping marshmellow n gula2 yg aku takleh usik sebab aku pose hari tu..

haiyooo..

Hilton KL 14 Nov 2006
ASIAN SEED CONGRESS
aku dalam grand ballroom nie..menunggu technical session at 1030. tetiba ketua pengarah soh g..aku blur gile..pening sungguh..banyak btol mental block mental shock..segala mak nenek yang boleh mengganggu mental dan emosi aku yang tak berapa stabil.. hehee..lagi plak semenjak usia menjadi 24..huhu..takleh berlagak jadi 23 lagi la..

5 NOV birthday aku..ari kitorang seme berkumpul untuk kuching..
aku ke kuching untuk agrobiodiversity conference. aku excited gile nak join sebab 1st time beb..1st time g conference, 1st time wat poster..BUT i ended up at the reception table waiting 247 for 4 days for all speakers to hand me their presentation for the conference. whyyyyyyy?? aku nak g conference..nak dengar talk..tambahkan ilmu..terkilan giler.. memang sumer orang buli aku..aku tak PUAS HATI!!! (memang bunyi nye macam tak bersyukur..sebab banyak pengalaman aku dapat..(i thanked the organizer for that) but i have my own PRIORITY>> to attend the conference man..NOT to be tukang kutip hutang..and i'm not in the technical commitee members for GOd's sake...) bengang nie..derang sengih je.. aku sebenarnye tak tahu camane nak kata 'tak nak' bcoz aku tatau paper pasal conference. 1st time..cam aku kate tadi.. i dont know what to expect if i say No..will it be ok..?? or i will be seen as budak "malas n berkira"untuk wat keje..arghh..bengang!!! mase last day of the conference..when people have their last high-tea.. aku terperukkkk kat dalam bilik sekretariat tak habis2 lagi manage benda alah presentation tu.. tu yang aku sedih sangat..aku tak dapat nak jumpa semua orang..at least exchange contact numbers or maybe email address or anything!! ramai gile EXPERTS kat ctu..yg ntah bile bleh berjumpa lagi.. bcoz..researcher mesti ada collaboration..n aku ni selalu berat mulut nak bertanya..aku ingat mase tu la bleh lebarkan lagi research network aku yg sememangnye sekangkang kera nie..huhuhu..bile aku keluar (dengan niat nak rasa la ckit sajian kat luar tu..seme orang dah takde..meja pun dah dikemas..) hancur btul hati ni..sekeping gambar pun aku takde mase conference tu..gambar dgn my 1st poster..boleh tak?? just bcoz i dont hav the time..
jangan tak tahu..aku siap kena marah dengan chairperson kat atas pentas tu..sebab AJK teknikal lambat siapkan seme2 benda n dah lambat..nak menitis dah air mata aku mase tu..camane rupe aku tatau la..

kesimpulannya..aku dapat 30% je penghayatan conference..sebab lagi 70% aku dok kat luar dewan..n sumtime dok dalam dewan tapi fikiran aku dok fikir mane la encik ni, Dr. tu, Dato' ni, Prof tu..
Responsibility>> eventhough that task is not my responsibility..i took it bcoz i am a responsible person..n i did my best..(with lack of experience..ade gak presentation yg tetiba hilang.. hehehe)

---------------------------- -------------------------------- ----------------------------
pssstt... ade sorang mamat ni..sweet smile..suka plak..hehe. jupe mase g field trip, naik satu bus. dapat la sembang 20 saat dengan die..rajin die attend conference. sebab conference hall tu bukan sentiasa penuh pun..tapi every session die mesti ade. unfortunately, sampai sudah aku tak tahu nama die, dari institusi mane..hahah!! ello mystery guy..apsal suka pakai nametag terbalik..?? kwang3x!!!!!!

fakta maya@kuching:
  • blum rasa laksa sarawak
  • blum rasa umai sarawak
  • blum amek gambaq kat patung kucing kat kuching.. (azuan janji nak tolong amek..haram die ingat..huhu)

Friday, 20 October 2006

EID mubarak everybody!!

kepada sesiapa yang membaca blog ini, saya Maya Ijau ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua.
  • berhati-hatilah di jalan raya. biar lambat asal selamat sampai n selamat dari saman ekor..ingat OPs Sikap..boleh habiskan duit bonus anda jika anda tidak berhati2..
  • rajin2 la bersedekah..yang dah keje jangan lupa bagi $$ raya..termasuk maya..
  • makan biar berpada-pada nanti tak muat plak baju raya..hihi..
  • jangan lupa pose 6 hari syawal..
  • ramadhan masih berbaki..jangan lupa nak memanfaatkannya..

ok. that's all for now..take care everybody!!!

Wednesday, 18 October 2006

puasa..

puasa: menahan diri dan nafsu..erm..nafsu ni ade macam2 jenis..
tapi selalu je tinggal lapar dan dahaga.. itulah kata Nabi..

2 hari lepas mase aku dok tengok Buletin Utama, ade la satu slot Dr. Fadzilah Kamsah.. kata die "kalo dah tak tutup aurat, memang tak dapat ape-ape melainkan lapar dan dahaga.." aku ketawa masa tu sebab teringatkan orang yangbaca berita tu pun tak pakai tudung..sebijik kena kat die la.. betul jugak tu..sebab pose tu bukan setakat tak makan n minum, tapi mesti solat, tutup aurat..dan lain2 lagi..

semalam, aku ifthar dengan rozaina, kat subang parade..ade la dua budak pempuan yang sangat la mendedahkan aurat..singkat lagi ketat..aku bersangka baik, ingat depa non-muslim.. so, kitorang dok sembang2 la sambil tunggu waktu berbuka..haha..mase nie budak dua orang nie pun berbuka same..maka terngiang2 kata2 Dr. Fadzilah Kamsah sekali lagi..

i bet that they didnt pray too..huhu..

so, tinggallah lapar dan dahaga..maybe pada diorang kena pose supaya boleh la beraya kot..
ape nak jadi...?? astaghfirullah..

portable hammock

erm..rajin plak aku wat posting hari nie..

nak tolong my bro..die jual portable hammock..sesuai untuk mereka yang suka berkelah..camping..memancing..letak kat bawah pokok mangga tepi umah pun boleh..depan tv boleh..dan paling sesuai digunakan semasa menunggu durian luruh kat dusun, jangan lupa pakai helmet..haha.. tengok tau..harga boleh nego..


just click the link and check these items out...
http://list.lelong.com.my/Auc/List/List.asp?DA=A&TheKeyword=behawitz&CategoryID

List in new seven wonders

baca kat yahoo.com.

Only one of the ancient wonders of the world still survives -- now history lovers are being invited to choose a new list of seven.
Among 21 locations shortlisted for the worldwide vote is Stonehenge, the only British landmark selected.
The 5,000-year-old stones on Salisbury Plain, Wiltshire, will be up against sites including the Acropolis in Athens; the Statue of Liberty in New York; and the last remaining original wonder, the Pyramids of Giza in Cairo.
An original list of nearly 200 sites nominated by the public was narrowed to 21 by the organizers and experts, including the former director general of Unesco Professor Federico Mayor.
The vote is organized by a non-profit Swiss foundation called New7Wonders which specializes in the preservation, restoration and promotion of monuments, and the results will be announced on July 7, 2007, in Lisbon.
About 20 million votes have already been lodged, including many from India, for the Taj Mahal; China, for the Great Wall and from Peru for Machu Picchu, the fortress city of the Incas.
The other original seven wonders of the ancient world were the Hanging Gardens of Babylon; the Statue of Zeus at Olympia; the Temple of Artemis at Ephesus; the Mausoleum at Halicarnassus; the Colossus of Rhodes and the Lighthouse of Alexandria.
Tia Viering, spokeswoman for New7Wonders, said: "Apart from the Pyramids, the seven ancient wonders of the world no longer exist."
The only criteria for the new list is that the landmarks were built or discovered before 2000.
"People of England, it is now your turn to be heard," added Viering. Support Stonehenge to become one of the New Seven Wonders of the World."
Votes can be made online, at www.new7wonders.com.

The 21 finalists for the New Seven Wonders of the World, alphabetically:
1 Acropolis, Athens, Greece
2 Alhambra, Granada, Spain
3 Angkor Wat temple, Cambodia
4 Chichen Itza Aztec site, Yucatan, Mexico
5 Christ the Redeemer, Rio de Janeiro, Brazil
6 Colosseum, Rome
7 Easter Island Statues, Chile
8 Eiffel Tower, Paris
9 Great Wall, China
10 Hagia Sophia church, Istanbul, Turkey
11 Kyomizu Temple, Kyoto, Japan
12 Kremlin/St.Basil's, Moscow
13 Machu Picchu, Peru
14 Neuschwanstein Castle, Fussen, Germany
15 Petra ancient city, Jordan
16 Pyramids of Giza, Egypt
17 Statue of Liberty, New York
18 Stonehenge, Amesbury, United Kingdom
19 Sydney Opera House, Australia
20 Taj Mahal, Agra, India
21 Timbuktu city, Mali

Tuesday, 17 October 2006

baju raya oohhh baju raya..

visi: menjahit sepasang baju kurung untuk ummi, maya, murni, mawar
misi: jahit menjahit mesti siap sebelum hari raya..haha!!
milestone: amek cuti start ari kames..dan menjahit lah dengan berjayanya..
target output: memakai baju raya pada hari raya pertama
KPI: baju yang dipakai tidak sendat..dan cantik..hihi..

okay..semoga aku berjaya..
adeh, jari dah luka nie..sape soh simpan jarom dlm beg..

Friday, 13 October 2006

where is the passion..

when u need it the most..???

hehe...aku kena siapkan extended abstract untuk conference tapi aku takde mood..
where is the passion when i needed the most?? erm..

well..aku just nak menulis sedikit..(sikit ke??) pasal minggu ni..ade macam2 kejutan, kegembiraan, kepuasan yang tersendiri..
semuanye buat aku berfikir..yang mane patut jadi priority..
haha..sesape yg baca entry ni mesti pening..
takpe..

last weekends..aku dapat buke pose dgn member baik campus my beloved Ijan n my un-huggable Azhari..hahaha..jangan marah boss...seronot la dapat jupe diorang..puas dapat kongsi cerita, problem..buat lawak..macam2 la..semalam buka pose dengan licha, dee, tim..my choo-choo train kat fakulti..pastu ujung minggu ni plak alumni sekolah wat ifthar kat sekolah..huhu..boleh la menjejak memory lane..jupe balik cikgu2 yg dah denda aku dulu..huhu~
tatau kenapa..tapi aku rasa seronot..sebab kawan2 aku baik2 belaka..

http://hira.lifelogger.com/albums/7970/slideshow/simple/

aku terfikir akan seseorang yg seakan2 tiada kawan..dengan kata lain mane pegi kawan2 die sepanjang die membesar nie?? huhu..

tadi aku bersembang la dengan kawan aku sorang nie..kongsi macam- maaaacamm cerita.. tahu macam-macaam ragam manusia especially ragam insan2 di sekeliling aku sekarang..haha!! tak sangka macam orang macam ragam..itulah manusia ciptaan tuhan..
oit..kitorang bukan mengumpat ek bulan pose ni..biasa la girl talk...
tapi at least "macam-macam cerita" ni banyak bantu aku summarize mcm2 benda yang selama nie aku rasa blur..bagus..bagus..dan ia buat aku sedar, buat aku fikir balik..ape yang aku kena kejar n ape yang aku kena kendong..yang mane aku boleh biar tercicir..haha teringat taik lembu plak tetiba..

haha..sampai abis entry ni cam bahasa sanskit..
nasibla..aku tulis sebab aku rase best sangat minggu nie..
sape sangka..aku tahu banyak perkara..

~~~countdown ramadhan!!~~~~~~~~~

Friday, 29 September 2006

evolusi ramadhan..

Bismillah ar-Rahmaan ar-Rahiim


ramadhan pun berevolusi??
tak..aku yang berevolusi setiap tahun bersama Ramadhan..
flash back;
mase kecik2 dulu solat tarawih 2 rakaat je, pastu main sampai la orang selesai tarawih..
dah masuk sekolah..solat tarawih dah jadi 4 rakaat..4 rakaat lagi lebuh..tido..zzzzzz
masuk sekolah menengah..solat tarawih 8 rakaat, tapi tersengguk-sengguk setiap rakaat..pasti balik umah/dorm muka monyok sebab mengantuk..
erm..bila selesai zaman sekolah, masuk matrik, masuk U, solat tarawih 8 rakaat dah ok, tapi banyak rongak--tak buat setiap malam..pastu menyesal..especially bila sampai 10 yang akhir..
sekarang..tengah usaha untuk menjadi lebih istiqamah..biar sedikit tetapi berterusan.. ameen..
tahajjud..selalu melepas..sebab bangun lewat, nak sahur plak..huhu..
takpe cuba lagi..

kesimpulannya Ramadhan mematangkan aku..mengajar aku banyak perkara..supaya aku lebih menghayatinya..everytime ramadhan menjelang hati aku berbunga2..heheh..

Ramadhan juga selalu mengingatkan aku pada Baitul Haram..betapa seronoknya berpuasa kat sana..rezeki melimpah2..subhannallah..
mase kecik2 dulu..umor 6 tahun kot, parents aku ade bawak kami g umrah sekali, aku ingat lagi.. aku dok bersandar sebelah ummi, menghadap kaabah, nampak kaabah tu besaaar sangat..tenang sangat..mase ummi solat aku tido kat tepi tiang..hihi..pastu mase tawaf, buya angkat aku untuk cium hajar-aswad..
pastu tahun 2002 aku pegi lagi..excited btol..ponteng kuliah..bulan pose, lecturer pun lembut hati..aku ingat lagi setiap langkah aku kat masjidil-haram tu..mase nak tengok kaabah tu setelah sekian lama..perasaan tu cam rindu nak jumpa kekasih. takleh nak describe..tapi kat sane aku kalah jugak..penat tarawih..tak dapat ikut Imam Abdul Rahman Sudais sampai 20 rakaat.. lapan je dah K.O!! selalu dok dengar suara die kat CD, bile dengar 'live' syok gak..agaknya camtu la rase orang yang dok g concert ek..
pastu mase tawaf wida' (last tawaf b4 keluar dari Makkah)..tengahari yang amat panas.. sedih nye tuhan je yang tahu..nak tinggalkan Rumah Allah..aku ingat setiap ruku' dan sujud..setiap doa..aku pandang lagi kaabah tu..erm..semuanya jelas dalam minda.. rasa macam baru semalam..

i am so deep in love with Ramadhan..
ada mana-mana jutawan..erm..takyah jutawan la..sesape pun bleh..
yang nak bawak aku gi Rumah Allah lagi..?? aku takde $$ nie..huhu..

tenang..

"sesungguhnya dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang.. "
ayat Quran tu..jaminan dari Allah..
100% setuju..

tapi masih ada manusia yang mencari alternatif lain untuk mencari ketenangan..
selalu sebenarnya kita tiba-tiba rasa jiwa kosong..tapi tak tahu kenapa..
itulah rasanya bila kita jauh dari tuhan..jadi tiadalah cara lain untuk menghilangkan jiwa kosong melainkan dengan mendekati tuhan kembali..

bukannya dengan merokok, lepak kedai mamak, tengok wayang, sms orang, mengadu pada orang..sedangkan Tuhan sedang menunggu rintihan hambaNya...mengadulah pada Dia, sebaik2 tempat mengadu.. itulah realitinya..aku pun selalu camni..dok citer kat orang..situ sini..serabutla konon.. tapi kan, lagi baik kalo solat sunat 2 rakaat masa sujud tu mengadulah sepuas-puasnya..dalam keadaan sujud, keadaan paling hina kita meminta simpati pencipta kita..kan Dia Maha Mendengar..
kepuasannya lain dari yang lain..cuba la..buat sesiapa yang belum cuba..

erm..kengkadang kita tenang, tapi orang lain yang buat kita tak tenang..camane??
fikir-fikirkan..

Wednesday, 20 September 2006

treasure hunt..

win a treasure hunt??
never in my life..
treasure hunt selalu nampak bosan bcoz i have this hard time finding things..

but this one is quite interesting bcoz u have to use ur brain more than using ur eyes..haha i like that very much..infact we got the 5th place..not bad!


so the story begin..
SR juniors..

hehe..iye sangatla aku nak tulih
panjang2..tak reti la..

Facts on TASik Kenyir Treasure Hunt 2006
1. maya still having hard time finding the answer..haha!!
2. aziz is very good in maths, fizik, bio, psikologi..but he didn't know that Losong is a name of a place..Losong feri is a place, not a keropok..haha!
3. keropok losong amaat sedap..
4. team euphoria : >> Ct and ziana best..Dr razali cool..
5. azuan still having hard time taking pics.. =)
6.azuan and maya succeeded in impressing aziz about a place called kerteh..the limelight was great..
7. SR juniors can join other treasure hunt and win..huahua
8. tasik kenyir is awesome!!! the best word to describe it.. SUBhanallah..





miss me not??

i have a not-so-sure boyfriend =)
huhu..actually i'm the one who's not that sure. uhuk!!!

i didn't contact him 4 couple of weeks..aiyoo..neither do him..
then my mum told me that he's not well..instead of calling, i sent him a message "miss me not??"
he called right away..
and asked me do i have any other boyfriend..what a funny question..
so i just laughed, then he added " i swear that u have other boyfriend..how many??"
i answered.. "oo..yeah..i do have..how many?? ten of them.."

yeah..i sakan ber'seronot' during my free holiday vacation cum treasure hunt at tasik Kenyir..
so he did-- have strong hunches..pity him, dislocated his spine (i think) during football last week.. alalalala...kesian..

i do miss him..but i'm confused..doomed in confusion..
erm..need more time to figure it out..

Wednesday, 6 September 2006

muhasabah_diri

aku ni..
pose..
sememangnya puasa boleh menundukkan nafsu..
aku jadi seorang yang baik tutur kata, tak mudah naik angin..
bagus btul..

aku ni..
kena muhasabah diri..
wahai tuhan yang Maha Pengasih
terangilah ku dengan nur imanMu
hanya engkau tempat aku berserah
mohon maghfirah di dalam syahdu
wahai tuhan yang Maha Pengasih
ampunilah segala dosaku
laksana buih di laut memutih
hanyut ditelan gelombang nafsu..

aku ni..
solat isya' asyik 'qada' subuh je seminggu dua nie..
ape nak jadi nie..??
anak sape solat 'rongak2' nie..
konon nak bangun kol 5. tapi lebuuuhhhh...

aku ni..
tengah down sangat..

dah 2-3 hari camni..
takde mood nak g kickboxing..
takde mood nak wat pape..
dok bace journal pasal nipah tapi makin down plak rasanye..
dengan masalah bapak merajuk kat umah..
adeeh..

aku ni..
letih la..
but i'm sure that my mum lagi letih..
that's why i alwiz try to bring home my happy face..
so that my mum can smile too..

aku ni..
manusia. penuh dengan limitasi..semuanya terhad. tapi kenape aku sering takbur, riya', malas?? selalu kite ni lupe yang kite ni hamba.. jika Tuhan cabut roh kite, terus kite jadi bahan makanan mikrorganism yang laparrr..degraded..tinggallah tulang..gigi..rambut.. nape asyik lupe semua tu..?? nape sombong sangat manusia nie..

pagi tadi aku dengar tazkirah kat IKIM.fm..
zaman dulu..LUQman al-hakim pernah diminta oleh seseorang supaya menyembelih seekor kambing..dan diminta mempersembahkan 2 bahagian TERBAIK pada kambing tu.. Maka Luqman telah mempersembahkan lidah dan hati..
pastu..luqman diminta pula menyembelih seekor lagi kambing dan diminta mempersembahkan 2 bahagian TERBURUK pada kambing tu.. Maka Luqman telah mempersembahkan lidah dan hati..

eh same??

tu la..
kena jaga betul2 lidah nie..
kerana ia mencerminkan hati..
lidah oh lidah..

ade Nabi s.a.w. pesan..
"if u can't say good thing, be quiet.."
ringkas..mudah..tapi dah cuba?? susah sebenarnye..
mengumpat lain..menyumpah lain..mengutuk lain..
merapu lagi la..gigit lidah tu..!! huhu..
ish2..jangan kuat sangat merapu..
skit2 tu bleh la..to spice up your day..
jangan jadikan hobi ye..

ok..aku dah rase ringan skit..

Wednesday, 30 August 2006

Augustuss..tuss..tuszz!!

erm..banyak insiden penting bulan Ogos nie..

1/8/last year-masuk keje mardi.. 16/8/few years back-my first period..haha.. 14/8/2005-my graduation 'honours with distinction' 20/8/2o06 my best fren's weeding 25/8/2006 my blog's birthday..yaay..!! 26/8/2oo6 my big bro's graduation..lengkap degan adegan air mata.. 31/8 merdeka!!!

kalau nak dicerita setiap satu tak larat la.. semuanya ada kenangan yang tersendiri. yang menjadikan maya sebagaimana sekarang..
ucapan di bawahadalah untuk diri sendiri..dan sesiapa yang rasa nak ucap untuk diri die jugak..dan sesiapa yang berkenaan..

  1. keje rajin2 supaya dapat rasa keje mardi 2 tahun plak..huh?
  2. jadilah wanita sejati..appreciate yourself all the time..then people will do the same towards u..
  3. imagine urself as a seed..highly selected quality seed..that can survive in any extreme conditions...even kemarau or banjir or whatever it is.. u will be that same special seed waiting the right time, the right place to grow..to be a very very strong tree..bukan pokok taugeh arr.. to serve the Allah, the world..walaupun hanya menjadi tempat berteduh ketika panas.. remember that..
  4. kaklong..semoga jadi isteri solehah..ibu solehah tak lame lagi..hehehe..
  5. heppi birthday to my blog..my baby..takpe kite langkah pelan..pelan..
  6. bangFal, all the best.. all of us must be strong..yeahh..
  7. slamat hari merdeka..pastikan diri anda sentiasa merdeka.. sekali merdeka selamanya merdeka..

sekian terima kasih..

Tuesday, 29 August 2006

cakap bior teranggg...

i answered some surver questions..
and it made me think..

is it so confusing..??

Malay is the race.
Muslim is the religion.
Indian is the race.
Hindu is the religion.
Chinese is the race.
Buddhist is the religion. etc..

salah satu soklan survey..
Do you consider yourself to be...?
Sikh
Protestant
(Baptist,
Lutheran, Presbyterian, Methodist, Episcopalian, Church of England
etc.)
Jewish
Jehovah's Witness
Mormon
Catholic
Buddhist
Taoist
Hindu
Muslim
Agnostic (Those that believe it is not possible to say for definite that a God exists or does not exist)
Atheist (Those that do not believe in the existence of a God)
Other
aku pegi Mydin USJ aritu..jalan2..survey nak beli barang untuk kegunaan di office.. setelah selesai membayar pembelian sebijik mentega dan sebatang bendera aku telah menyinggah di sebuah stall ****. ade sorang mamat india ni sembang dengan sorang budak cina..bercerita tentang Murthi-the Everest man-and his controversial issues- ade plak mamat india tu cakap lebih kurang begini la bunyi nye.."itu murthi sudah jadi 'malay' so kena tanam..tak boleh bakar. ada kata dia 'india', ada kata dia 'malay'..lu cina kasi bakar ka tanam ka..?? " rupanya depa dok sembang cara nak semadikan encik murthi @ muhammad tu.. penggunaan istilah yang salah kerana 'malay' tu bangsa bukan agama..ayoyo..!! kengkadang benda camni la yg buat orang pening..puncanya salah istilah..yang membawa kepada timbulnya isu2 yang tak sepatutnya timbul..disebabkan aku ni 'malay', diorang pun beralih tempat sembang kat sudut lain..maybe ade citer lain yang depa tanak 'malay' ni dengar..hehe..
chiao!

Wednesday, 23 August 2006

All time favourite

have u ever heard of this song..?? luv it!!

Kci and JoJo
ALL MY LIFE
Album: Love Always

I will never find another lover sweeter than you,
sweeter than you
And I will never find another lover more precious than you,
more precious than you
Girl you are
close to me you're like my mother,
Close to me you're like my father,
Close to me you're like my sister,
Close to me you're like my brother
You are the only one my everything
and for you this song I sing

And all my life

I pray for someone like you
And I thank God that I, that I finally found you
All my life I pray for someone like you
And I hope that you feel the same way too
Yes, I pray that you do love me too
I said you're all that I'm thinking of...

Said,
I promise to never fall in love with a stranger,
You're all I'm thinking of,
I praise the Lord above,
For sending me your love,
I cherish every hug,
I really love you

And all my life, baby, baby,
I pray for someone like you,
And I thank God that I, that I finally found you,
All my life I pray for someone like you
And I hope that you feel the same way too

Yes, I pray that you do, love me

You're all that I ever known

When you smile, on my face, all I see is a glow
You turned my life around
You picked me up when I was down
You're all that I ever known
When you smile on your face all I see is a glow
You picked me up when I was down
You're all that I ever known
When you smile on your face all I see is a glow
You picked me up when I was down
And I hope that you feel the same way too
Yes I pray that you do love me too

All my life,
I pray for someone like you,
And I thank God that I, that I finally found you
All my life I pray for someone like you
Yes, I pray that you do love me too
All my life I pray for someone like you
And I thank God that I,
that I finally found you
All my life I pray for someone like you
Yes, I pray that you do love me too

Tuesday, 22 August 2006

i cried..hehe..

can't help it. i cried on hannan's wedding. tatau la. mesti ke nangis..??
ape nak buat..hati ni lembut sangat kot..missing the old days everyday.. gambar takde la..kerana tidak dapat membawa kamera.. nanti nak paksa pengantin kasik gambar..
btw, the wedding went on smoothly..


"aku nikahkan kau Nor Hannan bin Mohamad dengan Nik Nurhannan Mohd Badaruddin dengan mas kahwinnya RM5555.00 tunaiii..."

mase ni la aku nangis.. Hannan kawen dengan Hannan jugak. nama sama..unik kan?? both of them are my fren.. jumpa mase matrix. semoga berbahagia selalu ye..ameenn....

erm.. my trip to kelantan was a good one. thanks to my fwen aina n ffifie; bawak maya jalan sana sini. tapi tak dapat jupe Dr. Azlina. next trip insyaAllah..
dapat jejak balik tempat yang dah lama tak dijejak..
teringat balik zaman sekolah..bulih kecek klate smula ngo saing2..
i really miss the old days..nak nangis lagi ni...

well, kota bharu dah banyak berubah. maju nampaknya. nape la media suke sangat gembar gembur kata kelantan teruk sangat..ok what kelantan??
senang citer, orang bandar macam aku ni tak la terkejut beruk-culture shock- sangat kalo kena 'post' g kelantan. it's a good place to settle down too..hehe..nak caik orang kelantan la.. :)

ssuko kakloh..

Friday, 18 August 2006

my hannan is getting married..

aku tulih punya la panjang tadi..tetiba hilang..bengang btol..maleh nak tulih dah..

just to remind myself not to cry on her wedding. i'm happy for her, but it is just hard to let her go..she's my best fren kan..susah la nak kongsi2 citer pasni..aku tatau la kalo ijan plak yang kawen..huhu (she's my other best fren..)

it will be great to come back to kelantan..reminded me of my school..in kota bharu.. dah lame btol tak pegi.. i WILLingly will have a great time..with fifi n aina..my tour guide..

oklah..got to go..my gel electrophoresis is waiting..chiao!

Thursday, 17 August 2006

Petua 'Tahan Lama'

hehe..baik punya!!!

KELAPA PARUT
Utk lebih tahan lama,....selama 2 tahun. Belah kelapa dan ambik sebelah sahaja. Gunakan pada 31 December 2006 Dan sebelah lagi pada 1 January 2007 . Wah?..tahan sampai 2 tahun kan?...

NASI/LAUK
Biar tahan lebih lama,...jangan gunakan jari pasal jari korang ada bakteria. sebab tu lauk cepat basi. ceduk la pakai sudu ke, sudip ke.

BARANGAN KEMAS TERUTAMA EMAS
Barangan emas bila dah terlalu banyak dikenakan zakat. Tapi kalau untuk lebih 'tahan lama',...bayar la zakatutk barang kemas tu atau pakai saja. Kalau tak,..tetiba hilang atau kena curi,...padan muka korang,.ha haa

PAKAIAN TAHAN LAMA
jangan rendam dalam serbuk pencuci lama sangat
elak guna washing mach..
jangan jemur bawah mentari terik
elak guna bleach..
jangan bawa mandi kat beach.

gantung bila d simpan
cuci guna air jeram/hujan
jangan bagi pinjam kat kawan!!!

'PINJAM BAJU MEMBER.... BAJU SENDIRI SIMPAN'

KERETA
Lepas beli, simpan kat garaj..
tutup elok2.. jangan bagi angin masuk..
jangan bagi abuk masuk.. jangan bagi wap air masuk.
bayar loan bulan2.. sampai abis loan.. gerenti tahan lama..

KENYANG
Kalau nak tahan lama..
sebelum makan baca bismillallah dan doa..
akhir makan.. doa dan ucap alhamdullillah..

UMUR
umur nak tahan lama????
jangan merokok!!! rokok nak tahan lama ???
jangan hisapp......!!!!
P/S: jangan hisap benda-benda yang dilarang...
sendiri mau ingat hahaaa....

TIDUR
nak tahan lama tak tidur malam- rajin-rajinlah tidur siang

HUBUNGAN
bertahan lama dalam persahabatan/hubungan
Jujur dan ikhlas.



SELAMAT BERTAHAN LAMA
~sentiasa terbuka dan rasional~

Monday, 14 August 2006

LEFT-Handers Day

13 August 2006

erm..i dont know that people celebrate this day.. but i'm ok with it..
proud to be one..

Happy Left-Handers Day to the 13% of world's population..haha!!
my special dedication to my frenz: Adilah, Khansa'; Ende (my auntie> very fantastic cook)

It reminds me on how hard for me to convince my parents that i'm not purposely eating with my left hand.. (^_^) my youngest sister is left-handed too..but she didn't have to face the hard-time.. FYI, at the age of 23 i'm still having problem with my right and left. why is it so confusing?? that's why maya can't be a doctor..my mum said that..hahahahahahah!!!!!

check this out:
www.lefthandersday.com

Thursday, 10 August 2006

It’s all about your heart

bismillah..

Last Thursday Ummi, Opah, Maya and Riza rushed back to IPoh coz we got news that my pak Yeop was in CCU—heart attack. I went back home after 2 hours being in my lab. Ingatkan semua dah siap. Tengok2 ummi tengah memasak..banyak betui die masak.. lepat, kuih bingka ubi, ayam masak kurma, bihun goreng.. kesian nak tinggal anak2 katenye..itulah ibu..

My Opah. She’s also a very good mum..and definitely she loves my mum very much. (plus the other 7 children of hers..hehe) maternal instinct..that’s what it is.. my opah is oledi nyanyuk.90 + + + + + + + + + + + + years old. But..mum will be mum forever. She was so upset..that day..and when we told her that we’re going to bring her back to perak, she started crying..sobbing..dont want to eat..then ummi asked..”kenape mak nangis nie..” then she answered.. “Yeop nye sakit..lekas la kite balik..mak nak tengok Yeop..” semua orang terkejut sebab takde sape pun yg bitau die yang anak die sakit..and die jawab tepat..anak yg mane satu yg sakit.. mata masing2 bergenang air mata.. OPah pegang je tangan pak yeop..and even remind him of his syahadah..siap ajar lagi..and she keep on berdoa.. “tetapkankanlah iman..tetapkanlah iman..”

Erm…
Ni citer jiran plak.. Arrogant neighbours.. kejenye bergaduh je.. garang btul mamat tu.. kengkadang terbangun dari tido sbb dengar suara bapak tarzan.. dah lama sebenarnye.. tapi kitorang buat tatau je..sbb die tak buat penderaan domestic..
Tapi kali nie depa dah melampau..especially bini die..
Die nak kristian kan pembantu rumah die.. kesian betui budak pempuan nie..tudung dah tak pakai, baju semua pendek..hari2 jaga anjing..babi usah cerita la..solat langsung tak boleh..(budak pempuan tu tahan jugak..sebab semua ni bersifat sementara..kontrak dua tahun die pun dah abis, nak balik kampong..) tapi bila pasal agama ni..memang dah melampau..nak aku sekeh je kepala pompuan tu..ade ke die paksa budak ni sambung kontrak..soh plak tukar agama, gaji bertahun keje depa simpan (dah dekat RM 6000) bukan nak pos kat famili kawan nie..gile zalim. sekarang dah jadi kes polis..padan muka..memang patut diajar orang camtu..aku tabik budak tu sebab die cuba pertahankan agama (iman) die..

Kite selalu lupa pasal iman ni..ade ke kite tanye die sihat ke, dah makan ke, cukup tak santapan yg kite bagi..sedap ke tak?? Ish..aku sendiri pun malu…sebab aku sendiri pun dah lama tak tanya..tapi bila mengenangkan situasi iman kite yang boleh direntap/ dirampas/ disuruh buang secara paksa..bila-bila masa..mengingatkan aku rasa bersyukur akan nikmat iman dan islam..

Jangan biarkan hati kite menjadi sekeras batu..sebab bila hati dah keras..sensitiviti kite sudah tentu akan berkurangan…

Tuesday, 1 August 2006

Lebanon~i've been there

summer 1999..

on our journey to Cairo, the plane landed (transit) in Beirut..
i got the chance to see Beirut.. to feel the air...
the building memang macam nak runtuh..with so many holes here n there..
and the airport was guarded by mens with rifles in their hands.. imagine that..

unfortunately, ISraEL laknatullah has made things worst..

ape salah kanak2 tu.. YA Allah..lindungilah saudara2 seagamaku..

let the pictures speak for themselves...

p/s:
1. George Semak (USA) , John Coward (AUS) , Tony Blur (UK) tu giler...elok kena kelar je leher diorang nie.. mati lagi baik!!
2. my instincts says that this kaum terkutuk is distracting mata dunia dengan menyerang Lebanon..whereby rite now they have more dreadful suprises for the palestinian..







http://www.guardian.co.uk/flash/0,,1807749,00.html

Monday, 31 July 2006

dream..

aku terkejut bila jam aku berbunyi..
aku mimpi lagi..the same dream..

4 tahun lepas aku mimpi buat kali pertama..
mimpi ape??
mimpi kawen wif one of my good buddies..
huhu..huru hara seminggu..resah tak tentu pasal..
coz i never 'berangan' nak kawen dengan die..
so, naik segan nak jumpe die sbb dah mimpi bukan2..

arini..
aku mimpi lagi..
takde plak aku teringat kat die ke..ape ke..
arghh..
the dream was so long..it made me restless..
sort of.. the whole 'akad nikah ceremony'..
i think i will be 'serabut' the whole day..

ish...

Monday, 24 July 2006

grimaced

it's lunch time..and my tummy is oledi full.. there were 3 collegues of mine (pusat SR) gonna be retired..so there was a jamuan..haha..sedap..kenyang..
today is my brother's birthday..
adik yang baik..

i dunno what to do..so i try nak merapula..
background music : macy gray--i try--

to be frank..
rite now i should be doing my DNA extraction, but mase ni la ade orang nak pasang kabinet la..so, aku amek 30 mins break la..

erm..ape nak citer ye..

haa..2 minggu lepas one of my neighbour passed away.. we called him atok 'beskal'. kenape?? sebab die selalu pegi surau naik basikal tua.. (hehe..zaman ni mane ade org naik beskal lagi kecuali budak sekola n bangla potong rumput..) mase bulan pose..mase kitorang tengah bersahur.. sure la riuh kan..lampu menyala.. so kalau dah dekat waktu imsak n kitorang still lagi riuh rendah..akan dengar la atok 'beskal' membunyikan loceng beskalnye..'kring kring..kring kring..' kitorang pun kadang2 menyahut..'okay!! okay!!' n sumtimes bagi salam kat atok.. sayu pulak bile pk balik.. ramadhan yg bakal menjelang ni takde dah atok nak 'kring..kring..' kitorang waktu imsak.. erm..terfikir jugak..diri ini mungkinkah dapat sampai ke ramadhan yang bakal MENJELANG.. dapatlah hendaknye..ameen..

pastu last week aku 'bidan terjun' dalam workshop agrobiodiversity..
jadi rapporteur.. keje azuan la nie..
nice experience though..
at least i had the chance to meet other people- researchers, profs, orang kementerian, and etc- daripada dok terperap kat bilik n lab..
i got to know more about malaysia's farm animals and its' conservation awareness, status bla..bla..bla..
mafriwal, brakmas, charoke, jermasia, ayam kampong, kambing katjang..burung puyuh..
n we (azuan n me) have this theme song.. "di mana dia.. kambing katjang saya..." hahaha!!

pastu aku ade bengang dgn sorang hamba Allah nie yang susah btol aku nak socialized dengan die..aduh..aku tanya lain die jawab lain, cam ade barrier..inferiority complex kot..ntahla..two words i can describe h**.. some sort of "kedekut or berkira" and i cukup tak suka orang camni (sure la..sape plak yg suke.tu bukan sifat2 terpuji) adeh.. kalo aku la..berebut nak tolong..share ilmu..bcoz ilmu bermanfaat kan panjang 'amanah saham akhirat'nye.. ape sangatla yg nak berkira.. setiap kali aku praktik ape yg ko ajar, ko dapat pahala tau.. takpe2.. orang kedekut selalu rugi.. aku pegi kickboxing malam tu, aku bayang shield tu sebagai die pastu aku kasik croco (kick) baik punya..25 kali..hahaha!!! cara terbaik melepaskan tension.. wahai hamba Allah..sesungguhnya aku juga insan yg serba kekurangan n semestinya aku dah maafkan ke'hampeh'anmu.. tak baik dendam2...0-0

setakat ini dulu coretan ambo..



Monday, 10 July 2006

~Sacrosanct~

erm..my blog latest name..

history: i found this unique word (it is unique to me..) while reading a statistic book..on research methodology.. i could only understand 20% of the whole chapter (ape nak buat..bahasa matematik..). but i did found this word which i wrote on my small white board beside me with the intention to find the meaning of it (since it doesn't exist in my OXFORD dictionary 1980..hahaha!!!) it had been there on my board for months.. (lupe nak carik..) and today, i took the initiative to find the meaning. this is what i found..

sac•ro•sanct
Pronunciation: (sak'rō-sangkt"), —adj.
1. extremely sacred or inviolable: a sacrosanct chamber in the temple.
2. not to be entered or trespassed upon: She considered her home office sacrosanct.
3. above or beyond criticism, change, or interference: a manuscript deemed sacrosanct.

Synonyms for sacrosanct
Adjective
1. inviolable, inviolate, sacrosanct, sacred (vs. profane)
usage: must be kept sacred


best la..
suke plak..

(^_^)

no more blue oranges..
~~the wind of change~~

frustrated+sleepy

huhuuhuuu...

france lost the world cup!!
i've been supporting for france after they kicked brazil out of the tournament!!
it was shocking to see zidane's last international appearence ended up that way.. what happen??
ape kena zizou..?? orang tanduk bola, hang tanduk orang..ish3x!!

hehe..emotional plak..
lalok sebenarnye ni.. tido 2 jam pastu g opis.. ding dong ding dong le jawabnye..

pagi tadik ade 'perhimpunan' bulanan MARDI HQ, selamat le.. ade plak arini wat assembly..sumer orang lalok laa...hahaha!!!

ok chiao!

Friday, 30 June 2006

Look What You've Done

to all loosers n scumbags in this galaxy..
pliz la..

Take my photo off the wall
If it just won't sing for you
'Cause all that's left has gone away
And there's nothing there for you to prove


Oh, look what you've done
You've made a fool of everyone
Oh well, it seems likes such fun
Until you lose what you had won


Give me back my point of view
'Cause I just can't think for you
I can hardly hear you say
What should I do, well you choose

Oh, look what you've done
You've made a fool of everyone
Oh well, it seems likes such fun
Until you lose what you had won

Oh, look what you've done
You've made a fool of everyone
A fool of everyone
A fool of everyone


Take my photo off the wall
If it just won't sing for you
'Cause all that's left has gone away
And there's nothing there for you to do


Oh, look what you've done
You've made a fool of everyone
Oh well, it seems likes such fun
Until you lose what you had won


Oh, look what you've done
You've made a fool of everyone
A fool of everyone
A fool of everyone

what would u steal??

erm..let me see..
mood aku dah baik skit lepas dah lepaskan perasaan tadi..

i received am message (sms) from my fren, asking "if u have a chance- what would u steal from me.."

aku pung foward la kat kawan2..inilah jawapannye..

mc na: heart
mim: heart
kaklong: heart
kak dayang: money n my gula2
azuan: wit
azhari: gaji n biology knowledge..cheiitt!!
frank: love
tim: savvy
ecah: savvy
qeem: savvy
ijan: happy go lucky attitude
kak sarah: positive n 'baik sangka' attitude
muni: ketiak..die kata nak cubit.. huhu!!

ape nie..nak curi savvy orang..
beli sendiri la... hahahaha!!!!! (",)

Hatred ~ill-will~

erm..dah lame tak blogging..
well, proposal berhantu aku dah antar..
tutup japs citer proposal..sambung len kali bile timbul masalah baru..hahah!!(psssst..doakan proposal aku berjaya so that aku dapat banyak FUND nak wat keje..yeaahhh)

aku nak citer pasal HATRED nie.. aku ni dah sampai tahap maksima nie..
aku ingat positive energy aku berjaya melawan perasaan ni, nampaknya tidak..
aku rasa macam nak mengamuk!
aku cukup benci nengok orang yang suke anggap diri die betui..(eventhough die betui..takyah la berlagak..give appreciation kan lagi bagoss..such as 'good job' rather than saying 'i've done that..' attitude macam bagoss ni letak la jauh2..
merendah diri kan bagus..semua orang sayang..
ego tahap dewa..muka cam tak buat pape..
definitely u are a silent killer..!!!
tuhan, tolonglah hambuMU ini..macam2 dah aku cuba..
tapi hari ke hari makin benci..
sshhhhhooohhhhh..setan iblis, pegi dari cni..jgn kacau aku..
aku tak suke..
aku tak suke gadohh...

benci!!!!!!
aku dah tak tahan lagi..!!!
rasa nak lari!!!
camni rupenye rasanye BENCI..
tak penah aku rase benci camni..
aku tak suka berterusan begini..
it made me sick..
rase cam nak sepak je..
kasik lead 'crocodile tail' kick 25 kali..
baru ko tahu..

arrgggghhhhhhhh!!!!
mengapa aku perlu berkata2 di sini..???
kerana aku tak lepas nak berkata2..
kerana yang akan berkata2 mungkin tangan aku or kaki aku je..
bahaya...!!!

pliz..GET OUT of MY SIGHT.. *&%^$%$GF%$fgt555##%$%$%*

p/s: adakah semua ini berlaku kerana ko kurang kasih sayang??

Monday, 12 June 2006

keje..kojo..kije..kijo..

erm..banyaknye keje..tapi sempat lagi nak update blog!
well.. seminggu je lagi tinggal untuk apply for Sciencefund..
kena keje keras..
proposal aku ok..cuma kena wat minor modification..
tapi still kecut perut..bila orang tanya soklan mula la aku kalut, takut tatau jawab..
maklum le..senior officer ni semua expert!! aiyyyoooooooo......

aku pun dah mula merangkak untuk projek geran jangka pendek..
pisang oh pisang..
mase ni la pH meter buat hal..susah aku nak stock solution..
liquid nitrogen blom beli,
sample blom amek,
kena ngajar budak praktikal,
kena berebut plak lepas ni nak guna lab dgn kak aireen,
adeh..aku ni lembap plak..
susah gaks nak mula balik wat keje2 molecular ni..
dah dekat 2 tahun tak buat..ingat lagi ke tak..

let's do it!!
p/s: maya..where's your gambler's attittude..redah je la.. (macam la tak biasseeee...)

menu masakan..huahuahua!!!

seperti mana yang telaH diwarwarkan pada cetakan yang lepas, aku memasak dengan jayanya sepanjang minggu ini..
berikut adalah menu-menu telah berjaya dilaksanakan:

Rabu:
ikan cencaru masak tauchu (tak best sgt..tak cukup tauchu)
sambal ikan bilis (orait)
sayur kangkung celur..
(sempoi..sbb kangkung ni spesel skit..diimport khas daripada kg. kota tampan ayor, perak..dipetik segar di pinggir ayor..)

Khamis:
Sup ayam (orait..)

Jumaat:
udang masak lemak cili api
ikan bawal sweet sour
sayur tatau lagi..petang karang baru nak masak..
kacang buncis kot..
nak cuba stir fry mushroom and etc..sedap gaks tu..

menu hari2 seterusnya akan diberikan kemudian..hehe..harap maklum..
cheeh..macam bagusss.....!!!!!!


Sabtu:
ayam masak sambal
kangkong goreng belacan..
---sate samuri-->>bibik belanja =)

Ahad:
karipap
mihun goreng

Isnin:
gulai tempoyak ikan patin..(lulus!!)
gulai kurma ayam..
sayoorr buncissssss...

Monday, 5 June 2006

changes in life..

assalamualaikum..sari berita penting..

takde ape yg penting pun. tapi saje nak mencoret sesuatu.
well..semalam Imah kawen..sempat la aku, rozaina, khansa', hawa n sakinah gi..
kenape ye..?? majlis akad nikah selalu menyentuh hati..there's always a special thing about 'akad nikah nie.. SACRED or Suci..the best word i could describe it. dimana seorang ayah akan menyerahkan amanahnya (his daughter) kepada orang lain, n surely seorang lelaki akan menerima amanah baru (his wife). n surely the girl with her new responsibility as a lawful wife.. solehah hendaknya..

indahnya Islam..
seorang wanita tu akan sentiasa di bawah 'penjagaan'.. mula2 ayah (or maybe abang or adik lelaki) kemudian suami..
it reminds me of my brothers, FALAH n FIQRi.. very responsible.. they know their responsibilities towards us..MAYA, MURNI n MAWAR..
selalu teman kitorang mane2 yg perlukan teman, jaga masa kitorang perlukan jagaan.. always care about our 'aurah..
yeah..hampeh jugak kengkadang diorang nie..but in a way they r the best brothers..

erm..
umor dah menjangkau 23 tahun..
memang berbeza.
conversation dengan kawan2 pun dah lain..
lebih matang..
citer pasal keje, $$$$, kereta..kenduri kawen..anak2 (for those with children la..eg: amalia n akilah) pasal vacation..jakarta lagi?? hahha!!!!

tak sangka betul..
banyak perubahan fasa hidup yang perlu dilalui..
kanak2, remaja, student life, working, marriage, having kids, grandchildrens..haha!!!
tapi apa2 pun yg telah dan akan dilalui.. kalau dilalui bersama dengan insan2 istimewa (especially with my childhood frenz..) selalunya semuanya akan jadik best..

yup..that's all for now..

Friday, 2 June 2006

aku rajin nie..

hehe..best gaks nak menulis nie..aku rasa cam best lak.. sbb minggu ni aku buat banyak keje..

senin:
>siapkan (final touch up) proposal aku yg kena hantar ke Technical panel MARDI
>meeting

selasa:
>tolong kemas molecular lab
>g KLIA anta mak-bapak-abang-sepupu ke kemboja
>kena jadik kakak yg baik jaga adik2 kat umah selama seminggu
>ape lagi kena jadik tukang masak le.. keje2 lain same2 buat..

rabu:
>operasi besar-besaran lab kepelbagaian genetik, yg bukan ade kepelbagai genetik tetapi kepelbagaian sampah yg telah berjaya aku buang semua..hahaha!! aku sukaa...!!!
>masak..

khamis:
>melawat genebank (buah nadir) tolong azuan amek2 gambar.. seronot le..enjoy the nature with azuan n aziz dengan lawak2 spontan..
>g servis savvy bersama aziz dan azuan --major--kena RM414!!
>kemas lab lagi..minor la..
>masak..

jumaat:
>lawatan ke green house SR with kak izyani..nice place! geram tengok tomato rasa nak petik makan!!! pastu g kompleks tumbuhan transgenik..ape ntah nama penuh tempat tu.. tempat ujikaji tumbuhan2 yang dah 'genetically modified.
>pasni nak g caik umah sewa kak dayang plak..

macam2 ada..

p/s: aktiviti kick-boxing blum berjaya lagi.next week kot after parents dah balik..
erm..ujung minggu ni kawan aku kawen... :)

Monday, 29 May 2006

kemboja..indonesia!!!

ya...ibu2 bapak2 semua..

maya akan menjadik bibik di rumah karena bibiknya pulang benterrrr ke Acheh.. opah di kampung.. umi sama abang ke kemboja.. yang tinggal hanya maya muni mawa fiki buya..

erm..kena pk menu masakan seminggu nie.. (^_^)
minggu depan menu lain plak..

(tu la..selalu balik makan je..sesekali masak.. tapi adik2 suka aku masak kire ok la kan?? dah tu takkan nak masak jugak kalo dinner dah ready depan mata..yeaahhh!!!!)

senyum skit..

sape sangka..

proposal aku lepas peringkat pengarah!! haha..alhamdulillah.pengarah aku tu famous dengan gelaran perfectionist..nak yang terbaik aje.. . proposal tu semuanya betul, takde yang die pangkah..semua dia right..sape sangka..aku terkezut gaks la.. sebab kat page depan proposal aku tu ade word 'ok'..

2 jam sebelum tu..aku selisih dengan azuan dan kak jah yang tengah bincang 'correction' yg depa kena buat lepas pengarah cek..
aku dapat ok!!! sape sangka!!!!

in other words.... A.L.H.A.M.D.U.L.I.L.L.A.H. jauh lagi perjalanan proposal tu..tapi aku kena la banyak2 bersyukur dan berdoa...

p/s: esok nak g trial for kickboxing..entah boleh ntah tidak.."peha macam drum stick..." harharhar!

Monday, 22 May 2006

dedicated to me..

i dedicate this song to maya ijau..hehe

Where is the moment we needed the most
You kick up the leaves and the magic is lost
They tell me your blue skies fade to grey
They tell me your passion's gone away
And I don't need no carryin' on
You stand in the line just to hit a new low
You're faking a smile with the coffee to go
You tell me your life's been way off line
You're falling to pieces everytime
And I don't need no carryin' on
Cause you had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't know
You tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
The camera don't lie
You're coming back down and you really don't mind
You had a bad day
You had a bad day
Well you need a blue sky holiday
The point is they laugh at what you say
And I don't need no carryin' on
You had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't know
You tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
The camera don't lie
You're coming back down and you really don't mind
You had a bad day
(Oh.. Holiday..)
Sometimes the system goes on the blink
And the whole thing turns out wrong
You might not make it back and you know
That you could be well oh that strong
And I'm not wrong
So where is the passion when you need it the most
Oh you and I
You kick up the leaves and the magic is lost
Cause you had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't knowYou tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
You've seen what you like
And how does it feel for one more time
You had a bad day
You had a bad day
Had a bad day
Had a bad day
Had a bad day
Had a bad day
Had a bad day....

lemas...??

akhirnya aku dapat bernafas..sikit la tapi.. ^_^
sebab sepanjang minggu lepas aku berenti bernafas dan menjalani pernafasan anaerobik..haha!!!satu minggu yang setiap hari terasa sungguh panjang..di mana masalah datang bertimpa-timpa.. itulah dugaan untuk jadikan aku lebih kuat..

apa masalahnya?? hehe..

aku kena sediakan proposal untuk bidding kat MOSTI di mana bidang kerja tu tak kena dengan aku..bagaikan orang buta aku meraba2 mencari cara untuk belajar..lagi mengecewakan, ada orang yang patut memimpin tapi hilang ntah ke mana.. salah aku jugak sebab tak hulurkan tangan or maybe hulur tongkat untuk mintak tolong, or pekik "tolong!!!..tolong..!!"..masalahnya aku dah banyak kali cuba tapi die still tak sambut tangan aku..dan akhirnya aku fade up aka putus asa...dan tatkala aku dah putus asa tu la masalah sebenar datang..bagai dihempap batu.. !!aku kena marah..sampai aku rase cam dah takde perasaan..nangis pun dah tak mahu..aku pun mulakan aktiviti membersihkan persekitaran (kononnya menyalurkan tekanan la..) dan aku pun suka la makan, sebab perut asyik lapar..ntah berapa la berat aku skrg..

namun, aku tak berhenti memohon kepada tuhan supaya permudahkan jalan aku yang dah sememangnya beronak duri..ewah..!!! alhamdulillah ada juga sahabat yang sudi membantu..bagi semangat supaya jangan putus asa, ade jugak orang lain yg dari jauh bimbang kat aku..di saat waktu berhenti, die datang beri harapan..beri pertolongan, beri arah pada aku.. aku juga tidak kurang memerah otak untuk memberi yang terbaik.. samada terbaik atau tidak di mata timbalan pengarah, pengarah, dan sidang teknikal..aku tak kisah.sebab aku dah bagi 2000% effort untuk proposal tu.. kalo nak dipinda ke..nak dibetulkan ke..no problem..budak baru belajar memang buat banyak salah..kite belajar dari kesalahan..

kesimpulannya, bila kite lakukan sesuatu tu kerana Dia..untuk mendapat redha Dia, pastilah besar dugaannya kerana Dia nak bagi markah bonus..maka pada Dia lah tempat mengadu suka duka.. kerana Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui...

wallahu aa'lam..

Thursday, 11 May 2006

missing link

berlatarbelakangkan lagu dealova nyanyian Once..sayu nie..
aku menulis hari ini..

semalam aku 'down' betul.. kesannya bilik aku bersih berkilat..semua benda aku sental kasik bersinar2, pastu aku makan nasik lemak kol 10 pagi, nasik ayam kol 2 ptg, nasik lauk kerang kol 7 malam...huhu..

nape aku down??
sebab aku dah malu dengan diri sendiri yang tak mahu berubah..
yang dah tahu kelemahan diri tapi tamau gaks amek tindakan nak jadi yang lebih baik..
rasa cam susah sangat nak mulakan langkah baru..
bengang dengan persekitaran yang sememangnya tak berubah..
bengang!!!!
i need help to move on.. help!! help!!

sesungguhnya aku sedang berdiri di depan pintu yang tertulis 'putus asa' tapi tengah berfikir..
nak pulas tak tombol pintu tu..n masuk.....

parah!

Tuesday, 2 May 2006

short-term grant scheme

itulah nama geran penyelidikan pertama yang aku berjaya dapat..beserta air mata, penderaan mental dan emosi..bernilai RM10 ribu..sebagai permulaan seorang saintis..

MISI aku..
nak membuktikan sesuatu..
buktikan yang aku jugak ade potensi..
aku bukan budak bodoh yang orang boleh buat2 tak nampak..

tunggu la..gunung berapi maya dah nak meletup..menggegar..!! biar melimpah2 larva gunung berapi..biar..hahaha...tapi jangan tak tahu..larva tu jugak yang menyuburkan tanah..yang beri manfat pada manusia..

ya Allah..permudahkanlah urusan hambaMu ini..

what a suprise...!

dah masuk 9 bulan keje..lagi 3 bulan cukup setahun.dah tak boleh perangai cam budak2 lagi sekarang..kena jadik orang dewasa..susah btoi rasanya..nak adapt jadik orang dewasa nie..

hari ni aku pegi keje dengan fikiran yang kosong..tak tahu mana nak mulakan kerja.. kebetulan orang sebelah nie tak datang..dapat la aku numpang guna PC orang sebelah..sbb pc aku rosak lagi..

aku mula sembang YM dengan kawan2 baru aku cikna ciknik ciknor..best je nama depa.. dan terpecah satu rahsia..tapi sebenarnya ada lagi satu rahsia besar yg terbongkar.. yg hanya aku yang tahu.. (mane bleh bagi tahu kat cni..aku tatau sape yg baca blog, kang kantoi tak pasal2...)kenapa la aku tahu semua nie? pasti ada hikmahnya..nak tergelak pun ade.. terkejut pun ade.. pastu sempat gaks aku g ziarah makmal2 yg tak pernah terlintas aku dapat tengok sbb aku tak kenal sesape..dapat kenal lebih ramai orang..untuk membuka jaringan kerja masa akan datang.. siap dapat jumpa best fren mak aku plak tu..best2..

pastu bile aku balik bilik, cek email mardi..rupa2nya Sciencefund menggantikan IRPA dah dibuka!!! tidakkkk!!! proposal aku tak sampai 20% siap..camane..camane?? tarikh tutup 16 jun nie..

so aku terpaksa la berhenti di sini wahai blog ijau ku.. aku nak wat2 gubra..
akhir kata.. "kenapa mesti dia?? kenapa? kenapa?? aku sungguh keliru.."

i luv u, and indeed missing u ya Rasulullah...

Thursday, 27 April 2006

pesan mak aku..

Erm..pesan mak aku..

kalau tak boleh nak tolong orang..jangan menyusahkan orang..
amat tepat sekali pesan mak aku tu.. dengan pesanan tu la tersebut aku rasa aku dapat berdiri with dignity.. tak selalu rasa konflik..enjoying each n every second of my life..dan jangan sekali tinggalkan rasa ihsan kepada semua makhluq kat dunia nie..tak kire la..manusia, binatang, alam sekitar..harta benda awam..dan yang sewaktu dengannya…

tapi mak aku ade gak pesan benda lain..

“…susah nak carik orang yang kite suke die, die suke kite..so dah cukup baik kalo ade orang suke kite..kerana cinta dan kasih sayang tu boleh dipupuk..”

erm..yang ni susah skit..
sebab aku dah buat macam2 experiment…dan dah dapat macam2 result..

1. bertepuk sebelah tangan (mesti la dah rasa..)
2. bertepuk dua belah tangan (dah..but in the end die nak tepuk dengan tangan orang lain jugak huhu..)..
3. hampir2 main tepuk amai2.. erm..kes ni berat skit..siap dah propose..nak ajak bertunang plak tu…terkejut gaks aku..aku istikharah, really thought he’s the one--ingatkan jawapannya ‘YA’-- aku cuba gak la memupuk rasa sayang cam yg mak aku pesan--but as time goes by, aku dapat rasa yang aku takleh nak ‘membulatkan hati’ kat die..hish.parah gini..bukan aku tak setia..tuhan je tahu camane aku ni setia orangnya.. and surely tiada orang ketiga..so aku rasa sekarang aku terpaksa putuskan tali rapia yang aku cuba ikat tapi tak mahu bersimpul walau berapa banyak jenis simpulan aku cuba guna..huhu..

so, aku pun buat keputusan, dah aku lafazkan..kat mak aku la..bukan kat die..dan aku tak sangka tetiba aku rasa lega..(kot la rasa sedih kan..??) nampaknya aku dah buat keputusan yang tepat.. aku takkan terima seseorang kerana simpati..or kesian..takut nanti menyesal..makan diri..tapi tak dinafikan die baik orangnya..Cuma hati batu aku nie tamau..adooiiii…susahnya..

tapi masalahnya sekarang..camane aku nak cakap kat die..sape bleh ajar??? Aku nye pengalaman cintan cintun nie ciput jerr….kesian nye kat die..

Sunday, 23 April 2006

mama, mummy, mak..(2)

erm...nie mummy dee..orang nye comel.. kuat melatah..tu yang lagi syok menyakat..
dalam suka pasti ada duka..takpe..suap eskrim tu dulu.. mase nak pindah keje MARDI.. mummy ni la yang aku paling sedih nak tinggalkan..

nie..mama licha..si cantik manis..yang kena cepat2 kawen..
orangnya cekap dalam segenap bidang..
memotong sayur2an untuk dimasak di malam hari..
sengih lebar nampak..??

nie..mak tim..a.k.a akak. merupakan madonna malaysia..orang yg paling steady yg penah aku jumpa..kalo dok dengan die..panik pun bleh jadik tenang.. maklum la aku ni kelam kabut orangnya.

Thursday, 6 April 2006

mama, mummy, mak..

erm..tetiba aku teringat kengkawan aku yang tiga orang nie..rinduu semacam plak..rasa nak g kat diorang..peluk2 diorang..pastu cocok2 dee kasik die melatah..pastu nak dengar derang gelak2..

erm..lagu ni untuk korang.."BILA RINDU"

dikeheningan malam,termenungku berseorang tak lena mata dipejam terdengar suara terngiang suara merdu yg di sayangbagai kau didepan mataku capai tapi tak kena sukarnya memendam rasa ingin ku luahkan kata,bila rindu,terkenang mu sayang terasa sayu syahdunya jiwaku bila malam,makin kelam jauh terbang diriku melayang aku rindu,sentuhan mu ku rasa sayu inginkan jiwamu selubungi,jiwa ini,bawa ku dlm pelangi melepasi segala hati ini jauh angan ku lena,ku rasa kita bersama,kau bawaku ke sana ke alam kisah yg lama,kenangan di dlm jiwa..bila tersedar semula,disisiku kau tiada sukarnya ku pendam rasa,ingin ku luahkan semua ooooouuu bila rindu,terkenang mu sayang terasa sayu syahdunya jiwaku bila malam,makin kelam jauh terbang diriku melayang aku rindu,sentuhan mu ku terasa sayu inginkan jiwamu selubungi,jiwa ini,bawa ku dlm pelangi melepasi batas diri ini sesunguhnya kita mestilah wujudkan sefahaman dan hormat menghormati,ikhlas,kasih,sabar , insya-allahkita akan bertemu semula aura yg memecah semesta menyampaikan pesan kesunyian kanda sendiri kesepian yg menyelubungi hari hari kudisajikan doa2 ku kerana rindu yg menanti kau dtg dan pergi seperti mimpi2 ku,fantasiku,bukan dongeng lagi sayup kedengaran disisi cuping,disetiap corong,lorong,yg lohongbenar! ku tak bohong,bila hati menyanyi.. bila rindu,terkenang mu sayang terasa sayu syahdunya jiwaku bila malam,makin kelam ooohh ohhoo aku rindu,sentuhan mu ku rasa sayu inginkan jiwa selubungi, jiwa ini,bawa ku dlm pelangi melepasi batas diri ini oh bila rindu,terkenang mu sayang.,ku terasa sayu syahdunya jiwaku bila malam,makin kelam jauh terbang diriku melayang aku rindu,sentuhan mu ku rasa sayu(ku rindukan sentuhanmu)inginkan jiwamu selubungi,jiwa ini,bawa ku dlm pelangi melepasi batas diri ini...