Pages

Tuesday, 14 April 2009

have you decide?

so, what do i have to decide?

erm..tadi balik dari fakulti jalan-jalan bersama kawan saya iaitu Encik H.
perjalanan untuk sampai ke rumah selalunya akan mengambil masa setengah jam..dan seiring dengan cuaca yang makin baik, makin meningkat..memang seronot berjalan kaki..hati senang badan pun sehat..

dalam sembang punye sembang..tetiba kawan saya ni tanye.."jadi dah decide ke nak sambung belajar (M.Sc. or Ph.D) kat cni..??" well die ada offer aku tempat kat cni kalau aku nak sambung..wah..cam best je kan..aku ada bakat terpendam dalam bidang cytogenetics rupenye..not bad at all..aku pun terkedu nak jawab..susah tu..so aku jawab tak buat ape2 keputusan lagi..aku cakap nak tanak, kena sambung jugak, umor pun dah banyak, dan target aku nak dapat PhD before umur 40..

pastu die sampuk, "atau mungkin u nak kawen dulu..elok gak tu..kalau dah ade M.Sc., Ph.D makin susah.." erm..rupenye keadaan di sini sama jugak seperti di Malaysia. Bila si gadis makin tinggi kelayakan akademiknya makin sukar untuk didekati..

aku pun senyum..betul juga kata dia..sambil meneruskan langkah atas dataran realiti..

dia tambah lagi.. "dan misalan, u selesaikan M.Sc umor mungkin dah 30++, yang akan datang approach hanya tinggal yang duda atau yang sudah beranak satu..susah nak dapat yang 'fresh' " pastu die gelak...! hohoho...boleh tahan gak pokcik ni..betul juga..

oh..banyak juga perkara yang perlu dimuktamadkan..erm..pikir..pikir..

aku pun tambah, "tahun 2009, jangkaan di Malaysia, the ladies akan kawen dengan lelaki lebih muda.."
dia gelak.."the fresher the better.." katenye..sabo jela..

"kalau 5 tahun lebih muda pun ape salahnye kan..??" aku mencebik. erm..kadang2 pokcik ni betul2 boleh baca pikiran..obvious sangat ke? adoii!

titik!

5 comments:

Kay Faizal said...

cikgu,

1. apakah dia cytogenetics? adakah ia sejenis mamalia ataupon hawan berjalar?

2. adakah perkahwinan itu akan berlangsung di Malaysia atau pon di sana?

3. Sampai jodoh, adelah kan! jangan susah hati, jangan runcing, teruskan mencari dengan mata hati. (gituh la pulak! i like! )

Kay Faizal said...

p/s: runsing ok. wa salah taip. hihi

maYA IJau said...

firstly, abang KK ni tak tidoq ka? hehehe..

cytogenetics adalah bidang kaji mengkaji kromosom..kena skodeng dalam mikroskop..ingat lagi tak blaja pasal mitosis, meiosis--pembahagian sel..?? haa..adela kaitannya tu..

berlangsung di mana? di bumi, bukan di bulan insyaAllah..hehehe

Kay Faizal said...

bak kata kawan 1, i ni penunggu di internet. hahaha. ok ok dah paham dah. maklumlah hidupku sungguh jumud dlm dunia makanan saja. hahaha

cik murni izar said...

hoho! penunggu internet?! macho giler! :P ceceh nya, 5years younger? ehem2~ nya cepat kawen!!!! :) amin2!