Pages

Friday, 6 April 2007

DXN trip

23-25 March 2007
Kedah Darul Aman..
(LUv the paddy fields...!)
Well, it went well..puas hati la dapat ikut trip nie..
DXN ni ialah sebuah syarikat ubatan alternative-herba yang my mum sangat suka akannya..Malaysian product..that’s the spirit. DXN ni low profile n sempoi je..tapi dalam senyap2 dah masuk ke 90 negara..tak caye?
http://www.dxn2u.com tengok kat cni..
Ummi saya suka berniaga dan die suka sangat DXN ni sebab sambil berniaga dia dapat tolong orang..supaya kekal sihat insyaAllah..

Kilang DXN ni terletak di Kedah..bukit wang,HQ DXN kat alor setar..
Since I’m a biologist, this trip meant a lot since I was exposed to all kinds of herbs..and industrial-scale proceses to produce all this product in a very sophisticated way..
Kalo ikutkan canggih, rasenye DXN boleh jadi lebih canggih daripada yang ada sekarang maksudnya boleh guna machine 99.9% tapi tu mcm selfish la plak kan..at least kalo semi-depended ni ada banyak la peluang pekerjaan dapat diwujudkan..

Penghasilan besar-besaran kulat ganoderma nie sangat menarik..aku ni selalu jugak tengok kulat ni..nak tahu katne? Kat contaminated culture media..hahhaha!!! sila rujuk gambar di bawah ye..besar kulat nie..kulat merah aka ganoderma..media kultur die habuk kayu+kapur (organic) pastu media nie akan jalani pembasmian kuman aka sterilization. Autoclave machine tu sangat la besar..bole masuk 5000 beg kultur sekali proses.panjang betol…kat lab tu kan bese nye kecik je..besar mesin basuh..yang ni panjang cam 2 gerabak keretapi..haha..

Haa..ni tempat pengeraman/kultur…tempat di mana kulat2 ni akan membesar dengan sihat dan gumbira..Kulat yang kami boleh lawat ni hanya akan menghasilkan produk kegunaan luaran eg: sabun, syampu.. kalo yang nak digunakan untuk makan, tempat tu takleh masuk..lagipun lokasi nye berbeza..jauh daripada manusia..

Satu fakta menarik tentang penghasilan kulat ni ialah media kultur tadi bila dah harvest kulatnya akan dibuat baja..haa..rupenya siap ade usaha menghasilkan baja kompos..siap bela cacing tu..tapi masalah yang belom dapat diatasi ialah plastic pembungkus tu..plastik kan susah nak degrade..erm..maybe I can help them on producing this biodegradable plastic..in the future laa…hehe..i like this environment-friendly effort, at least they have the awareness to save the planet, not like other selfish companies..ikut suka depa nak buang hape2..eiiii..geram!

Then, kitoang melawat tempat penghasilan kopi..wah..sedap baunya..bau kopi..n I like DXN coffee very much..sebelum ni aku tak minum kopi pun, tapi kopi ni berjaya menambat hati..hehe..gambar takde la sbb takleh amek gambar dalam tu..
Then lawat kilang penghasilan RGGL..dalam tu siap kena pakai uniform khas..yang tutup badan, muka, siap dengan sarung kaki..haha..kat ctu dapat tengok cara ubat masuk kapsul, ubat jadi tablet, packaging proses..n it is interesting to see that every country has their own packaging..contoh, kalo kopi tu, Malaysian suka dalam kotak, org Filipina suka dlm plastic, indo pun same..pastu kalo ubat2 ke UAE-arab botol besar-besar..ade packaging warna gelap..terang..macam2..

Pastu singgah gudang untuk export kopi plak…bangga plak tengok phrase “PRODUCT OF MALAYSIA”. Besar gak gudang tu..penuh..dan tour guide tu kata 55% KOPI yg dah tersedia tu untuk ke Filipina..suka btol, orang Filipina nie..bagus..bagus..

Then we spent the night at SERI MALAYSIA alor setar..

Esok tu singgah Bukit Kayu Hitam,, nothing much..until I found this duty free chocolate heaven..haa..borong la ape lagi..then beli buah2 skit..citer pasal buah..ni ade skit gambar buah mangga yg sangat besar..cuba tengok gambar mangga yg kecik tu..haa tu saiz mangga yg kite bese tengok..pastu buah kundang..wane oren..sedap btol..manis.. buah kundang ni tak same species dgn mangga tapi sedara level genera..kome paham ke idak..naseb le..aye maleh nak translate ke bahasa awam nie..

Kesimpulannya trip ni amatla bermanfaat..bole kenal lebih ramai orang..belajar banyak benda..fahami banyak perkara…yg paling penting dapat jalannnnnnn2 dengan mak saya yg memang cantik lagi sporting..luv u ummi..mmuuuaahhhhsss!!!
ade sesape nak melawat?? just give me a buzz ok..

No comments: