Pages

Wednesday, 21 March 2007

2 days to go..

1.27 a.m.
bagan lalang..
final exam on thursday!!!
tadi baru je discuss soklan objektif dengan geng SR.
banyak lagi nie, tugasan individu blom cover, tugasan kumpulan lagi..huhu
malam menjelang pagi ni ade niat dengan asiah nak cover skit tugasan individu..
erm..pekena coklat lagi..makin montel le jawabnye..
kena pergiat aktiviti berlari dan menumbuk punch bag di PJ..
stamina 5% je kot yang tinggal..hahahahah!!!
ape nak citer ye...
well arini balaja perkara yang agak mencabar, tapi menarik.. iaitu kewangan, belanjawan..
camane duit berkeliaran di sekeliling kite..rupanya melalui pekeliling..haha kalo jawab camni dlm pekse, sah la jadi produk gagal mardi...adeh..
but subjek tu agak menarik camane duit di kawal, untuk mengurus dan membangun sektor perkhidmatan awam. yang pasti duit ni datang dari kite jugaj sebagai pembayar cukai... gaji kite seme dari ctu..
aku pun terfikir, banyak nye hasil kerajaaan yang dah aku bazirkan..contohnya bazir masa..tu yang paling signifikan. buat keje lambat..mencemar integriti sebagai penjawat awam..kite kena jaga nilai-nilai murni..supaya maruah terjaga..itulah yang kau dapat kaitkan antara subjek kewangan dan integriti di sebelah petang tadi..bukan senang rupanya. kena sentiasa ingat amanah kite, kite makan gaji atas duit ape...hishh....
pastu lagi satu, berkenaan dengan integriti dan kewangan nie, punya la complicated proses kewangan tu..berselirat boleh berpinorrr bijik mate, masih boleh berlaku penyelewengan antara kita sedar atau tidak..ecewah..berlatih tulis ayat sedap2 skit untuk soklan esei nanti. maksud aku tadi, RASUAH. masalah ni makin meruncing. ade je orang yang nak amek rasuah, seleweng duit, bagi tender kat sedara n terima insentif dan macam-macam lagi la..
just imagine if kite curi duit seorang at least mase " hari pembalasan" nanti kite kena mengadap mamat sorang nie je sbb kite curi duit die, but ape kes bile kite seleweng duit kerajaan?? tak ke kite kena jawab dengan seluruh rakyat mesia yang bayar cukai..bayangkan je la..
oklah. mate makin mengantuk..nak gosok baju untuk esok..pastu nak blaja skit sebelum mate terlena..
selamat tidooooozzzzZZZZZ

No comments: