Pages

Friday, 16 December 2005

Lamanye..!!!


aduii..dah 14 zulkaedah 1426 bersamaan 16 disember 2005. dah dekat 2 bulan lebih tak menulis kat sini..huhu..camane nak buat, keje banyak..

ritu ada janji nak tunjuk gambar kereta hamba..selvy a/p muriyapan. tula nama die.. WNL 3148 sebenarnye..tersilap tulis ritu..

lagi satu yang best berlaku pada ari yang sama (dapat kereta) ialah aku dapat 'anak sedara'. anak sepupu sebenarnya.the 1st one so excited la skit..nama die Ayman Harith bin Ayzam. (btul ke ejaan tu..hehe..cek kemudian..) kiut kan? cam muka abang ayzam. so, aku kena ada gelaran auntie, so i've decided to be Ende Maya.. Ende tu datang dari perkataan Bonda..BOnda Maya..

haa..selesai citer pasal selvy dan ayman!

sepintas lalu...

well, since blog nie cam online journal, meh la kite mengimbas semula kejadian2 dalam lingkungan sebulan lepas sehingga kini..

1. balik kampung!! setelah sekian lama tidak pulang ke kampung menyambut hari raya aidilfitri akhirnya tercapai..yahoo!! thanks to kak dayang yang sudi pinjamkan kereta..macam2 kena buat, sampai kena guna politik wang..kuang3x!! sebenarnye dah lama tak raya kat kampung sebab umah opah kat kampung dah takde.kena tolak sbb nak wat highway. so, sesape yang ade lalu highway area hulu perak tu (menuju ke kelantan..), jaga2.. =D then, telah dibina umah kecil untuk menggantikan rumah asal..di bina di tepi sungai Benak..sedap btol nama sungai nie..cantik permandangannya. haa, ni gambar kitorang sebelum bertolak balik KL.
kesimpulannya, memang aku akan ajak kawan2 aku balik kampung, mandi sungai, jalan2.. tunggu ye lissa, tim, dee, ijan..dan ramai lagi..rozaina nak ikut??
abang falah bukak langkah Silat Chapati..huhu..



pastu ape lagi yg best??

2. haa...ni BoYoT. kucing jantan yang aku seludup daru Universiti Malaya. kini berat die 5.5 kg. Gemuk betol kucing nie..tapi hampeh!! semalam die kencing atas tilam kitorang..haa kat tempat die tengah bergolek tu la. memang sah keje boyot! tapi si boyot disukai ramai kerana perutnya dan ke'sempoi'an nye..pendek kata tak banyak citer..janji makanan ade.

status kerjaya..

ewah, cam best je tajuk..
aku baru je lepas melepas rindu kat 3 orang girlfren aku kat UM. masing2 nampaknya dah ada hala tuju. makin berkeyakinan nampaknya. terharu pun ade.sedih pun ade terkenang mase suka duka..dee:orangnye kiut miut, kononnya dah gemuk balik..sampai bad mood dibuatnya..macam2 la dee nie..kalo gitu maya nie hari2 bad mood nengok badan sendiri. haa, dee dah sambung master--cryopreservation+chemistry!! ku doakan semoga mudah perjalanan yang bakal ditempuhi..licha plak-- cryopreservation+molecular biology. fuuhh..hebat!! tim?? tim pun hebat..die dapat sambung keje lagi..tim kejenya kena jaga minah 2 orang tadik..eh silap! sape jaga sape ntah..tim bakal mempelopori bidang biologi molekul plak! Caiyook tim!!

aku?? aku jugak blum sambung master. tercabar gak la rasanya bile member2 dah sambung master..(but think positive!!) tapi takpe.sebab kat MARDI ni banyak benda2 kecil yang memberi impak besar dapat aku belajar.benda2 kecik yang mase kat UM dulu aku buat tak endah. 2 minggu lepas aku bertungkus lumus buat literature review on Citrus, Durian, Mango.. untuk IRPA and Rancangan Malaysia ke-9. huhu, rase cam nak tepu, sabtu ahad pun datang keje.tapi itulah namanya belajar. aku sebenarnya rasa lega jugak bila ada rasa camtu. bcoz itu maknanya aku sentiasa akan belajar benda baru..sebab aku ada sedikit rasa risau if dah keje nanti dah malas nak belajar. but in my case, ari2 kena baca journal papers, book, reports. mase kat UM mane ade aku wat menda2 tu.banyak main. terima kasih MARDI. aku tahu tak lama lagi peluang aku plak untuk sambung master dan sahut cabaran yang akan datang.

haa..lagipun aku rasa dah okay kat sini..2 bulan lepas aku macam siput. dok terperap dalam bilik sendiri baca buku..sekarang keje aku banyak sampai nak jenguk blog pun tak sempat..

First Love

lagu nie aku suka sangat. penyanyi die UTada HiKaru. dah lame aku tahu lagu ni. mase 1st aku dengar lagu bukannya paham pun, tapi sudah jatuh cinta dengan kesayuannye.. pastu my fren SUCI gave me a CD with this song on top of the list. best!!! then bila dapat roomate kat Opis ni --kak dayang--die pun dah berjangkit suka dengar lagu nie. pastu jangkitan merebak kat Intan yang dok keje kat Lab nun di hujung sana..pasang lagu nie sepanjang hari pun boleh..

then last tuesday, kak dayang dah bosan giler, aku soh la die carik lirik lagu ni plus dengan translation sekali sebab aku pun tak paham bahasa jepun.. ni la lirik lagu tu dalam bahasa jepun dan inggeris.. huhu..sayu giler. ingat citer dulu2..

First Love Utada Hikaru
Saigo no kisu wa Tabako no flavor ga shita Nigakute setsunai kaori Ashita no imagoro waAnata wa doko ni irun darou Dare o omotterun darou You are always gonna be my love Itsuka dareka to mata koi ni ochitemo I'll remember to love You taught me how You are always gonna be the one Ima wa mada kanashii love song Atarashii uta uataeru made Tachitomaru jikan ga Ugokidesou to shiteru Wasuretakunai koto bakari Ashita no imagoro niwa Watashi ha kitto naite iru Anata o omotterun darou You will always be inside my heart Itsumo anata dake no basho ga aru kara I hope that I have a place in your heart too Now and forever you are still the one Ima wa mada kanashii love song Atarashii uta utaeru made You are always gonna be my love Itsuka darekato mata koi ni ochitemo I'll remember to love You taught me how You are always gonna be the one Ima wa mada kanashii love song Atarashii uta utaeru made
=============================================
The last kiss Had the flavor of a cigarette, Bitter and a painful scent This time tomorrow Where will you be Who will you be thinking of You are always gonna be my love Even if I fall in love again I'll remember to love You taught me how You are always gonna be the one Until I am able to sing a new song I would still be singing a sad love song Time that stood still Is now about to move The things I don't want to forget This time tomorrow Surely I'd still be crying While I think of you You will always be inside my heart Always there would be a place for you I hope that I have a place in your heart too Now and forever you are still the one Until I am able to sing a new song I would still be singing a sad love song You are always gonna be my love Even if I fall in love again I'll remember to love You taught me how You are always gonna be the one Until I am able to sing a new song I would still be singing a sad love song

Thursday, 27 October 2005

EiD mUbArAk everybody!!

dah 23 hari ramadhan berlalu..tinggal 7 hari lagi kita perlu cemerlangkan diri dan mempersiapkan diri untuk 11 bulan yang bakal menyusul..
susah juga ya nak bangun Qiam kalau tak biasa..liat betul. alarm clock tu sampai serak suaranya nak mengejut aku bangun Qiam..silap-silap boleh abis bateri huhu.berusahalah!! aku terfikir jugak kenapa susah sangat nak menghidupkan malam especially nak mencari malam lailatulQadr ni. rasa susah. patutlah kedudukan mukmin yang Qiamullail tinggi di sisi Allah. sebab bukan senang nak letak priority tidur yang lena untuk bangun di tengah malam. Ya Allah, jadikan aku di kalangan hambaMu yang rajin Qiamullail. alangkah bagusnya kalau dapat bertemu malam LailatulQadr setiap tahun..
jom pulun habis-habisan..ada 3 malam ganjil lagi nak cabar diri sendiri..insyaAllah kita cuba sedaya upaya.

di saat aku menaip ni, udah hampir jam 4 petang. pukul 6 ni aku nak pegi amek kete baru.. Savvy WLN 3148. bertambahlah tanggungjawab aku sebagai orang dewasa. kena jaga si Selvy nie..ada picture nanti aku post kat cni. tak sangka gak la, umur 22 aku dah aset sendiri. hehe..selama ni ade gigi dan gusi aje. tu yang dok sengih cam kerang busuk sepanjang masa.. hehehe..

boleh la balik kampung!! yea yea..kampungku yang indah permai. harapnya sampai la hajat kami sekeluarga nak beraya kat kampung tahun ni..ameen! moga2 kehadiran Selvy boleh memberi keselesaan & keceriaan untuk Ummi, Buya, Abang, Fiki, Muni, Adik & Opah hendaknya.

aku bercuti lama raya tahun nie. Mardi suruh habiskan cuti tahunan, so aku pulun la 28 Oktober until 13 November. maybe lambat lagi la baru aku dapat sambung celoteh aku yang tak seberapa ni..

OK, pada sesapa yang membaca blog nie, aku ucapkan SELAMAT HARI RAYA EIDULFITRI 1426H. taqabbalallhu minna wa minkum. berhati-hati di jalan raya dan ketika makan kuih raya..takut tercekik nanti jadik hantu raya..hikhikhik!!!!

Maaf Zahir Batin..

Wednesday, 19 October 2005

gangster kampung dusun...


hehe..comel kan budak sorang nie..so cute, adorable, well-behaved! hopefully dah besar nanti jadi anak soleh. ALIF; my favourite baby of the year 2005.
kalo tengok muka budak-budak nie especially babies, hati susah pun bleh jadik senang..
macam kalau kita tengok laut yg terbentang luas..tenang hati..
agaknya budak2 ni takde dosa lagi..sejuk hati memandang..kita yang dah dewasa nie? hahaha!! agak2 bleh tak jadi wajah penenang hati orang yang memandang..

Tuesday, 18 October 2005

Update la blog awak..BzzzTt!!

hehe..tu la kata Rozaina tadik..cheh..!! tak pasal2 kena sebijik.bukan apa..aku tak sihat last week. mula2 tu kena sakit kepala, sakit perut,demam,cirit birit..huhu,lembik gaks la..dengan selambanya aku mintak MC lebih kat Dr. sbb tak larat..tu la citer minggu lepas..alhamdulillah dah ok.

psst...pastukan dengar citer masjid Al-Falah USJ berwajah baru..dah lama sebenarnye. tapi aku yg tak pegi jenguk.so ahad lepas pegi la dgn adik..memang cantik masjid tu..konsep yg cuba ditonjolkan: Masjid Nabawi. Boleh tahan la cantiknye..but unfortunately diri ni alergik kat carpet masjid tu.. (tanak pegi dah masjid cantik tu..huhu..) teruk kena alergy attack semalam. berpuluh-puluh kali bersin..takde mood dah petang tu..sampai bengkak mata teman..banyak betul dugaan Ramadhan nie..arini pun masih ade lagi saki baki alergik tu..

just now kena panggil dek Encik Noordin-admin-dapat kursus "bagaimana mengisi borang quotation" hehe..banyak lagi kena belajar pasal pengurusan admin nie. rupa-rupanya sebagai RO takyah susah-susah cari quotation..isi borang, pejabat yang urus..geram gak sebenarnye, sbb takde org ajar camtu..membazir tiga minggu mengadap benda tu..(but then, belajar dari kesilapan lebih mudah ingat kan..)

encik Noordin kate.. "dalam SKT (Sasaran Kerja Tahunan) ade kena tugas awak tulis quotation,carik quotation.." aku pun jawab la.. "saya tak tahu..hehe.."--buat muka blur.. haa..aku pun sambung " kirenye pejabat la yg buat la yer.." die pun jawab.. "tahu takpe.."

diakui aku memang blur..Encik Noordin tanye annual leave berape pun aku tak tahu..bayangkanlah baru je abis blaja pastu keje main2 kat UM, tup tup masuk sektor kerajaan yang penuh dengan prosedur, format..bla..bla.. isy..aku alergik ngisi2 borang nie..sebab selalu buat salah isi borang. tapi kak dayang aku kata dah setahun nanti akan pandai le..i hope so..

haa..pagi tadi aku pegi SPA-suruhanjaya perkhidmatan awam-. g gatal2 amek test Peg. Penyelidik Q41. sape soh die panggil aku yg dah dapat keje nie.hehe.. dah die soh pegi aku g le. saje le..nanti kalo ade member2 tanye ape jenis2 soklan yg die tanya, leh la aku bagi hint.. sekarang jawab pakai komputer.takyah bawak pensil pemadam. tapi punya la ngantuk siap tersengguk depan monitor..hehe..well soklan die more to sahsiah diri n minat. so belasah aje la..

contoh soklan:

anda membuat keputusan berdasarkan:
A akal fikiran
B kata hati

yang mane yg lebih teruk
A tidak adil
B tidak simpati

yang mane lebih menarik minat anda
A sesuatu yang telah dirancang
B melakukan sesuatu secara spontan

jika diberi peluang anda mahu menjadi : tukang kayu
ya/tidak

jika diberi peluang anda mahu menjadi : elektronik
ya/tidak


anda tahu apakah separuh hayat dalam radioaktif
ya/tidak

banyak gila la soklan nye..ngantuk gile..sume main klik aje. kalau dulu2 sibuk menanda kertas OMR kan..tak sempat nak mengantuk!
tapi tu dulu...

then mase kat tingkat bawah tu, aku nampak kaunter SPR-suruhanjaya pilihanraya-maka tergerak la nak mendaftar sebagai pengundi..keskeskes!! baru nak mendaftar..yea yea 5 tahun lagi boleh la mengundi, last year punya melepas..jenuh kena bebel..
so sesape yang masih belum mendaftar..rajin2 la mendaftar..pastu jangan lupa mengundi..laksanakan tanggungjawab anda..(ini pun akan dipersoal oleh Allah nanti--kenape tak pilih pemimpin yang baik di kalangan kamu..kenape pilih yang lagho..) pastu kalo tak ngundi, dok mengeluh sana sini..mengutuk sane sini..takyah je la..orang cam ni tak layak bercakap..sebab sape suruh tak jalankan tanggungjawab..kan???

wallahu a'alam..

Monday, 10 October 2005

Malaysia Bumi Bertuah

alhamdulillah kita di malaysia selamat dari segala musibah..
sedih betul bila tengok berita saudara-saudara kita di selatan Thai yang tak henti-henti disiksa..ditembak sesuka hati..hilang dengan misteri..kita kat malaysia ni sibuk dengan bazar ramadhan.."erm..nak makan ape ya berbuka petang nie??" orang kat sane dok pikir "selamat ke..dapat ke aku nak bertemu dengan hari esok..?? "
tapi tu la hakikatnya..kita sebenarnya dilimpahi nikmat yg tak terkira. negara aman, terhindar dari musibah.. kat pakistan tu dah 20,000 ribu orang mati akibat gempa bumi. dah la bulan ramadhan..sejuk plak tu..yang tersepit di celahan blok batu bangunan apa la nasibnya sekarang..

kita masih.."ish..kuih raya, baju raya, langsir raya.." aku pun camtu gaks..

Malaysia memang bumi bertuah..jangan la kita di bumi bertuah ni lena dibuai nikmat..memang la kena bersyukur..tapi jangan lupa, kena mengajak kepada kebaikan dan MENCEGAH KEMUNGKARAN..ramai yang selalu terlepas pandang bab cegah kemungkaran nie..ish.. ditakuti nikmat ditarik balik jika kita terus terlepas pandang atau saja malas nak pandang..

p/s: Alhamdullilah akhirnya dapat juga semua umat Islam di Palestin mengunjungi Baitul Maqdis dengan aman..tanpa ada diskriminasi umur dan sebagainya..semoga nikmat ini kekal selamanya..ameen!!!

Friday, 7 October 2005

Ramadhan..bulan cinta..

alhamdulillah..Ramadhan datang lagi dan sekali lagi aku berpeluang untuk merasai nikmatnya Ramadhan yang mulia ini..

Ramadhan bulan cinta..
cinta kan perlukan pengorbanan..

Nasyid ini boleh memberikan sedikit sebanyak gambarannya... bagaimana nak berkorban dengan 'gumbira'..

Indah Hidup Bersama Ilahi

Alangkah indah hidup ini hidup bersama Ilahi kehendak Allah difahami pandai menerima darinya Bijak menggunakan nikmatNya ia dianggap ibadah semua diberi pahala tarbiah Allah berhikmah Sabar dengan ujian tanpa hisab akan diganjari nikmat yang diberi memudahkan untuk berbakti Merasai pemberianNya itulah tanda bersyukur akan ditambah lagi nikmat yang diberi Tersiksa bermujahadah kerana ingin menempuh jalan untuk menuju Allah tarbiahnya Allah tunjukkan Tawakkal kepada Ilahi terutama mengenai rezeki tanpa ragu-ragu walaupun sedikit ada jaminan pembelaan dari-Nya Bila Taqwa pakaian kita urusan kita dimudahkan kerana kita sudah menjadi ahlillah begitu indah hidup bersama tuhan korban harta kerana Allah agar berdaulat kalimatullah setiap satu kebajikan semuanya digandakan..


erm...
kalau difikirkan dalam-dalam, bukan susah nak buat baik nie..sebab Allah dah janjikan ganjaran..sepatutnya kita berlumba-lumba kan.. ??
ala-ala macam kita masuk pertandingan, peralatan semua sudah disediakan, kita hanya perlu gunakan akal untuk hasilkan produk yang bagus.. macam tu jugak la dalam hidup nie. nikmat yang tuhan beri kita sehari-hari patut kita gunakan sebaiknya..hasilkan sesuatu, sumbangkan sesuatu..tak semestinya harta material, kudrat yang tuhan beri..kewarasan & ketajaman akal..kesihatan tubuh badan..ish..kalau nak disenaraikan nikmat Allah sampai bebila pun tak habis..but the thing is, semua nikmat tu mesti digunakan dengan BIJAK!! so, sempena Ramadhan yang mulia nie jom sama-sama kita berlumba tambah amal kebajikan kita.. ingat.. setiap satu kebajikan..semua digandakan!!!

Wednesday, 28 September 2005

BACAAN AL-QURAN: akan sampai kepada orang mati atau tidak??

Disediakan oleh Ustaz Hussain Yee Abdullah
Pegawai Mubaligh PERKIM

assalamualaikum warahmatullah..

dah lame jugak tak menulis di blog nie. dah tiba masa kite berkongsi perkara penting yang sememangnya isu sensitif di antara kite..sama-samalah kite mengambil pengajaran..

**segala keterangan/dalil/hadith yg bakal tertera hanya dapat dikemukakan dalam bentuk 'maksud' dalam bahasa melayu kerana aku sendiri tak tahu macam mane nak masukkan tulisan arab dalam blog ni..maka rujuklah pada AlQuran/kitab yang dirujukkan kepadanya...**

Bismillahirrahmanirrahim


  • Pendapat Ulama' Tafsir

a. tafsir Ibnu Katsir

Ibnu katsir memberi ulasan mengenai firman Allah yang maksudnya:

"ataukah belum diberitakan kepadanya apa-apa yang ada di dalam kitab-kitab (shuhuf) Nabi Musa dan isi (kitab-kitab) Ibrahim yang selalu menyempurnakan janji? iaitu bahawasanya seorang yang berdosa tidak akan memikul dosa orang lain, dan bahawasanya seorang manusia tiada memperoleh selain apa yang telah diusahakannya, dan bahawasanya usahanya itu kelak akan diperlihatkan (kepadanya), kemudian akan diberi balasan kepadanya dengan balasan yang paling sempurna" (An-Najm: ayat 36-41)

makna ayat ini ialah: tiap-tiap jiwa (orang) yang berbuat zalim atas dirinya berupa kufur (tidak beriman) dan berbuat sesuatu dosa maka dosanyaitu tidak akan dipikul oleh orang lain. demikian juga apabila orang itu meninggalkan sesuatu beban tidak akan menanggung beban itu walaupun keluarga sendiri.

kemudian dia berkata: adapun makna ayat "sesungguhnya seseorang tidak akan mendapat melainkan apa-apa yang telah diusahakannya," maksud ayat ini ialah bahawa bila seseorang itu tidak akan dibebankan dosa orang lain tentu dengan sendirinya dia tidak akan memperoleh melainkan juga hasil usahanya sendiri untuk dirinya...

dari ayat inilah Imam Syafi'i dan para sahabatnya meistimbatkan (=mengeluarkan/menetapkan sesuatu hukum) bahawa menghadiahkan ganjaran bacaan AlQuran untuk orang mati itu, tidak akan sampai kerana bukan hasil usahanya sendiri. berdasarkan ayat inipula Rasulullah s.a.w tidak pernah menganjurkan kepada umatnya untuk berbuat demikian, kerana tidak ada nash yang tegas atau hanya isyarat saja membolehkannya. begitu pula tidak ada riwayat yang menerangkan bahawa para Sahabat Nabi pernah melakukannya..**

**Rujukan: tafsir ibnu katsir juz: VI hal. 462 baris ke 5

kalau sekiranya perbuatan ini termasuk sesuatu yang baik, menurut pandangan agama, tentu para sahabat akan berlumba-lumba untuk mengerjakannya. perlu diingatkan bahawa masalah agama ataupun Qurbah, memerlukan Nash yang tegas dari agama, bukan hanya berpegang kepada Qias atau pendapat-pendapat yang tidak ada dasar dan dalil Qath'i.

adapun doa anak soleh yang orang tuanya telah meninggal dunia, demikian juga sedeqah Jaariyahnya sendiri yang pernah dilakukan pada masa hidupnya, hal ini telah ada Nash yang menjelaskan sebagaimana Hadith yang diriwayatkan oleh Imam Muslim yang ertinya: "apabila seorang telah meninggal dunia, semua amalnya terputus melainkan tiga perkara: sedeqah jaariyah atau ilmunya yang dimanfaatkan atau anak yang soleh yang mendoakannya." ketiga-tiga perkara ini memang pada hakikatnya adalah usaha dan amal orang yang telah meninggal dunia itu. dia akan mendapat hasilnya dan sebaik-baik hasil adalah apa yang diusahakan sendiri sebagaimana tersebut dalam satu riwayat" sesungguhnya sebaik-baik apa yang dimakan oleh seseorang ialah hasil usahanya sendiri."

di dalam AlQuran Allah telah berfirman ertinya:

"Sesungguhnya Kami menghidupkan orang-orang yang telah mati, dan Kami tulis amal-amal (apa) yang telah mereka kerjakan, dan (Kami) menulis bekas-bekas mereka.." ( Surah Yaasin ayat 12)

adapun ilmu yang diajarkan kepada orang lain, kemudian ilmu itu diajarkan pula sehingga berkembang luas dan dengan ilmu itu mereka banyak mendapatkan manfaat, maka ganjarannya akan sampai kepada orang mati, dengan ganjaran tidak dikurangi ganjaran mereka yang mengamalkannya kerana ganjaran yang diperolehi orang mati itu adalah hasil usahanya sendiri.

di dalam satu riwayat yang sahih dikatakan: barangsiapa yang mengajak orang lain ke jalan yang benar, maka baginya ganjaran sebagaimana ganjaran mereka yang mengikuti ajakannya dengan tidak dikurangi ganjaran mereka itu sedikitpun.

Thursday, 15 September 2005

mentor mentee..mentoot takde?

"tunjuk ajarku sifu.."

meh nak citer skit senario di tempat keje baru.
masuk arini dah 46 hari aku bergelar Cik Maya Ijau--New Research Officer--kat MARDI nie.
aku lah mentee. mentorku encik J namanye..kalo kat luar kena panggil uncle J kot, dah senior, 50++ maybe..die la yg akan jaga aku selama 3 TAHUN-maximum- sebelum aku dapat confirmkan jawatan nie. bukan senang..

dalam blog nie, jom panggil die Uncle J. ewaaaaaahhhh...

1st impression aku pada UnCle J--pelik--lain skit la perangai die. always tunduk aje, sampai aku kadang2 takut nak tegur. tapi die bukan garang. cuma pelik kot.mungkin sbb aku belum biasa dengan telatah manusia. kite kena accept perbezaan. tu la pasal, lama sangat dok kat UM asyik kawan dgn yg sebaya je, jadi kurang reti nak bergaul dgn org berumor..amek mase kot. sbb sekarang dah best skit, die selalu senyum, pastu dah bleh gelak2-skit la-- dengan aku..
but thanks to him, aku dapat komputer best, dalam bilik sendirik..siap bagi printer..nasib aku kire baik la sbb org lain yg masuk awal, blum dapat lagi..

i'm going to be one doing genetic enhancement on indigenous fruit using germplasm collection in MARDI. itulah yg aku cuba fokus sepanjang 46 hari berada kat cni. dan hari ni lah segala kemusykilan/mental block aku hilang sbb hari ni aku berjaya menyiapkan MENTOR MENTEE ACTIVITIES SHEET ala-ala perancangan kerja untuk 3 tahun akan datang..rase nak lompat2 gumbira..(orang lain dah hantar 2 minggu lepas..uhuk!!)

sebab??

hari2 aku dok baca buku, journal, report dan ntah hape2 lagi, untuk mencari identiti aku kat cni..BLURR giler..UnCle J plak asyik out station, dah tak tau nak tanya sape. but i kept on reading..hopefully as time goes by, i'll find myself. alhamdulillah bile UnCle J balik die tolong aku siapkan. aku pun dah dapat skit gambaran keje skit2. sbb aku perintis kot..sehebat mane ntah la..tapi aku akan cuba sebaik mungkin..sebab setiap yg kite lakukan ini adalah KERANA ALLAH..

nampaknye 3 tahun nie, aku akan bermain dengan keluarga pisang, limau, mangga..sonot gaks. UnCle J pesan, "kalo nak wat sesuatu kena suke". luckily aku mmg suka fruits, so kire ok la kan..lagipun ade UnCle J nak bantu aku.. hehe!

pastu aku kena main dengan durian plak..lambat lagi kot..coz kena gain experience dulu. so aku kena la sambung baca buku ELEMANTARY PRINCIPLE OF PLANT BREEDING. dah baca 3 chapters, ade lagi 9.. Ya Allah,permudahkanlah urusanku.. ameen...

Monday, 12 September 2005

opahku sayang...


opah ku namanya Raja'ah. ibu kepada ibuku..org selalu panggil die PanJa'ah. nie satu-satunya nenek yg aku ade.yang lain sume dah pergi menemui yg Maha Esa. umur opah dah 80 lebih.aku tatau umor yg tepat. bunga yg die pegang tu hadiah mase aku konvo baru nie..senyum nya sungguh menawan kan..?? dah takde gigi..huhuhu!!

tetapi opahku sebenarnye dah nyanyuk. orang indon bilang 'pikun'. dah 4-5 tahun jugak la opah dah nyanyuk. agaknya kalo aku tak btau, korang boleh agak tak die nyanyuk??

0650a.m
aku masuk ke biliknya untuk menggosok baju nak g keje.. alhamdulillah opah nak solat arini..dah lama sebenarnya opah tak solat..nyanyuk kan?? kak riza-penjaga opah- bagi opah pakai telekung, maka opah pun solat, kak riza pun solat. aku plak sibuk menggosok baju..

allahuakbar..bismillahirrahmanirrahim..(alfatihah), (Al-Quraisy)..selesai rakaat pertama, allahuakbar..bismillahirrahmanirrahim..(alfatihah), (Al-Ikhlas)..selesai rakaat kedua.. assalamualaikum warahmatullah..
maka opah pun berwirid kemudian berdoa..

tetiba setelah senyap seketika terdengar.."attahiyyatul mubarakatusshalawatutthoyyibatullillah..sehingga habis.
kemudia opah bagi salam. sekali lagi opah berwirid kemudian berdoa..
(aku yang sedang menggosok ketika itu, pandang opah kemudian pandang kak riza sambil bagi signal>>opah dah lupa tu..ulang tahiyyat akhir..) bila aku pandang opah sekali lagi, opah ulang lagi tahiyyat nye..berlarutan sampai 2 kali..aku pandang lagi kak riza..(aku bagi signal lagi>betul ke nie..sampai bile nak habis solat opah nie??)..
aku pulak sambung gosok tudung..by the time selesai gosok, opah pun selesai salamnye (yang ke-4). kali nie nie terus bukak telekung--dah panas kot..dengan itu, selesailah solat opah ku sayang..

terusik hati aku tengok sume tu..lucu sebenarnye tapi kesian kat die, pastu dok fikir, macam mane la kite kalo dah tua nanti..ade ke yg nak jaga..? nyanyuk ke ingat? mampukah nak berjalan? masih bolehkah nak beramal? Ya Allah, berikan kami kesudahan yang baik..dan jauhkan kami dari azab api neraka..

opah aku tu mase die OK, lain.. solatnye cukup, siap banyak yg extra..(tak mcm aku..extra seciput aje..malu..) takleh dok diam, ade je benda yg nak die buat, suka masak, pemurah, suka bersedekah, tapi tegas jugak orangnye..
sekarang..dah tanak solat-xlarat-(kate die.."aku solat dulu drpd kamu.." maksud die tu..aku dah rope ini,tuhan dah tak suruh solat la..kamu yg muda tu solat..), pastu asyik nak makan aje..sbb dia lupa..

rindunye kat opah yg dulu..tapi die takkan kembali, maka harus sayangi opah yg ini.. opah yg comel,lucu,dan tidak kurang juga banyak menduga kesabaran, especially ummi..semoga ummi dapat jadi anak solehah kepada opah, dan aku dapat jadi anak solehah kepada ummi..
semoga Allah memberkati hidup ibu kepada ibuku kerana kerana dialah aku dapat seorang ibu yang UNIK+BEST..yg tak dapat diungkap oleh kata2.. AMEEN..

selekoh tajam..

tenang btul hari nie..didendangkan dengan alunan ayat Al-Quran yg merdu, teringin plak nak mencoret sesuatu..

aku seorang pemandu..
memandu ke serdang setiap hari untuk ke tempat kerja. disebabkan aku selalu bangun lambat, aku akan memecut ke sane dgn harapan punch card hari nie tidak merah. alhamdulillah baru sekali aku'merah' bulan nie, itupun sebab hujan n tetiba jam tak tentu hala..
pecutan aku boleh tahan jugak la..menyebabkan setiap pagi aku kurang berfikir,kerana perlu menumpukan perhatian di jalan raya, dengan azam nak jadik Alonso ciplak suatu hari nanti..haha! jadi lazimnya dalam perjalanan pulang ke rumah,aku lebih menggunakan fikiran aku untuk berfikir tentang hidup..(tapi pemanduanku tetap laju..) suatu hari dalam perjalanan pulang,di selekoh yang tajam dengan kelajuan 90km/jam aku terfikir, "what if kat depan nie ade benda menghalang jalan (lori,keter rosak,batu besar,orang etc) , sure aku hemtam benda tu,hancur..!!!"

di selekoh..
kita tidak tahu apa yg bakal menanti di sebalik selekoh tu..even kite lalui selekoh itu setiap hari..begitulah juga kehidupan kite..takut juga rasenye..sbb aku pandu laju..(ikut nafsu kot). cukup bijak ke kite nak menghadapi cabaran yg mendatang. mungkin musibah, mungkin juga basyirah..selalu jugak la aku kata kat diri sendiri, "maya,slow skit.." tapi keseronokan pada kelajuan menyebabkan aku tidak menekan pedal brake, tapi terus maintain laju pada selekoh tu setiap hari..maya..bile la nak sedar..??
dalam hidup pun same, selalu juga kite rakus mengejar dunia..nak cepat aje, dah tak tengok kiri kanan, pecut..!!! biar cepat sampai..tapi alangkah baiknya kalau kite boleh menghargai setiap detik kehidupan kite..sbb kite takkan tahu apa yg bakal dihadapi disebalik selekoh kehidupan.. even kite tahu di sebalik selekoh ade jalan yg lurus,tapi kite belum tahu jika ade sesuatu yg menghalang kan?? ada baiknya slow di selekoh supaya dapat elak halangan, tapi tak salah rasenya nak memecut, tapi biarlah ade pertimbangan..jgnla laju2 sgt maya oooiiiiii...!!!

ntahle..org nak mengarang, aku pun nak mengarang.ayat belit2.ape yg aku try nak sampaikan ialah berhati2 la dijalan raya..especially di selekoh merbahaya..haha! dalam hidup perlu ade pertimbangan-sepanjang masa-kerana hidup ini penuh dengan kejutan.. wallahu a'lam

Tuesday, 30 August 2005

ME.RD.EK.A!!

Alhamdulillah, negara kita Malaysia akan menyambut ulangtahun kemerdekaan yang ke-48. banyak perkara yang terlintas difikiran..aku anak merdeka? betulke aku ni merdeka. 2,3 ari lepas, aku still xdapat agak lagi berapa hari nak merdeka..(lain la kalo tgh exam, countdown abis exam dikira setiap hari..).mase tu rase tak kisah pun. until smlm tertengok movie kat TV3 citer korea tu..ape ntah tajuknye--Taegukgi--.tragik rupanya peperangan nie.terus teringat keadaan mangsa2 perang tentera kat IRAQ, Palestin, ketakutan,ketegangan,kelaparan yg depa hadapi..mase tu la baru terasanye nikmat merdeka yg Tuhan dah bagi kat kite di bumi bertuah Malaysia nie..rasa bersyukur dapat hidup tenang,boleh menuntut ilmu..pastu teringat plak semangat jihad para sahabat zaman Rasulullah yang tidak takut mati.kontra dengan sikap tentera dalam citer tu, yg mengeluh nak balik kampung..bila la perang nak abis..bukan senang rupenya nak serah nyawa. hanya ganjaran Allah swt yang menguatkan azam mereka untuk syahid kot..aku agak je since i haven't been in that situation..
berbalik kepada isu merdeka? merdeka ke aku nie? kadang2 rase macam dibelenggu nafsu..ish3x.. nak makan la, malas blaja,keje la.. solat dilewat2kan la.. nie baru benda2 disekeliling kite yg dah jadi rutin.. belum suruh sahut panggilan jihad lagi..pertahankan agama Islam, Malaysia?? berani ke??aku tanya diri sendiri la..belum tentu berani. dan aku rase rakyat malaysia yg lain pun same dgn aku..(huhuhu..) sesungguhnya kita di akhir zaman nie banyak rintangan..

teringat kata2 Ibn Sina (aku cekup mase tgk tv smlm--Ilmuwan kat tv3). beginilah bunyinye sort of..
"aku lebih rela hidup 'pendek' yang berisi daripada hidup 'panjang' yang kosong.."

wallahu a'lam....

symbol..??


kadang aku tertanye2 how's that symbol made the difference..banyak sbnrnye fungsi tangan kite selain untuk melakukan aktiviti fizikal.. so jaga2! jangan gunakan tangan dan jari jemari kite untuk mencarut,mencuri..etc. ada baiknya berzikir, setiap ruas jari jemari kite boleh jadi tasbih.better than using traditional tasbih, coz, insyaAllah di Hari Pengadilan nanti jari jemari inilah yang akan berkata2.membantu kite..
macam tu jugak ketika baca AlQuran, ada baiknya kite meribanya dengan our lower body parts, rather than using rehal.. okiess..

pipimu labuh..


haa,baby ni nama die alif.lissa's nephew.kiut btol. tersangat2 la mesra alam.rase cam nak angkut je pegi picnic kat sungai..

Thursday, 25 August 2005

Dengan Nama ALLAH YAng Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..

pukul baper nie..
0325pm 25 ogos 2005,
aku masuk kesini buat kali pertama...
thanx to lieawulf.
semoga ini memberi manfaat pada diri ini dan sahabat2 yg lain insyaALLAH.