Pages

Sunday, 25 October 2009

Atok pegi Kebun (I)

22 Oktober 2009, telah mencatatkan satu tragedi hitam dalam keluarga kami.
Jam 5.15 petang, aku telah terima berita mengatakan Pak Yeop (my eldest uncle cum my mum's eldest brother) telah dijemput ke Rahmatullah. Berita pemergiannya sahaja telah mengejutkan semua kerana Arwah dikatakan terlibat di dalam kemalangan.
Aku terima kejutan tersebut dan terus terlintas bagaimana mak aku nk terima berita ni..dengan sejarah strok yang sedia ada..aku panik, aku kerah adik-adik seme jejak di mana Ummi berada. Hampir sejam kemudian baru kami dapat menjejaki ibu, risau kami dibuatnya, khuatir ibu sedang memandu dan menjadi longlai setelah menerima berita tu. Mujur Ummi bijak menangani rasa longlainya dengan memendekkan perjalanan asal ke Bangi dengan menuju ke rumah abangnya di Cheras. Kami larang dia memandu lagi..

"Dok situ Ummi, jangan pegi mana-mana..Nanti Maya or Fiki datang ambik.."

"Maya...(Ummi nanges tersedu2..) Pak Yeop meninggal dalam kebakaran..accident, van dia terbakar, dia masih dalam van...api marak.."


Terasa waktu terhenti seketika...

Sekitar 6.30pm, aku tiba di rumah, cuba menyelaras bagaimana nak handle situasi ni, aku kat Bangi, mak kat Cheras, ayah kat subang, adik kat UM..aduhh..
Dapat pula maklumat terkini, mereka sepakat nak kebumikan jenazah a.s.a.p bermakna pada malam itu juga..ini bermakna kena pulang ke kampung dengan segera!!

Jadi aku buat panggilan telefon yang sepatutnya dan akhirnya kami berkumpul di Cheras, dan kami konvoi 2 kereta (keluarga aku dan keluarga pakcik aku)..setelah azan isyak kami pun bertolak..perjalanan ke kampung terasa dekat pada malam tu..
tiba di tempat kejadian, kami dapat lihat peninggalan tragedi hitam tu..semua tergamam..
Senyap..
jam 12.45 pagi kami tiba di Tanah Perkuburan Lubok Kawah, Lenggong..
dalam suasana suram, gelap gelita kami pimpin ibu..die kelihatan tenang..
Jenazah telah selamat dikebumikan, kami tiba ketika jemaah mula membaca talqin.
Aku tarik nafas panjang, air mata turun menderu...tak dapat ditahan lagi.
"Astaghfirullah..astaghfirullah..Allahummaghfir lahu, warhamhu, wa 'afihi wa'fu anhu"
Tak sangka aku akan mengunjungi tempat ini lagi, kali terakhir pada 10 bulan yang lalu setelah pemergian opah..

"Ya Allah..sesungguhnya MATI itu pasti..ampunilah aku..Ya Allah, ampunilah aku.."

makin deras air mata ni...


Maka bersemadilah jenazah Pak Yeop di sebelah Bondanya..Selesai semuanya, kami pulang...menyampaikan rasa takziah kepada Wan Yong, balu Pak Yeop.
Banyak tangisan..banyak tangisan pada malam itu..

(bersambung...)

2 comments:

Anonymous said...

salam maya..takziah untuk maya,ummi n family..terharu tim bace entry maya ni smlm..smpai terbawa2 pulak sampai balik ke rumah..teringat plak nk share few things dgn maya..antara ilmu yg dkongsi oleh baba tim semasa kami menhadapi pemergian arwah adik 6 bulan lepas..rase mcm baru je lg..bile diingat2 rase mcm susah nk percaya..mama n baba tim dh berumur..selalu dlm hati ni risau akan mereka..tim slalu fikir org tua or sakit shj yg meninggal..so selalu doa spy Allah pnjgkn umur mreka..xpernah terlintas lgsung nk doa utk adik..lebih2 lg tim lbh tua..so x asume dia akan pergi dahulu..lps tu kejadian tu terlalu cpt..lgsung xde warning..lepas kejadian tu br tim faham maksud ajal maut d tangan tuhan..sebelum pandai ckp d mulut shj..lepas tu juga baru tim teringat utk mengingati mati..alhamdulillah baba kate pemergian arwah sedikit sebanyak mberi manfaat kepada kami yg masih hidup..antaranya keinsfan dan merapatkn lg hbgn keluarga..klah nk share pasal sembahyang sunat hadiah kepada arwah..in case maya tatau..antara fadilatnye 1000 malaikat turun untuk menerangi kubur arwah..baba kate alam mati tu kalau kita bygkn mmg xkan same dgn yg kita akan lalui nnti..tp yg pasti jasad akan bersendirian dlm liang lahad..kesejukan ketakutan dlm kegelapan..especially sms alam pertama d sana..mengingatkn tu tim jd sedih sgt..terbayang arwah sorang2 d tempat baru..so bile baba kate dgn izin Allah solat sunat hadiah tu kt bleh menerangi kuburnye..dpd mlm yg 1st tu mmg tim x tinggal buat smpai la tim period..pastu bile tim sedih n teringat pd arwah..tim akan sedekah bacaan yassin n tahlil n solat sunat hadiah juga..solatnye 2 rokaat cm solat sunat yg lain juga..niatnye usolli sunnatal hadiati rakataini lillahitaala..bacaan di rakaat pertama dan kedua same.ddahuli al fatihah, ayat kursi, surah at-takasur,dan 7 kali al ikhlas..lps solat ade doa khusus tp tim xigt sgt..mungkin lain kali tim tulis..tp tim slalu ikuti ngn doa seniri n doa bahase melayu..rase lbh smpai mksudnye..insyaallah..

maya ijau said...

thanks tim for sharing..
btul tu..kematian adalah pengajaran buat yang hidup..