Pages

Tuesday, 9 January 2007

resipi: roti (cara yang betul..betul ke?)

bahan-bahan:

1kg tepung berprotein tinggi
200 gm gula
10 gm garam
15 gm bread improver
40 gm tepung castard
40 gm susu tepung
40 gm serbuk yis
2 biji telur
140 gm mentega
400 ml air sejukkkk

cara membuat:
1. satukan tepung, gula, bread improver, yis kering, garam, susu tepung, tepung castard dan telur
2. tuang air sejuk
3. pukul selama 3 minit dengan kelajuan yang perlahan
4. pecahlan sebiji telur
5. putar lagi 15 minit dengan kelajuan no.2
6. bila dah licin, angkat dan bahagikan jadi 10 biji. setiap biji 200 gm
7. rehatkan doh selama 20 minit. tutup dengan plastik/kain. (tutup rapat)
8. setelah doh naik dua kali ganda, bolehla diadun dan diputar
9. kemudian direhatkan lagi selama 25 minit dalam acuan sebelum ia dibakar
10. setelah masak, bolehla ia disapu dengan gel berperisadan tabur badam bakar

adunan dibakar selama 25 minit pada 180 darjah celcius

dapat dari majalah. blum cuba lagi..tak sabar nak try!!!

No comments: