Pages

Saturday, 14 May 2011

terakhir yg tersendiri..

Aku nak post pada hari yang sama, tapi nampaknye blogger.com ada masalah.

Adalah penting untuk aku mencatatnya di sini kerana ia merupakan satu tanda usaha kerasku selama ini tidak sia-sia dan aku sememangnya sedang menuju ke arah penambahbaikan diri..alhamdulillah. FYI, jalan karier aku terumbang ambing pada mulanya, tapi aku telah berusaha sungguh-sungguh untuk perbaiki diri supaya bila aku lihat semula ke belakang aku boleh berkata.. "I have no regrets".

Hari ni hari terakhir aku berada bawah supervision boss aku. Beliau pencen minggu depan, tapi aku perlu bertugas di luar negara, maka hari inilah hari terakhir aku.

Semalam aku ambil masa untuk mencari hadiah sesuai buat beliau. tidaklah seberapa, kerana aku tidak tahu sangat minat beliau. Aku jumpa satu buku yang dirasakan sesuai, genre memoir untuk beliau yang merupakan anak terengganu.

Jadi, jam 2.45 petang, aku menjengah ke bilik dia untuk menyerahkan hadiah tersebut. ternyata dia teringat untuk beri gambar yang dia janji nak bagi kat aku. dia ambil masa yang lama untuk mencari gambar tersebut..lebih 15 minit, siap mengamuk sebab tak jumpa..aku tahan ajela.. sengih cam kerang busuk.rasa tak jadi nak bagi hadiah tu sbb hangen die da kacau bilau..hehehe.. maka gambar tetap tidak ditemui, dan aku pk dah sampai masa aku serahkan hadiah beliau..sebijik buku sebagai momento. Ayat pertama beliau,

"thank you maya, you are such a nice lady."


aku ambil peluang untuk menyampaikan rasa terima kasih aku pada beliau. aku nyatakan aku tak puas nak timba ilmu dan pengalaman, memang tak puas, aku pasti aku boleh belajar banyak benda lagi. tapi harus redha, setakat ini sahaja rezki aku untuk berguru dengannya. aku sampaikan rasa hormat aku dan penghargaan aku pada dia. maka air mata pun meleleh..ciss.. apadaa..nanges.. tapi takleh tahan la..ekeke..dia pun sebak gak..haha!

Well, nobody's perfect right. Even him. And me. But a few things I admire about him is his passion, his precision and the way he explain things in depth. I wish I can be that deep too.. (hopefully one day I could).

Then it was his turn to speak..and he made me felt so terharu..
It feels good when people enjoy being around you. He said that I'm a fun R.O. (research officer). It seems like the FUN R.O. ni tak banyak. huh! He said the day before, he has no problem doing part time job collecting data in kampungs for a month, if I'm on his team..it will be fun, he said.

Terharu..

Actually I was hoping he will give his last advice to me. And he did. Without me asking.

"Your intelligence, dedication and skills will definitely take you far..very far..so keep these values with you."


He also mentioned that I was nominated to be the next project leader (for this crazy and heavyload international project) aku dah terkejut masa tu, dok sebut "Ya Allah..biar betul.." dia jawab,

"Ya Allah, Ya Allah jugak but this is true, you are the next project leader, you are the right person because you have all the ingredients to be one."



Actually aku dah cuak kalo kena postpone study lagi..sedih, dah 6 tahun tunggu..i thought it was going to be a nightmare. But he continued,

" But I will not stop you. I told 'big boss' that it's ok to let you go for your study. I said to him, you will return and be even be a greater
researcher and by that time you'll be ready..." Amin..!


I was saved by the bell. Thank you boss for your understanding. He gets the point that I really really need to go for my study, knowing that I'll be a better and wiser person upon my return to face the challenges in the years to come. Terima kasih kepada insan yang berkorban untuk membolehkan aku pergi menuntut ilmu. I.O.U. and I'm sure Allah will reward you for that.

I always have this instinct that he understands me well. So I don't have problem to be frank with him, to speak myself out and clear. That's the price of being frank and honest. Alhamdulillah. As far as year 2005 to 2011 is concerns, I have no regrets!

May life be easy for him..Kolay gelsin bak kate orang turki.

I will miss him.

2 comments:

Che Kay said...

perpisahan memang menyedihkan....huhuhu

fatimatuzzahra said...

saya pun ikut terharu..sobsob..