Pages

Monday, 29 January 2007

journey to the SOUTH..

assalamualaikum!
awal2 tahun nie..banyak meeting, banyak laporan, banyak borang kena lengkapkan..semuanya banyak.plus banyak main..huhuhu
arini nak tulih pasal pengalaman ke Batu Pahat JOHOR sebagai sukarelawan Al-Nidaa' last saturday. 27/1/2007 mencatat sejarah maya dan ijan menjadi sukarelawan. dan sememangnya kami sudah jatuh cinta dengan keje nie. definitely!
semuanya bermula dengan pontengnya maya ke tempat kerja pada hari rabu kerana terlalu lambat bangun maka beliau mengambil keputusan untuk bercuti pada hari tersebut (penat memandu USJ-Cheras-Wangsa Maju, sampai kol 1230 mlm)
maka ummi tersayang mengajak beliau untuk mengikutinya ke kelas agama kira2 jam 9.30 pagi. di akhir kelas, ummi zahariah promote 'the journey to the south'..mak aku encourage soh pegi.. aku tanya pak din (penganjur) ade nak bawak ape2 ke..??dia jawab 'just bring a smile'. aku ajak ijan pegi sekali. ijan ni best fren aku yg sangat kecil orangnye, tapi tulang besi urat dawai.. hehe..
sampai di Al-Nidaa' (TTDI) jam 7.35 pagi..kami disambut dengan tugasan yg memerlukan kekuatan tangan..mengangkat lebih kurang 40 kotak sabun basuh. (setiap kotak dekat 10 kg.) pastu angkat ntah hape hape lagi..termasuk berpuluh2 rice cooker, cerek, bihun berkilo2, air mineral, beras,pakaian dan sebagainya. memang best..hehehe..menggeletar la tangan cik ijan kite lepas angkat seme benda tu..aku nye tangan dah kena conditioning mase kickboxing..so dah tak sakit mane..

kami bertolak kira2 jam 8.45 pagi..1 bas yg dipenuhi dgn jiwa yang berkobar2 nak membantu..termasuk pelajar UM n ibu2 n bapa2 yang best2..dua biji bas yg membawa pelajar UKM, UIA dan UITM join kami tak lama selepas itu menjadikan 3 bas semuanya..sepanjang perjalanan kami berkenalan antara satu sama lain..menambah jaringan ukhuwwah.. (^_^)
kami diberi penerangan tentang tugasan dan perjalanan aktiviti..
rombongan kami disertai oleh 106 orang. destinasi kami ialah BATU PAHAT ( parit yaani dan kg. seri medan)
sekitar jam 12++ tengahari kami tiba di SRJK (C) Parit Yaani. jejaka2 mula memunggah barang2 untuk diberikan kepada mangsa banjir..
lebih 200 orang ditempatkan kat sekolah nie..cina ada, melayu ada..india tak perasan plak..ade la keluarga india muslim..banyak btoi budak2..seronot tgk budak2 nie, happy always. as long as they have frens n ample space to run n play..that should do it..ada pakcik, makcik, nenek, atuk, rakan sebaya, newborn babies..n kids. dah cukup sebulan diorang ditempatkan kat ctu. bayangkan hari2 makan nasik kawah, tido atas tikar..sehari dua tahan la..kalo dah sebulan?? budak2 masih belom sekolah.. diri ini harus banyak bersyukur..kesian btol tengok keadaan diorang..
pastu kami ditugaskan untuk pegi ke kawasan tugasan, membantu mengemas surau, tadika..nasib kumpulan kami tak berapa baik sebab tak dapat jalankan tugasan kerana air masih belum surut..kata ketua kampung tu " takde maknanya bantu bersihkan rumah kalau air masih takat buku lali, lutut. mesti kering betul2 sbb air yg bertakung tu air karat..so kena tunggu kering btul2.." lima kali kami naik turun bas, tapi masih belum berhasil. jadi akhirnya ketua kampung tu ambil keputusan untuk membawa kami balik ke sekolah tadi. " kita semua balik ke sekolah.maybe boleh tolong kemas kawasan sekolah, sampah2 sarap, n yang paling penting BERAMAH MESRA dengan mangsa2..banyak yg stress sbb hilang harta benda, letih dan sebagainya" so kami pun berpecah la. aku approach la ada tiga wanita usia emas.. sorang tu terbaring, sakit kepala katanya..so aku pun picit la kepala nenek tu sambil sembang2..kata nenek tu rumah die air naik sampai pinggang..yang sorang lagi mengadu umah die habis barang2..rice cooker hanyut katenye..yang sorang lagi tu warga istimewa..diam je. bila salam dengan die, die peluk kite..peluk btul2 plak tu..tapi diam je..dah tua dah makcik tu..sempat jugak aku main2 dengan baby comel..

then aku berpindah ke kantin, bantu diorang sediakan makan malam. tiap2 hari diorang ganti2 sediakan makan. so malam tu diorang rehat kitorang tolong siang ikan, kupas bawang, potong sayur..masak nasik, proses cili..wah..bukan skit, kalo kobis tu seguni, bawang setengah guni..ikan sure berkilo..hehehe..
bila dah siap masak, ade sesi bergambar beramai2..seronok btol..gambar selit sane cni..ngan atok nenek n all those kids..mcm2 posing ade..pastu kitorang pun makan2 bersama2..lauk ikan masak asam pedas, ayam sambal, sayur kobis n coeslaw (btul ke eja ni..hantam je la hehe)

jam 7.00 malam.tiba masa untuk berpisah..kena balik la..ujan mase tu..dengar2 akan ade gelombang banjir ketiga. so, kami pun bersalam-salaman..budak2 tu pun bagus, salam semua orang..ade sorang nie (girl), mase bergambar tanak masuk..malu katanya..puas pujuk tapi tak nak..tapi mase nak balik tu aku peluk die, n tiba2 die cium aku..haha.. cair!! cair!! makcik2 pun cium aku..haha..kiut agaknya..(perasannnn..) wah..makin la hati ni rasa sayu..
kami pun bertolak pulang..alhamdulillah tiba semula di TTDI jam 1100 mlm..pengalaman manis yang tak mungkin dilupakan.n jika ada peluang pasti nak join lagi..mase muda ni la nak berbakti..kudrat yang ada jangan dipersia..dah tua nanti lain citer.. diri ini harus banyak bersyukur n kurangkan mengeluh, kerana ramai lagi yang kurang bernasib baik..ingat tu maya..!!!!
lastly, all i wanna say..."it started with a smile and ended with a kiss!"
Rebutlah peluang mendapatkan keampunan dan Rahmat Allah seperti dijanjikan :
"...maka berlumba-lumbalah kamu (dalam berbuat) kebaikan. Di mana saja kamu berada pasti Allah akan mengumpulkan kamu sekalian (pada hari Kiamat). Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu" (Surah al-Baqarah [2]: 148

"Dan orang-orang yang beriman dan beramal saleh, benar-benar akan Kami hapuskan dari mereka dosa-dosa mereka dan benar-benar akan Kami beri
mereka balasan yang lebih baik dari apa yang mereka kerjakan."

No comments: