Pages

Friday, 7 December 2007

KUDA makan saya !!!

daH dua hari hujan..and this is what i get..

semuanya terjadi apabila Star the stallion mengamuk..
kami baru nk bermula nak bersiar-siar di Genebank, tapi Star degil..dia nk balik stable..
memang waktu makan dia..tiba2 Star lari n buat U-turn..maya pun melambung-tercampak-jatuh terjelepuk di atas tanah merah tepi tasik..sakitnye..!!!! kaki tak leh gerak..
maka berlari-larilah Ghazali dan Dr. Jamil ke tempat kejadian, begitu juga Kak MAya the supplier...
mase tu sakitnye blom terasa, tapi memang takleh nk gerak langsung kaki kiri ni..
lepas 5 minit camtu, baru boleh pusingkan badan..then cuba naik ke stable untuk buat pemeriksaan lanjut..
haaa..mase ni sakit dah terasa..kaki kiri ni takleh nk pijak..azab jugak lan kak maya n Dr. Jamil nak papah naik bukit ke stable tu..huahuahua...!!
(btw, mmg nasib saya baik jugak la ada Kak Maya kat ctu, buat peneman, kalo tidak aku ditemani dua lelaki ni jek..)
mase kol dah dekat kol 6, then we decided to go to the Hospital Serdang, bcoz kaki dah makin bengkak, belakang dah terasa sakit..huhu...
so kitorang pegi la sepital..merasa la ditolak atas wheelchair..glamour kejap sbb jatuh kuda..(masalahnye unsur glamour amatlah tidak diperlukan di saat ini!) dikategorikan sebagai kes berat gak, maka maya pun cepat mendapat pemeriksaan doktor..by 6.30 dah dok dalam wad kecemasan, terbaring...dan datanglah Dr. F. Anis buat pemeriksaan..ditekan ape yang patut, tanye ape yang patut..bile die tekan pelvis aku, dah la aku bantai menjerit..bukan sakit..tapi terkejut + geli..kahkahkah!! terkejut Dr. F. Anis..terpaksa die repeat procedure tu..alhamdulillah aku tak sakit ape2..kadang2 aku ni ceria tak bertempat...kena marah dgn Kak Maya..die kate, jgn le asik gelak, nnt Dr. tanak attend segera..lima minit je aku bole serius pastu aku buat balik perangai aku..gelak..kihkihkih..pehtu nurse pun cocok punggung aku dengan ubat tahan sakit..mak ai..sakit..
maka tiba saat untuk X-ray..hoho..ni yang Best..X-ray SYSTEM broke down..maka semua patient yang kena x-ray duduk la bertapa..n ape yg unik lagi malam tu, semuanya cedera sebelah kiri..kaki kiri, tangan kiri..lapar, dahaga, semua ade..tapi takleh makan,minum b4 Dr. cek, bcoz, if keadaan memerlukan, patient perlu pose untuk operation..huhu..
sambil2 tunggu tu, Ghazali teman aku, teman buat aku gelak..hehe..pastu die perasan mata aku bengkak sebelah kanan..makin lama makin bengkak, mula2 ingat kena gigit nyamuk. aku pun panggil nurse, nurse panggil Dr., haa..rupanya aku alah kat ubat tahan sakit tu..maka aku kena cocok plak sekali lagi, ubat nk tahan alergic reaction tu..yang ni mmg sakit..ingatkan sakit cam derma darah, rupanya...huhu..lame plak tu, byk gak yang nak disuntik tu..lepas kena suntik tu aku cam 'high+sleepy' plak..rupenya aku alergic pada Diclofenac. kena elak pain killer ni next time. bertambah la list alergic aku..penicillin, diclofenac..budu..hehehehehe...
aku terdengar medical assistant tu ckp kat salah satu patient ni.."jap lagi maybe seme yang kena x-ray akan dibawa ke Hospital Putrajaya..naik ambulan.." haa..aku dah nak seronok plak.sbb merasa naik ambulan..(boleh ke..?? bukan nye ingat kaki sakit, belakang sakit..) tak lame lepas tu, Dr. F. Anis datang kate X-ray dah boleh guna..yeaaayyy!!!
dalam kol 9, aku pun ditolak ke Bahagian X-ray...sempat lagi melambai kat Ghazali n kak Maya, mase ditolak tu, rase cam dalam tv plak.. pintu melepasi pintu, pastu melepasi lorong-lorong sunyi dan gelap..mase dah sampai bahagian X-ray, kenala tunggu turn, sbb ade 3 orang tunggu. sempat la aku tengok senario kat tv3..haha! tetiba aku terdengar suara budak kecik menangis kat belakang aku, pelik, sbb mase tu mmg takde budak kecik. aku pun pusing..dari bilik yang gelap, merangkak seorang budak kecik sambil menangis..panik + seram japs..ape budak kecik tu buat dlm bilik gelap..kena culik ke..mak die sorok ke..die ilang terkunci dalam tu ke..mcm2 aku pk..budak tu melalak la..haaa..aku pun cakap.."Encik, anak sape nihhhh??!!" tetiba ada sorang mamat bertugas kat ctu, berlari2..rupenye anak die..hahaha..baguih, jaga anak..tapi buat orang terkejut jek..
ok, berbalik pasal X-ray tadi, aku pun masuk dalam tu, buat aksi2 "pose" untuk dapat gambar2 menarik..haha!! kaki tegak, mengiring, bengkok lutut, badan tegak mengiring..dll..
pastu aku ditolak balik ke wad kecemasan, untuk tunggu result. personnel x-ray tu kate nampak cam retak kaki aku tu..huhu..aku pun doa n gunakan LoA kate aku dah sihat..
so, after 20 minutes or so, Dr. F. Anis datang dan mengkhabarkan berita yang takde apa-apa yang patah..terseliuh, soft tissue injuries jek..alhamdulillah..kaki aku pun dibalut dan aku dibenarkan keluar. dapat MC untuk ari isnin..
11.30, sampai umah, mak aku terkejut..die ingat tak serius, sb aku ckp tak seliuh je..bile balik kena papah..panik jap..pastu aku citer la citer sebenar..
aku boleh baca muka die yang risau, cam tak kasi aku ride lagi..tapi aku tak berani nk mention..
sbb aku blom serik..nak ride lagi....

No comments: