Pages

Friday, 21 December 2007

Qurban vs Syukur

salam..

rase macam nak mencoret skit (byk sbnrnye..hehe)
bile difikir2..banyak benda dalam kepala ni..

tapi dalam post kali ni nak citer pasal Qurban,syukur, gratitude..
satu perkara yang kite selalu 'take for granted' sehinggalah ia ditarik daripada kita..

semalam adikku, cik muni tanye, "Kak Ya, nape manusia ada bulu kening?"
aku penah terpikir soklan yang sama tapi tidak ketemu jawapannya..
aku teka la.. "supaya ada keseimbangan pada wajah.." salah....
jawapannya, " untuk halang peluh masuk mata.." kening itu dicipta untuk divert peluh di dahi ke tepi..untuk menjaga mata..Subhanallah, kerdilnye rasa..ciptaanNya sungguh hebat.
even pada wajah kita pun ada buffer zone, nak menampan air mengalir deras, tetiba pikiran ni teringat isu alam sekitar yang makin meruncing di Malaysia..hutan gondol..banjir..
eh hello, even kening melindungi mata kite, same jugakla pokok, menahan aliran air deras dari mencetekkan sungai...nape la ramai nye manusia2 yang penting diri, sukati gondolkan hutan ni..(marahhmarahhh!!)

LOve, kasih sayang..
last week, saudara kami dapat baby girl, NUR SAKINAH..everyone's heppi..comel betul si kecik tu..pipinya mcm kuih pau..hehe..aku plak semenjak dua menjak ni suka sangat kat baby..siap mimpi main dengan baby..excited nye..! namun di sebalik keseronokan itu, tersirat kesusahan seorang ibu, sakit perit ibu, lukanya..bengkak susu..huhu..sudahkah anda bersedia..? bukan itu persoalannya..hehe..sebenarnya UMMI..tu yang tersirat..pengorbanan seorang ibu..kita selalu ambil enteng pasal ni..(cakap kat diri sendiri) siapa yang masih ada..sayangilah ibu kalian.. ummi..pelukan dia, ciuman dia, sentuhan dia, gelak tawa, tangisan dia sebenarnya menyuburkan jiwa..everytime i got a big hug from my mum, my heart blooms and says, "cherish this moment, maya.." Kasih sayang ibu tu tak pernah kering, melimpah2 ada..sampai tak sempat nak ditadah..
hopefully when the time comes..for me to be a mother..i will be just like my mum..amin..

kesihatan..
well, in my previous post, i am obviously injured..
alhamdulillah dah bole jalan..drive to work..
tapi sakit masih berbaki..my back n ankle is still hurt somehow..allignment lari katenye..
nikmat ape yang ditarik mase sakit ni..let me tell u this..Nikmat Sujud..

sebenarnye aku masih solat di atas kerusi, kaki ni masih tak membenarkan aku duduk antara dua sujud..jadi aku ni da lame la jugak tak sujud di atas sejadah..jauhnya rase..jauhhhhh...
pagi tadi semangat pergi solat raya..excited, lupa kaki sakit..tapi masa solat tahiyyatul masjid barulah ku sadar akan kekurangan diri ni..adoi..sakitnya nak habiskan dua rakaat tu..lepas tu aku pun terus cari kerusi, alhamdulillah jumpe..tapi aku betul2 sedih la..seronot sebenarnye sujud nih..baru sekarang terasa..bila nikmat tu ditarik..

So, apa macam??Qurban vs Syukur..dua-dua sama penting kan??
Same-same la kita fikirkan...

No comments: